Reklama

Reklama

Organizace, která se za každou cenu snaží přijít na to, čeho je člověk svědkem krátce před svou smrtí, násilně mučí své oběti. Jednoho dne se s dávkou štěstí podaří několika obětem z jejich zařízení uprchnout. O několik let později se mladá žena a její přítelkyně vydávají zpět na místo svého věznění, aby zde započaly krvavou cestu pomsty proti svým věznitelům, kteří je v dětství mučili. (PetriK12)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (46)

kingik 

všechny recenze uživatele

Drsné déja vu, které na znalce původního filmu neudělá dojem. Jenže mně jsou nějací znalci úplně u prdele. Předně je tenhle remake zbaven dřívější art pachuti, která mně dost vadila. V originále se hodně banálně vysvětlovalo, proč docházelo k mučení obětí, k čemu to sloužilo, také nechybělo objasnění výrazu "martýr". Remake je v tomhle ohledu úsporný, jinak ovšem v podstatě kopíruje originál. Máme zde zase na scéně dvě kamarádky na život na smrt, z nichž jedna se kdysi v dětském věku dostala ze spárů mučedníků až do kláštera, aby pak po deseti letech vystopovala své tyrany, které bez milosti odpraví. Opět po scénách z dětství obou dívek, Lucie a Anny, uvidíme umírat čtyřčlennou rodinku po zásahu brokovnice, zase žádné mobilní telefony v držení domácích i agresorů, jen pevná linka. Nechybí ani duch umučené dívky, který se upnul na Lucii a způsobuje ji zranění, akorát se tentokrát musí divák spoléhat více na svoji představivost, neboť ani tenhle jev není nijak zdárně vysvětlen. Pak se přesuneme do podzemních prostor domu, v němž jsou cely, ve kterých jsou drženy další dívky. A samozřejmě se objeví i zvrácená šéfka organizace, která jen tak prohodí pár nepodstatných slov o tom, na co se tak zhruba její úchylná parta specializuje. Film se nijak významně nezakecává, což jemu i mně svědčilo. Jel v dobrém a drsném tempu. Celý remake je vyvedený do exploitation žánru. U původního filmu tomu také tak bylo, jenže pak přišla dramaturgická nestabilita, která byla rušivá. Tahle verze je na obsáhlé vysvětlování skoupá, raději koná v gore povelech. Ty jsou nevyrovnané. Z úvodního vyvraždění rodinky se mělo napodruhé vytěžit víc, pokud vím, v originále bylo intenzivnější, zde jsou dvě zastřelení mimo kameru. Krevní piksle ovšem při natáčení hrály prim, takže hardcore scény se zjevovaly. Do filmu se oproti originálu podařilo dostat napětí. Ve výhodě tedy budou hlavně ty diváci, co neznají původní předlohu, nebudou tušit, jakým směrem se film bude ubírat. Ještě líp, jestliže jim je blízký subžánr torture-porn, do něhož také tahle verze směle nakoukne. Jedná se o hodně temný film, a to doslova, moc scén s denním světlem se zde nenachází. Duo režisérů Goetzových vyloudilo solidní depkoidní záležitost, v němž jsou představitelky hlavních dvou partů o něco sympatičtější, než dvě nevzhledné herečky z originálu. Má to spád, švih a tak úplně neplatí, že dvakrát nesmočíš kládu ve stejné hororové řece. Samozřejmě u místní afekt skvadry to neobstojí. Původní film byl ve své době značně kontroverzním počinem, o tomhle to spolehlivě platit nebude. Je to čistý horůrek bez žánrových odboček. 80% ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Zase se jednou prokázala ta naprostá zbytečnost remaků. Tohle je film, jehož natočení nemá žádné opodstatnění. Není lepší, nedívá se na téma jinak, naopak mu hodně ubírá a dělá z celkem hluboké podívané něco hodně plytkého, co se jenom tváří jako oduševnělé. Tady rozhodně volte originální snímek, protože ten remake nestojí za nic. ()

Reklama

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Jako originální film by možná Mučedníci sourozenců Goetzových byli na průměrné hodnocení a na nářky nad nevyužitým potenciálem, ale jako remake jsou doslova definicí urážející lenosti. Výborný film zbavený stylu i všech ostrých hran. Až neuvěřitelné změkčení ve všech ohledech, přičemž to je přesně to, k čemu v Martyrs - vzhledem k tomu, jaká myšlenka je hybetelem děje - dojít nesmělo. Veškeré změny v ději oproti originálu (v první půlce minimum, to se jen tupě a bez šťávy jde ve šlépějích originálních zvratů, v druhé půli jich už je o něco málo víc) jsou k horšímu, žádné z nových tvůrčích rozhodnutí nemohlo výsledný dojem než srazit. Tak nepřínosný a zbytečný film, že jeho tvůrci, kteří se Scenic Route nedebutovali úpně nejhorším způsobem, ztratili veškeré sympatie, které jsem k nim mohl cítit. Protože jakmile se někdo upsal k tomuhle, je jasné, že o umělecké sebevyjádření mu na stopro nejde. ()

