Reklama

Reklama

American Horror Story - Murder House

(série)
Trailer 1
USA, 2011, 8 h 40 min (Minutáž: 39–52 min)

Hrají:

Dylan McDermott, Connie Britton, Jessica Lange, Taissa Farmiga, Evan Peters, Frances Conroy, Alexandra Breckenridge, Jamie Brewer, Denis O'Hare (více)
(další profese)

VOD (1)

Epizody(12)

Rozmanité hrôzostrašné príbehy nás zavedú na doteraz nepoznané, tajomné či zakázané miesta a predstavia nám svojich výnimočných hrdinov. Navštívime strašidelný dom, ústav pre duševne chorých ale aj školu pre čarodejnice a iné desivé miesta.
Nový hororový seriál od Ryana Murphyho a Brada Falchuka, tvorcov fenomenálneho seriálu Glee, získal v roku 2013 prestížnu cenu Zlatý glóbus v kategórii Najlepšia herečka vo vedľajšej úlohe televízneho seriálu (Jessica Langeová) a celkovo získal 14 cien a 53 nominácií. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (905)

KevSpa 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Pilot: Tísnivá atmosféra a vcelku rychlé střídání scén, jež působí chaoticky, ale ve výsledku diváka ještě víc přikovají do sedačky. Tohle vypadá na pořádný béčkově laděný hororový nářez a vůbec nevadí, že jde o téma už mnohokrát zpracované. Navíc je tu spousta známých seriálových herců - Dylan McDermott (The Practice), Connie Britton (Friday Night Lights), Frances Conroy (Six Feet Under), Denis O'Hare (True Blood) - a navrch drsná Jessica Lange. Bizarní, zábavné a strašidelné. / Po druhém dílu už se u mě dostavují první příznaky závislosti. :) / Po třetím díle hodnotím plným počtem hvězdiček, protože tohle mě prostě chytlo. Proklatě zábavné, místy strašidelné, sem tam černohumorně vtipné a hlavně výborně napsané. 1. série - 100% Asylum je ještě šílenější a drsnější než první řada. Občas až působí maličko přeplácaně. Jessica Lange opět úžasná. 2. série - 90% Ve 3. sérii už měli tvůrci hodně vážný problém najít správnou míru. A nejde jen o všechny ty splatter momenty, které mají za cíl jen šokovat co největší nechutností. Třetí řada není příliš zvládnutá ani dramaturgicky, velká část dílů je vyplněna natahovanými či úplně zbytečnými scénami. Zatímco zpočátku vypadala čarodějnická story hodně nadějně, v druhé polovině řady se z toho stala jen mdlá vyvražďovačka, která nedokázala překvapit tak, jak se to dařilo prvním dvěma sériím. 3. série - 70% Přehlídka zrůd ve 4. sérii mě od začátku pohltila, vyloženě slabou epizodu jsem tu nenašla a po zklamání v podobě Coven to bylo velice příjemné překvapení. I když o čistě hororovou podívanou v případě Freak Show nejde, o nechutné scény a napínavé momenty nebyla nouze a především tentokrát tvůrci hned několikrát zahráli i na divákovy emoce. 4. série - 90% ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Pilot: Seriál American Horror Story přišel jako blesk z čistého nebe. Do dne, kdy se objevil pilotní díl, jsem o něm neměl žádné detainější informace. Kdykoli se o něm na zahraničních hororových webech psalo, nevěnoval jsem článkům pozornost, protože jsem podle názvu očekával jen nějaký dokument (jako např. tu). Kvůli těmto okolnostem jsem se nestihl dostatečně natěšit, takže se mi ten pilot nakonec možná líbil víc, než kdybych si od něj sliboval nějakou velkou bombu. Prozatím mi to evokuje Městečko Twin Peaks v hororově béčkovém balení. Předtitulková scéna je úplně báječně strašidelná, zbytek dílu spíš zábavně znepokojivý. Jsem hodně zvědavej, jaké trumfy mají tvůrci schované v rukávu, protože natáhnout storku o prokletém domě na plochu seriálu, to nebude úplně lehké. Štvou mě jenom dvě věci - jednak postava Bena, jednak to, že jednotlivé scény na sebe moc precizně nenavazují. Vůbec tak netuším, jestli během první epizody uplynul týden, měsíc, dva měsíce, či dokonce víc... Hodnocení zatím provizorní. Cítím, že s přibývajícími díly to buď klesne na tři, nebo stoupne na pět :-) 1.série: Tak se to udrželo na čtyřech. Plusem jsou zajímavé postavy a celkově příběh, který z okoukaného námětu o prokletém domě vytěžil snad maximum, zvlášť s ohledem na plochu dvanáctidílného seriálu. Pokud mě něco mrzí, tak to, že hororových okamžiků jsme nakonec moc nedostali. Ale palec nahoru, poslední epka byla pěkným rozloučením s postavami... a těším se na druhou sérii, která bude o něčem úplně jiném. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Divný, divný, divný! Což byl vlastně účel. Někdo v tom vidí strach, jiní zase atmosféru městečka Twin Peaks. Jedno je jasné a to fakt, že tenhle seriál vůbec nedbá na žádný skutečný podklad, prostě a jednoduše si s divákem hraje a i když příběh zakládá na paranormálních jevech, přijde mi, jako kdyby to o nich vůbec nebylo. Tvůrci Plastické chirurgie se nezapřou. Zhnusení je tady řádný, ale nevím, jestli to vydržím shlédnout do konce. Nějak mě ty postavy neoslnili natolik, abych u toho vydržel do konce. Nápad si to ale určitě zaslouží a některé postavy jakbysmet. Každopádně musím říct, že na dlouhohrající seriál je to docela málo. ()

