Reklama

Reklama

Vinnetou

(seriál)
  • Německo Winnetou & Old Shatterhand (více)
Trailer

Epizody(3)

Obsahy(1)

Nejen americké televizní společnosti dnes hledají inspiraci v osvědčených filmových hitech minulého tisíciletí. Také němečtí producenti se rozhodli zajistit si pozornost diváků resuscitací klasických titulů. Vedle plánovaného přepracování legendárního válečného dramatu Ponorka si dle očekávání největší publicitu vysloužila třídílná resuscitace ikonického náčelníka Apačů Vinnetoua. Ten, ačkoli původně pochází z knih Karla Maye, je v mysli německého a východoevropského publika neodmyslitelně spojen s barvotiskovou filmovou sérií z šedesátých let. Filmy v hlavních rolích s Pierrem Bricem a Lexem Barkerem se mezitím staly pro některé až fanaticky vyznávaným generačním kultem a jakékoli nové zpracování tudíž čelilo výzvě, jak se s touto tradicí popasovat. Tvůrci zaštítění produkční společností RatPack, která pro televizní stanici RTL projekt nových adaptací realizovala, se zaštítili heslem, že každá generace bude mít svého Vinnetoua a rozhodli se pro radikálně odlišné zpracování, které namísto plakátového hrdinství a dobrodružkové naivity upřednostní inspirace stylem moderních amerických westernů. Milovaným filmům minulého tisíciletí vzdali hold několika malými odkazy a poctami, především čestnými party pro některé z dosud žijících představitelů německých indiánek jako Gojka Mitiče, Mario Adorfa či Marii Versini. Poučit se také nechali v tehdejším řešení natáčecích lokací a celkovém tvůrčím přístupu. Nové filmy tedy také fingují krajinu Divokého západu chorvatskými exteriéry a po vzoru starých adaptací přistupují k původním knihám Karla Maye s velkou mírou scenáristické volnosti.

Třídílná televizní minisérie zpracovává nejikoničtější příběhy, přesněji řečeno ty, které patří mezi nejoblíbenější z původní filmové série. Konkrétně tak diváci znovu, ale nanovo uvidí první seznámení syna náčelníka Apačů Vinnetoua a greenhorna, jenž posléze vejde ve známost jako Old Shatterhand, v druhém filmu s nimi budou odhalovat tajemství bájného pokladu na Stříbrném jezeře a v posledním dílu zažijí poslední společný boj legendární dvojice hrdinů. Ačkoli k Mayovým knihám nové adaptace přistupují velmi volně, oproti oblíbené sérii filmů z šedesátých let zachovávají jeden zásadní rys knih, a sice, že ústředním hrdinou, který díky své síle posléze dostane od indiánů jméno Old Shatterhand, je sám Karel May... Do role Vinnetoua byl obsazen uznávaný mladý albánský herec Nik Xhelilaj, který musel před natáčením podstoupit důsledný fyzický trénink, aby roli statného bojovníka dostál. Old Shatterhanda ztvárnil německý herec charakterních rolí Wotan Wilke Möhring, jenž coby zanícený fanda mayovek byl nabídkou role unesen. Part Nšo-či připadl původem mexické herečce Iazue Lariosové a německý komediální herec Milan Peschel se ujal úkolu zosobnit Sama Hawkense. Stranu záporáků v hereckém ansámblu vedou výteční němečtí představitelé Jürgen Vogel coby zlovolný násilník Rattler, Fahri Yardim jako zlatem poblouzněný bandita El Mas Loco a Michael Maertens coby sadistický syn ropného magnáta Santer Jr. (Česká televize)

(více)

Diskuze

Ainy

Ainy (hodnocení, recenze)

Georgex

to samé cítím třeba u Valtariho. Egypťana Sinuheta nebo Etruska ad. popisuje tak detailně, jako by v té době sám žil a všechno zažil na vlastní kůži. :-)

na příspěvěk reagoval eLeR

Georgex

Georgex (hodnocení, recenze)

