Reklama

Reklama

American Horror Story - Murder House

(série)
Trailer 2
USA, 2011, 8 h 40 min (Minutáž: 39–52 min)

Hrají:

Dylan McDermott, Connie Britton, Jessica Lange, Taissa Farmiga, Evan Peters, Frances Conroy, Alexandra Breckenridge, Jamie Brewer, Denis O'Hare (více)
(další profese)

VOD (1)

Epizody(12)

Rozmanité hrôzostrašné príbehy nás zavedú na doteraz nepoznané, tajomné či zakázané miesta a predstavia nám svojich výnimočných hrdinov. Navštívime strašidelný dom, ústav pre duševne chorých ale aj školu pre čarodejnice a iné desivé miesta.
Nový hororový seriál od Ryana Murphyho a Brada Falchuka, tvorcov fenomenálneho seriálu Glee, získal v roku 2013 prestížnu cenu Zlatý glóbus v kategórii Najlepšia herečka vo vedľajšej úlohe televízneho seriálu (Jessica Langeová) a celkovo získal 14 cien a 53 nominácií. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (17)

Trailer 2

Recenze (904)

Fiftis 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Po prvej sérií konštatujem, že je to dobre natočený seriál a každý diel mi naskakovala husia koža. Horory mám rád a American Horror Story je jeden z mála seriálov tohto žánru, kde som sa "bál" u každého dielu. Bohužiaľ ale zatiaľ len v prvej sérií. Ostatné už bež štipky strachu. Je ťažké hodnotiť a komentovať celý seriál naraz, keď každá séria je o niečom inom. A možno to je aj chyba toho seriálu. Neviem. Na druhej strane je super sledovať v každej sérií tých istých hercov ale v iných úlohách. Možno som si práve protirečil. Prvá séria seriálu bola ale vynikajúca. Zbožňoval som sexi Alexandru Breckenridge. Všetci boli skvelí, dokonca aj Mongol. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

American Horror Story je na poli hororového žánru ambiciózní projekt, s trochou nadsázky by se dal přirovnat k The Pacific na poli válečného žánru. Přestože se tady sešla silná herecká sestava, výsledek neodpovídá mým očekáváním, a to navzdory tomu, že pilot se mi opravdu líbil a ocitl se někde mezi čtvrtou a pátou hvězdičkou. U hororů totiž dlouhodobě platí, že nejsnáze se strach vyvolává tím, co nevidíte a neznáte. Bohužel tento seriál je až příliš doslovný a snaží se vysvětlovat motivace i minulost svých (anti)hrdinů tak, že se rychle ztrácí jak hororový, tak mysteriózní potenciál příběhu. Tam, kde v prvních dílech kamera přerušovaná rychlým střihem slídí po podzemních prostorách domu a ukazuje artefakty z šílené laboratoře, vybledlé fotografie a drobné kousky minulosti pochmurného sídla, tam funguje atmosféra na jedničku. Jenže posléze se z toho stává spíš fantasy seriál o světě a místě, kde se setkávají živí a mrtví na jedné půdě a vzniká z toho něco podobného jako Pravá krev, ovšem bez té zábavné všemi myslitelnými sexuálními deviacemi okořeněné polohy. Seriál je zajímavější ve své řekněme první třetině, protože tam se ještě hraje právě s motivem nejistoty, kam budou další osudy postav nasměrovány. V téhle souvislosti si nejde nevzpomenout na vynikající Městečko Twin Peaks, které kdysi úplně převrátilo představu o mysteriózním žánru a vlastně ho nově definovalo. Síla toho projektu spočívala v tom, že Lynch dokázal umně balancovat na hranici několika žánrů a neustále udržoval diváka v napětí, protože odhaloval o svých postavách jen málo a divák nikdy nevěděl, kam se proměnlivý charakter jeho oblíbenců vrtne příště. V American Horror Story je spousta dobrých vychytávek a mikropříběhů, které by jako samostatný díl Příběhů ze záhrobí byly na 5*, ale tady je nutné hodnotit celé dílo komplexně. Některé postavy jsou fantastické, taková sobecká a chladná Jessica Lange je opravdu fascinující, jenže jak se seriál blíží ke svému závěru, stále víc vyplývá na povrch scénáristická bezradnost, které stahují seriál do čistokrevného průměru. Obecně platí, že režie je lepší než scénář. Druhá série dodržela pravidlo, že pokračování musí přinést všeho o poznání víc, aby se udržela divákova pozornost. Doslova ho zahrnuje záplavou motivů, které dohromady tvoří neuvěřitelnou splácaninu, která je spíš k smíchu, než aby vyvolávala napětí a strach. Tým scénáristů jako by netvořil celek, ale každý sledoval vlastní linii a hrál si na vlastním písečku, takže se v the Asylum míchá motiv mimozemšťanů, psychopatů, sériových vrahů, válečných zločinců až po ryze duchařské motivy a samotného ďábla. Opět se dá mluvit o hodně zajímavých postavách, jejichž příběhy ale jdou často do ztracena a protože se ze seriálu vytrácí jakákoli logika a vnitřní soudržnost, musím nemilosrdně jít na dvě hvězdičky. Celkový dojem: 40 %. ()