Tom Riddle 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Obsahuje náznaky spoilerů. Ryan Murphy. Neuvěřitelný talent a titán mezi scénáristy poslední seriálové generace. Po řádně střeleném Popular, kontroverzním Nip/Tucku a muzikálovém úletu Glee si Ryan sednul se svým dlouholetým (pracovním) partnerem, Bradem Falchukem, a společně rozhodli napísati nějaký ten horůrek. A bylo na čase. Naplánovali si projekt ve stylu komorního divadla, odlišné příběhy v každé sérii s různými postavami, ovšem se stejným hereckým obsazením. Proto i můj komentář bude vypadat jinak, než to se seriály obvykle dělávám. 1. série (Murder House) - Mulchuk (ha!) úspěšně rozčeřili stojaté vody hororového žánru hned prvním dílem první série, a udělali to prostřednictvím (jak jinak) nefunkční rodiny. Murphy miluje komplikované postavy, rodinné krize a dramata, temná tajemství, a žánr hororu se pro jejich prozkoumání jeví překvapivě logicky. Nešťastný ústřední pár (výtečná Connie Britton a spolehlivý Dylan McDermott), jejich depresivní dcerka Violet (sympatická Taissa Farmiga), psychopatický Tate (neokoukaný Evan Peters), mrazivá a děsivá Constance (vpravdě (ne)uvěřitelná Jessica Lange), tajemný původní obyvatel domu Larry (Denis O'Hare!), perverzní/dobrosrdečná hospodyně Moira (úžasná Frances Conroy) a další hromada ujetých postav vytváří dohromady skutečně chutný mix černého humoru, tíživého napětí a sem tam i chvíle nefalšovaného strachu. 5* ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Vrhl jsem se pouze na sérii druhou, protože mám slabost pro sanatoria a doposud jsem nic kvalitního hororového z téhož prostředí neviděl a jsem opravdu mile překvapen. Slušný výběr herců, parádní bezútěšná atmosféra, občas skvělá gore scéna a slušné zvraty to vše podtrhávají hodně vysoko, zklamalo mne pouze finále a přišlo mi, že poslední tři díly ztrácely Dech k dílům předešlým, ale stále velká spokojenost. 90% ()

