Reklama

Reklama

Jim Grant je právníkem v poklidném městečku Albany. Po smrti manželky vychovává sám svou dvanáctiletou dceru Isabel. Když FBI zatkne Sharon Solarzovou, hledanou členku protiválečných radikálů, změní se náhle i Jimův život. Novinář Ben Shepard se začíná zajímat o případ Solarzové a díky svému kontaktu v FBI se dozví, že by měl kontaktovat kamaráda Solarzové a také Jimova bývalého klienta, Billa Cusimano. Cusimano je zklamaný, že Jim nechtěl Sharon obhajovat a svěří to Benovi, který zavětří, protože nechápe, proč by si Jim nechtěl vylepšit prestiž na takovém případu a cítí tento případ jako příležitost vyniknout a jeho nadřízený souhlasí, aby se tím zabýval. Okamžitě jede za Jimem a začne mu na toto téma klást nepříjemné otázky, ale Jim odpovídá jen vyhýbavě. Ben se vydá po stopě jako ohař. Zjišťuje, že Jim Grant před rokem 1979 neexistoval a jeho pravé jméno je Nick Sloan, který je již třicet let hledaný pro zastřelení pracovníka banky, kterou se svou tehdejší přítelkyní Mimi Lurieovou vyloupil. Benovi dochází, že Jim, Mimi i Sharon byli všichni členové protiválečné radikální organizace Weatherman a že Jim nechce Sharon obhajovat, protože by tato skutečnost vyšla najevo. Napíše o tom článek do novin a tím upozorní FBI na Jima. Ten to předpokládal a tak vzal svou dceru Isabel a odjeli z domova, aby se vyhnul zatčení. Ubytují se v newyorském hotelu, kde Jim spatří ve zprávách, že je celostátně hledaný. Kontaktuje svého bratra Daniela a požádá ho, aby vyzvedl Isabel a vzal ji k sobě. V obálce má veškeré dokumenty o poručnictví. Jimovi se podaří uniknout z hotelu, i když už je obklíčený FBI, která sleduje Daniela. Sharon odmítá hovořit s FBI, hodlá mluvit jen s Benem. Nelituje toho, co v minulosti dělala, tehdy cítila, že je to správné, ale dnes se sama chtěla vzdát kvůli svým dětem. Už dál nemohla snášet ten tlak, jen čekala, až budou děti dostatečně velké, aby to pochopily a zároveň ještě dost malé na to, aby se s nimi mohla setkat i po návratu z vězení. Při rozhovoru se zmíní, že Jim a Mimi nebyli jen kolegové v organizaci, ale také milenci. Ben zajde i za Danielem, aby ho vyzpovídal, ale Daniel je naštvaný, Ben se k němu vloudil pod záminkou, že mu chce něco sdělit a teď ho vyslýchá. Ben stále přemýšlí proč Jim, který rozhodně věděl, jak má zmizet, nevzal s sebou svou dceru. Podle něj to může znamenat jediné – vypadá to, že je nevinný a chce očistit své jméno a vrátit se. Ben je chytrý a dochází mu, že Jim hledá Mimi, která tehdy byla v bance s ním. I přes nesouhlas svého šéfa se pustí po Jimově stopě... (TV Prima)

(více)

Recenze (238)

verbal 

všechny recenze uživatele

Bobíkovi to zdrhá jako zamlada a i ve svém požehnaném věku pořád v pohodě vydrží Tři dny s kondomem. Ani se mu nedivím! Já mít v patách slizkou transku Šejlu LaBlafa, peláším ještě dvakrát rychleji. Na druhé straně, ruku na koule, abych mu zase tolik nekřivdil, když zrovna neosahává Bamblbýmu karburátor, zvládá roli odpudivé hyeny vcelku dobře a měl jsem chuť zakroutit mu krkem, sotva začal investigativně reportovat! Je to nepochybně tím, že ten Ford není tentokrát žlutý, ale červený, ani na malou chviličku se netransformuje do hodného kokota, pardon, chtěl jsem říct robota, a tak Šejla nemusí jen čumět dvě hodiny slečně Liškové na kozy a tvářit se jako debil. Robert ta kulantní a napínavá, politicky olízaná dramata prostě umí a moc doufám, že to ještě nějakou dobu nezabalí a nevydá se za Pavlíkem vyrábět cherubínům kečupy. ()

