Poulet aux prunes
(festivalový název) -
Chicken with Plums
Francie / Německo / Belgie, 2011, 93 min
Marjane Satrapi, Vincent ParonnaudPlakáty
Perzská rozprávka o láske. Dej filmu sa odohráva v Teheráne v roku 1958. Odkedy sa Nasser Ali Khanovi, najznámejšiemu hudobníkovi svojej doby, rozbili milované husle, stratil všetku chuť do života. Pripútaný na lôžko sa kvôli tejto tragédii rozhodne čakať na smrť. Počas hlbokých snov, odohrávajúcich sa medzi melanchóliou a radosťou, minulosťou a budúcnosťou, dôjde k odhaleniu šokujúceho tajomstva... Po animovanej snímke Persépolis ide v tomto prípade o film hraný, no rovnako oplývajúci fantáziou, vynaliezavosťou a hravosťou animovaného diela. Osciluje medzi situačnou komikou, výmyslami a vážnym tónom. Strieda žánre a rôzne štýly rozprávania, využíva ich rôznorodú estetiku, pričom voľne prechádza od paródie k rozprávke. (oficiální text distributora)
Houdini
Zlatý Lev - výběr(2.9.2011)
hous.enka
Oproti knížce (kterou považuji za jednu ze slabších knih M.J.) jsem filmem unešena. Snad za to může nepřekonatelný Mathieu Amalric, možná je to díky skvělé hudbě s perskými motivy, ale nejspíš je to díky dobré myšlence, milému zpracování, humoru a hlavně spojením toho všeho dohromady. Nasser-Aliovy děti byly úžasné a pohledy do jejich budoucnosti byly zvládnuty prostě PERFEKTNĚ (nakonec tu Chiaru začnu mít ráda). Líbilo se mi, že ač jde o hraný film, tak mnoha scénami Kuře na švestkách odkazuje ke své komiksové sestře, z jejíž poetiky čerpá. Zatím nedokážu přijít na nic, co bych filmu vytkla, a proto dávám plný počet a řadím ho mezi své nejoblíbenější.(2.6.2012)
ScarPoul
Chicken with Plums je útlá grafická novela od Marjane Satrapi - autorky slávneho autobiografického komiksu Persepolis, na ktorom sa podieľala aj ako spolurežisérka. O tomto filme sa dá hovoriť v mnohom len v superlatívoch. Priznám sa, že moje hodnotenie je trocha skreslené lebo som veľkým fanúšikom predlohy a emócie, ktoré vo mne film vyvolal boli veľmi silné. Film strieda rôzne žánrové aj formálne postupy - máme tu animovaný film, hraný film, komédiu, americký sitcom, drámu aj film romantický. Každá zložka je vyvážená. Nepôsobia rušivo, skôr ešte viacej umocňuje výpovednú hodnotu filmu. Retrospektívy, točenie pred zeleným plátnom, alebo pred maketami , využívanie druhých a tretích plánov, rozostrená kamera a mnohé ďalšie sú dôkazom zručných rozprávačov, ktorý na pozadí pekného príbehu, vytvorili formálnou stránkou emotívnejší druhý plán. Moja veľká poklona patrí hlavne Mathieu Amalricovi, ktorý podal nádherný výkon ako hlavná postava Nasser Ali. Film, ktorý rozhodne chcem vo svojej filmotéke a ku ktorému sa chcem vracať, pretože zmiesiť drobné životné pravdy, obaliť ich melanchóliou a nezabudnúť pri tom, že je svet farebný a veselý je veľkou raritou. A Azrael ako anjel smrti je potom len krásnym doplnením pôvodného aj toho filmového príbehu. Najlepší francúzsky film minulého roku.(22.4.2012)