Reklama

Reklama

Druhá šance

  • USA Hope Springs (více)
Trailer 1

Kay (Meryl Streep) a Arnold (Tommy Lee Jones) jsou manželé již 31 let. Po tak dlouhé době není divu, že se z jejich vztahu vytratila ona pověstná jiskra a manželství se propadlo do šedivého stereotypu. Arnold je v manželství celkem spokojený a neřeší, zda by se na jejich vztahu dalo něco změnit k lepšímu. Kay je ovšem nešťastná a chtěla by se s manželem více sblížit, prohloubit vzájemné pouto a mít zase opravdové manželství. Jednoho dne Kay náhodou narazí na knihu renomovaného manželského poradce doktora Felda (Steve Carell), který vede v malém městečku Hope Springs manželskou poradnu. Ačkoliv je to Arnoldovi proti srsti, nakonec přistoupí na Kayin plán a usedne spolu s ní do letadla směr Hope Springs, aby se pokusil vzkřísit vyhasínající manželství. Nastává řada zábavných situací, ve kterých se postarší manželé snaží držet rad manželského poradce, jehož neortodoxní styl je nutí dělat věci, které jim nejsou vždy po chuti, ale podle něj prý pomáhají. Po nějaké době si Kay a Arnold začínají vést docela dobře a tak jim doktor Feld nastavuje další laťku, kterou je třeba překročit - obnovení manželského sexu. Druhá šance je zábavným příběhem nejen Kay a Arnolda, ale opravdovým obrazem většiny manželství ve středních letech. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (346)

POMO 

všechny recenze uživatele

Tommy a Meryl hrajú neskutočne, chémia medzi nimi je dokonalá, a sledovať každé ich gesto a nuansu v hlase je čiré potešenie. Keď po prvý raz počas ich dialógu zaznie hudba (spomienky na najlepší sex), pôsobí skôr rušivo. Nie je v nej potrebná, zbytočne film zaškatuľkováva a uberá mu z osobitosti, ktorou disponuje vďaka jedinečnej súhre ústrednej dvojky. Hope Springs je oveľa komornejší a intímnejší film, než by ste čakali z plagátu či traileru. Je skôr trpkou vzťahovou drámou, než komédiou. S citom napísanou a vedenou režisérom, ktorý moc dobre vie, aké dva poklady mu sedia pred kamerou na pohovke doktora Carella. ()

