Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Petr je posel, vlastně messenger. Je to jeden z těch mladých mužů, kteří se na svých kolech stali nedílnou součástí koloritu současných měst. Je to člověk nekonformní, který se odmítá sžívat se současnou pokřivenou společností, se všemi těmi jejími pohodlnostmi, konzumem a lží, s jejími pseudopravdami, pseudocity, pseudoláskami a pseudohodnotami. Petrova nespoutanost přináší stále větší a větší problémy. A Petr je přesně člověk, který si nikdy nepřizná, že by mohl být u konce s dechem. (Česká televize)

(více)

Recenze (87)

Lima 

všechny recenze uživatele

Taková.......brněnská variace na Goddardova ´U konce s dechem´. Přitom nejslabší Michálkův film, ale samotný Michálek za to nemůže. Filmařsky a herecky to ani zdaleka nedrhne, ale ten příběh je strašně prázdný, stejně jako jeho hlavní postava. ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Ne úplně špatný film, který ovšem doplácí na repetitivnost (Hádkova postava se do omrzení chová jako sobec a rád jezdí na kole, tedy kromě toho, že chce pomoci jedné epileptičce k orgasmu - víc se o něm nedozvíme), a neuvěřitelný, rádoby sofistikovaný konec, který asi nepochopil kromě tvůrců nikdo. 50% ()

Bebacek 

všechny recenze uživatele

Chlapi prdí, dětinsky se honí na kole a konstantně chtějí sex. A ženský jsou od toho, aby na tom kole musely jezdit s nima a dávaly jim sex. Opravdu hluboké. Jo a kdybyste to nevěděli, tak "po třicítce je každá černej Petr". ()

troufalka 

všechny recenze uživatele

I když je konec předvídatelný nabízí Posel pohled na dnešní svět. Zdá se mi, že český film je úspěšný, právě pokud se zaměří na současnost, byť temnou a poznamenanou. Ať už je to Rodina je základ státu nebo Kobry a užovky. Právě srovnání s posledním jmenovaným je nasnadě - dějová linka je v řadě bodů podobná, obsazení hlavního hrdiny Matějem Hádkem ... to vše vybízí k porovnání. Na rozdíl od mnohých zde mám scénáře Marka Epsteina ráda a tady na navíc v tom nevinně - scénář napsal dávno před Kobrami. Posel se mnohem víc drží hlavního hrdiny, ostatní postavy se odvíjí právě ve vztahu k němu. Tak jako si hlavní hrdina uhání ulicemi Brna, jde i režisér Michálek vlastní cestou, leckdy nevyjetou pěšinou a po schodech. A to je mi právě na filmů sympatické - je svůj. ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

Bizarní komické postavičky v nechtěně surreálném životním moudru o kopání jam jiným a zároveň padání do nich v tak nezáživné formě, až už jsem ani neměl sílu smát se tomu striktně moralizujícímu useklému konci. ()

liborek_ 

všechny recenze uživatele

Je to taková docela sympatická brněnská miniatura, která má sice blíže do televize než do biografu, ale na plátně se úplně neztratila a celkem příjemně překvapila. Příběh není nijak originální a ani onen jakýsi morální podtext diváka neprofackuje svou silou, přesto Posel dokáže zaujmout svou přirozeností a velmi dobrými hereckými výkony (především Hádek a reduťáčtí Vyorálek s Mikulkovou) - což jsou poměrně výjimky v současném českém filmu, který se vyznačuje hlavně křečovitostí. Třicetiletý Petr je veskrze záporná postava, prototyp inteligentního idiota až gaunera, který neustále prchá před důsledky vlastního jednání a který není schopen myslet na nic jiného než na sebe, sex a své kolo. Od toho se rozvíjí klasické vztahové peripetie a také (ve světovém měřítku již trochu ohraný) vozíčkářský minipříběh s předvídatelným rozuzlením. Znovu ale musím vyzdvihnout přirozenost, s jakou Michálek režíruje ne úplně dokonalý a sytý Epsteinův scénář *. Výsledek není ani trochu blbý, nevkusný a prázdný - přestože jde asi o nejslabší Michálkův film. Jako oddechovka je to ale opravdu sympatický film (o nesympatických mužských postavách). __*) Marek Epstein je snad nejpřeceňovanější scénárista současnosti. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Nedospělý sebestředný hajzl je bohužel jedinou výraznou postavou celého filmu. Musíme s ním vydržet celou hodinu a půl. Nezmění ho pocit viny, vlastní vážná nehoda, ani láska (připustíme-li, že si prostě jen nechtěl zasouložit), a minimálně od poloviny jsem mu přál něco takového, jako přišlo v pointě. To je jediné plus scénáře, že k tomuto happy-endu došlo opět právě vinou jeho sebestřednosti. Jako divák jsem se nudil a jako cyklista jsem nechápavě kroutil hlavou. Promarněná šance. ()