Marceloo 

všechny recenze uživatele

Mladému dievčaťu sa po dlhom období, počas ktorého musela prežívať nepredstavitelné muky u svojich trýznitelov, podarí od nich utiecť. Dostane sa do ústavu, ale stále sa jej nedarí dostať z hlavy strašlivé zážitky. Našťastie si nájde kamarátku, ku ktorej si vybuduje dôverný vzťah, takže svoje životné utrpenie znáša o niečo jednoduchšie. O niekolko rokov neskôr je Lucy odhodlaná postaviť sa démonom z minulosti a vykonať akt pomsty, na ktorý tak dlho čakala. - Na ČSFD to začalo presne podla mojich očakávaní. Na zahraničných hororových portáloch mali Martyrs záporné hodnotenia už vtedy, keď bol na svete len poster, takže mi bolo jasné, že sa hodnotenie bude uberať rovnakou cestou aj na našej milovanej stránke. Budem sa snažiť porovnávať s Martyrs z roku 2008 čo najmenej, ale niekolko prirovnaní musím spomenúť. U mňa osobne vyhráva remake, ktorý vznikol len sedem rokov po prvom horore, v hereckom obsadení. V pôvodnom horore z Francúzska som s postavami súcitil len počas najkrutejšieho mučenia, ale v tomto horore som si narozdiel od pôvodného vytvoril kladný vzťah k postavám už na začiatku. Možno to bolo spôsobené tým, že som už vedel, že to, čo ich čaká, nebude nič príjemné, ale to na tomto fakte nič nemení. Ďalšou vecou, ktorú musím porovnať, je prostredie. V tomto horore sa mi lokalita páčila ovela viac, pretože sa mi zdala dosť vzdialená od civilizácie, čiže vhodnejšia k zobrazeným aktivitám. Musím pochváliť hudbu, ktorá sa mi velmi páčila a aj lakačky, o ktorých som si myslel, že sa sem vôbec nehodia, ale z kontextu vyplynulo, že boli dosť podstatné. Remake Martyrs má samozrejme aj množstvo slabín. V porovnaní s pôvodným hororom je brutalita stiahnutá na minimum, lenže je ťažké porovnávať horor z vlny New French Extremity a obyčajnú USA produkciu. Ďalšou slabinou je kamera, ktorá je často doslova lietajúca a nie velmi výrazná práca so svetlom, ktoré má v duchovnej podstate filmu podstatný význam. V duchovných odkazoch sa remake na pôvodný snímok absolútne nechytá, aj keď sa tu množstvo symbolov ako napríklad kríž v dome alebo záver snažia na túto symboliku poukazovať. Avšak slabší kontrast medzi zvrátenosťou a náboženstvom môže byť spôsobený miernejším zobrazením brutality. Ani som si to neuvedomil a nakoniec je celý môj komentár o porovnávaní. Velmi rád udelím Martyrs štyri hviezdičky, pretože mňa osobne dokonca až prekvapili a dokážem si predstaviť, aký osud ich na ČSFD čaká. + dve herečky z The Wicked ()

maddy 

všechny recenze uživatele

Pôvodný, francúzsky film Martyrs považujem za jeden z najlepších hororov. Odvážny, kontroverzný, brutálny, no pritom všetko to mučenie a ohavnosti v ňom mali zmysel a nebojím sa ho označiť aj za značne inteligentný horor s vynikajúcim námetom a veľmi znepokojivým vyústením. Proti remakom v zásade nemám nič a dokážem pochopiť aj ich vznik, avšak americký remake Martyrs je snáď tou najdokonalejšou ukážkou absolútne zbytočného remaku, ktorý pôvodný film a jeho myšlienku iba znehodnocuje. Tvorcovia sa síce vyjadrili, že si z pôvodného filmu berú iba myšlienku, ale inak pôjde remake vlastnou cestou, no opak je pravdou. V prípade prvej hodiny sa jedná o vyslovene kopírovanie tých istých scén, akurát sa pridávajú zbytočné zábery z detstva postáv, aby sa stopáž natiahla aspoň na deväťdesiat minútový film, zatiaľ čo druhá „mučiaca“ polovica pôvodných Martyrs je v tých amerických skrátená na ledva dvadsať minút a zbavená takmer všetkej kontroverzie, znepokojenia a vlastne aj takmer všetkej brutality (drsnejšia je akurát jedna scéna stiahnutia kože z chrbta). Ústrednými mučeníkmi sa tu postavy stávajú po chvíľkovom týraní čo rapídne zráža celú pointu filmu, pretože presne k takémuto vymäknutiu dôjsť nemalo. Všetky zmeny sú tak vyslovene k horšiemu, pretože tie v prvej polovici pridávajú do deja iba zbytočné pasáže a zmeny v druhej polovici zase vynechávajú zásadne pasáže, prípadne sú v takom „light“ podaní, že celá tá kontroverzná náboženská pointa stráca na akejkoľvek sile. Napriek zdrvujúcej kritike však k Martyrs nebudem až taký prísny ako väčšina, pretože ako originálny film by to možno nebol úplný odpad, len by sa pri ňom dalo lamentovať nad absolútne nevyužitými možnosťami. (btw celkom by ma zaujímalo, či tu je niekto kto nevidel pôvodných Martyrs a pustil si iba americký verziu a ako na neho pôsobila, keďže vopred nevedel čo čakať). V porovnaní s francúzskym originálom je však táto americká verzia neskutočnou zbytočnosťou, ktorá robí z myšlienkovo bohatého hororu iba obyčajné, plytké. krvavé B-éčko, ktorého potreba vzniku mi skutočne uniká. To už aj ten zbytočný remake [Rec] v USA ako Quarantine má oproti tomuto svoje opodstatnenie. CELKOVO: 2* (4/10) ()

Galerie (56)

Zajímavosti (3)

  • Název filmu se objeví až těšně před závěrečnými titulky. (noelcoward73)
  • Producent Jason Blum prohlásil, že tento remake „zničil originál ve všech ohledech a nikdy neměl vzniknout“. (LUKICKK)

Reklama

Reklama