Lima 

všechny recenze uživatele

Amerika je, jak známo, země právníků, v těsném sledu psychiatrů, potažmo sexuologů. A i když to tak tvůrci dozajisté nezamýšleli, tohle je pro mě 90ti-minutový důkaz, proč se všem třem sortám odborníků vyhýbat jako čert kříži. Jinak docela pěkná vztahovka pro starší generaci, nebo spíše lehká depka, která nejednomu z vás rozřeší dilema, jestli se do toho chomoutu uvázat, či nikoliv. A je milé pozorovat, s jakou roztomilou grácií stárne Meryl Streep. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Vypadá to, že filmaři se v posledních měsících rozvzpomněli na zpravidla opomíjenou skupinu starších diváků. Společně s Báječným hotelem Marigold, Láskou a u nás zatím nepromítaným Quartetem je Druhá šance jedním z filmů o hledání harmonie v pozdním věku. Oproti třem evropským filmům je ten Frankelův jasněji vymezen jako komedie, v níž problémy stáří generují přednostně humorné, nikoli tragické situace. Komediálním naladěním a poněkud zjednodušujícím protěžováním sexuální stránky věci vychází Druhá šance vstříc také mladšímu publiku, které se může lehkou formou poučit, co za jejich nepřítomnosti rodiče řeší. Hlavně díky představitelům hlavních rolí, kteří dokáží s grácií simulovat i orální sex, se ona lehkost ani v nejchoulostivějších momentech nepřeklápí do vulgárnosti. Pravdou je, že Streepové i Jonesovi lépe sedí vážnější poloha, kdy se jim prakticky beze slov daří vyjádřit únavu z manželství, z něhož vyprchala veškerá spontánnost (rutinní příprava snídaně). Ve většině scén je nicméně problém vztahové opotřebovanosti pojednáván přímočařeji – otevřeným dialogem na pohovce u manželského poradce (kterého jsem Carellovi, i když se snažil hrát s vážnou tváří, nevěřil). Celá dekonstrukce jednoho manželství působí vinou terapeutického orámování velmi nuceně a film se po sympatickém úvodu, kdy jsme ve zkratce obeznámeni s příčinou ženiny nespokojenosti, mění v psychologickou příručku, jejímž nezastíraným cílem je apologetika manželského svazku. Ač je iniciátorkou změn žena, film vyznívá v zásadě anti-feministicky, ve smyslu „i když žijete s nepraktickým, sardonickým škrtem, pořád je to váš manžel, tak se koukejte postarat, ať vás soužití s ním zase baví.“ Za herecké výkony a za snahu pootevřít také na poli amerického mainstreamu téma rozvedené například v německém Sedmém nebi mnohem důsledněji, si Druhá šance přesto alespoň jednu šanci zaslouží. 70% Zajímavé komentáře: DaViD´82, sportovec, Wargoo ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Kdybych byl o čtyřicet let starší, pravděpodobně bych si to užil víc. Jestli se to tedy vůbec užít dá - až na pár úsměvných momentů je to spíš taková lehká depka. ()

larelay 

všechny recenze uživatele

no co vam poviem... ako zo zivota. Kto z nas, vydatych a zenatych, sa v tom filme nevidi? Ja takmer uplne, a to som vydata tak rok a pol :D Meryl a Tommy su skveli, obcas som sa sice pristihla, ze by som Tommymu najradsej odrthla hlavu, ale v tom spocita to kuzlo, vsak? No a pre mna velke prekvapenie, Steve Carrell, tak k tomu by som si rada sadla na gaucik a porozpravala sa o mojich fantaziach :D ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Ona zastydla v princezničkovém ukňouraném věku a on je věčně nespokojený nevychovaný hulvát, co neumí ani pozdravit. Jeden za osmnáct a druhý bez dvou za dvacet. Jejich vztahu tedy fandit nelze, protože oba jsou vzor vší nesympatičnosti a to je věc, kterou ani vynikající herci nezmění. Navíc veškeré vztahové problémy a vzájemné odcizení se po jednatřiceti letech manželství jsou tu devalvované do sexuální sféry; což je u nekomediálního filmu "ze života" na pováženou, zvlášť když Streepová s Jonesem hrají pár v krizi středního věku, ale oba tentokrát vypadají na svůj podzim života, takže to působí poněkud bizarně. A k tomu režisérova záliba, že když neví jak s tím dál pohnout (a to je velmi časté), tak pustí nějakou náladou nepadnoucí písničku... Grrr, darmo spílat. ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Milý, Roztomilý, Dojemný.. místy hodně vtipný.. Spousta sexuálních Narážek.. Tommy byl skvělý bručoun.. Přesto, že tahle komedie je spíše pro Starší Generaci.. Líbila se mi. ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Už v polovině filmu jsem věděla, že nebudu mít mít problémy s hodnocením. Velmi příjemná, ale přitom citlivá vztahová záležitost s fantastickými výkony Meryl Steep a Tommy Lee Jonese. Opravdu geniální výběr, který byl jasně patrný i z jejich dialogů, které byly úžasně přirozené, osobní a tudíž naprosto uvěřitelné. Chválím i scénář, který je určitě stále aktuální a za to, že byl předložen opravdu velmi vyrovnanou formou bez jakýchkoliv vulgarit. Po všech stránkách považuji tento film za velmi kvalitní a odpustím jim tudíž i závěrečné finále, které už asi tak reálné nebývá, ale vyrovnalo se to příjemným soundtrackem. A přidávám se ke komentáři StarsFan. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

