Reklama

Reklama

Bahno z Mississippi

Trailer

Dobrodružné drama vypráví příběh dvou 14letých chlapců Ellise a Neckbonea, kteří na ostrově uprostřed řeky Mississippi objeví muže jménem Mud. Ten jim prozradí, že v Texasu zabil muže a pronásledují ho pomstychtiví nájemní vrazi. Na ostrově se má setkat se svou životní láskou Juniper, se kterou plánuje ujít. Pochybující, ale i fascinováni Ellis s Neckboneom mu přislíbí pomoc. Netrvá však dlouho a Mudovy představy se stanou skutečností. Chlapci v malém městě objeví nejen krásné děvče, ale i hordu zabijáků. (Bontonfilm)

(více)

Recenze (349)

POMO 

všechny recenze uživatele

Vztahově různorodé a komplexní, ve více motivech citlivě sladěné drama o životní lásce, hodnotách, přátelství, důvěře a následcích špatných rozhodnutí, které nás dříve nebo později vždy doženou. S uchopením McConaugheyho postavy možná budou mít někteří diváci problém, ale to ne ona je hlavním aktérem filmu. Je pouze aktérem příběhu, kterého svědkem a součástí se stává čtrnáctiletý kluk, aby na sklonku dospívání zažil dobrodružnou a obohacující životní skušenost. Vynikající scénář a povedená role Tye Sheridana, která ho prošťouchla až do Spielbergova Ready Player One. ()

verbal 

všechny recenze uživatele

Kdo by řekl, že nám Maťjů McQeer nakonec skončí v předražených telenovelách pro osamělé, obézní vdovy a hochy v tangách. Oproti hispánským klenotům je to sice hezky natočeno, ovšem pokud si nepotrpíte sledovat fešáckého Texasana, jak sto deset minut sundává bez košile se dvěma otravnými spratky ze stromu loď, přičemž s perfektním jižanským přízvukem trousí patetická, osudová moudra, vyhýbejte se tomu jako cigoš lopatě. Ideální věc k drbání tlustých koček, samodepilaci hrudníku pinzetou nebo žehlení perfektních puků na riflích. ()

