Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Old Shatterhand sice pro sebe našel štěstí v soužití s Nšo-či, ale během pravidelných výprav zpět do rozrůstajících se výsep civilizace poznává, že na jeho způsob života a přátelství s indiány lidé v městech pohlížejí skrz prsty. Přesto se snaží trpělivě přivést obě strany k jednomu stolu, když už ne na úrovni státních autorit, tak alespoň jednotlivých lidí. Jeho poklidný život v usedlosti na území Apačů vezme náhle za své, když během kopání studny místo na vodu narazí na ropu. Naneštěstí zrovna v nedalekém Roswellu pobývá syn ropného magnáta Santera, který zde uvízl cestou do Los Angeles. Tam ho otec vyslal z New Yorku, aby se nezvedeného a zlovolného grobiána zbavil. Santer Junior si umane, že půdu Apačů získá za každou cenou. Vinnetoua a Old Shatterhanda čeká boj proti lidské zlobě motivované hrabivostí, personifikované do jejich nejzavilejšího a nejnebezpečnějšího protivníka. (Česká televize)

(více)

Recenze (72)

NinadeL 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Skvělé finále nové trilogie, jež ukázala cestu dílu Karla Maye i do naší současnosti. Jsem velmi spokojená. Není to romantická pohádka, je to "jen" další realističtěji pojatý příběh z dob dobývání divokého západu, ale o to je mnohem silnější. Nikoli barvotisková legenda určená pouze pro pány a kluky. ()

sud odpad!

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

KOMENTÁŘ OBSAHUJE SPOILERY!!! V zasněžené Arizoně si Old Shatterhand a Nšo-Či stavějí dům - přátelé, takhle nezačíná anekdota ani pokračování Mannitouovy boty, ale smrtelně vážně míněná Mayovka, která má být blíže realitě! :-) Jenomže tohle nemá nic společného s westernem a s Mayovkou už vůbec ne. Kromě té (víceméně strojené) špíny je tohle pracování totiž daleko naivnější než staré filmy. Rozpálená Arizona je najednou zelená a očekává sníh, manželům Shaterhandovým na stavbě nádeničí indiáni a Polští dělníci, ošuntělý a od pohledu nedůvěryhodný týpek podplatí šerifa (aniž by ho zajímalo kde k penězům přišel), poprava se nemůže konat jindy než v noci, náčelník Komančů má dva metry, figuru jako Schwarzenegger a blond číro (to částečně omlouvá, že je míšenec), Vinnetouův konec naprosto bez emocí a možná přijde i Žid z Prahy. O úplném závěr se už vůbec zmiňovat nebudu, to už je naprostý úlet! Opět tu máme záporáka bez koulí a charismatu a účast Mario Adorfa v cameo roli pozbývá punce. Za souboj Vinnetoua s Tokvi-kavou 10%. P.S. Když to shrnu - jsem rád, že jsem trilogii viděl, ale s výjimkou prvního solidního dílu je to prostě průser. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Rozhodně lepší než předchozí film, škoda jen té poněkud unylé "poslední bitvy", která se moc nepovedla (ačkoliv ve srovnání s minulou jeskynní přestřelkou byla takřka dobrá), a vyčichlého finále. Jinak to bylo krásně tiché, záleželo tomu na postavách a když už by se zdálo, že přijde nuda, přišlo ohromné vyjednávání s Tokvi-kavou - pro mě vrchol filmu. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Podrobnější komentář a ucelený názor najdete v mém komentáři k Vinnetou (TV seriál) 2016. Pokažený dojem z druhého dílu je lehce napraven, avšak nepřibližuje se poměrně pozitivním pocitům, jež jsem měl po zhlédnutí první části. Nemusel jsem vidět Old Shatterhanda, jak klátí Nšo-či na svém kožešinovém loži. Lex Barker to také nedělal a přesto jsem jejich vztah vnímal daleko intenzivněji. Pamatujete ten krásný rozhovor, kdy se spolu procházejí podél řeky? A když tam ve tmě sedí? Nebo když Nšo-či nechce žít, pokud zemře Old Shatterhand u mučednického kůlu? Jak se zrcadlila v jejich očích a tváři radost, když jej viděla se svým bratrem vycházet z údolí řeky Rio Pecos? Jak se za ním otočila, když odjížděla s náčelníky k Nugget-Tsilu? Jak mu v řeči svého kmene říkala před smrtí, že ho miluje? To vše bylo tak romantické a silné, že nebylo třeba ukazovat Shatterhandovu nahou řiť a nahá záda Nšo-či, kterak si to užívá na ležícím greenhornovi. Ale zpět k ději. Potěšil návrat Maria Adorfa do role Santera. Nutno podotknout, že nejsilnější záporňák z celé trilogie je právě tu - Santer jr. A smrt Vinnetoua? Nefungovala. Ani náznak dojetí či lítosti, což řada diváků pociťuje i dnes, když si pustí smrt Pierra Brice v Posledním výstřelu nebo umírání Nšo-či v prvém díle. ()