Ještě nejsem takový bručoun jako Arnold, ale po jedenatřiceti letech manželství jím nepochybně budu. Pokud v tu chvíli přijde má milovaná s nápadem na terapii, tak si hbitě uvědomím, že párky si ohřát umím, bílé od barevného prádla ještě rozeznám, porna je plný internet a organizovat volný čas se snad také naučím. Mne zkrátka příliš nebaví odreagovávat se pohledem na snímek, který řeší problémy ze života a čekat na to až důchodci konečně spolu skočí do postele. To však neznamená, že by u mne mrzout Arnold občas nezabodoval suchým konstatováním. ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

Asi jsem ještě mladej na to, aby mě bavil film o doochodcích, který řešej nějakou manželskou krizi u cvokaře. Pořád jsem čekal, kdy Steve Carell udělá nějakej vtip, a ono nic. Herci absolutně nemaj, co hrát. Chvílema mi jich bylo až líto. Nuda, nuda, šeď. Horko těžko jsem to dokoukal. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Lehce dětinský Meryl Čmelda a Tommy Lee Brumda potřebují zažehnout jiskru. Jí chybí dotyky a pozornost, jemu orál v práci pod stolem při výpočtu daní a trojka se sousedkou. Hádáte správně, křesadlem bude sex. Co si budeme nalhávat, sice je to anál a orál (pardon, chtěl jsem napsat alfa a omega) partnerského vztahu, ale úzké zaměření pouze na něj dělá z Hope Springs jen po lechtivém povrchu klouzající podívanou a to je vzhledem k přítomnosti těžkých kalibrů Streep & Jones docela škoda. Ti dva měli de facto jediný problém a to ten, že zaplatili čtyři tácy muži, který se vydával za manželského poradce a přitom to byl podomní prodejce vysavačů.. P.S.: Jistě jsou tu tací, co se moc nebavili a pohlavní styk lidí nad padesát považují za nekrofilní sodomii. Na ně dřív nebo pozdějc dojde taky.. ()

robbiee 

všechny recenze uživatele

[imdb: 6.4/10] | me: Po hereckej stránke dokonalá záležitosť. Meryl a Tommy ukazujú svoje kvality doplnené o fungujúcu chémiu, ktorá medzi nim intenzívne funguje. Film ako taký nepôsobí vôbec sladko..., ani predvídateľne ako by sa z traileru mohlo zdať. Práve naopak - je to subtílna citlivá filmová záležitosť, ktorá veľmi dobre spĺňa svoje poslanie... I hate golf. I do. I think it's boring. And watching it; that's even worse. It's like being married to ESPN or something. And when you eat ranch chips... your breath smells. ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

Pozoruhodný americký snímek vyniká tím, že je skutečně tím, co naznačuje název i očekávání: pohledem do vnitřností manželství pokročilejších středních let. Scénář, byť dobrý, se čas od času zadrhává spolu s režií: neplatí to jen pro hudební přeryvy, ale stejně tak i pro některé milostné scény (např. během filmového představení v kině, které by působily poněkud "přesahově" i u mladé generace). Mnohé z toho překlenují Meryl Streepová a Tommy Lee Jones, jak už někteří z nás stačili konstatovat. Pro vyznění filmu je však skoro stejně podstatný i výkon Steva Carelle v roli psychologa dr. Felda; věcnost a současně takt, se kterým klade i choulostivé dotazy, výrazně zvyšují věrohodnost vyznění ŠANCE. Jak je vidět, i normální americká rodina může filmového diváka zaujmout (4 000 dolarů, utracených za pobyt u dr. Felda, mohlo být podle manželova názoru výhodněji uloženo do pořízení nové střechy na rodinném domě). Skutečnost, že vztah lze zachránit, pokud si oba partneři uvědomí křehkost, v níž se po dlouhé době trvání nachází, je povzbudivá. A povzbudivý je i tento vážný, avšak úsměvy a častým úlevným smíchem nešetřící film. ()

