Reklama

Reklama

Venku

  • angličtina On the Outside (více)
všechny plakáty
Trailer 1

VOD (1)

Obsahy(1)

Režisérka Veronika Sobková téměř dva roky sledovala trojlístek postav, které strávily část svých životů ve výkonu trestu. Zachytila zlomové momenty jejich problematických osudů se snahou o věrohodné psychologické popisy svých aktérů. První z protagonistů filmu je osmadvacetiletá Linda, která opouští věznici ve Světlé nad Sázavou poté, co si odpykala osmiměsíční trest za krádeže. Pětatřicetiletého Mirka začali autoři sledovat ve chvíli, kdy po českých věznicích strávil třináct a půl roku za podvody. Šestatřicetiletý Tomáš si za obchod s narkotiky odpykává šestiletý trest ve věznici Oráčov. Upíná se k možnosti podmínečného propuštění v polovině trestu. Obrazově vytříbené svědectví ukazuje, jak se jeho aktéři vyrovnávají s návratem na svobodu. (HBO GO)

(více)

Recenze (9)

freddy 

všechny recenze uživatele

Když jsem jako dítě (a před pár lety v repríze už jako dospělý člověk) sledoval v 90. letech na Nově slavný TV pořad Tabu, tak mě vždy nejvíce zajímaly díly odehrávající se ve vězení. To prostředí mě jako někoho, kdo se do něj nikdy nepodíval vždy určitým způsobem fascinovalo a při rozhovorech s těmi vězni jsem si říkal, jak to asi v takovém vězení chodí. Díky tomuto dokumentu jsem si konečně mohl udělat nějaký konkrétní obrázek, i když kamera bohužel sleduje spíše vězně, kteří to vězení opouští, ale to nic nemění na tom, že téma dokumentu je velice lákavé. Pokud se mám nějak vyjádřit k celkovému výsledku, tak musím souhlasit s tím, že doba natáčení dokumentu zřejmě nebyla nějak extra dlouhá, alespoň tak soudím z toho, že jeden ze sledovaných vězňů na konci dokumentu říká, že byl propuštěn v roce 2009 a toto propuštění z vězení bylo v dokumentu ukázáno hned někdy na začátku, takže předpokládám, že natáčení dokumentu mohlo trvat nějaké dva až tři roky, což mi na časosběrný dokument přijde docela málo a je to bohužel hlavní mínus celého tohoto dokumentu. Navíc jednoho z vězňů neuvidíme na svobodě vůbec a závěrečné titulky prozrazují, že byl propuštěn na svobodu až jeden měsíc po ukončení natáčení, což je taky docela silný nedostatek vzhledem k názvu dokumentu. Nicméně celkově jsem rád, že jsem díky dokumentu zase o něco málo moudřejší a uděluji průměrné hodnocení v podobě tří hvězdiček. ()

Boogeyman 

všechny recenze uživatele

Zajímavý dokument, ale podobně jaku u Třeštíkové bych ocenil víc informací, ne jen spoléhat na to, co o sobě "hrdinové" sami prohlásí. Trochu zabloudit do minulosti atd. Ale jinak měla Sobková štěstí na lidi, především ten vařič by bez problémů utáhnul celý film a okamžik "Podávám si stížnost." byl opravdu nesmírně emotivní. A vynikající hlavní motiv Zbyňka Matějů, zní mi v uších ještě teď. ()

swamp 

všechny recenze uživatele

Na celovečerní debut poměrně slušné. Škoda některých zbytečností, které se mohly odbourat či dotvořit. Distributor nám zde prezentuje časosběrný dokument, ale připadá mi, že natáčení moc dlouho netrvalo - ve srovnání se skvělou Třeštíkovou to je prakticky krátkometrážní snímek. Každopádně se nějakou dobu natáčelo, ale prakticky chybí časové popisky, takže si divák moc nemůže jednotlivé střípky přiřadit k časové ose, protože ani z rozhovorů nevyplývá, kdy se odehrávají. Technicky mi trochu vadilo občasné objevení se mikrofonu v záběru a podobné, troufnu si říci začátečnické, minely. Vzhledem k názvu dokumentu mi přijde zarážející, že jednoho ze tří "vězňů" vůbec 'venku' neuvidíme. Jinak příběhy měly různou úroveň - ovšem na Reného již zmíněné Třeštíkové to nemá ani zdaleka. Osud fetky Lindy byl zajímavý především v tom, že se jedná o sympatickou slečnu, které opravdu fandíte v tom, aby svůj život zvládla. Tomáše pak sledujeme pouze a jen ve vězení, protože se odtud nedostane, jen si žádá o podmínečné propuštění. Příběh Mirka mi pak přijde nejlepší, protože má nejhorší povahu. Působil na mě jako hloupější člověk, který je zároveň vypočítavý vychcánek, což je příšerně nebezpečná kombinace. Postupně ho vidíme tuším se třemi různými přítelkyněmi, přičemž ty už mají děti. A podílení Mirka na jejich výchově je to, co bylo na dokumentu nejzajímavější. Choval se naprosto odporně a mně - přestože ještě nejsem rodič - se z toho opravdu zvedal kufr. Shrnuto - podtrženo - příjemný, lehce nadprůměrný dokument. ()

Ivoshek 

všechny recenze uživatele

1) Dokoukal jsem to. Jen málu českých filmů se to povedlo. 2) ty postavy byly zajímavé. Pan Vařič asi nejvíc. 3) chtělo by se to k nim vrátit. Můj tip je, že vařič se vrátil k řemeslu, ta holka je čistá, ale nebaví ji to, a pan Mirek sedí za pohlavní zneužívání těch nevlastních dětí. ()

sator 

všechny recenze uživatele

Napínavé a dobře natočené, držel jsem jim celou dobu palce.. a držím dál...Vytknul bych horší kvalitu zvuku a informace o čase... ()

Reklama

Reklama