Reklama

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Vrhl jsem se pouze na sérii druhou, protože mám slabost pro sanatoria a doposud jsem nic kvalitního hororového z téhož prostředí neviděl a jsem opravdu mile překvapen. Slušný výběr herců, parádní bezútěšná atmosféra, občas skvělá gore scéna a slušné zvraty to vše podtrhávají hodně vysoko, zklamalo mne pouze finále a přišlo mi, že poslední tři díly ztrácely Dech k dílům předešlým, ale stále velká spokojenost. 90% ()

Jinny 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Čtyři hvězdy s odřenýma ušima. Tahle moderní variace na téma strašidelný dům si nezadá ani s filmy Davida Lynche. První díl mě příliš nenadchnul, během druhé a třetí epizody ale seriál začal nabírat emocionální hloubku a postavy začaly získavat nové rozměry (zvlášť otec rodiny). Poslední epizoda je bohužel slabá a nic víc než zbytečný a natahovaný epilog. SPOILER Ten odkaz na Přichází Satan! si taky mohli odpustit. ()

kinej 

všechny recenze uživatele

Obzvlášť úvodních cca 7 až 8 epizod je fakt povedených a sympaticky napínavých. Tyto díly nejsou ani tak o příběhu, jako spíš o hraní si se žánrem a atmosféře, jejíž budování ovládají režiséři skvěle. Divák si od návalu duchařských scén neodpočine. Pak ale začne seriál pomalu spět ke svému konci a tvůrci začínají vysvětlovat a dořešovat osudy jednotlivých postav, kterých je v seriálu najednou až příliš. Dějová linie pak začíná být přetížená a překombinovaná a je to trošku daň za to, že tvůrci v úvodu chrlili jeden hororový námět za druhým. Když pak nastane čas uvést vše do logických souvislostí začíná to trochu skřípat. Závěrečná epizoda mě také moc nenadchla, ale to je asi věc názoru. Každopádně velice dobře udělaný seriál, který mě tak po 70% své stopáže opravdu bavil víc než 99% filmových hororů. ()

Galerie (196)

Zajímavosti (52)

  • Seriál získal 17 nominácii na Emmy Awards. Z toho len jedna bola premenená vo výhru, ktorú si domov odniesla Jessica Lange za najlepšiu herečku vo vedľajšej úlohe. (DarkSaint)

Související novinky

Je rozhodnuto, Kick-Ass se přidá k Avengers

Je rozhodnuto, Kick-Ass se přidá k Avengers

05.10.2013

Samozřejmě, ne doslova, i když by to byl asi zábavný crossover. Poté, co si Kick-Ass 2 v kinech nevydělalo ani na produkční náklady, je tahle série asi nadobro ukončená. Aaron Taylor-Johnson ale… (více)

X-Men versus Avengers: Ta postava je naše!

X-Men versus Avengers: Ta postava je naše!

26.05.2013

Většina z vás zřejmě o nějakém Quicksilverovi nikdy neslyšela. Komiksoví fanoušci jsou ale doma. Quicksilver alias Pietro Maximoff je Magnetův syn a Magneta určitě znáte. Jak už jméno naznačuje, je… (více)

Karlík a továrna na mrtvoly

Karlík a továrna na mrtvoly

17.09.2012

Rozhodnutí čím dál úspěšnější kabelové stanice A&E (letos masivně zabodovala westernovou detektivkou Longmire) natočit seriálový prequel k slavnému Hitchcockovu Psychu zpočátku neznělo jako… (více)

Seriálové popravy a znovuzrození

Seriálové popravy a znovuzrození

23.12.2011

Skončila nám podzimní televizní sezóna a kabelovky vyhodnocují čísla sledovanosti. Které seriály dostanou povolení pokračovat a které budou nemilosrdně zaříznuty? Nejdříve k těm úspěšným: Dexter bude… (více)

Reklama

Reklama