Douglas 

všechny recenze uživatele

Pravidla mlčení navzdory své zdánlivé starosvětskosti ve volbě stylistických prostředků i žánrových modelů vlastně představují odchylky od současných postupů. Možná je to mou slabostí pro Redfordova díla (jakkoli vidím řadu jejich problémů), ale mně prostě přijde navýsost sympatické, když filmař natočí film ironizující žánry, které jej učinily hvězdou a jež má rád, a porušující vlastní modely stylistických voleb ve snaze vyzkoušet si jiná filmařská řešení. A navíc film, který mě i coby značného skeptika ve věci ideologické interpretace přiměl ve své analytické kritice na tuto hru přistoupit. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Robíku, Robíku, jak to ty pacholku děláš, že i tuctovej pšouk dokážeš povýšit na mimořádný zážitek ! Potlesk pro tebe, hvězdičky pro tebe. Po obsahový stránce mně film nějak nenadchnul, ale naštěstí ani nenasral. Chybělo tomu větší napětí a tempo, když už pominu fakt, že tenhle příběh by bez velkých hereckých jmen, kterýho ho zdobí neměl ani polovinu pozornosti a hodnocení co zde má. Jediný co filmečku musím přiznat je dobrá, přirozená atmosféra evokující bijáky let sedmdesátých, tedy bez roztřepaný kamery a bez tun zbytečných keců. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Robert Redford to v tomhle filmu myslel dobře. Škoda ale, že napětí je neexistující a všechno musí utáhnout samotné herecké výkony. A že těch je požehnaně - Shia LaBeouf, samotný Robert, Susan Sarandon, Nick Nolte, Brendan Gleeson a moje oblíbená Anna Kendrick. I tak musím uznat, že některé scény byly vcelku zajímavé, ale těžko se doplňovaly do jinak těžce průměrného thrilleru z řad tajných agentů, který svojí délkou nabízí srovnání s dvou hodinovým čekáním na razítko v libovolně zvoleném úřadě v Jihoafrické republice. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $-miliónovTržby USA $5,133,027Tržby Celosvetovo $18,400,000Tržby za predaj Blu-ray v USA //počet predaných kusov Tržby za predaj DVD v USA //počet predaných kusov ║ človek stále čaká, čaká, čo naňho tento film vybalí a nakoniec dohromady nič, povrchný zlepenec bez poriadného náboja, najviac zamrzí to zvučné obsadenie /45%/ ()

Fr 

všechny recenze uživatele

,,KDYŽ SE ZAPLETEŠ DO NĚČEHO TAKOVÉHO, BENE, DOSTANEŠ ODPOVĚDI, ALE NE TY, CO MYSLÍŠ. TAJEMSTVÍ JSOU NEBEZPEČNÁ… DOUFÁM, ŽE SI NA TO PŘIPRAVEN.“...... /// Třicet let starý události… MŮŽE MLADEJ KLUK POCHOPIT, co je tenkrát vedlo k ,,revolučním“ činům? Politicky zajímavá filmařina o snaze dopátrat se pravdy. Pátrá Redford, pátrá Shia, pátrá FBI, ale postupně všechny ty pátrání ztrácej na přitažlivosti. Asi kvůli rozvleklosti (možná i zbytečně žvaněj…). A když odkryjou trumfy – tak už vlastně nikoho nepřekvapěj. Jasně – pohnutky, důvody … VŠICHNI SI MYSLÍME, ŽE CHCEME ZNÁT TAJEMSTVÍ DRUHÝCH …, ale tyhle ,,Pravidla mlčení“ bohužel nepřinášej žádnou politickou štvanici. Škoda. /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Stejnojmennou knihu, kterou v roce 2003 napsal Neil Gordon jsem nečetl. 2.) Tohle byl můj Pionýr. 3.) Zajímám se o Marxismus – leninismus v Americe. 4.) Thx za titule ,,skyah“. /// PŘÍBĚH **** HUMOR ne AKCE * NAPĚTÍ * ()

