Reklama

Reklama

Americký západ, Jižní Dakota, 1823. Místo a čas s hodně relativní hodnotou lidského života. Zkušený lovec a trapper Hugh Glass (Leonardo DiCaprio) je se svým synem na výpravě s lovci kožešin. Uprostřed hlubokých lesů vzdorují nečekaným útokům indiánů a musí na své pouti překonávat nemilosrdnou, zatím nezmapovanou krajinu plnou nástrah. Glassovi se stává osudným střet s rozzuřenou samicí medvěda grizzlyho. Medvědí útok sice přežije, ale je těžce zraněný a lovecká výprava se musí rozdělit. Zatímco většina lovců pokračuje v cestě, s Glassem a jeho synem zůstanou jen dva muži, John Fitzgerald (Tom Hardy) a Jim Bridger (Will Poulter). Ti více méně jen čekají, až zemře, aby jej pak pohřbili a mohli pokračovat v cestě. Ale zraněný lovec stále neumírá, a tak se Fitzgerald rozhodne čekání na nevyhnutelné zkrátit. Při pokusu o nedobrovolnou eutanázii ho však přistihne Glassův syn, kterého Fitzgerald zabije. Ještě živého Glasse pak zahrabe v hrobě a spolu s Bridgerem zmizí. Jenže Hugh má hodně tuhý kořínek. V naprosto zuboženém stavu vyleze z vlastního hrobu, zoufale se potácí čarokrásnou, ale zcela lhostejnou krajinou. Při životě jej drží především nenávist a touha po odplatě. Musí překonat brutální zimu a hlad, divoké řeky, bojovné indiánské kmeny a dokonat svou pomstu. (CinemArt)

(více)

Zajímavosti (62)

  • V pokladnách severoamerických kin diváci nechali 183,6 milionu amerických dolarů, součet celosvětových tržeb pak dosáhl 533 mil. (NIRO)
  • Štáb měl po celou dobu k dispozici vlastního meteorologa – Jordana Witzela. (klukluka)
  • Příprava úvodní scény zabrala štábu celý jeden měsíc. (klukluka)
  • Celosvětová premiéra proběhla 16. prosince 2015 v Hollywoodu. (Varan)
  • Leonardo DiCaprio (Hugh Glass) nosil rok a půl plnovous kvůli tomu, kdyby bylo potřeba přetočit některé scény. (Reesam)
  • Každý den byl na natáčení se štábem bezpečnostní koordinátor kvůli případnému střetu s medvědem. (zbyshek)
  • Leonardo DiCaprio (Hugh Glass) na počest tvůrců uvedl, že navzdory extrémnímu utrpení, kterým jeho postava ve filmu prochází, a fyzickým obtížím při natáčení v terénu, se během natáčení nikdy doopravdy nezranil. (Dr Lizal)
  • Tom Hardy (Fitzgerald) prohlásil, že nebude číst další scénáře kvůli své roli v připravovaném filmu Splinter Cell (který nakonec nevznikl), ale Leonardo DiCaprio (Glass) ho přesvědčil, aby si přečetl scénář k tomuto filmu. Hardy po přečtení zhruba poloviny scénáře roli přijal. (Dr Lizal)
  • Rozpočet oproti původně plánovaným 90 milionům amerických dolarů nakonec narostl na 135 milionů dolarů. (hippyman)
  • Slovo "Revenant" je odvozeno z latinského "reveniens" (vracející se) a má několik významů, např. "ten, který se vrací po dlouhé nepřítomnosti", "ten, kdo se vrací po smrti" nebo "člověk, který se vrací jako duch po smrti". Dále také "přízrak", "duch" nebo "stín". (Tristan Rafael)
  • Kvůli zpoždění během natáčení roztál sníh v Kanadě ještě před dokončením filmu. S rychle se blížícím létem nezbývalo než se přesunout do jižní Argentiny, kde panovaly podobné zimní podmínky. (Tristan Rafael)
  • Mnoho členů štábu se domnívá, že mohli ušetřit peníze (rozpočet byl překročen) i své utrpení v náročných, extrémních klimatických podmínkách (četná zranění, mnoho členů štábu bylo vyhozeno, někteří skončili sami), pokud by alespoň některé části natočili s počítačově vygenerovanými efekty. K tomu režisér filmu Alejandro González Iñárritu uvedl: "To je přesně to, co jsem nechtěl. Skončili bychom totiž před zeleným pozadím s kávou, v pohodlí, každý by byl šťastný, ale film by nejspíš stál za hovno." (Tristan Rafael)
  • Štáb se potýkal s extrémními klimatickými podmínkami, kdy teploty klesaly na minus 25 nebo i minus 40 stupňů Celsia. Herci byli nuceni hrát bez čepice a rukavic. Režisér filmu Alejandro González Iñárritu řekl, že: "všechno bylo zmrazené, vybavení se lámalo a dostat kamery z jednoho místa na druhé byla totální noční můra." Mnoho členů štábu označilo natáčení filmu za zdaleka nejnáročnější ve svém životě. (Tristan Rafael)
  • Natáčení probíhalo od 23. září 2014 do 11. dubna 2015. Natáčelo se na několika místech v Kanadě. V Britské Kolumbii to bylo u města Burnaby a také u měst Canmore a Calgary v provincii Alberta. V Kanadě se dále točilo ve filmových studiích Mammoth Studios, které se nachází v Britské Kolumbii, a také v přírodních parcích Kananaskis Country, západně od města Calgary. Natáčení zahrnovalo i lokace v americkém státě Montana, což je i původní lokace z knižní předlohy (konkrétně u malého města Libby). Natáčelo se také v Mexiku a Arizoně (USA). Trvalo pět let, než tvůrci našli ta pravá, lidmi nedotčená místa na natáčení. (Tristan Rafael)

Související novinky

Cyberpunk 2077 se dočká hrané adaptace

Cyberpunk 2077 se dočká hrané adaptace

05.10.2023

Skvělé zprávy pro fanoušky kyberpunku či sci-fi žánru obecně. Hra Cyberpunk 2077 se totiž oficiálně dočká hrané adaptace. Po úspěšném anime seriálu Cyberpunk: Edgerunners se tak bude jednat o další… (více)

Jak to vypadá s pokračováním Twisteru?

Jak to vypadá s pokračováním Twisteru?

22.12.2022

Když na jaře roku 1996 dorazil do kin blockbuster režiséra Jana de Bonta s názvem Twister, jeho vír zábavy doslova zbořil kina. Snímek s velmi štědrým rozpočtem 92 milionů dolarů díky svému poutavému… (více)

Nový Predátor má název, už se natáčí

Nový Predátor má název, už se natáčí

28.07.2021

Loni na podzim přišlo oznámení, že se slavná značka Predátor dočká dalšího zářezu. K režii nového filmu nastoupil Dan Trachtenberg (Ulice Cloverfield 10), mimo to jsme ale nedostali žádné nápovědy k… (více)

Hvězda Tenet v dalším špionážním thrilleru

Hvězda Tenet v dalším špionážním thrilleru

30.08.2020

Herečka Elizabeth Debicki (Tenet, Krycí jméno U.N.C.L.E.) se upsala hlavní roli v nové špionážní minisérii ze druhé světové války Code Name Helene. Na produkci seriálu se bude podílet studio… (více)

Reklama

Reklama