Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Komedie o lidech, kteří i přes nepřízeň osudu touží po pravém a láskou naplněném životě. Osmnáctiletá nevidomá Maruška (A. Krejčíková), která žije se svým dědečkem Vlastimilem (P. Nárožný), touží potkat svého prince a prožít romantickou lásku. To, že pravá láska kvete v každém věku, poznává i Maruščin dědeček, který potkává svoji dávnou lásku Libušku (E. Balzerová). Jsou jako dva mladí zamilovaní blázni. I Maruščin kamarád Honza (P. Vančura) si už někoho našel – zamiloval se do svého mladého kantora. To ale není po chuti jeho dominantní matce a úspěšné manažerce Zdeně (S. Stašová), která si usmyslí, že to tak nenechá… Aspoň, že Honzův táta Karel (O. Vetchý), bývalý ligový fotbalista, dnes údržbář na stadionu, má pro syna pochopení. Nečekaným propletením osudů všech hlavních hrdinů vznikne spousta humorných, absurdních, zapeklitých i dojemných situací, okořeněných jemnou nadsázkou a ironií. Přesně tak, jak se to stává i v životě. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (440)

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Tak je to především komedie, šmrncnutá romantikou a částečně i tím dramatem. Z hlediska humoru film boduje. Některé vtipy jsou trochu jednoduššího a prvoplánovějšího charakteru, ale to překvapivě vůbec nevadí, protože fungují téměř maximálně (snad kromě trapně vyhuleného kamaráda Libušky). Horší je to ale s vážnějším podtónem, který se vlastně ozývá až směrem ke konci a trochu k té nastolené pohodové atmosféře nesedí. Nejhorší je to s romantickou linkou, která může oblbnout snad jen zamilované náctky. Nadpřirozená postava Marka (ne, tohle opravdu není reálný muž z masa a kostí) je dost mimo a třeba u scény, kdy uprostřed líbačky popadne kytaru a začne hrát Kometu (nic proti písničce, tu mám moc rád) jsem málem začal zvracet (ale tvůrci se snažili postihnout co nejširší diváckou obec a tímhle evidentně mysleli na ty tucty romantických nanynek, které si pomyslí: "Ach jo, proč já taky nemám takovýho kluka?!"). No a s tím cikánským podtextem mě film taky dost naštval (protože pozor diváci, nebuďte rasisté, všichni přece nejsou stejní). Co se týče herců, musím na prvním místě zmínit Anetu Krejčíkovou, u které jsem nejdřív ani nevěřil, že je to ona; když si v hlavě promítnu její působení v Ulici či prostitutku z taktéž nových Poupat, napadá mě, jakým talentem tato mladá česká herečka disponuje a zbytečně jím mrhá na špatných rolích (na hraní nevidomých si ve filmech dávám velký pozor a ona mě opravdu přesvědčila). Kromě ní se mi ještě líbili zkušení herci Nárožný, Balzerová, Stašová, Vetchý a zklamali nedůvěryhodní Petr Vančura a Maciej Cymorek. A tak by mohlo jít o relativně slušnou komedii nebýt nádivky v podobě klišé a tuctových, nedůvěryhodných scén, které film sráží do průměru. ()

berusche 

všechny recenze uživatele

No byla to nuda no! Takovej malej pokus o vyrovnání se s menšinama, postižením, homosexualitou a těžkostmi života, ale mám pocit, že tuhle otázku otevřelo Horem pádem docela statečně, tudíž dělat to znovu a ještě v romantickém provedení byl trochu ústřel. Zvlášť, když u nás se tohle moc nenosí. Ale, duo Vetchý Stašová, jak už tu bylo řečeno, bylo geniální. ()

Reklama

gilmore_girl 

všechny recenze uživatele

Aaaa, cervena knihovna. Nastesti jsem byla na tu limonadu zrovna spravne naladena, takze me to naramne bavilo. Zdarily pokus namontovat k lovestory i otazky slepoty, homosexuality, narodnostnich mensin, pristehovalectvi, obavanych chorob a uzivani omamnych latek. Navic s notnou davkou vtipu. Vsichni herci byli vytecni, hlavne ma milovana Stasova, ktera utvorila s Vetchym nezapomenutelnou dvojici. I mladi to zvladli slusne, ackoli vydavat Macieje za Cikana bylo trochu moc a zpev by mel jeste pilovat. Vsechno dobre dopadlo a kodrcani se do Modranskeho biografu ani trochu nelituju. ()

Thomassi 

všechny recenze uživatele

Až nečekaně příjemná záležitost. Večer jsem si sedl, projel televizního průvodce a nechal tam tento film, že si ho nechám jen tak do pozadí. Ale už ze začátku mě upoutal do sedačky a já ne a ne odtrhnout oči, až jsem nakonec vydržel celých těch sto minut. Českých filmů, těch dobrých, není nikdy dost. Laska je láska staví z drtivé většiny na hereckých výkonech. A ty jsou brilantní. Navíc jsem se smál, až jsem měl křeče v břichu. A to je hlavní úděl komedií. Příběhově sice předvidatelné, ale když tam každou chvíli někdo plácně nějakou tu hlášku, film hned upoutal moji pozornost. Jedná se o počin, který pobaví a já jsem rád, že jsem mu dal šanci. ()

Omnibus 

všechny recenze uživatele

"Láska slepců bývá slepá, seznala i dívka lepá. Vysnila si cherubína, přišel cigoš, čí to vina? Vltava zde pramení... Bez gumy? Zlé znamení! Dědu z toho trefil šlak, fuj rasista, dobře tak. Gay se k svatbě uvolil, čímž nám hepáč zachránil." Tím jsem o filmu vše podstatné vykecal, veršovanými spoilery :-), a teď se můžu věnovat své oblíbené kratochvíli - vymýšlení alternativního konce filmu. O deset let později: Rodinný domek. Maruška s Honzou jsou stále manželé a mají již tři děti. Po Markově cikáněti si ještě pořídili vlastní dítě (Honza si dal pár panáků, pak zhasnul a Marušce při tom říkal "Tomáši"). Třetí bejby počala Maruška s Tomášem (opět panáky, zhasnuto a Tomáš jí při tom říkal "Honzo"). Je vlahý večer. Maruška, Honza a Tomáš plus tři jejich společné děti sedí venku na zahradě u ohně a opékají špekáčky. Zpívají "Kometu" od Jarka Nohavici (který ještě stále Putinovi nevrátil ten Puškinův metál). Na kytaru hraje Marek. Pak přichází vetchý dědeček Vetchý, odvádí děti spát, Honza a Tomáš se něžně berou za ruce a koukají na hvězdy, zatímco Maruška s cherubínem Markem hupky dupky do jeho maringotky, zaparkované v zahradě. Tomu říkám dotažený happy end, na pohodu. ()

Galerie (35)

Zajímavosti (12)

  • Ve filmu se objevují také skuteční zaměstnanci OVB. Ve scéně, kdy filmová ředitelka (Simona Stašová) telefonuje, se coby ukrajinská uklízečka ve filmu objevila zemská ředitelka společnosti. Nespokojeného klienta z úvodu filmu pak ztvárnil předseda představenstva OVB. (ČSFD)
  • Aneta Krejčíková se na roli nevidomé Marušky připravovala například tréninkem s vodící fenkou, která si ve snímku také zahrála, nebo dlouhými rozhovory se její majitelkou, jež se výcviku slepeckých psů věnuje. (Olík)
  • Natáčelo se i ve Fakultní nemocnici v Motole. (Winster)

Reklama

Reklama