klerik 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Šiel som skrátka do kolien. Temné, poetické, súčasne nostalgické... Málokto (aj kvôli prvým dvom dielom) čakal takýto TANEC S VLKMI, ale ja som sa od filmu nevedel odlepiť a občas sa mi fakt tlačili slzy do očí. Nie ani tak kvôli smútku ako skôr fanúšikovskému nadšeniu (Vitajte v Amerike)... ()

Crocuta 

všechny recenze uživatele

Tato slátanina by se mi nelíbila, ani kdybych v životě nečetl žádnou mayovku a neviděl ani jeden film či seriál natočený na jejich motivy. Ubohá výprava, hloupý a nelogický děj, z Apače Vinetoua je prérijní indián a z Old Shatterhanda jakýsi neschopný chcípák. Santer Junior a celá jeho rodina - postavy k zblití. Věčná tma rozhodně ke kvalitnímu diváckému zážitku také nepřispívá a tak ta jedna umrněná hvězdička je leda za jakous takous rádoby drsnou atmosféru a z nostalgické náklonnosti ke jménům hlavních postav. ()

Pink.Panther 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Možná nebylo z marketingového hlediska jiné volby v kontextu současného filmového establishmentu než natočit pravý opak původních filmů z 60. let. Má to ale háček. Mayovky jsou takové westernové pohádky. Ušlechtilý duch a zidealizovaný v podstatě dětský svět knižní předlohy vzal za své._____S tím mám zásadní problém, kdo četl knihy, ví že je to pacifistická četba. Takže z toho pohledu je drsná realita a skalpující Vinnetou ignorace obsahu literární tvorby Karla Maye a zůstávají tak pouze slavná jména – programové parazitování na předloze? _____No nic, jako děcka jsme hrdiny těchto filmů hodně prožívaly a kde kdo měl doma nějakou tu henryovku či stříbrnou pušku. Jediné co mě na této novodobé reinkarnaci usmiřuje, je fakt, že dnešní děti si už na Vinnetoua a Shatterhanda nehrají - protože takový Franta Voráček ze třetí A skalpovaný blonďatým Vinnetouem ze čtvrté B, to by teda byl na naší základce pěknej průser…! Produkce: Aventin Film ()

MartinezZ 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Dost slušný závěr dost slušné reálnější trilogie o tom, kterak to vlastně bylo s těmi legendami o statečné bílé tváři, sdílející svůj osud s osudem kmenů rudých bojovníků, čelících nájezdům osadníků z dalekých zemí za velkou louží. Čekal jsem, že tenhle miniseriál bude jen smutná laciná fraška snažící se zalíbit známými postavami a příběhy a přitom na ni všichni zapomenou tak rychle, jak jen ohnivá voda vyprchá, ale překvapivě jde o velmi slušné zpracování, temnější, reálnější země osidlované uprchlíky a bezskrupulózními zhýralci všech možných zemí a národů.. Naivnější pohádky, které jsme sledovali jaké malé děti v tomhle zpracování samozřejmě nečekejte, pokud ale nebudete právě tímhle vzpomínkovým závojem zaslepeni, dokážete si tuhle novou formu také užít a možná překousnete i poněkud lehce za skalp přitažený konec. Ale bylo to překvapivě fajn. V tomhle výjimečném případě, tak trochu potvrzujícím pravidlo, ale neberte na zdejší celkové hodnocení ohledy a zkuste se na to také podívat. Velmi solidní výběr herců, velmi solidní dabing (překvapivě) a velmi solidní rozhodnutí ponechat jazyk indiánů tak, jak byl v originále, protože obzvlášť hluboký hlas a vzhled Tokvi-Kavy za to stojí. Prostě slušná práce, fakt nečekaně slušná. ()

