Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V roku 1968 sa v blízkosti dánskej základne Thule zrútil americký bombardér, ktorý niesol štyri atómové bomby. Došlo k rádioaktívnej kontaminácii okolia i ľudí, ktorí sa zúčastnili na záchrannej akcii. Až v deväťdesiatych rokoch sa ukázalo, že dánska vláda tajne súhlasila s umiestnením amerických jadrových zbraní na svojom území napriek predchádzajúcim dohodám, ktoré to zakazovali. Jediný novinár našiel odvahu, konfrontovať politickú moc a odhaliť jej klamstvá... (RTVS)

(více)

Videa (2)

Trailer 3

Recenze (27)

NinonL 

všechny recenze uživatele

Morholt má pravdu. Naši škrabalové by se měli podívat, jak se dělá novinařina. Jediné, co umějí, je strašit lidi a plivat na Rusko. Tento film je o jednom mladém, nesmírně statečném novináři, který chtěl, aby se dánský lid dozvěděl, že mu 30 let jeho vláda jenom lhala. Dánsko se celou dobu tvářilo (a dodnes tváří) jako mírumilovná země bez jaderných zbraní. Opak je ale pravdou a Američané tam zamořili velkou část panenské grónské země, protože jim to dánští politici v době studené války dovolili. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Pravda vyplávala na povrch. V podstate tu išlo iba o to, aj keď možno nášmu idealistovi ešte o niečo viac. Nám, verejnosti, ale pravda v podstate stačí, inak by ani nevznikol tento film. Okrem zaradenia dokumentárnych záberov ide o realtívne konvenčne nakrútenú snímku na základe skutočných udalostí, dokázala sa ale vyhnúť niektorým žánrovým klišé, ktorých som sa celkom obával. Opäť som o niečo múdrejší a preto si tento film zaslúži aj o niečo vyššie hodnotenie. 70% ()

Reklama

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Idealistu ocení ti, kteří upřednostňují obsah a společenskou výpověď před formou a efektností. Obvyklé thrillerové a akční prvky, honičky a úklady o život tady nečekejte. Idealista je realisticky odvyprávěný a faktů se držící příběh o středu investigativního novináře se státní mocí a politickými zájmy. Osobně nejsem nadšený z filmařského stylu režisérky, které záleží víc na udržení pocitu autentičnosti na úkor atraktivity pro diváka. Idealista se blíží žánru hraného dokumentu. Nasazené tempo odpovídá trpělivosti při houževnatém sbírání faktů v terénu a jejich následném skládání do vypovídajícího obrázku o dánské politické scéně. Tři a půl hvězdičky tentokrát zaokrouhlím dolů, ale 65 % celkového dojmu určitě není špatný výsledek. Do filmu se po mém soudu dalo vložit víc naléhavosti, vášně a emocí, ale to je pochopitelně věc názoru. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Naši škrabalové by se měli podívat, jak se dělá novinařina. Idealista si vlastně ani nemusí pomáhat nějakými vedlejšími linkami, nešmíruje soukromí hlavního hrdiny a vlastně ani nepouští do hry zájmové skupiny, které by usilovaly pátrajícímu novináři o život. Jen prostě mapuje mravenčí praci jednoho umanutého žurnalisty, který dokázal otřást celým Dánskem. Autentické dobové dokumenty pak jen dodávají celkovému obrazu na důvěryhodnosti. Hodně slušná práce. 90% ()

angel74 

všechny recenze uživatele

Mám trochu rozporuplné pocity. Velmi oceňuji, že jsem se díky tomuto filmu dozvěděla utajované informace o závažné a výrazně zpolitizované kauze, ovšem dostalo se mi toho poněkud nezáživnou cestou. Snímek působí díky použitým dobovým záběrům a dokumentům velice autenticky, ale vzhledem k tomu, že došlo v pozdějších letech k mnoha úmrtím na rakovinu u pracovníků likvidujících následky děsivé letecké katastrofy, tak bych čekala od tvůrců krapet větší citovou zainteresovanost. (65%) ()

Galerie (12)

Související novinky

Přehlídka Scandi v deseti českých městech

Přehlídka Scandi v deseti českých městech

14.01.2017

Třetí ročník přehlídky současného severského filmu Scandi představí v kinech nové tituly i tvůrce. Skandinávský rodinný film, komedie, současné i historické drama, horory i detektivky. Zástupci všech… (více)

Severský filmový podzim zahájí Muž jménem Ove

Severský filmový podzim zahájí Muž jménem Ove

03.11.2016

Severský filmový klub přináší tradiční přehlídku severské filmové kinematografie již po sedmé. Uvedeny budou filmové novinky, méně známe snímky staršího data výroby a na přání diváků i vybrané tituly… (více)

Reklama

Reklama