Reklama

Reklama

...a dělo bylo ještě žhavé

  • Česko Dělo bylo rozpálené (festivalový název) (více)
Trailer

Obsahy(1)

Sarajevo 1994. Z okolních kopců dopadají na město denně desítky dělostřeleckých granátů vypálených silami bosenských Srbů. Jeden z nich zasáhne panelový dům a zabije rodiče malého srbského chlapce. Hoch utrpí šok a přestane mluvit. Ve zdemolovaném bytě jej najde bosenská sousedka. Vezme jej k sobě a stará se o něj jako o vlastního. Chlapec ale neustále utíká do svého zdevastovaného bytu. Když jej odtud vyžene skupina rabujících „obránců“ města, toulá se ulicemi ostřelovaného Sarajeva. Potká svého bývalého spolužáka, který jej učí, jak v obléhaném městě přežít. Dostává se předčasně do světa dospělých plného násilí, strachu, alkoholu a kriminality. (Balkanfilm)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (3)

confisio 

všechny recenze uživatele

Proklínám na věky věků všechny strůjce a stoupence válek minulých, současných i budoucích. Nechť se jejich těla, duše či energetické vesmírné otisky smaží bez lítosti v ohni pekelném v nekonečném plynutí času. Existuje-li vůbec nějaký „Bůh“, tak je to nepochybně Bůh války. Dokonalý stvořitel hluboké temnoty a všeprostupujícího zla. Mistrný architekt bezmezné krutosti. Milovník utrpení a bolesti. Nesmrtelný uctívač Ďábla. Jsme, bohužel, nepoučitelní. Naštěstí si s tím příroda dříve či později poradí. Než se tak stane, můžete si vychutnat skvěle natočené syrové válečné drama…a dělo bylo ještě žhavé. ()

karnifex 

všechny recenze uživatele

O tom, že válka dělá z některých lidí bestie (nebo spíš dá jejich bestialitě možnost se projevit) není třeba pochybovat. Násilí v tomto filmu není žádná trierovská intelektuální provokace - je tak odporné a surové, že jsem při některých scénách musel zavřít oči. ()

Reklama

dzira 

všechny recenze uživatele

Srbsko-bosenský film se vrací k obléhání a ostřelování Sarajeva. Poukazuje na to, že v ostřelovaném městě zůstalo také mnoho Srbů a na to, jak dokázali vzniklou situaci zneužít někteří "obránci". A taky na to, že na válčení dospělých doplácí nejvíce děti... Trochu to připomíná Kenovićův snímek Savršeni krug z 97. roku. Pominu-li fakt, že se Kenović musel vypořádat s nefungující infrastukturou a mnoha opravdovými problémy, které jistě obnášelo natáčení v poničeném Sarajevu jen pár měsíců po válce, měl situaci svým způsobem usnadněnou - mohl natáčet v autentických kulisách rozbombardovaného Sarajeva a žádné ruiny nemusel uměle vytvářet. Tvůrci tohoto snímku si museli poradit trochu jinak, aby vykreslili atmosféru obléhaného města. A je třeba říct, že se jim to podařilo až překvapivě dobře. ()

Galerie (9)

Zajímavosti (2)

  • Předlohou filmu je román „Top je bio vreo“ srbského spisovatele Vladimira Kecmanoviće z roku 2008. (awful)
  • Celosvětová premiéra proběhla 28. února 2014 na Bělehradském FF. (Varan)

Reklama

Reklama