Reggae - Kořeny (TV film)
Rocksteady - The Roots of Reggae
Dokumentární / Hudební
Francie, 2010, 95 min
Rocksteady, to jsou kořeny, z nichž vyrostlo reggae. Když se zeptáte Jamajčanů, většina z nich vám řekne, že dává přednost Rocksteady. Líp totiž zní, líp se zpívá a hraje a má lepší instrumentaci. Reggae je hudební styl, který vznikl, nebo spíše vznikal v průběhu šedesátých let na Jamajce. Jeho nejstaršími předchůdci je ska a rocksteady, tedy styly spjaté s americkým rythm and blues, jazzem a soulem, v jejich textech se zřídka kdy objevovala rastafariánská tématika. To přišlo až začátkem sedmdesátých let, spíše se texty týkaly zábavy, občas se objevila i kritika na sociální situaci na Jamajce a nebo se týkaly výtržností páchaných rude boys, kteří byli hlavními přívrženci této hudby. Reggae se dá vystopovat až koncem roku 1968, kdy se náhle vytrácí rocksteady a je nahrazeno novým rychlejším stylem: Reggae. (oficiální text distributora)
igi B.
Miluju reggae! . . . Ale tenhle filmek tedy moc kořeněný nebyl, d.m.s.n... :-/ . . . Obsah sice zase jednou převýšil formu, ale je tolik skvělých hudebních dokumentů, že... Tak mír! A rasta s vámi... ;-[] - - - - - (Poprvé viděno 25.8.2011 na >unsteady prostoru< , hodnocení 3., komentář zde jako první - 26.8.2011)(26.8.2011)
elgato
V dnešní době umí filmaři udělat mnohem zajímavější dokumenty. Tím nechci říct, že by rozhovory s muzikanty doplněné živou hudbou byli špatné. Dobře se mi to poslouchalo. Jen jsem čekal něco víc.(6.9.2011)
kapsomut
Reggae se mi moc nelíbí a nikdy bych na tenhle dokument nekoukal, ale nějak jsem neměl náladu na žádnej film a spát se mi ještě nechtělo, tak jsem to zkusil. Zkouknul jsem něco přes hodinu a potom jsem to vypl. Nebylo to tak špatné, ale můj šálek čaje to není.(27.8.2011)
gocatgo
Je úžasné slyšet Tide Is High v originále na ČT2. Rude Boys nesou odkaz dál..(29.8.2011)
LabySo69
Tohle je důkaz, že Rocksteady stále žije! Hodně zajímavej dokument, doplněnej skvělou hudbou a přítomností těch největších Rocksteady/Reggae borců jako Derrick Morgan, Ken Boothe, Rita Marley, Marcia Griffiths, atd... "I luv it and you gonna luv it too"(26.8.2011)
Kolssteyn
Milá vzpomínka na starý, dobrý, rocksteady časy, který si tedy pamatovat ještě ani nemůžu. Ale ta rough street improvisace IQUAL RIGHTS byla výtečná!(26.8.2011)