StarsFan 

všechny recenze uživatele

Pod vedením jiného scénáristy a s jiným hereckým obsazením mohlo být Hope Springs cosi mezi pornem, vulgární komedií a filmem napsaným jako na míru Adamu Sandlerovi, takhle je to jedna z nejvyspělejších, nejupřímnějších, nejpřirozenějších výpovědí o partnerství, jaké jsem kdy viděla. Málokterý stominutový snímek nabízí tak fenomenální herecké výkony a málokterý dokáže tak dokonale balancovat na hraně nikdy nenudící komedie a silného komorního dramatu. ()

Botič 

všechny recenze uživatele

Asi ještě nenastal ten správný čas, tak zatím tedy jen za ty smířlivé tři a sejdeme se za 30 let ve filmovém klubu pro pamětníky. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Hledání harmonie v pozdním věku si dokážu představit i o trochu uvěřitelněji. Režisér David Frankel si rochní v uhlazených látkách (tragikomedie Marley a já), ač je seriálovým matadorem, filmovou jistotu dál postrádá. Hollywood se v poslední době zaměřuje mimo jiné i na starší ročníky, kterým z manželské skříně tu a tam vypadne solidní kostlivec. Servírování jakýs takýs životních pravd je snesitelné hlavně díky hercům – Tommy Lee Jones přestal blbnout a vybírá si pečlivěji (Lincoln, návrat k Mužům v černém), Meryl Streep se může v rolích přehrabovat. A rok co rok posílá divákům jasný vzkaz – zkuste ukázat na lepší herečku své generace. ()

Ded@M@tes 

všechny recenze uživatele

Dvě nezadržitelně stárnoucí hvězdy ve snaze změnit své manželství po 31 letech k lepšímu. Meryl Streep a Tommy Lee Jones se ukazují v nejlepším světlu. ( Hodnocení: 8/10 ) ()

Spooner 

všechny recenze uživatele

Asi jsem na filmy o sexu v důchodu ještě příliš mladý. Aspoň že ty důchodce hrají největší herecká esa široko daleko a kecá jim do toho překvapivě výtečně odměřený Steve Carell, jinak bych u toho asi usnul. 50% ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Herecké obsadenie je špičkové a film jednoznačne stojí na hlavnej dvojici. O M. Streep sa ani nemusíme baviť a keď tak uvažujem, kto by lepšie nahradil T. L. Jonesa, tak ma nikto iný nenapadá. Film pre mladších to určite nebude, zatiaľ ani pre mňa, ale viem ho ako "ženáč" oceniť, aj keď do takejto fázy som sa ešte nedostal. Humor je fajn, ale privítal by som ho viac. Ak váš vek atakoval hranicu 50 rokov a ste ženatý, je film určený vám. My ostatní ho buď oceníme, alebo pre neatraktívnosť odpíšeme. Ja sa tak nejako váhavo prikláňam k slabším štyrom. 70%. ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Příjemný film, který sází hodně na jistotu. Přestože zde Meryl Streep a Tommy Lee Jones mluví otevřeně o svém milostném životě, neřekl bych že je na tomhle něco skandálního. Mladším ročníkům doporučuji film někam uschovat a znovu pustit třeba někdy po padesátce, kdy již může sloužit jako instruktážní video. Volba herců je jinak naprosto v pořádku, přece jen Tommy a Meryl jsou mistři řemesla. ()

Související novinky

Best Film Fest 2012

Best Film Fest 2012

08.12.2012

Volné seskupení čtyř klasických artových kin v Praze: Atlas, Evald, Lucerna a Mat pořádá od 13. do 19. prosince tohoto rokuBEST FILM FEST, týden nejúspěšnějších a divácky nejnavštěvovanějších filmů… (více)

Reklama

Reklama