novoten 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Partnerské problémy, nevěra, důvěra, nové začátky a přitom tenhle příběh určitě není vztahovka. Zlo pod schody, duch za rohem a spousta kostlivců, které jednomu strašidelnému domu chtějí vypadnout ze skříní - a stejně bych seriálu čistě hororovou značku nepřiklepl. Ryan Murphy a Brad Falchuk ze sebe zkrátka oprášili optimismus a nadšení, které je třetím rokem provázelo v Glee a rozhodli se sepsat všechny negativní myšlenky, které se jim v hlavě nastřádaly od skončení Nip/Tuck. A když jim přišla asistovat fenomenální Jessica Lange nebo uhrančivý Evan Peters, trefili do černočerného. Jakkoli je AHS od prvních vteřin znepokojivý a všemi sbíhajícími se linkami plíživě nepříjemný, odtrhával jsem zrak jen těžko. Kdyby se rodinné promluvy občas nezadrhávaly v tempu, mohla být z tamního snažení událost ještě uhrančivější. Přesto se jednalo o první obsidián z černého pokladu. ()

Kordus

všechny recenze uživatele

Pilot: Zatim se nemuzu rozhodnout, zda se mi to libi, nebo ne. Velkym plusem je bizarnost a styl natoceni, velkym minusem, ze vubec netusim, co se tam deje... Ale urcite budu prvnich par dilu sledovat. Snad to neskonci podobne pitome jako Harper's Island. ()

tron 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Mám AHS rád, ale celé sa to, prekvapivo, začalo dosť slabo a nevýnimočne. Hanblivo, dalo by sa povedať. Oproti nasledujúcim sériám určite. Čakal som totálny horor a namiesto toho som sa dočkal zaujímavej, kontroverznej a originálnej úchyláčtiny s množstvom kurióznych postáv a postavičiek. Ale mnohé z nich ma napriek svojej špecifickosti nezaujali, rovnako tak viacero dielov hodnotím ako slabšie. Dokonca ani Jessica Lange ma tu ešte nebavila, čo už sa našťastie nedá povedať o nasledujúcich sezónach (najmä v Asylum), v ktorých bola geniálna. Ako rozjazd dobré, ale nezdieľam obecné nadšenie  prameniace z prvej série. ()

Zeck 

všechny recenze uživatele

Dá se na to koukat, ale chtělo by to - více sexu, méně rodinných vztahů a trochu akce. Současná podoba je sice koukatelná, ale k dokonalosti jí prostě něco chybí. Tvůrci se snaží hrát na tajemno, ale to je paradoxně největší slabina celého seriálu. Trochu více lidí z kostí a masa, trochu méně fantazírování. Aby z toho nakonec nebyl druhý Lost. Ten předvedl tolik kombinování a fantazírování, až z toho vzešla úplná blbost. Prozatím 63% (pilot je neskutečná sračka) ()

Faidra 

všechny recenze uživatele

Rodinka: "Straší, straší, v naší ruině straší, tak honem z domu braši, jsme v strašidelný kaši." Hlava rodinky: "Vědecky vzato žádný duch neexistuje!" Rodinka: "A co když tu je?" Duchové: "Duch? Co to je za blbost, žijeme tu 200 let a žádnýho jsme nikdy neviděli!" Já bych to s tím stěhováním jen přes vaši mrtvolu zas neviděla tak horký, koneckonců nikde není psáno, že funkční rodina musí bejt nutně živá, že ano... ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Esence hororu oproštěná od čehokoliv děsivého. Zábavný popcorn pro teenagery, který se veze na současné vlně "chci být poučeným divákem", kdy popkulturní odkazy mohou prakticky zcela nahrazovat originalitu a progresi. Proto můžu dát buď nějaké nízké hodnocení, nebo uznat, že v rámci toho, co chce, je to víc než snesitelné. ()

Mr.Apache 

všechny recenze uživatele

Prvních několik dílů je nadupaných: strašidelných, tajemných, zkrátka pořád se něco děje (****). Pak přijde zvolnění tempa, tvůrci začínají poměrně rychle vykládat karty na stůl, vytrácí se tajemno i strach (***). Zhruba od poloviny už divák ví (téměř) úplně všechno, a poslední díly se jen ztěžka vlečou k závěru (**). Škoda, na chvíli jsem podlehl i nadšení. Ale jakmile bylo jasné, že za všechno můžou malí zelení mužíčci... Ale ne, to si jen dělám srandu. I když... :-) Možná bych byl nakonec v hodnocení i přísnější, kdyby se v poslední (a pěkně nudné) epizodě jedna z postav nezeptala jiné, jestli nemá něco od Ramones. Třeba Animal Boy nebo Too Tough to Die. A protože jsou to čirou náhodou zrovna mé nejoblíbenější desky téhle party, nechal jsem to být, a šel jsem si je pustit. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