Nathalie 

všechny recenze uživatele

Prosty pomník staromodniho idealismu, rodinnych hodnot a vecnych revolucionaru, co veri v lepsi zitrky a krizove vypravy za svou pravdu. Film, ktery vypadl z prelomu sedesatych a sedmdesatych let, kam vizualne i ideove patri. A ani ostentativni googlovani ci kluk z Transformeru na tom nic nezmeni. P. S. Neodpustim si povrchni estetickou poznamku: Robert Redford je porad ten zlaty americky chlapec s modryma ocima, co nestarne. 70% ()

Faidra 

všechny recenze uživatele

Star(osvětsk)á láska nerezaví, zvlášť když je natírána tak dokonalou antikorozí, jakou jsou Robertovy nové filmy. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

Jak já miluji investigativní hyeny, které, hnány touhou po ukojení svého ega a zvýšení podejnosti novin, neváhají zničit libovolný počet životů. Mám štěstí v tom, že můj život je celkem obyčejný a tak přísně utajené informace o tom, kdy a kde jsem si hrál se svým pytlíkem, by patrně nezvedly náklad ani regionálního Deníku. Jenže tady jde o víc. Jde o to, že když mladý člověk vyjádří svůj nesouhlas se systémem, tak ho slavná americká demokracie semele klidně i po třiceti letech. To je povzbuzující zjištění, zvlášť když ho předkládá skvělá herecká sestava, která dokáže diváka solidně napnout a navíc si skvěle vychutnává momenty, kdy se jednotliví partyzáni po letech opravdu neradi vidí. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Roztahané řešení neexistujícího traumatu. Jediné vtipné je, že Redford tu hraje asi o třicet let mladší postavu, což může být zdrojem zajímavého humoru. Jinak ale nuda, nuda a šeď. ()

whack 

všechny recenze uživatele

Spracovanie prepojenia bývalých aj stále aktívnych členov SDS a Weather Underground má niečo do seba, mohlo byť ale značne viac času venované ich politike a zdôvodňovaniu ich činov, miesto psychického vydierania okolo vzťahu s dcéruškou. Praktiky FBI a hlavne novinára sú realisticky nepríjemné – otravovať životy ľudí, ktorí o ničom nevedia, alebo ktorí po takom čase dávno zabudli a majú vlastné rodiny a iné starosti. Celý čas som čakal, že sa z toho vykluje nejaká primeraná konšpirácia, alebo aspoň niečo nečakané, no vlastne ide iba o ďalší americký gýč – puto otca s dcéruškou prerazí aj cez tie najzarytejšie revolucionárske srdiečka zlých teroristov a spravodlivosť zvíťazí. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Důkaz toho, že spojení Redford a politický thriller není automaticky zárukou podívané o trvalé hodnotě. Chtěl jsem vědět, jestli ušlechtilé ideály mohou stvořit něco jako „hodného teroristu“, či jestli je svědomí vytrvalejší běžec, než minulost, ale odpovědi jsou servírovány poněkud jalově. Hereckých es je v balíčku přehršel, ale doktoru Kimbleovi chybí jakýkoliv Samuel Gerard a celá ta odysea za očistou vlastního jména probíhá podobně, jako poslední útěk hlavního hrdiny - bez kondice, zápalu a momentu překvapení.. Bumblebeeho vodič Shia se ze škatulky klaun opět nevymanil, ale oceňuji, že i když připomínal vedoucího rubriky Vanilkové rohlíčky z časopisu Květy, byl před slovutnou FBI stále o krok napřed.. ()

