Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Sudety, traumatický bod moderních českých dějin, místo, kde se po staletí utvářely vztahy Čechů a Němců, prostor, který se vinou 2. světové války stal bojištěm druhých proti prvním a naopak. Český lesník Jan Olšan v pohnutých květnových dnech roku 1945 zoufale hledá svou německou ženu Agnes, která záhadně zmizela. Olšan netuší, že se Agnes stala nepohodlnou svědkyní, která ohrožuje mocenské zájmy určité skupiny lidí. Fašisté prchají a v kraji pod Kralickým Sněžníkem hledají především jídlo. Češi pořádají zlatokopecké výpravy za hmotným majetkem a kolonizují opuštěné německé domy. Násilí je každodenní samozřejmostí, divoký odsun přehlíženým faktem a vražda nejúčinnějším řešením jakéhokoliv problému. Hoteliér Brachtl, který celou válku hostil fašisty, stojí v čele Revoluční gardy, Olšanův bratranec Přikryl ve funkci předsedy Okresního národního výboru kličkuje, jak se dá, a válkou unavený major Uvarov striktně trvá na spravedlnosti a lidských právech, ať jde o kohokoliv. Lze si v těchto hektických dnech, během nichž se vzedmula všechna lidská špína, uchovat čest a čisté svědomí? A lze zachránit jedno bezdětné manželství, které už bylo beztak v troskách? (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (199)

klukluka 

všechny recenze uživatele

Kerekes měla za tenhle film nominaci na Českého lva?????? Tak to je snad nějakej fór, ne? Ta baba hrála, jako by snad ani nečetla scénář! Je na útěku z odsunu, zadraftnou ji RG, odvážejí ji bůhvíkam a ona se směje jak měsíček na hnoji. Později s manželem objeví vypálené stavení, všichni obyvatelé po smrti a milá Vica se zmůže jen na to, aby na manžela hodila pohled typu "asi jsem se počůrala". Chlumský tady ale udělal neherce i z Ondry Vetchýho, a to už je tedy vážně co říct! A kamera? Ta byla jak ze sedmdesátých let! Něco tak bídnýho už jsem dlouho neviděl... Co tam ti akademici dělají? Je tohle vůbec možný? Jsem opravdu pohoršenej!!!! Jinak Bernd Posselt mohl mít z tohoto filmu radost, Češi tady byli bez výjimky odporní, zato jediná Němka krásná a hodná, takže z pohledu Sudeťáků jistě výbornej film. Pro mě ovšem politicky nekorektní záležitost typu majora Zemana. Doufám, že filmaři nejsou úplní idioti, a něco tak neobjektivního a nečeského spíchli za prachy od Germánů. Potřeba "něco dělat", byť by to zrovna nebylo nic moc, by pro mě byla slaboučkou, leč přesto polehčující okolností. ()

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Srovnávání s precizností Habermannova mlýna se asi nelze ubránit, ale netvrdil bych, že by šlo až o takový průšvih. Film drží pohromadě a Vetchý spolu s dalšími hvězdami ho zkušeně táhne do finále. Místy mi to trochu připomnělo Želary. Takže možná ne originální, ale rozhodně důležitý počin k tématu, ke kterému budeme všichni ještě hledat cestu a stanoviska. 80% ()

Reklama

Fr 

všechny recenze uživatele

,,CO SE STALO S MOJÍ ÁGNES?“...... /// Bylo nebylo. A Jan podepsal. Bylo nebylo. A válka skončila. Tož tam u nás v horách to bylo jinak než u vás v Práglu…. Ať si kdo chce co chce říká, je to film vo něčem. Téma ,,poválečnýho vyrovnání se mezi lidma“ zase není tak frekventovaný a tady snad (tož aspoň já to tak vidím…) se ani nesnažej tlačit na pilu v tom, abych se rozhodl a soudil (jako co taky – člověka, kterej se stal Němcem, protože to bylo jednodušší, nebo Čecha, kterej Němcům celou válku pochleboval, nebo Němce, co raboval Němce, nebo Rusa, co chránil Němce…). Takže nesoudím. Jen sleduju příběh, kterej se snaží vystihnout okamžiky těch let, vobčas mě nasere, že to chování …, ale vím hovno, jak bych tam tehdy strašil já. A ten závěr – a proč ne. Vicu Kerekes ještě furt naštudovanou nemám, Ondra je prostě Vetchý a navíc zajímavý prostředí s historickou premisou… já bych řek – dobrý! /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Chcu si zkrátit Urbanem čekání na Körnera. 2.) Pocházím ze Šumperska. Za války jsme tam měli hotel. Nebo les?... /// PŘÍBĚH *** HUMOR ne AKCE * NAPĚTÍ * ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Že se v některých historických obdobích nehezky obnažily lidské charaktery, na to je potřeba zvát matku Moudrosti, leč Chlumského boj s Urbanovým materiálem skončil smutnou prohrou diváka a já doteď nevím, jestli ty kozy byly české, německé a nebo slovenské.. Ondřeje Vetchého mám celkem rád, ale jeho nepříliš bohatý herecký rejstřík je pro podobné role překážkou (obzvláště když mu scénář hází docela tlusté větve pod nohy).. ()

Historik 

všechny recenze uživatele

Nechme stranou to, jestli se v pohraničí po osvobození děly nějaké nepravosti. Pokud jse o samotný příběh, způsob jeho vypravování, schopnost diváka zaujmout, vtáhnout ho do děje a "přinutit" spoluprožívat osudy filmových hrdinů, tady tvůrci vyloženě zklamali. Je to podivně zabitý film, ve kterém se postupně veškeré emoce vytrácejí a divák si přeje jediné - aby už to nějak skončilo. Tři hvězdy dávám za námět. Ale zklamaný z výsledku jsem velice. 50% ()

Galerie (17)

Zajímavosti (14)

  • Jeden z hudebníků na svatbě hraje na akordeon značky Weltmeister. Svatba se odehrává v roce 1938, ale samotná značka byla založena v Německu až v roce 1949. (Hans.)
  • Původně se film měl jmenovat Sudetenland. Kvůli obavám, že si mladé publikum pod tímto pojmem nic nepředstaví, byl změněn na "atraktivnější" 7 dní hříchů. [Zdroj: LFŠ] (Thrawn)
  • Natáčení také probíhalo u Karlovy Studánky, v prostoru mezi Hanušovicemi a Králíky, ve Zlatých horách a v polských lázních Miedzygórze. (Terva)

Související novinky

Best Film Fest 2012

Best Film Fest 2012

08.12.2012

Volné seskupení čtyř klasických artových kin v Praze: Atlas, Evald, Lucerna a Mat pořádá od 13. do 19. prosince tohoto rokuBEST FILM FEST, týden nejúspěšnějších a divácky nejnavštěvovanějších filmů… (více)

Reklama

Reklama