American Horror Story je na poli hororového žánru ambiciózní projekt, s trochou nadsázky by se dal přirovnat k The Pacific na poli válečného žánru. Přestože se tady sešla silná herecká sestava, výsledek neodpovídá mým očekáváním, a to navzdory tomu, že pilot se mi opravdu líbil a ocitl se někde mezi čtvrtou a pátou hvězdičkou. U hororů totiž dlouhodobě platí, že nejsnáze se strach vyvolává tím, co nevidíte a neznáte. Bohužel tento seriál je až příliš doslovný a snaží se vysvětlovat motivace i minulost svých (anti)hrdinů tak, že se rychle ztrácí jak hororový, tak mysteriózní potenciál příběhu. Tam, kde v prvních dílech kamera přerušovaná rychlým střihem slídí po podzemních prostorách domu a ukazuje artefakty z šílené laboratoře, vybledlé fotografie a drobné kousky minulosti pochmurného sídla, tam funguje atmosféra na jedničku. Jenže posléze se z toho stává spíš fantasy seriál o světě a místě, kde se setkávají živí a mrtví na jedné půdě a vzniká z toho něco podobného jako Pravá krev, ovšem bez té zábavné všemi myslitelnými sexuálními deviacemi okořeněné polohy. Seriál je zajímavější ve své řekněme první třetině, protože tam se ještě hraje právě s motivem nejistoty, kam budou další osudy postav nasměrovány. V téhle souvislosti si nejde nevzpomenout na vynikající Městečko Twin Peaks, které kdysi úplně převrátilo představu o mysteriózním žánru a vlastně ho nově definovalo. Síla toho projektu spočívala v tom, že Lynch dokázal umně balancovat na hranici několika žánrů a neustále udržoval diváka v napětí, protože odhaloval o svých postavách jen málo a divák nikdy nevěděl, kam se proměnlivý charakter jeho oblíbenců vrtne příště. V American Horror Story je spousta dobrých vychytávek a mikropříběhů, které by jako samostatný díl Příběhů ze záhrobí byly na 5*, ale tady je nutné hodnotit celé dílo komplexně. Některé postavy jsou fantastické, taková sobecká a chladná Jessica Lange je opravdu fascinující, jenže jak se seriál blíží ke svému závěru, stále víc vyplývá na povrch scénáristická bezradnost, které stahují seriál do čistokrevného průměru. Obecně platí, že režie je lepší než scénář. Druhá série dodržela pravidlo, že pokračování musí přinést všeho o poznání víc, aby se udržela divákova pozornost. Doslova ho zahrnuje záplavou motivů, které dohromady tvoří neuvěřitelnou splácaninu, která je spíš k smíchu, než aby vyvolávala napětí a strach. Tým scénáristů jako by netvořil celek, ale každý sledoval vlastní linii a hrál si na vlastním písečku, takže se v the Asylum míchá motiv mimozemšťanů, psychopatů, sériových vrahů, válečných zločinců až po ryze duchařské motivy a samotného ďábla. Opět se dá mluvit o hodně zajímavých postavách, jejichž příběhy ale jdou často do ztracena a protože se ze seriálu vytrácí jakákoli logika a vnitřní soudržnost, musím nemilosrdně jít na dvě hvězdičky. Celkový dojem: 40 %. ()

