Reklama

Reklama

Vinnetou

(seriál)
  • Německo Winnetou & Old Shatterhand (více)
Trailer

Epizody(3)

Obsahy(1)

Nejen americké televizní společnosti dnes hledají inspiraci v osvědčených filmových hitech minulého tisíciletí. Také němečtí producenti se rozhodli zajistit si pozornost diváků resuscitací klasických titulů. Vedle plánovaného přepracování legendárního válečného dramatu Ponorka si dle očekávání největší publicitu vysloužila třídílná resuscitace ikonického náčelníka Apačů Vinnetoua. Ten, ačkoli původně pochází z knih Karla Maye, je v mysli německého a východoevropského publika neodmyslitelně spojen s barvotiskovou filmovou sérií z šedesátých let. Filmy v hlavních rolích s Pierrem Bricem a Lexem Barkerem se mezitím staly pro některé až fanaticky vyznávaným generačním kultem a jakékoli nové zpracování tudíž čelilo výzvě, jak se s touto tradicí popasovat. Tvůrci zaštítění produkční společností RatPack, která pro televizní stanici RTL projekt nových adaptací realizovala, se zaštítili heslem, že každá generace bude mít svého Vinnetoua a rozhodli se pro radikálně odlišné zpracování, které namísto plakátového hrdinství a dobrodružkové naivity upřednostní inspirace stylem moderních amerických westernů. Milovaným filmům minulého tisíciletí vzdali hold několika malými odkazy a poctami, především čestnými party pro některé z dosud žijících představitelů německých indiánek jako Gojka Mitiče, Mario Adorfa či Marii Versini. Poučit se také nechali v tehdejším řešení natáčecích lokací a celkovém tvůrčím přístupu. Nové filmy tedy také fingují krajinu Divokého západu chorvatskými exteriéry a po vzoru starých adaptací přistupují k původním knihám Karla Maye s velkou mírou scenáristické volnosti.

Třídílná televizní minisérie zpracovává nejikoničtější příběhy, přesněji řečeno ty, které patří mezi nejoblíbenější z původní filmové série. Konkrétně tak diváci znovu, ale nanovo uvidí první seznámení syna náčelníka Apačů Vinnetoua a greenhorna, jenž posléze vejde ve známost jako Old Shatterhand, v druhém filmu s nimi budou odhalovat tajemství bájného pokladu na Stříbrném jezeře a v posledním dílu zažijí poslední společný boj legendární dvojice hrdinů. Ačkoli k Mayovým knihám nové adaptace přistupují velmi volně, oproti oblíbené sérii filmů z šedesátých let zachovávají jeden zásadní rys knih, a sice, že ústředním hrdinou, který díky své síle posléze dostane od indiánů jméno Old Shatterhand, je sám Karel May... Do role Vinnetoua byl obsazen uznávaný mladý albánský herec Nik Xhelilaj, který musel před natáčením podstoupit důsledný fyzický trénink, aby roli statného bojovníka dostál. Old Shatterhanda ztvárnil německý herec charakterních rolí Wotan Wilke Möhring, jenž coby zanícený fanda mayovek byl nabídkou role unesen. Part Nšo-či připadl původem mexické herečce Iazue Lariosové a německý komediální herec Milan Peschel se ujal úkolu zosobnit Sama Hawkense. Stranu záporáků v hereckém ansámblu vedou výteční němečtí představitelé Jürgen Vogel coby zlovolný násilník Rattler, Fahri Yardim jako zlatem poblouzněný bandita El Mas Loco a Michael Maertens coby sadistický syn ropného magnáta Santer Jr. (Česká televize)

(více)

Diskuze

fragre

fragre (hodnocení, recenze)

špaček421

No právě. Dle kostýmů a těch teepee bych čekal, že to bude něco o Lakotech či Dakotech. Apači by mne nenapadli, a to nejsem žádný euroindián.

na příspěvěk reagoval Ainy

Ainy

Ainy (hodnocení, recenze)

hrona

přiznám se, že z děje si toho už moc nepamatuju. Jenom, že jsem seděla u každého dílu :-) Ani si nevybavím, jak vypadal Pokai mu.

špaček421

špaček421 (hodnocení, recenze)

Ainy

Nakonec to vypadá, že jo, ale podle fotek městečka a tábora Apačů (mimochodem, odkdy měli Apačové teepeečka? Snad až na Old Shatterhanda i ve starejch filmech žili v pueblu) jsem se zděsil, že se to točí někde v Německu.

na příspěvěk reagoval hrona, fragre

Bernhardiner

Bernhardiner (hodnocení, recenze)

Tak jsem si právě poprvé prohlédl fotky z nového Vinetoua. Můžete mi někdo prozradit, proč Indiána hraje vysvalený Neandrtálec?

hrona

hrona (hodnocení, recenze)