triatlet 

všechny recenze uživatele

Amatérsky natočené (scéna s dřevorubcem je jako z nepovedené komedie) rádobydrama. Paralelní scéna s "výletem" na biku a s blbnutím na vozíku ve skateparku dokresluje patrně snahu o "umělecké" působení... ()

VášaVF 

všechny recenze uživatele

Od tvůrčího dua Michálek-Epstein jsem čekal mnohem více. Nakonec je ze snímku určeného pro kinodistribuci jen průměrný televizní film. ()

Tommassi3 

všechny recenze uživatele

"Tak po třicítce je každá černej Petr !!" - "A jak ty to můžeš vědět, když si ho už deset let honíš sám ??" ;) ()

Hwaelos 

všechny recenze uživatele

Umělecká suvénnost reprezentovaná schopností vyprávět nezcela banální příběh (samo o sobě jev v české kotlině nevídaný), či sdělit něco důležitého o člověku, se z jeho filmů vytrácí. Námět o přerostlém děcku v podobě třicátníka je sice aktuální, ale jeho ztvárnění se rozpadá do sledu více či méně povedených scén, plných toporných replik vyslovovaných topornými ne-herci. Jediné, co nadále stojí za pozornost, je kamera. - - - Viděno v předpremiéře na LFŠ. Podle režisérových slov se ale možná snímek ještě přestříhá, tak uvidíme. ()

DDT 

všechny recenze uživatele

Asi jsem to s tím hodnocení trochu přehnal, film mě totiž docela příjemně překvapil. Od českých filmů už nic nečekám, takže vidět něco, co mě nefackuje toporností, trapností a laciným humorem je tak trochu zjevení. A Matěj Hádek v hlavní roli je skvěle nesympatický. (Nakonec musím hodnocení snížit, protože jsem si už po týdnu nemohl vůbec vzpomenout o čem to bylo). ()

Lokutus odpad!

všechny recenze uživatele

Proč se namáhat s psaním komentáře, když se tady cenzurujou názory? Proč se namáhat vůbec s psaním něčeho konstruktivního, když se s tím samým neobtěžoval ani scénárista týhle nebetyčný zhovadilý břečky? ()

Cimr 

všechny recenze uživatele

,,Zloději kol" po česku? To asi ne. Tentokrát jsem neměl pocit takového toho "typického českého filmu", jaký popisuji např. u filmu Poupata, ale přesto nejsem z Posla nijak nadšen. Na Michálkovi je sympatické, že neuvízl v jedné zaběhnuté koleji. Režisér takových hitů jako Je třeba zabít Sekala nebo Babí léto by v našem malém rybníčku mohl celkem spokojeně točit variace na tyto příběhy, kdežto z Posla je cítit snaha zkusit něco jiného, překročit svůj stín. To vyšlo jen zčásti - a na vině je především scénář bůhví proč oslavovaného Marka Epsteina (co jsem slyšel, žádná z jeho novinek, tedy ani Signál ani Vrásky z lásky, není zrovna zázrak). Film se snaží cosi řešit, ale je to takové nemastné neslané, chybí zápal, chuť zkusit něco, co tu opravdu ještě nebylo. Říká se, že umělec by se měl pustit do nějakého díla teprve tehdy, pokud by umřel, kdyby tak neučinil. A to je právě problém mnoha českých filmů, Posla nevyjímaje. Kdyby nevznikl, nikomu by to nebylo líto, nikdo by to nezaznamenal a naše kinematografie by vůbec o nic nepřišla, což je samozřejmě velmi špatně. Ale abych jen nehanil - Hádek a Leimbergerová jsou senzační. ()

ivishka 

všechny recenze uživatele

Po dlouhé filmové odmlce je pro mě Posel velkým zklamáním. Nejen, že bych nejraději celého posla přejmenovala na kozla, ale zklamala jsem se v obsazení jako takovém. Matěje Hádka mám vcelku ráda, ale o něco více mám raději jeho mladšího bratra Kryštofa. Nelíbí se mi, když občas někdo přehrává rozhořčení a podobně. Jakkoliv by mohli tvůrci tvrdit, že film zapadá do kategorie psychologický, tak mě se to nějak nezdá. Muž, který se celou dobu chová jako dítě a utíká před svými problémy by se sebou měl začít něco dělat. Konec jako vystřižený z nějakého amerického dramatu, kde k smíchu chybí třeba ještě záběr na obličej herce... Za mě velmi špatný průměr. P.S. Začíná být pravidlem, že čím více se na film těším, tak je to hloupost. ()

