Reklama

Reklama

Planeta Dinosaurů

(seriál)
Velká Británie, 2011, 2 h 52 min (Minutáž: 28–29 min)

Režie:

Nigel Paterson

Scénář:

Nigel Paterson

Hudba:

Ilan Eshkeri

Hrají:

John Hurt (vypravěč)
(další profese)

Epizody(6)

Tento šestidílný dokument vás provede kolem světa v průběhu milionů let. Jsou v něm užity nejnovější grafické technologie, aby přivedly k životu ty nejúžasnější tvory, kteří kdy žili. Všichni dinosauři, které uvidíte, byli objeveni v posledních deseti letech a jejich objev zapříčinil přepsání pravěké historie. Paleontologové nyní zjistili, že dinosauři, kteří se rozšířili po celém světě, se vyvinuli v tvory natolik monstrózní, děsivé a bizardní tak, že vedle nich Tyrannosaurus rex vypadá jako krotké zvířátko. Představujeme dokonalý vizuální zážitek doplněný o zajímavá fakta, ohromující akce a fascinující tvory. Draví dinosauři nežili jen na souši. Poslední nálezy paleontologů pomohly objevit nový druh mezi obrovitými mořskými predátory. Vládl oceánům v období konce jury, tedy asi před 150 miliony lety. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (34)

Koocik 

všechny recenze uživatele

Graficky je to naprostá špička a rozhodně se jedná o jeden z nejlepších dokumentů o dinosaurech všech dob. Bohužel ale jsem prvně viděl Putování s dinosaury a jakožto velký fanoušek tohoto dokumentu mi u Planety Dinosaurů chyběl ten podstatný děj, jako byl tam. Přeskakovat z různých scenérií do vysvětlovacích prvků mi na tomto vadilo nejvíc. Vzít to formou dějového vyprávění, pak se rozhodně jedná o nejlepší dokument. Takto ale pro mě osobně Putování s dinosaury stále vyhrává na plné čáře. ()

PanCitron 

všechny recenze uživatele

Z počátku jsem měl trochu problém. Bylo to skvělé, dinosauři vypadali úžasně, ale chybělo tomu řekněme něco jako příběh nebo aspoň nějaký silný moment, který byl jednou z příčin (alespoň dle mého) proč se mi tak líbilo Walking with Dinosaurs. Vše se změnilo u třetího dílu a přechodu Centrosaurů přes řeku - to bylo úžasné. Rozhodně jeden z nejlepších dokumentů svého druhu definitivně na úrovni WwD. nejlepší díl: 04 - Fight for Life ()

Reklama

Carol Pifková 

všechny recenze uživatele

Páni to perfektné spracovanie dinosaurov je až neuveriteľné. Tie detaily kože, oči, zvuky, vyzerali ako skutoční. Na môj vkus pri niektorých dinosauroch síce trošku veľa jasných a netypických farieb, ale to akej farby boli v skutočnosti sa asi nedozvieme nikdy, teda ak nerátam v dokumente to spomínané perie. Vrelo odporúčam pre všetkých nadšencov dinosaurov. Veľmi pekné spracovanie na dosť dobrej úrovni, a všetko veľmi pekne vysvetlené tou zobrazovacou technikou. Odporúčam si to pozrieť v HD kvalite. ()

see_sawandrew 

všechny recenze uživatele

Nejdřív negativa - kamera se naprosto zoufale snaží být akční, s hudbou si nikdo moc práce nedal a CGI mágové se příliš soustředili na 3D blbosti, než aby pořádně vymodelovali a hlavně rozpohybovali pravěkou faunu. Ve srovnání se čtrnáct let starým WwD, které vypadá až fotorealisticky, působí PD stále jako počítačová hra s hodně zabugovaným enginem (interakce dinosaura a prostředí, respektive dvou dinosaurů při soubojích, je naprosto otřesná). Na ničem není tak bolestně vidět limit rozpočtu jako na CGI dokumentech, škoda. Na druhou stranu, BBC konečně vyhodilo toho šaška Nigela a raději se vrátilo ke starému dobrému konceptu neviditelného pozorovatele a přidalo dokonalý komentář Johna Hurta. Taky jsem konečně slyšel alespoň trochu aktualizované poznatky o prehistorických tvorech a potěšila mě zmínka o dosud opomíjených druzích, které popkultura neproslavila. Pořád mi ale chybí víc geologických a evolučních souvislostí, které z toho množství dinodoců užitečně využívala snad jen italská Planeta dinosaurů v roce 1993. Milosrdných 70% Edit: Poté, co jsem v seriálu viděl, jak partička Stegosaurů navzdory svým slepičím mozkům strategicky dokonale nalákala Allosaura do pasti a posléze sejmula, ztrácím iluze i o tomto "dokumentu". Hvězda dolů. ()

Mr.Ripley 

všechny recenze uživatele

Snad úplně poprvé je kompletní CGI spíše na škodu, než k užitku. Totéž platí o zbytečné naturalističnosti, až fetišistickém vyžívání explicitní brutality, jež má posouvat formát za hranice tabu a přiblížit jej k realitě. Třetí výtkou je jakákoliv absence čehosi co by aspoň náznakem připomínalo jakousi dějovou nadstavbu, kterou vynikla série Walking with...atd. Kolem a kolem se jedná stále o místy dechberoucí dokumentární počin a trefně vybraným a vždy elegantním, zde občasně jízlivým Johnem Hurtem. Lost World - 3*, Feathered Dragons - 2*, Last Killers - 5*, Fight for Life - 5*, New Gianst - 5*, The Great Survivors - 4* = 3.5* ()

Galerie (23)

Zajímavosti (3)

  • Mezi odbornými garanty tohoto dokumentárního seriálu byli také Stephen Brusatte (tehdy za Americké přírodovědné muzeum) a Mike Benton (tehdy za Univerzitu v Bristolu), kteří již ke konci roku 2008 vydali odbornou knihu „Dinosauři“ se 170 počítačovými modely pravěkých zvířat (převážně neptačích dinosaurů, ale také pterosaurů a jiných živočichů), v níž vystupují pod jmény Steve Brusatte a Michael Benton. Brusatte již v roce 1999 sloužil jako odborný garant u dokumentárního seriálu Putování s dinosaury (od r. 1999) a následně vydal několik odborných knih s paleontologicko-dinosauří tématikou (např. „The Rise and Fall of the dinosaurs“– „Vzestup a zánik dinosaurů“ a „Dinosaur paleobiology“ – „Paleobiologie dinosaurů“). (Marasuchus17)
  • První český dinosaurus s pozůstatkem zkamenělé kosti, jenž byl objeven v březnu 2003 poblíž obce Mezholezy a následně v září 2017 pojmenován pod veděckým názvem Burianosaurus augustai, žil podle odhadů českých paleontologů v podobném ostrovním prostředí jako Magyarosauři a Bradycneme, kteří se objevují v tomto seriálu, a tudíž byl také zakrslým druhem dinosaura a příkladem tzv. „ostrovního nanismu“. Burianosaurus však podle výzkumů českých paleontologů žil v období pozdní Křídy o něco dříve než Magyarosaurus a Bradycneme, a to konkrétně již přibližně před 90 miliony lety. (Marasuchus17)
  • Jedním z 3D animátorů byl také Čech Jaroslav Polenský, který byl již v roce 1999 vedoucím počítačové animace u českého filmu Z pekla štěstí (1999). Jeho jméno je zmíněno v závěrečných titulcích. (Marasuchus17)

Reklama

Reklama