TheDarKnig 

všechny recenze uživatele

Z počátku trošku váhavé, ale velmi brzy se to rozjede a pak už jen tleskáte umu Murphyho a všech ostatních, umu vytvořit tu nejlepší nejponurejší atmosféru, umu udělat z obyčejného domu na americkém předměstí peklo na zemi, umu vytvořit bandu těch nejpodivnějších, nejšílenějších a přesto normálních postav, které si do jedné zamilujete. At už hlavní rodinku, osudem těžce zkoušenou a domem, který jim rozhodně nepřinese úlevu, dohnanou k drastickým krokům a podivným spojenectvím či všechny sousedy a další postavičky (Lange si svoji starou tajemnou dámu neskutečně užívá a tohle by mohlo být na dalšího oscara, nebýt to seriál). Nikdo není černobílý, nikdo není nevinný a temnota je připravena pohltit všechny. Parádní navození hrůzy, hromada nadhledu, když je potřeba, morbidita a černohumornost a totální hraní si s divákem a vůbec vším. Casting jen potvrdil, že Murphy má čuch :)) Závěr možná trochu zklamal, ale vzpomněl jsem si na Dexieho a to se vždycky počítá. Jsem vážně zvědav, kam to potáhnou dál a kdo se vrátí na palubu.. Nebo do nemocnice? Každopádně, na zimní pochmurné tmavé i trošku melancholické večery naprosto ideální. Poprvé jsem intro málem nerozdýchal, Lynch hadra.. Ale je geniální ()

Botič 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

S01 Kinky = American Horror Story. A prozřela masařka díky očím fetišistovým. Murphyho ulepené hororové povídky z jedné a druhé kapsy, inspirované americkými dějinami násilí a hororovými filmy, plné živočišnosti, nenasytnosti a zvrácenosti na mnoho způsobů. Jen se mi zdá, že samotné z(a)tracené duše jsou živější, psychologicky prokreslenější a mnohem politováníhodnější, než jejich živé protějšky aneb i lpění na starých věcech může škodit zdraví. Poměrně kontroverzní a docela těžko stravitelný projekt, který mě probudil z mrákot, jako už dlouho nic. (9/10) S02 AHS: Asylum se prvních pět dílů hledá, aby po přehoupnutí se do druhé poloviny vyložilo postupně všechna esa v rukávu. Nebýt těch mimozemšťanů a nepovedených experimentů s biomasou šlo by o zatraceně vydařený počin, kterému vévodí Ďábel v podvazcích, dekadentní Smrt, sestra Jude, jedno muzikálové číslo a hlavně Lana (tak trošku Del Rey!). (7/10) S03 AHS: Coven. Po prvních dvou dílech převládá zatím až nekritické nadšení! (9/10) S04 AHS: Freak Show není nic jiného, než kabinet nechutností, který se zoufale plácá v tratolišti krve bez výraznějšího děje s těžce nevyužitými postavami, které jen tak nečinně čekají na to až je Ryan Murphy zcela bezdůvodně popraví. (4/10) ()

Související novinky

Je rozhodnuto, Kick-Ass se přidá k Avengers

Je rozhodnuto, Kick-Ass se přidá k Avengers

05.10.2013

Samozřejmě, ne doslova, i když by to byl asi zábavný crossover. Poté, co si Kick-Ass 2 v kinech nevydělalo ani na produkční náklady, je tahle série asi nadobro ukončená. Aaron Taylor-Johnson ale… (více)

X-Men versus Avengers: Ta postava je naše!

X-Men versus Avengers: Ta postava je naše!

26.05.2013

Většina z vás zřejmě o nějakém Quicksilverovi nikdy neslyšela. Komiksoví fanoušci jsou ale doma. Quicksilver alias Pietro Maximoff je Magnetův syn a Magneta určitě znáte. Jak už jméno naznačuje, je… (více)

Karlík a továrna na mrtvoly

Karlík a továrna na mrtvoly

17.09.2012

Rozhodnutí čím dál úspěšnější kabelové stanice A&E (letos masivně zabodovala westernovou detektivkou Longmire) natočit seriálový prequel k slavnému Hitchcockovu Psychu zpočátku neznělo jako… (více)

Seriálové popravy a znovuzrození

Seriálové popravy a znovuzrození

23.12.2011

Skončila nám podzimní televizní sezóna a kabelovky vyhodnocují čísla sledovanosti. Které seriály dostanou povolení pokračovat a které budou nemilosrdně zaříznuty? Nejdříve k těm úspěšným: Dexter bude… (více)

Reklama

Reklama