Lima 

všechny recenze uživatele

První holka, první polibek, zamilovaný vrah na útěku, stárnoucí sniper ve výslužbě – no zkrátka samé běžné věci v životě dospívajícího kluka :o) Tak už je to jasný. Po brilantním TAKÉ SHELTER a následně tomhle sympatickém kousku je radno sledovat další tvorbu talentovaného Jeffa Nicholse. Mud není ani zdaleka taková pecka, jako předchozí Nicholsův film, ale je příjemně střízlivě pojatý, vyprávění tak pozvolna plyne, jako ta řeka, na níž se příběh odehrává, nesází se na šokující zvraty a oči-přecházející momenty, snad jen bez té závěrečné přestřelky bych se obešel. K tomu můj oblíbený příležitostný (ne)herec a dramatik Sam Shepard, skvělý klukovský představitel Tye Sharidan (jestli u toho zůstane, čeká ho velká budoucnost), uvěřitelný McConaughey (který už nadobro pohřbil surfovací prkno deset sáhů pod písek) a dvorní Nicholsův herec Michael Shannon ve své asi první normální roli :o) Sympatický indie počin, jen tak dál, Jeffe. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Voda je mokrá, nebe je modrý, ženský mají tajemství, chlapi jsou pod tlakem a dobro je relativní. Koho to sere? Přírodu určitě ne. Působivost Nicholsovo převyprávění dobrodružství Huckleberryho Finna a Toma Sawyera tkví paradoxně v tom, jak málo se Mud od těchhle klasických děl liší. V (lehko dostupném) jádru jde o prostý, nezáludně přímočarý příběh s postavami, které mají spoustu času na povídání. Moderní kinematografie nás ale učí hledat za takto staromódní uživatelskou přístupností nějakou zradu. Tím, že se nás zradit nesnaží, je film magický. Představte si příběh z ranku těch, které budou otcové jednou vyprávět svým synům jako největší klukovské dobrodružství svého dětství. Dětská perspektiva není dodržována příliš důsledně, některé dialogy mladí hrdinové slyšet nemohli, a není ani konfrontována s pohledem dospělého, jako ve Stůj při mně. O to víc se po nás chce, abychom se myšlenkami sami vrátili do dětství. Do životní fáze intenzivního poznávání opačného pohlaví, světa dospělých, zákonů přírody… . Teprve pak vyniknou mytologické kvality navenek tak prostého vyprávění, přizpůsobeného dnešku zejména odstraněním výchovného podtextu a relativizací pozitivních vzorů. Ellis a Neckbone podstupují stejnou cestu jako tolik kluků před nimi, jenom jejich pouto s přírodou je díky prostředí pevnější. Nejsou otupělí jako městská mládež, citlivěji vnímají, co se kolem nich děje. Stejně tak si kamera tady všimne běžícího pavouka, támhle letících ptáků. Že je někdy moudré věnovat pozornost detailům, se vyjeví v závěru při epizodě s hady. Jenom zdánlivě Ellis a Neckbone nic velkého nezažili. Ve skutečnosti setkání s neodhadnutelným týpkem, který trousí indiánská moudra, od základu překope jejich pohled na svět. Náznaky toho, o jak zásadní změnu v jejich životech půjde, Nichols dávkuje velmi opatrným zvyšováním sázek. Snad až příliš opatrným a nenápadným. Nebýt vyprávění rytmizováno hudebními vsuvkami, jde o podívanou nikoli hypnoticky pomalou, ale jednoduše utahanou. Nichols z filmu za každou cenu nedělá Příběh o dospívání nebo o jiném jasně vymezeném tématu. Nechává otevřených více možností čtení, čím brání, aby Mud sklouznul do banality. Dialogy můžeme vnímat doslovně i alegoricky (řeka k nám naplaví spoustu odpadu, loď byla spuštěna na vodu). Mytologickou rezonanci v sobě mají také atypická jména postav (Juniper, King, May Pearl). Dvojímu kódování odpovídá v neposlední řadě paralelní rozvíjení dětské a dospělé verze téhož příběhu. Možná dětsky prostého, ale dospěle vyprávěného. 75% Zajímavé komentáře: Radek99, Šakal, MA.KI ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Inteligentní a nesmírně uvědomělý film o lidech, kteří myslí víc na ostatní než na sebe. Že to zdejší buranská klika absolutně nedává, je toho jen důkazem. Dokonalý film, po Take Shelter další vynikající kousek. Potlesk pro Jeffa Nicholse, Matthewa McConaugheyho a především pro výborné dětské herce. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Film je postaven především na charachteru jednotlivých postav, díky tomuto faktu si člověk velmi rychle najde cestu k hlavním hrdinům a pak už jen fandí a fandí. Ellise (mimochodem vynikající herecký výkon Tya Sheridana) považuju za jednoho z nejsympatičtějších kluků, kterýho jsem kdy ve filmu viděl. Jeho víra v lásku byla tak krásně čístá a upřimná a přitom ani trošku patosová. Moc se mě líbil, když se hned a nezištně zastal holky v nesnázích proti evidentně silnějšímu obtěžovateli. Taky dialogy mezi Mudem a Ellisem (hlavně ten poslední ) byly klenotnický. Film ve kterým člověk tak trošku čeká určitý typ konce, ale věří v úplně jiný. Nádherný stmel dětskýho světa plnýho ideálů, touze po dobružství se světem dospělých ve kterým hraje hlavní roli slečna realita a pan osud. ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Nádhera. Tom Sawyer a Huckleberry Finn pre nové tisícročie. Chlapsko-chlapčensko-otcovsko-synovský príbeh o tom, že ženy sú síce mrchy, ale aj tak sa oplatí kvôli nim dostať po hube, prípadne niekoho streliť do ksichtu. Fantastický scenár, bezchybná réžia a bez výnimky výživné postavy v podaní výborných hercov. A akoby to bolo málo, ešte to má aj silno klimatickú finálnu prestrelku, čím ma to definitívne zlomilo. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Matthew má, co postava, to unikát. Jsou tu ale určité momenty, které se neustále opakují. Například bažiny. Bažiny jsou místo, ve kterých se Matt snad narodil. Jinak si to neumím vysvětlit. Co film, to nějaká bažina. Také ale ten texaskej slang. Nevím, kde na to přišli, ale ta jejich mluva popírá veškerou anglickou mluvnici, co mě na škole učili. Nicméně i přes tohle všechno mě tenhle film bavil celých 131 minut. A na to, jak je jednoduchej, bych to popravdě vůbec nečekal. Nejvíc se mně ale líbilo, jak tvůrci prokombinovali svět dospělých a svět dětí. Ty děti tomu dejchli právě tu dost zajímavou atmosféru, u které jsem věděl, že nekoukám na špatnej film. Co se týče závěru, tam se opakuje třetí pravidlo Mattových filmů. Když už někde hraje, má kolem sebe kopu totálních vidláků, co by si mysleli, že slovo Česko je arabská nadávka. Ten závěr mě naprosto dostal. Oni po Mattovi jdou nějací lovci hlav a vystřílí kvůli němu barák, kde jsou dvě děti. Buď jsem divnej já a nebo v Americe už dávno překročili práh lidskosti. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $-miliónovTržby USA $21,590,086Tržby Celosvetovo $27,000,000Tržby za predaj Blu-ray v USA $1,579,742 //počet predaných kusov 92,981Tržby za predaj DVD v USA $4,045,249 //počet predaných kusov 311,173 ║ Dráma o dôvere 14-ročných chlapcov v neznámeho muža s menom Mud(McConaughey) žijúceho v úkryte na malom ostrovčeku. Kde sa každou ďalšou návštevou medzi nimi vytvára čoraz silné až skoro rodinné puto, ktoré sa im nedostáva v patričnom množstve od vlastných rodičov. Samotné postavy má príbeh dobre vykreslené, len je škoda že postupne začne film pôsobiť troška zdĺhavo pri danej dvojhodinovej dĺžke, čím stráca na obratnosti a údernosti. /videl v kine: 65%/ (videl na festivale Art Film Fest 2013) ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Jak by asi vypadalo Dobrodružství Toma Sawyera zasazené do 21. století? Nejspíš jako Mud. Po strhujícím apokalyptickém thrilleru Take Shelter se specialista na jižanský genius loci Jeff Nicholson rozhodl natočit další filmovou sondu do prostředí amerického jihu a tak vznikl film spojující sociální drama a klasický klučičí film, tedy něco, o čemž jsem si už myslel, že se dnes ve své krystalické podobě netočí, neboť to bylo globálně vytlačeno unifikovanou náhražkou v podobě teenagerských komedií. Nicholsovi jižanští Páni kluci jsou fascinujícím filmem, neboť jejich největší deviza je v dokonalém postižení jižanského prostředí, v každém detailu je jasně patrno, že Jeff Nichols atmosféru jihu důvěrně zná. Svorníkem je řeka (a to i svorníkem s hrdinou a dějem Twainových knih), Mississippi coby podstata všeho života, archetyp (odtud motivy hadů, Mudovy mystiky atd.), cosi nadčasového, zachyceno ovšem právě v momentě přicházejícího epochálního zlomu, kdy staré nenávratně končí a přichází cosi nové, ještě nepoznané (společný rys s předchozím Nicholsovým filmem Take Shelter, kde se řeší taktéž příchod zlomového momentu končící epochy, symbolizovaný příchodem konce světa), a to jak ve významu konce starých časů na řece Mississippi, zároveň ale i konce dětství hlavního hrdiny. Svět je v obou případech nejistý a vypořádat se s nejistotou není zrovna jednoduchý úkol. Snímek Mud je dobrodružný klučičí výlet, tak jak by ho chtěl zažít ten věčně malý kluk ve mně, sázející na nepopiratelné charisma malého Tye Sharidana. Ten klučina má v sobě jiskru a před sebou možná velkou hereckou kariéru. Malou (ale ne nedůležitou) roli opět dostal i režisérův dvorní herec Michael Shannon. Středobodem jsou mezilidské vztahy, přičemž prim hraje ten nejdůležitější - vztah muže a ženy a s tím spojená emocionální vazba - láska. Zkoumání je podrobena i tradiční mužská role, jejíž krizi zjevně nejen já vnímám jako jeden z největších problémů dneška. A pak samozřejmě ta řeka, dobrodružství... Tom Sawyer ve 21. století... ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Herecky super. Oba kluci byli fajn a fandil jsem jim. McConaughey je taky dobrej jak je u něj v poslední době standard, a dokonce tu není takovej úchyl, jak je opět jeho standard :) Největší překvapení pro mě ale bylo, že se Michael Shannon dokáže usmát. Na tu úctyhodnou délku to fakt odsejpalo a nebýt trochu nevěrohodného výbuchu ústředního kluka, který byl zdrcen, že se všichni nemilujou, tak jak by chtěl, tak nemám výhrad. Každopádně mě bavilo, jak každýmu vždycky hned dával pěstí. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

