Reklama

Reklama

Vražda - Série 2

(série)
Krimi / Drama / Mysteriózní / Thriller
Dánsko / Norsko / Švédsko / Německo, 2009, 9 h 30 min (Minutáž: 57 min)

Tvůrci:

Søren Sveistrup

Hudba:

Frans Bak

Hrají:

Sofie Gråbøl, Nicolas Bro, Preben Kristensen, Flemming Enevold, Morten Suurballe, Mikael Birkkjær, Lotte Andersen, Carsten Bjørnlund, Sarah Gottlieb (více)
(další profese)

Epizody(10)

Obsahy(1)

Komisařka Sarah Lund (Sofie Gråbøl) z kodaňského oddělení vražd je z disciplinárních důvodů přeložena na venkov. Po čase je rehabilitována a je jí nabídnuta spolupráce na vyšetřování série vražd. Všechny oběti měly vztah k armádě a jejím zahraničním jednotkám v Afghánistánu.Stejně jako v první řadě seriálu se i zde prolínají různá prostředí. Soukromý život komisařky, vysoká politika, armáda, psychiatrická léčebna. Lund se musí zorientovat v pavučině lží, intrik a slepých uliček. V tom jí pomáhá její instinkt a cílevědomost. (wero1000)

(více)

Recenze (55)

Snorlax 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Druhá série má rychlejší tempo než ta první, ale zase se jí nedaří budovat atmosféru. Navíc některé scenáristické nápady již hraničí s nechtěnou komikou. Výborné je opět nahlédnutí pod politickou pokličku, škoda, že ho tam není více. Politický závěr je excelentní, ten kriminalistický tedy rozhodně nikoliv, z něj by snad měli radost jen Škvorecký s Kleinem. ()

bllm 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

V první řadě musím říct, že televizní formát - jeden díl seriálu týdně - je naprosto špatnej, špatnej, špatnej. Za ten týden většina napětí vyprchá, člověk pozapomene detaily. Takže doufám, že u příští serie to vydržím a budu to moct skouknout všechno najednou, jako u první serie. Bohužel se u druhé serie nezadařilo tak jako u první, většina toho, co jsem obdivovala na první serii, tady chybí. Všechno je to takové neosobní a hlavně naprosto nereálné. Pravděpodobnost, aby se něco takového opravdu odehrálo tímto způsobem, je totálně minimální. K dobru musím přičíst to, že tento závěr jsem do posledních minut před odhalením opravdu nečekala. Moje romantické já dokonce doufalo, že si Sarah trochu polepší v osobním životě. Ale i přes nereálnost případu je to pořád obří nadstandard, hlavně v porovnání s českou tvorbou. Pořád musím obdivovat syrovou atmosféru a hlavně hořký konec, kdy z toho ani víceméně kladný hrdina Rabben nevyjde zrovna nejlíp. A nemůžu zapomenout vyzdvyhnout závěrečnou scénu politické linky, kdy všichni ministři vlády stojí pospolu na chodbě. Tahle scéna dokonale vystihuje fakt, že ať máte seběvětší ideály - politika vás stejně semele. ()

Reklama

Marigold 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Lepší zabít nevinného, než váhat zabít nepřítele. Další severské detektivní cvičení v praktickém machiavelismu, tentokrát s vypilovaným konceptem, který díky poloviční stopáži působí mnohem semknutěji, soustředěněji a dynamičtěji než první řada. Brilantní práce s odlidštěnou atmosférou a profesními maskami umožňuje tvůrcům psí kus, kdy hlavní hrdinka může být ve své podstatě důsledně nesympatická, studená, posedlá mrcha a člověk chtě nechtě sympatizuje i s postavami morálně na hraně (neexistence dichotomie dobra a zla je konec konců jeden z konstrukčních prvků Forbrydelsen). Uchopení tématu války proti teroru, xenofobie a hranic toho, kde končí "blahodárné ohýbání demokracie" a začínají "autokratické manýry" je po skandinávsku dotažené dostatečně daleko, aby ponoukalo k zamyšlení (tudíž to není jen povinná dekorace). Dějová linka je mnohem plynulejší a přehlednější, režie ustálenější a v neposlední řadě je třeba pochválit dvojici postav - eklektického politika, který hledá masku v podání (vždy) skvělého Nicolase Bro a postavu veterána s poruchou paměti (Homeland po dánsku?) strhaného a štvaného Kena Vedsegaarda. Brilantní, tentokrát téměř bez výhrad. ()

amirgal 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

U první série to byly horší čtyři hvězdy - hold zmařený potenciál. Teď jsou to tvz. lepší čtyři hvězdy, ale odtud se výše už nedostaneme - koncept a vizuál je vyčištěný, příběh stabilní a uvěřitelný (roz. v rámci žánru), obsazení výborné, do štábu dosadili nové scénáristy a našli konečně i fotografa, a tak to celý nemuselo být potmě, ale opakovaný vtip prostě není vtipem. Jednička okolo desátého dílu gradovala k jisté ďábelskosti. Ale teď už vlastně víte, co příjde - došlo k psychologickému zploštění. Je to výborná, ale standardní detektivka, která nepřekračuje žánr. Linii rodina zatlačili poněkud do rohu - to jim chválím, ale linie politika, která zůstala zachována se potýká s jistou tematickou a dějovou redundancí. Hlavní postava, Sarah Lundová, je mi obdivuhodně nesympatická: je hloupá a nevychovaná a špatně se obléká. Jediné, co mne s ní sbližuje je patrně neukočírovatelný workoholismus a to, že má smůlu na partnery. Tak co trojka? :-) ()

klima777 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

První řada mistrně pracovala s atmosférou a rozehrávala temné struny divákovy představivosti. Tohle je toporné a neuvěřitelně vykonstruované (Hilmand!!!); nicméně stále ještě lze registrovat záblesky solidního řemesla. Čili slušný počin, jenž však znatelně ztrácí dech v souboji se starším sourozencem. ()

Galerie (40)

Reklama

Reklama