Reklama

Reklama

Píše se prosinec 1942. Norsko je obsazeno Němci a sousední Švédsko čeká na německou reakci. Mladý švédský poručík Aron Stenström plánuje svatbu a založení rodiny, nyní ale přichází k vlaku, aby vyzvedl mladého vojáka Svena - svého mladšího bratra - a přidělil ho k jednotce 83. kontrolního stanoviště, které se nachází v oblasti Värmland na severní hranici s Norskem. V noci na obzoru zahlédnou bitvu, která probíhá za hranicí v Norsku. Mladý Sven se spolu s dalším vojákem rozhodne na vlastní pěst jít k hranicím a prověřit pohyb Němců. Akce končí fiaskem a zajetím obou mužů. Poručík Aron se tak s ostatními vojáky z kontrolního stanoviště vydává na záchranu svého bratra daleko za hranice, na území okupovaného Norska. Jejich výprava se však nelíbí švédskému velení, které nemá zájem rozpoutat válku s Německem. Jen pokud to ale nebude nutné. (Film Europe)

(více)

Recenze (19)

hero_bk 

všechny recenze uživatele

Válečný film s netradiční tematikou (obrana hranic státu, který není ve válce vojáky v extrémně komických uniformách), který funguje podezřele dobře i v dalších žánrech. Je až s podivem nakolik se drží slasherových schémat (skupina lidí, kteří postupně umírají, každý jiným způsobem a to v pořadí od vedlejších postav k hlavním :D ), což ale u tohoto typu filmu nemůže být na škodu, protože se jedná o postup vcelku neortodoxní. Z filmu dýchal nižší rozpočet, což ale také nepovažuji za výrazné mínus. Celkově za plný počet :) ()

noriaki 

všechny recenze uživatele

Tohle není švédská verze Zachraňte vojína Ryana. Ve skutečnosti to jediné co s ním má společného je motiv záchrany jednotlivce skupinkou vojáků. Zbytek je zcela v duchu severských tradic. Takže žádný patos a vznešené ideály, ale naturalismus a ryzí emoce. Ten kdo čeká davové scény frontálních útoků a přehlídku obrněné techniky bude zklamán. Gransen se drží reality a nenabízí nic víc než boj skupinky odhodlaných proti skupince zoufalých. Což ale není na škodu, atmosféra je díky tomu ještě hutnější. Scény bojů jsou pěkně nasnímané, skvěle ozvučené a pořádně napínavé. I díky tomu jsem si film užil víc než leckteré klasické válečné drama. ()

Reklama

Fr 

všechny recenze uživatele

BĚHEM 2. SVĚTOVÉ VÁLKY ZMIZELO 300 ŠVÉDSKÝCH VOJÁKŮ BEZE STOPY. TOTO JE PŘÍBĚH ŠESTI Z NICH..... /// ...no spíš tak dvou (dobrá tak třech, ale víc ani hovno!). O tom, jak Švédové zachraňovali svýho vojína Ryana, aneb válečnej recept na to, jak umřít šťastnej (jasně že za války...). Pár vojáků má hlídat zátaras a vlastně si mohli žít naprosto v pohodě, kdyby furt nechtěli něco vymejšlet na Němčoury. Za ,,odměnu“ pak musej koukat na svý mrtvý kamarády a velitel (konečně a poprvý) někoho sejme. Je z toho pěkně v prdeli ,,VÍM CO PROŽÍVÁŠ“.... (ty vole, dyť to byl fricek!!!)... za odměnu (nebo za trest?) ti řeknu historku starýho zbrojnoše.... Partyzánština v tunách bílejch sraček (a v mínus 40ti na slunci), partyzánština s bajonety, partyzánština za záchranu bratra. Podivnej boj, kterej moc emocí nevzbuzuje, ale naštěstí tu je aspoň kus napětí. Tak mi to připadá, jako by Švédi chtěli taky něco natočit a nakonec neměli vlastně co. /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Stojím před osudovým rozhodnutím.... Potřebuje mě těhotná snoubenka a zároveň unesenej brácha. 2.) Jag är en patriot. 3.) Thx za titule ,,liber“ , ,,pepu“ a ,,rad.mas“. /// PŘÍBĚH *** HUMOR ne AKCE ** NAPĚTÍ ** ()

KoleckoR 

všechny recenze uživatele

Druhá světová válka z jiného pohledu, ze zasněžených plání švédsko-norské hranice. Kdy Němci se snaží válku se Švédy vyprovokovat, švédské velení o to nestojí, ale obyčejní vojáci na hranici se bránit musí a proto se stávájí svým nadřízeným trnem v oku. Proto tak musí čelit nejen Němcům, ale i odstřelovačům z vlastních řad. Drsný film, který se krve a krutosti nebojí. ()

kolemjdouc 

všechny recenze uživatele

Podle mě je film o pravé tváři války.Nikdo ji nechce jsou tam zájmy úzkého kruhu lidí.A miliony občanů jsou jménem těchto zájmů do ni zatahovány.V tomto příběhu se vypráví o tom jak mladí kluci ještě s mlíkem na bradě to mají na začátku jen jako dobrodružný výlet ale při střetu s krutou realitou to nemohlo dopadnout jinak než to dopadlo.Dnes se ve Skandinávii neválčí ale POUZE cvičí. ()

Galerie (8)

Reklama

Reklama