,,SVĚT JE KRUTÝ, HOŠI. DOBRO, ZLO, SMŮLA, ŠTĚSTÍ. JAKO MUŽI MUSÍME VYUŽÍT ŠANCE, DOKUD TO JDE......“ /// Klukovský dobrodružství, ve kterým máme bejt spíš tím 14ti letým, než chlápkem, co z lásky zamordoval. Ellis zjišťuje, že láska je někdy ,,jen“ slovo a že je složitá. A že některý dobrodružství můžou bejt nebezpečný… Pomalej, roztáhlej festivalovej film, jenž si všechny dramata nechává na závěr, ve kterým čovek žasne, co všechno je možný. V Americe. Ne ve filmu. /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Je mi 14 a říkaj mi, že ženským nemám věřit (ser na to, mě je přes 40 a říkaj mi to taky!). 2.) Thx za titule ,,Nycklick“. /// PŘÍBĚH **** HUMOR ne AKCE * NAPĚTÍ * ()

tron 

všechny recenze uživatele

Ja neviem, scenár dosť hrozný, v lepšom prípade priemerný a preplnený klišé. Našťastie tomu veľmi veľa dáva skvelý McConaughey, skvelí chalani, zdatná atmosféra, pôsobivá výprava a zaujímavá "beznádejná" atmosféra. ()

dO_od 

všechny recenze uživatele

// Mud je film o lásce a důvěře mnohem víc, než o čemkoliv jiném a to jsem popravdě absolutně nečekal, o to víc jsem teď překvapený, že jsem ten film dokázal natolik prožít i když byl vyprávěn očima dvou čtrnáctiletých kluků. Co můžou takoví kluci vědět? No, stačí kapka kuráže a zdá se, že dost. Nicholse jsem si oblíbil prakticky ihned, jeho filmy pro mě mají zkrátka nějaké kouzlo, netuším jak to dělá, ale sakra, jsem za to rád. Navíc jeho scénáře rostou s každým dalším snímkem, motivy které už se do hloubky řešily předtím se zde na konci objeví jako už známé, př. pomstychtivý otec zesnulého muže. Pakliže dokážete napsat takto silný příběh a ještě do něj zakomponovat hrst věcí, které jste si už natrénovali zminula, je jasné, že něco děláte správně a můžete jít už jenom nahoru - přesně tam teď totiž Jeff Nichols míří a já se nemůžu dočkat, s čím příjde příště. P.S. když nic jiného, Tye Sheridan tady dal přes držku více lidem, než Bruce Willis v páté pasti - another fuck you to John Moore. ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Přesně na hraně tří a čtyř hvězd. Dobrý film, jen mi tam to 'něco' chybělo; pro mě asi neměl dost jiskru, šťávu, vím jak je to nekonkrétní pojem... Každopádně ale výborně situovaný, poutavě obsazený, středně rychlým tempem plynoucí, pěkně vygradovaný. Spíš vás může zdeprimovat než zahřát u srdce, ale to je diskutabilní. V hlavní roli je tu dítě a výjimečně jsem to snášel, McConaugheyho po tomhle a white trash eposu KILLER JOE začínám mít velmi v oblibě, jo a thx, při návštěvě bahenního Arkansasu dám extra bacha na vodní hadí ssssssvině. ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Za sebe můžu rozhodně říct, že hlavně Tye Sheridan byl ten, na kterého jsem celou dobu soustředila svou pozornost za jeho naprosto bezchybného Ellise. Podle mě se mu podařilo strčit do kapsy i hlavní postavu Muda, kterou si střihnul Matthew. Ne že bych proti němu chtěla nějak brojit, ale myslím, že zatím svou roli v Obhájci nepřekonal. Určitě bych přivítala trochu rychlejší spád a trochu míň naivních momentů, ale i tak mě celou dobu bavilo sledovat postupně se vyvíjející přátelství a důvěru mezi Mudem a dvěma kluky, kteří měli přitom ve svém věku ještě fůru starostí sami se sebou. Právě Ellisovo vnímání citů všech, kteří mu byli nejbližší a potažmo i Muda s Juniper na mě asi zapůsobilo nejvíc. Mít empatii, která odbourává předsudky (v tomhle případě týkající se hlavně Mudova činu) už v tak mladém věku je něco, z čeho by si mnozí dospělí mohli vzít příklad. Škoda, že Samovi se tam moc prostoru nedostalo a o Reese se ani nezmiňuju. ()