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Taková ta lehce špionážní klasika, která toho zase tak moc komentovat nechce. Redfordovi vrásky mu ubraly na vytrvalosti, ale přidali na režisérském umu. Škoda jen, že lépe nevyužívá radikální pozadí k troše toho politikaření, ale pouze jako katalyzátor rodinné šlamastiky. Když se ale Shia baví s Redfordem je to fajn. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Nemám rád kebyzovanie, no pre teraz si ho neodpustím. Film sa radšej mal volať "Pravidlá premlčania" a venovať sa otázke, či čin spáchány v dávnej minulosti je potrebné stále po rokoch trestať väzením. Najmä v protiklade s preukázateľne sporiadaným životom páchateľa. Aký je po takto strávených rokoch vlastne výchovný motív trestu? U ľudí, ktorí zločin spáchali v puberte a neskôr žili čosi celkom iné? Redford namiesto toho ponúka príbeh pobehujúceho starca. Prekvapuje pritom iných dôchodcov. Všetko exkumpáni z protivojnovej grupy, neváhajúcej v mene mieru kedysi dávno aj prepadávať banky a klásť bomby. Za pätami má otravne drzého pisálka a všetko monitorujúcu FBI. Všetko v mene zistenia, či starček kedysi kdesi bol alebo nebol. V hre je pokračovanie jeho hrania sa s dcérou. Plusom je pár výpovedí bývalých členiek radikálnej grupy o neúnosnej mocenskej politike kapitalizmu, neštítiacej sa vrážd a zločinov. Čiže dôvodov, prečo rovnaké prekračovanie zákonov zo strany odporcov moci je z ich pohľadu oprávnené. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Hraje v tom tucet známých herců, za kamerou navíc na vše dohlíží ostřílený Robert Redford, a přesto to příliš nefunguje. A mizerně to drží pohromadě. Námět je jednoduše nezajímavý. Režie je utahaná. Členové radikální skupiny, ambiciózní novinář, velké konspirace a takové až retro situace, které by divák zařadil spíš někam do devadesátých let. Plnokrevný starosvětský thriller si představuju kapku jinak, hlavně ne tak suše. Na druhou stranu i přes patrné výtky smekám nad šestasedmdesátiletým Redfordem za kamerou i před ní. Přesto zlatý Uprchlík Andrewa Davise. Tohle je snadno zapomenutelný kousek, který Redford nenechá/nedovolí svým divákům si náležitě užít. PS: LaBeouf mi do téhle mužnější role nesedl!! ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Dokonalá zívačka, tempo příběhu nedokáže zvednout ani účast mnoha hvězd a tak je potřeba sice Redfordovi poděkovat že se opět vyjádřil k dalšímu ožehavému tématu americké historie, na druhou stranu se ovšem nabízí otázka, zda-li to nešlo provést lépe...40% ()

Real Tom Hardy 

všechny recenze uživatele

"EVERYONE WHO'S GIVEN UP AND GIVEN IN, THEY'RE LIVING AT THE EXPENSE OF WHAT THEY ONCE BELIEVED." ---------- Jemne nadpriemerný film z novinárskeho prostredia, s celkom obstojným obsadením, ktoré vedie ako zvyčajne skvelý Shia. Solídne strávené dve hodinky. Nič viac, nič menej. ()

nunka 

všechny recenze uživatele

Prepracovaná, old schoolová prácička, Robert Redford a partička rovnako šedivých postavičiek, ktorá sa po 30 rokoch rozhodla očisťovať svedomie. Kým nám to Redford celé dorozprával uplynuli 2 hodiny, ktoré sa vliekli neskutočne dlho a neposkytli žiadne ohúrenie, len úctu nad starou dobrou filmárčinou. ()

Madsbender 

všechny recenze uživatele

Podobne ako v Hrdinoch a zbabelcoch sa Redford nebojí zájsť do ohrádky kontroverzie a vytiahnuť tému, ktorá Američanov trochu páli. Tentoraz je to domáca fronta vietnamského konfliktu, ktorej niektorí aktéri sú stále v hre. Jedným motívom je minulosť, ktorá vás vždy doženie, druhým kritika vojny vo Vietnam, a tretím kolízia hodnôt a manipulácia s verejným portrétom osôb, ktorých sa chce štát zbaviť v súčasnej Amerike. Len škoda toho úbytku tempa v druhej polovici, vďaka čomu film začína nudiť. Viac v recenzii. ()

Související novinky

Robert Redford šéfuje Capovi a S.H.I.E.L.D.-u

Robert Redford šéfuje Capovi a S.H.I.E.L.D.-u

30.03.2013

Filmový svět čeká na Blackova Iron Mana 3 – čerstvé zprávy tvrdí, že film bude v Číně, kde se částečně i natáčel, uveden v mírně odlišné verzi, a nebude cenzurovaná, ale naopak, obohacena o další… (více)

Reklama

Reklama