Ainy

No v tom případě, mě ty filmy tak okouzlily, že už jsem se ke knihám vůbec nedostal :D, ale tak na druhou stranu se obou autorům musí uznat, že si vymysleli skvělé světy, o to více obdivuji právě Maye, který s takovou precizností popisoval příběhy s indiány aniž by tam kdykoliv byl, teda on tvrdil, že byl a říkalo se mu Old Shatterhand :)

na příspěvěk reagoval Kaufman, Ainy

Ainy

Ainy (hodnocení, recenze)

Georgex

já jsem měla přibližně to samé s Tolkienem. Přiznám se, že jsem ho do uvedení Pána prstenů jako spisovatele moc neznala. Nejdříve mě okouzlily filmy, pak jsem se dostala ke knihám :-)

na příspěvěk reagoval Georgex

Georgex

Georgex (hodnocení, recenze)

Ainy

tak určitě je lepší se podívat na tyto filmy, než na současnou českou produkci :)) Já se přiznám, že jsem takový fanoušek knih od Maye nebyl, spíš naopak, až filmy mě očarovaly :)

na příspěvěk reagoval Ainy

Ainy

Ainy (hodnocení, recenze)

Georgex

vidím, že mám značné mezery :-) Kdysi mě právě hodně bavily knížky. Hodně jsem četla právě takových dobrodružných románů - Mayovky, Zane Greye, Sienkiewicze nebo Foglara ... :-)

na příspěvěk reagoval Georgex

Georgex

Georgex (hodnocení, recenze)

Ainy

Tak to se určitě podívej, jelikož například Divokým Kurdistánem považuji za nejlépe zfilmovanou "Mayovku", jenž sice trochu pokulhává za knížkou, nicméně tento fakt vynahradí skvělé prostředí a zejména skvěle napsané dialogy a výkony hereckého obsazení. Například Ralf Wolker je zde podle mě nejzábavnější ze všech jeho rolí. Rovněž Djordje Nenadovic jakožto Machredž je nezapomenutelný a o Rik Battaglia, jehož Žut je největším padouchem ze všech :)

na příspěvěk reagoval Ainy

Georgex

Georgex (hodnocení, recenze)

Mimochodem daleko lépe atmosféricky, herecky a vlastně celkově hodnotím dobrodružství Kari Ben Namsiho v "arabské" trilogii, přece jenom herecké obsazení vedlejších rolí a zejména kulisy v "indiánské" sérii" byly značně tragické, přestože svůj účel tehdy splnily :-) 

na příspěvěk reagoval Ainy

Georgex

Georgex (hodnocení, recenze)

Nobunaga

tak tam byl problém v něčem jiném, Francouzi absolutně ignorovali předchozí zpracování, přestože tam obsadili stejného hlavního hrdinu a ztroskotalo to zejména lokaci, kde malebná Plitvická jezera nahradil Ardenský lesík, který měl k prérii o stokrát méně než Jugoslávie, jejíž krajina je mimochodem rovněž velmi odlišná od lokalit, kde by se to mělo podle knížky odehrávat :-)

Ainy

Ainy (hodnocení, recenze)

Nobunaga

tak ten jsem kdysi viděla jako holka :-) Ta šunka sapa, mladý nevybouřený indián. Všimla jsem si, že jsem tomu dala tři hvězdy. Je fakt, že jsem ten seriál kdysi hltala, ale dnes už bych se na to asi nepodívala. Od té dávné doby, to snad pak v televizi už nedávali :-)

Ainy

Ainy (hodnocení, recenze)

Georgex

to se mi odlehlo ;-)

 

Giles: nedokázala bych se podívat na film o Vinnetouovi, ani kdyby tam měl Terence cameo :-)

na příspěvěk reagoval Nobunaga

Georgex

Georgex (hodnocení, recenze)

Ainy

ani nejsi cílová skupina, tou jsou diváci konkrétní německé televize, takže to můžeš v klidu ignorovat, jelikož do kina se to nedostane ;)

na příspěvěk reagoval Ainy

Ainy

Ainy (hodnocení, recenze)

přiznám se, že mě nový Vinnetou bez Piere Briceho, Lexe Barkera, Terence nebo Ricka Battaglii vůbec, ale vůbec netáhne

na příspěvěk reagoval Georgex, Nobunaga

Mirokukii

Mirokukii (hodnocení, recenze)