Ainy

No je pravda, že svého času tenhle seriál byl docela kalup v Magionu to šlo. Moc si na něj nepamatuji, vím jen, že tam Old Shaterhand byl takovej obtloustej týpek a ten Tašunka celkem dost natvrdlej. našel jsem na uložtu pilotní díl, dokonce s původním dabingem  ( on snad vlastně ani jinej nebyl ) ale přiznám se, že jsem do dnes nějak neměl odvahu si to pustit 

na příspěvěk reagoval Ainy

Ainy

Ainy (hodnocení, recenze)

hrona

Já jsem viděla seriál o Vinnetouovi a Tašunko sapovi jako holka a líbilo se mi to. Nevím jak teď, teď bych tomu asi moc nedala

na příspěvěk reagoval hrona

Uživatel fragre smazal svůj příspěvek.

hrona

hrona (hodnocení, recenze)

Ainy

je pravda, že jejich starší pokusy o oživení náčelníka Apačů byly příšerné. 

na příspěvěk reagoval Ainy

špaček421

špaček421 (hodnocení, recenze)

Kde se to vlastně natáčí? Na Chrovatsko to moc nevypadá a na Monument Valley z plakátu tuplem ne ;)

na příspěvěk reagoval hrona, Ainy

Ainy

Ainy (hodnocení, recenze)

Segrestor

já už jsem tady psala, že nejsem nadšená z remaku. Ať by to bylo jak chtělo, jsem ovlivněna klasickým, starým, filmovým zpracováním s Pierrem Bricem a Lexem Barkerem. Byť jsem knihy přelouskala, filmy se mi líbily a jsou mou srdcovkou z mládí. Nedokážu si představit Vinnetoua a OS zahrané jinými herci. Oni občas Němci velmi příjemně překvapí svými natočenými filmy, ale ve většině jsou to hrůzy a tak si říkám, že mě toto nové zpracování vůbec neláká ani kdyby to dali do kin a ne jen do RTL.

na příspěvěk reagoval hrona, Martin741, Segrestor

Segrestor

Segrestor (hodnocení, recenze)

Ainy

a já se těšil, že někdo vezme tu knihu a udělá z toho moderní film o tom, jak by to vypadalo, kdyby to bylo doopravdy a oni asi jen napodobují Reinloviny :(

na příspěvěk reagoval Ainy

hrona

hrona (hodnocení, recenze)

jo to je tahleta aha, tak ty už jsem viděl, tak to se omlouvám měl jsem trošku jiné představy. no tak nic no :-)

na příspěvěk reagoval fragre

Mirokukii

Mirokukii (hodnocení, recenze)

Jak vypadá Nšo-či? Můžete přidat odkaz prosím. Nejlépe ten jak je v bikinách. Možná chtěj trumfnout princeznu Leu, a proto ony bikiny.

na příspěvěk reagoval hrona, fragre, Georgex

fragre

fragre (hodnocení, recenze)

Georgex

Fanatická fixace mne dostala :-) Já bych čekal trochu soudnosti od tvůrců. V 60. letech, kdy nějaké kloudné informace o indiánech měl tak jen nějaký odborník v Náprstkově muzeu, nevadilo, že apačská šlechta (Inčučuna a jeho rodina) jsou v barvitých krojích Siouxů a zbytek kmene má jakž takž apačský zjev, prostě to bylo romantické a basta! Ale dnes, když tu máme kupu euroindiánů a každý si může vygooglit o Apačích leccos, je trapné zase je obléci do toho nepříslušného kroje a  Nšo-či ještě do bikin (jinak uznávám, že je to kočka). Apačské ženy byly známy svou cudností, neb za nevěru jim hrozilo uříznutí nosu. Prostě už podle těch fotek je vidět, že z toho dělají maškarádu, asi jako by točili znovu Psohlavce a Chody navlekli  do hanáckých krojů. --- Albánce jsem za fyzický  zjev pochválil.--- Je mi jedno, co si May kompenzoval. E. E. Kisch kdysi napsal svou vzpomínku ze svých ranně gymnyziálních let  jak Maye s kamarády navštívili po jeho pražské přednášce. Byli zklamáni, dle četby čekali statného svalovce, našli podměrečného a mnohomluvného literáta. A měli pravdu. Je jedno jaký May v reálu byl, ale Old Shatterhand by měl být superman. Navíc, tenhle OS je starý! V knize je to mladík ani ne třicetiletý, zde pán, kterému táhne na padesátku. Prostě, po tomto už jeden nemůže od toho filmu čekat kdovíco pozitivního.

na příspěvěk reagoval Georgex

Ainy

Ainy (hodnocení, recenze)

Georgex

mám fakt moc ráda, když mi někdo říká, jak se mám chovat ;-) Takže podle Tebe je jen Tvůj názor ten jediný a správný a nikdo se nesmí opovážit napsat svůj? Já si za ním stojím a mám právo, stejně jako Ty, ho sem napsat. Pouze polemizujeme, protože je to jediné, co můžeme dělat. Film do kin pravděpodobně nepůjde a my ho neuvidíme. Teda kromě Tebe v původním znění :-)

na příspěvěk reagoval Georgex

Reklama

Reklama