Faidra 

všechny recenze uživatele

Ano, dá se říct, že už jsem to všechno někdy někde viděla, ale staré dobré známé vždycky ráda vidím, vy snad ne? ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

Do mississippského bahna jsem se nořil hodně pomalu a stejně jsem nezapadl hlouběji než po ponožky. Já už totiž nejsem dospívající kluk, ani jsem nezavraždil žádného milence své vyvolené a dokonce nejsem ani pomstychtivý příbuzný, takže se mi těžko hledalo něco, k čemu bych měl nějaký vztah. Naštěstí se objevil alespoň vysloužilý zabiják CIA a s ním mi to hned uběhlo o něco příjemněji. Přesto si myslím, že tato plochá historka okresního formátu má příliš okázalou stopáž na to, jak málo obsahu nabízí. ()

H34D 

všechny recenze uživatele

Ne, tyhle jižňanské žblepty skutečně nejsou pro mě a nezachrání to ani charismatický McConaughey. Film si nejspíš chce zakládat na vesnické, letní atmosféře, kdy stačí vzít loďku, mičudu, s erekcí na obzoru si představit Toma Hankse a za pár minut máte vlastního Trosečníka. Přízemní a zbytečně doslovnou výpověď o lásce si mohl pan Nichols nechat od cesty, místo toho by se hodilo, aby do scénáře připsal nějaký, ehm, děj?! Ocenuji, že dětské herecké duo nepůsobilo otravně, líbily se mi také celkově TŘI pěkné malickovské záběry, ale jinak se film zkrátka míjí účinkem...5/10 ()

Související novinky

Tiché místo se dočká spin-offu

Tiché místo se dočká spin-offu

11.11.2020

Letošní rok mělo do kin přijít pokračování hororového hitu Tiché místo od režiséra Johna Krasinskiho, nejspíš ale nemusím říkat, jak to dopadlo. Druhého dílu se tak s trochou štěstí dočkáme až 23.… (více)

54. Zlín Film Festival startuje již 30. května 2014

54. Zlín Film Festival startuje již 30. května 2014

28.05.2014

Je to ideální datum, protože mimozlínšťané mohou využít k návštěvě Zlína především víkend. Nejedná se totiž jen o festival určený dětem a mládeži, zajímavé filmy z více než 55 zemí světa zde zcela… (více)

Jeff Nichols natočí sci-fi

Jeff Nichols natočí sci-fi

19.01.2014

Režisér a scenárista Jeff Nichols (1978) se řadí mezi nejtalentovanější tvůrce nastupující filmařské generace v USA. Jeho tvorba se zatím vyhýbá prestižním a sledovaným oceněním, ale již 3 filmy (z… (více)

Reklama

Reklama