Kaufman

Vím jak vypadá knižní Shatterhand. Něco málo mám načteno. To že na zkušeného westmana vůbec nevypadá, je pro něj typické.
Třeba si ten knír v úvodu hnedle oholí, jako to udělal se svým vousem Barker v Pokladu... :-)

na příspěvěk reagoval Kaufman

čenda

čenda (hodnocení, recenze)

Jasně, ta úžasně podmanivá hudba Martina Böttchera a chorvatské lokace, to byl základ úspěchu filmů ze 60. let. Dalším pilířem byl skvělý výběr herců. Kdyby se i tyto atributy v novém podání sešly, mohlo by to být úspěšné. A samozřejmě také záleží na scénáři. Vždyť přiznejme si to, polovina z těch starých filmů neměla s mayovými náměty skoro vůbec nic společného.

Mirokukii

Mirokukii (hodnocení, recenze)

Nový Vinnetou se mi líbí. Thorovská (namakaná) postava. Ostré rysy v obličeji, ten by zvládl někoho skalpovat. S Oldou už je to slabší. Vypadá, že by s ním otřásl i slabší větřík a ještě ke všemu má knírek :-) Ponechání původních hudebních motivů mi dělá radost asi největší. Snad to nebudou nějaké hrozné remixy.

na příspěvěk reagoval Kaufman

čenda

čenda (hodnocení, recenze)

Já bych tenhle projekt neodsuzoval dopředu ale počkal jak to dopadne. Pokud dobře, nebo aspoň slušně, mohl by to být dobrý impuls k natočení dalších mayových románů. Faktem je, že po smrti Pierra Brice se vinnetouovské téma připomnělo a hlavně v německy mluvících zemích (a doufám že i u nás) by to mohlo mít úspěch. A zajeďte si do Chorvatska, na mnoha místech, kde se ty staré filmy točily budete nacházet mraky lidí se srovnávacíma fotkama, kteří tato místa stále navštěvují - Mali Alan, Plitvice, Trogir, Krka, Zrmanja jsou jen ty nejznámější. Proč myslíte že chtějí Chorvaté na místě filmového puebla stavět nový zábavní indiánský park ? Proč začali po padesáti letech na Plitvicích znova prodávat pohlednice s Vinnetouem a ve Starigradu a Velké Paklenici další suvenýry ? Mayovské téma je obrovský fenomén a stále velký byznys a pořád živé a je potřeba z něj vytřískat peníze dokud jsou hlavně němci a ostatní příznivci ochotni platit. Takže já se těším a doufám že to dobře dopadne a nezůstane jen u těch třech filmů.

špaček421

špaček421 (hodnocení, recenze)

Kaufman

Jo, Möhringovi bych věřil, že je Karel May, ale ne, že je Old Shatterhand. Ostatně tomu, že to Mayovi vůbec někdo věřil, se dost divím.

na příspěvěk reagoval Kaufman

špaček421

špaček421 (hodnocení, recenze)

Kaufman

Ano. Ale pokud se nepletu, netočí se životopis Karla Maye, ale adaptace románu, ve kterým vlastníma rukama zabije medvěda :)

na příspěvěk reagoval Kaufman

Georgex

Georgex (hodnocení, recenze)

Jedná se o televizní film, takže bych to neviděl tak hrozně, navíc proč se pořád lidé ohání staršími filmy a že je to poškodí, jasné i já je miluji, ale nové verze slouží většinou pro mladší generace a co si budeme nalhávat, dnešní pubertáci už z námi tak milovaných zfilmovaných Mayovek nebudou dvakrát odvaření. Navíc krom hlavních dvou představitelů a dohromady tak třech dílech to ani ve své době nebyly dvakrát kvalitní filmy, jelikož to fritzové točili pořád se stejnými herci jak na běžícím páse a za oblíbenost u nás může jednak fakt, že tu nic lepšího v kinech nebylo a skvělý dabing. :-) Kdo chce, tak se na to podívá a třeba ještě více ocení původní sérii, nebo se na to prostě nepodívá. Já tomu šanci dávám a mrzí mě, že zatím sešlo od plánů natočit to jako film do kina v amerických pustinách a ne opět v Chorvatsku. :)

Reklama

Reklama