Historik 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Natahovaný třetí díl bohužel jen potvrdil můj dojem z předešlých příběhů. Takto by Vinnetoua natočili v sedmdesátých letech soudruzi z NDR. Vinnetou bez romantiky, bez emocí a bez Karla Maye. A mám-li to napsat úplně přesně: i bez Vinnetoua a Old Shatterhanda. ()

ilemas 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Třetí epizoda opět vydařená, oproti originálnímu Vinnetouovi působí věrohodněji než původní romanticko -pohádkový příběh s Piere Bricem a Lex Barkerem, který má ovšem také své kouzlo a vždy se z nostalgie rád podívám. Jenže dnes už mě originál přes svou krásu připadá velice úsměvný a trapný. ()

rakovnik 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Znáte to, že po letech je romantika pryč a přichází realita. Všichni jsme věděli, jak to dopadne, závěr mě tedy ani nedojal, navíc, ten nový náčelník je fakt divný. K Vinnetouovi jsem si nevytvořil vztah, takže smrt koně mě zasáhla rozhodně více. Naštval mě osud mladého padoucha. Potěšil mě naopak starý padouch a divoký Západ takový, jak si jej představuji. Francouz, Pražák, halda Poláků, prostě jako dnes. ()

kaposlav 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Niektoré scénky boli ako keby na rýchlo. Myslím tie bojové ako napríklad finálna bitka, kde komparz vypadal ako na prechádzkovej jazde na koni. Vôbec to nepôsobilo ako bitka kde umierajú ľudia a ide o život, ale ako zábavná jazda na poníkoch pri kolotočoch. Taktiež mi prišlo, že toho komparzu mali poskromne a niektorí museli zomrieť viackrát. Trápne pôsobili aj prestrelky, kde desiatky borcov pálili a po minúte nikto ešte neležal na zemi a všetci si cválali na koníkoch. Táto série filmov ma hlavne problém v tom, že sa porovnáva s Mayovkami, kde hrali Brosman a Barker. Tam tie bojové scénky vypadali lepšie a je to staré viac ako polstoročie. Na čo točiť niečo, čo bolo natočené, keď sa to nevyrovná ani verzii, ktorá bola skoro čiernobiela? ()

Rodriguez 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Smutné předělání a prznění klasiky! :-( Nostalgie, která v srdcích přetrvává byla, je a vždy bude s Bricem a Barkerem. Vinnetou a Old Shatterhand jsou nesmrtelní! Beru tento film spíše jako samostatný western bez jakékoliv předlohy! 30% ()

Klenotka 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Ze všech tří dílů asi nejslabší, ale jen proto, že kde u Stříbrného jezera vzali na minutách, tady je přidali a někde uprostřed to ztrácelo dech. Nicméně sledovat Old Shatterhanda, který se v civilnějšími evropském Tanci s vlky pořád srovnává se svou krizí identity, aby nakonec přijal místo mezi Apači, je opravdu zajímavé. Od opravdového zelenáče až k plnhodnotnému členovi apačského kmene, to je vývoj postavy i děje. S Vinnetouem se ovlivňují pozitivně i negativně, jako dva normální lidi, nikoliv lehce pasteloví hrdinové bez bázně a hany. Původní filmy miluju, ale potom, co jsem po pěti minutách přijala fakt, že tohle je nová adaptace (Byť opět jen velmi volná), a ne remake filmů., jsem si celou trilogii hodně užila. ()

HonzaBez 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Karel May by plakal, kdyby to viděl... Dost mě štvalo hlavně pojetí Old Shatterhanda, které nemá s románem vůbec nic společného. Hloupý byl už samotný nápad jej oženit s Nšo-či. A vůbec nechápu to, že na jednu stranu v prvním díle identifikují tuhle postavu se samotným Karlem Mayem (což lze pochopit), a pak z něj ale udělají de facto indiána (a na konci náčelníka Apačů). Podle románů K. Maye Old Shatterhand vždy po nějaké době pobytu na divokém západě odjel na čas zpět do "staré vlasti" (Německa), po níž se mu velmi stýskalo. Pojetí Lex Barkera, coby kultivovaného bělocha, je v tomto směru tedy mnohem blíže originálu, než co zde předvedli autoři této minisérie. V dětský jsem hltal mayovky a Old Shatterhand byl postavou, na kterou jsme si s kamarády moc rádi hráli. Kdybych ale tuhle postavu znal jen z této minisérie, byla by mi byla totálně nesympatická. Pokud bylo snahou autorů této minisérie bourat dávné dětské idoly, pak se jim to asi podařilo. Otázkou ale je, zda takovýto účel dává smysl. ()

Mrkvič 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tak nakonec nic extra. Po prvním dílu jsem myslel, že možná hodím staré mayovky do zapomnění, ale ne, byla by to chyba. Sice se opět celý film tvářil příjemně realisticky, ale žádná velká zábava to nebyla. Akční scény byly vůbec dost pitomě natočené. Bohužel jen první díl měl záporáka, který byl zajímavý a zapamatováníhodný. Zde bylo jen úsměvné, že otec záporáka si zahrál záporáka v první díle původní série. ()

Reklama

Reklama