Reklama

Reklama

Velký útěk

(TV film)
  • Velká Británie Great Escape
Velká Británie, 2010, 48 min

Obsahy(1)

24. března 1944 uprchlo ze zajateckého tábora u tehdy německého města Sagan ve Slezsku sedmdesát šest spojeneckých letců. Byl to nejznámější útěk válečných zajatců za druhé světové války. Až na tři muže byli všichni uprchlíci dopadeni. Padesát z nich však bylo v rozporu s mezinárodní právem nacisty bez soudu zastřeleno. Po pachatelích, kteří se hájili známým tvrzením, že pouze "plnili rozkaz", pátrali po válce tři roky vyšetřovatelé RAF. Pátrání nakonec přineslo výsledky a Britové shromáždili důkazy proti řadě gestapáků a příslušníků SS. Třináct z nich bylo popraveno, sedmnáct uvězněno. Jedenáct pachatelů spáchalo sebevraždu dříve, než byli postaveni před vojenský soud... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (8)

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Ne nezajímavé, ale vážně hrozně narychlo uvařené. Téma by vydalo minimálně na dokumentární seriál, v němž by mohl být každý z příběhů vězňů i nacistů dostatečně rozebraný. Nemluvě o tom, jak moc by se mi líbil hraný film o důstojníku MacKennovi, který Německo nejprve bombardoval a po válce se do něj vrátil hledat vrahy letců. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Tak mi připadá, že někteří z komentujícíh chtěli koukat na ten slavnější Velký útěk s McQueenem na motorce a když zjistili, že to není ten film, dokument zdrbli co to šlo. Jistě 48 min. je krátká stopáž. Mohlo to být dlouhé hoďku, dvě, tři, mohlo to mít dvanáct dílů, mohlo to mít díl věnovaný detailně každému z těch statečných sedmdesáti šeti uprchlíků. Australáci mohou říct, že se to Australákům věnovalo málo, Češi že dokonce vůbec....... tak dáme odpad! ---- Kdo zná dokumenty BBC, nepřekvapí ho hrané sekvence během sdělování faktů a předkládání fotografií některých z vedoucích aktérů tohoto slavného útěku... Zde nešlo použít ani jinak běžně vkládané autentické záběry z dobových dokumentů. Uprchlíci si svůj útěk nenatáčeli a hledači uprchlíků také ne. A hlavně - Dokument totiž ani tak nebyl o těch co utekli, ani o těch co byli za útěk popraveni, ale o těch, kteří masakry letců měli na svědomí. To hlavní jsme se dozvěli. Po válce muži z RAF podnikli neskutečné úsilí aby vrahy dopadli a že se jim to víceméně podařilo je obdivuhodné. Hledat jmenovitě konkrétní lidi po druhém největším celosvětovém konfliktu v dějinách, navíc na území překypřeném spojeneckými bombardéry a v rozdělených zónách.....to musel být šílený úkol. -- Pro nás je tento útěk navíc zajímavý tím že v něm účinkovali i Češi. Arnošt Valenta (radiotelegrafista 311. Československé bomb. peruti RAF) byl bohužel jedním z popravených letců. Dalším účinkujícícm byl stíhací pilot 310. čs stíhací putě RAF Josef Bryks, ten se do tunelu nestihl dostat včas, protože akce byla prozrazena, což mu paradoxně zachránilo život. O ten bohužel tento nesmírně statečný muž a vlastenec přišel až po válce v komunistickém lágru kde těžil uran. Roku 1957 byl Bryks utýrán k smrti v Jáchymově ve svých 41 letech. Nositel Řádu britského impéria plk. Josef Bryks byl plně rehabilitován teprve v roce 2006. - Čest památce všem statečným z této hrdinské akce. - * * * ()

Reklama

Dont 

všechny recenze uživatele

Tento počin BBC se příliš nevydařil. Hrané pasáže jsou skutečným paskvilem, jakákoli podobná (i takto prkenná) snaha o umělé vyvolání emocí podle mě nemá v dokumentu co pohledávat. Nemá to přeci být žádná dojemná story. Autor si navíc v problematice tendenčně a povrchně vybírá jen střípky, kterým se věnuje, naopak řada důležitých věcí vůbec nezazní. Že měl dokument pouze omezený prostor a jeho předmětem bylo především poválečné zúčtování s gestapáky, beru na vědomí, ale nic to nemění na mém hodnocení a výše uvedených nedostatcích. Velký útěk sám o sobě by si zasloužil kvalitně zpracovaný a objektivně podaný dokument, stejně tak i poválečné šetření zločinu spáchaného na spojeneckých letcích po jejich dopadení. Škoda, že nebyli vůbec zmíněni Češi, protože Arnošt Valenta patřil mezi hlavní organizátory útěku, za což byl odměněn jedním z prvních míst při útěku. Poláci mají k velkému útěku pěkné muzeum v Żagańi (česky Zaháň, původně německý Sagan), není to ani moc daleko, jen nečekejte informace v češtině. :)) ()

igi B. 

všechny recenze uživatele

Bez ohledu na tragické okolnosti útěku několika desítek válečných zajatců a následných poprav zadržených padesáti z nich je tenhle film tendenční slátaninou, míchající s notnou dávkou povrchnosti jak samotný útěk tak poválečné vyšetřování jejich vražd, s většinou stopáže zalepenou protivně ochotnickými rádoby efektními hranými scénkami - přičemž některé nesmysly v těchto a vůbec ve filmu obsažené lépe raději ani nezmiňovat... . . . V >rámci žánru< "dokumentární" zcela zbytečný film a promarněná šance, takovou pofiderní formou vzdát hold pár marným obětem války... - - - - - (Poprvé viděno 12.9.2011 na >malém prostoru< , hodnocení 6. /hm, 1.! po skončení filmu!/, komentář zde jako první - 12.9.2011) ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Název dokumentu, kopírující věhlasné zpracování velkého útěku zajatých spojeneckých letců, je mírně řečeno zavádějící, neboť jeho obsahem není samotný útěk, ale to, co následovalo po něm, a to v několika obdobích. Způsob, jakým se především Gestapo vypořádalo (v rozporu s válečnými konvencemi) s "nebezpečnými živly", je jen spouštěčem toho, o čem dokument vypráví - a tím je pátrání po pachatelích oněch válečných zločinů. Což je sice látka zajímavá, ale k uzoufání slabě zpracovaná, ještě k tomu na směšně malém prostoru. Už ty počty "obviněných" v porovnání s minutáží snímku musejí dávat jasně na srozuměnou, že tady něco není v pořádku. Je to velká škoda, s trochou snahy mohlo vzniknout něco přinejmenším pozoruhodného. 40% ()

Galerie (22)

Reklama

Reklama