Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Cyklus Heydrich – konečné řešení poskytuje svými 43 díly zmapování tohoto období dosud nebývalý prostor. Základní osou cyklu je činnost Reinharda Heydricha v úřadu protektora. Její souvislosti pak přivádějí jednotlivé kapitoly ke klíčovým událostem, osobnostem a fenoménům doby a to nejen na území protektorátu a Třetí říše. Kombinovaná reportážní a dokumentární forma zpracování se opírá o využití dobových archivů, autentických předmětů i výpovědi pamětníků a historiků. Vedle známých faktů se autoři zaměřili také na nejnovější poznatky, které mohly být po letech zamlčování a dezinterpretací přidány k obrazu doby až v posledních dvou desetiletích.
Jednotlivé díly:  1.-Noc nad protektorátem
2.-Mladý ostrý hoch
3.-Šálek anglickeho čaje
4.-Svatováclavská neděle
5.-Utěš smutné, zažeň vše zlé
6.-Bezezbytková germanizace
7.-Muži pro speciální operace
8.-Sokolové
9.-Judenrein
10.-Operace Percentage
11.-Budujeme lepší zítřek
12.-A zase byli druzí
13.-Chci jít s Kubišem
14.-Válka nejnebezpečnějšího muže
15.-Venkov zachraňuje Prahu
16.-Vánoce u Heydrichů
17.-Konečně go!
18.-Silver jako spojení
19.-Modravé dálky
20.-Je nutné mluvit německy
21.-Dopadení zrádce X
22.-Východní vítr
23.-Operace Pohřbený kanon
24.-Sázka na Říši
25.-Ticho, které neléčí
26.-Protektorátní ráj
27.-Pozdější život atentátu
28.-Transport z ráje
29.-Zinc - na vlastní pěst
30.-Out Distance - zrádce na obzoru
31.-Svatobořické děti
32.-Na zámku a v podzámčí
33.-Věrnost Říši
34.-Libuše volá Londýn
35.-Dáme si do bytu dva mimopražské
36.-Souboj na Bulovce
37.-Zůstal jsem sám!
38.-Hledá se zatáčka
39.-Atentát
40.-Zmizeli
41.-Lidice - obraz pomsty
42.-Bylo nejhůř
43.-Češi se nevzdávají
44.-Ministr Eden oznamuje (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (55)

MaMitti 

všechny recenze uživatele

Nevyhovuje mi 25 minut každého dílu, ten čas je divný, navíc je osekaný ještě titulkama. Dvakrát se mi nezdá ani TT v roli průvodce, ale dejme tomu. Celkově jsem ráda, že takový pořad je (narozdíl od igi B. mám pocit, že lepší je investice veřejnoprávní televize do tohoto projektu než do nejroztodivnějších estrád tipu Zázraky přírody apod. a že těch v ČT je taky celkem dost). Zatím je asi předběžné hodnit celek, i když v určitých kolejích už tato dokumentární serie jede. Upravuji po dvou měsících - to, co mi ze začátku nevyhovovalo = 25 minut dílu, nyní celkem kvituji, vlastně to stačí, když je vystižena podstata (což není vždycky úplně dokonale, ale budiž). ()

Pedross800 

všechny recenze uživatele

Někdy možná nudnější, ale svým rozsahem a kombinací dobových záběrů, vzpomínek očitých svědků a výstupy renomovaných historiků a badatelů naprosto monumentální a vynikající doku série o nejhrdinnějším i nejtemnějším období naší země v období druhé světové. Všechny ty negativa co tu lidi zmiňují (a že jsou to většinou absolutní hlouposti nemající na kvalitu a obsah vliv) jednoduše přebíjí ta obrovská porce informací a souvislostí, nečekaných detailů, vzpomínek.... Každý, koho toto období opravdu zajímá si přijde na své. Mohu jen a jen doporučit!! Skvělá práce! ()

Reklama

Marthos 

všechny recenze uživatele

Rozsáhlý a svým způsobem unikátní cyklus čtyřiačtyřiceti epizod, předkládající Heydrichův osud po nástupu do funkce zastupujícího říšského protektora v září 1941, sice operuje s přehršlí informací a v jistém ohledu vnáší do uzavřených kapitol českých dějin nové světlo, ale zároveň se jen stěží dokáže ubránit jistým pochybnostem. Nezastupitelná je v tomto případě role odborníků, historiků a v neposlední řadě také přeživších pamětníků; možnost diskuse a konfrontace s archivními materiály pak poskytuje celku jistou výjimečnost, jíž se nám v obdobných dokumentech dostává spíše okrajově. Téma Heydrich zůstává i po sedmdesáti letech jedním z nejtragičtějších okamžiků porobeného českého národa a publicita, televizní či rozhlasová, je bezesporu důležitým krokem k znovuobjevení a pochopení období protektorátního temna. Právě dnes a právě teď. ()

Aky 

všechny recenze uživatele

V tomhle dokumentu je všechno, co by v dobrém dokumentu mělo být: téměř neznámá nová fakta, autentické záběry, fundované komentáře... jeho největší vada, zdá se mi, spočívá v tom, že je toho zkrátka všeho příliš mnoho. Ve snaze zachytit všechno a nezapomenout na nic se stává neůměrně dlouhým a občas nudným. ()

Luk Skywalker 

všechny recenze uživatele

Proč hned tak nenavistný (nebo dle slov autora pohrdavý) komentář igiho B.? Nic světoborného, ale na 25 minut nenudící kousek historie. Informace se netýkají jen Heydricha, ale celého protektorátu. Celkově to hodnotím průměrné, ale některé díly jsou velice zdařilé a naopak některé bych zde vůbec nezařazoval. Jsem rád, že tu máme uvědomělejší publikum než igiho B., který je buď učitel dějepisu, který přišel o zaměstnání nebo prostě jen kritizující blbec - někomu prostě nestačí napsat nelibí se mi to, ale musí přitom zkritizovat všechno okolo. ()

Galerie (8)

Reklama

Reklama