Sandiego 

všechny recenze uživatele

Vladimír Michálek se snažil scénář Marka Epsteina dostat do kin po několik let. Nakonec jedinou finanční podporu našel u České televize a ta až následně poté, co snímek vznikl, rozhodla o jeho kinodistribuci. Je třeba brát v potaz, že film vznikl v obdobných podmínkách jako televizní filmy, které nás ustavičně straší v neděli večer. Posel získává body za to, že televizní původ dokáže zakrýt dynamickým sestřihem a výraznou Štrbovou kamerou, potěší i způsob, jakým dokáže na plátně zvěčnit genius loci moravské metropole. Film má hlavně v první polovině drive a je na hony vzdálen svým televizním bratříčkům. Nadále však zůstává komorním dramatem, jež je spíše studií jednoho charakteru, než aby vytvářel skutečnou dějovou linku. Pojítkem scén jsou nakonec jen klasické milostné peripetie, jež psychologické aspekty poněkud banalizují. Ve výsledku film nevyniká žádnými velkými ambicemi, jde jen o nepříliš soustředěné odkrývání narušené morálky jednoho člověka, které na plátně skutečně nevyznívá tak jak na obrazovce v soukromém prostředí. Michálek schválně před projekcí v Puppu zdůrazňoval, že jde jen o "televizní, televizní, televizní film". Zatímco mohl být na obrazovce událostí, v kinech je odsouzen spíše k nezájmu. Mě však příběh i tak oslovil, se zájmem jsem ho sledoval od začátku do konce a i když byl v leččems nedotažený a banální, neiritoval mě. Konec byl možná až příliš jednoduchým řešením, ale film také mohl zabřednout do hrozícího sentimentu. Po herecké stránce Matěj Hádek předvedl sympaticky dvojznačný výkon, pro mě však exceloval především velmi zajímavý Jiří Vyorálek. Hůře dopadlo obsazení brněnských hereček, hlavně Gabriela Mikulková působila někdy trochu křečovitě a nepřesvědčivě. Michálek tedy dlouhá očekávání zcela nenaplnil, je otázkou kdy konečně dostane příležitost pro plnohodotný comeback (co je s dlouhodobě připravovanými projekty Salon Gruber, Vlci a psi či Město ptáků?). Epsteinovo jméno naopak začíná trpět inflací a i když jeho scénáře jsou poctivé a divácky vděčné, trpí absencí jakéhokoliv přesahu či větší hloubky a nedají se ani nazývat autorskými výpověďmi. Buď svoji reputaci v září napraví velmi slibně vypadajícím thrillerem Ve stínu, nad nímž strávil několik let usilovné práce, nebo nedávno ještě slibný talent potopí prokletí ze strany kritiky. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Brněnský film o nechutném egocentrikovi aneb Jak to dělají cyklisté... 1) Nabízí se srovnání s filmem Expresní zásilka. I když mnozí komentátoři poukazují na zřejmou plytkost scénáře, na rozdíl od amerického souběžně vznikajícího snímku v tom našem alespoň o něco jde. 2) 37letý Matěj Hádek (hlavní postava) je "skvěle nesympatický" (komentátor DDT) a tím jsem výčet zajímavých hereckých výkonů vyčerpal. 3) Hodně slabé tři hvězdičky. ()

topi odpad!

všechny recenze uživatele

Je vůbec možné, aby režisér takových hvězdných filmů jako je Babí léto nebo Je třeba zabít Sekala natočil takovou strašnou sračku?? Bohužel, je to možné. Ten Epstein jako scénárista by měl jít už do prdele a Michálek jako režisér by se mohl nad sebou zamyslet a zkusit se vrátit ke svému talentu, kterým kdysi oplýval. ()

Reklama

Reklama