Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Sudety, traumatický bod moderních českých dějin, místo, kde se po staletí utvářely vztahy Čechů a Němců, prostor, který se vinou 2. světové války stal bojištěm druhých proti prvním a naopak. Český lesník Jan Olšan v pohnutých květnových dnech roku 1945 zoufale hledá svou německou ženu Agnes, která záhadně zmizela. Olšan netuší, že se Agnes stala nepohodlnou svědkyní, která ohrožuje mocenské zájmy určité skupiny lidí. Fašisté prchají a v kraji pod Kralickým Sněžníkem hledají především jídlo. Češi pořádají zlatokopecké výpravy za hmotným majetkem a kolonizují opuštěné německé domy. Násilí je každodenní samozřejmostí, divoký odsun přehlíženým faktem a vražda nejúčinnějším řešením jakéhokoliv problému. Hoteliér Brachtl, který celou válku hostil fašisty, stojí v čele Revoluční gardy, Olšanův bratranec Přikryl ve funkci předsedy Okresního národního výboru kličkuje, jak se dá, a válkou unavený major Uvarov striktně trvá na spravedlnosti a lidských právech, ať jde o kohokoliv. Lze si v těchto hektických dnech, během nichž se vzedmula všechna lidská špína, uchovat čest a čisté svědomí? A lze zachránit jedno bezdětné manželství, které už bylo beztak v troskách? (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (199)

JayZak 

všechny recenze uživatele

Film mi připadal docela slibný, má to kvalitního Ondřeje Vetchého, leckdy neotřelou kameru a poutavý příběh. Do háje to ovšem poslaly některé nepravděpodobné či naroubované situace ve scénáři a především naprosto nepochopitelný zvrat na konci ála končíme čtyřikrát za sebou. *Možné SPOILERY* Naprosto nechápu motivaci Schmitzerové postavy, a proč na konci jednala tak, jak jednala? To se rozhodl být osamělým desperátem Sudet? To se to nakonec opravdu mělo jmenovat Sudetenland, nejlépe "Schmitzerův Sudetenland". Obávám se, že tuto zmrvenou scenáristickou linku nenapraví ani dodatečný střih (po viděné první verzi na LFŠ '12), mající napravit parodicky vyznívající konečné scény. ()

kinderman 

všechny recenze uživatele

Pod slupkou kontroverzního námětu zbyla realizační bezradnost, film je nesoudržný a zmatený a divák se jen ptá, kdo se na tom fiasku podílel největší měrou. Potěšit může pravděpodobně jen mého psychicky nepříliš stabilního souseda, který si popisované události nepamatuje (protože na něj rodiče v té době ani nezadělali), což mu ovšem nebrání dopouštět se občas (většinou když televize tuto neblahou historii nějak připomene) hlasitého hanobení národa vykřikováním nejrůznějších variací slovního spojení "-píííp- Češi". Takže pokud bude mít "svůj den", máme se na ulici nač těšit... ()

Reklama

bari68 

všechny recenze uživatele

Sudety, povojnové obdobie,Partyzáni, Nacisti....... týchto námetov už je tuším v našej kinematografii mraky a ,,7 dní hříchú,, nie je ničím výnimočné. Zápletka bola zbytočne o trochu viacej zamotanejšia než by bolo treba a ani na spádu a plynulosti deja to nemalo plusový efekt. Spokojnosť sa dá hovoriť o primárnych hercoch Vetchý- Kerekes. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Sebekritika vládne Střední Evropou a hlavním, vděčným, tématem je druhá světová válka. Po Habermannově mlýně nám tak 7 dní v hříchu ukazuje, jak se tu Češi po válce chovali k německé národnosti. A to bez ohledu, jestli se místní k nacistům hlásili nebo ne. Období je to samozřejmě hodně smutné a v obou případech jsem rád, že vzniklo. Jen u Habermannova mlýna je ta filmařská kvalita o pořádný kus větší. 7 dní hříchů má určitě štěstí na herce. Vica a Ondra jsou tu skvělí. Problém ale vidím ve scénáři stejně tak, jako ve zpracování. Tam, kde pan Herz dokázal nepatrnou scénu na vlakovém nádraží natočit tak, že ji mám dodnes v paměti, tak tady je scéna na nádraží natočena tak zmatečně, že nemá hlavu ani patu. Začátek filmu je skvělý. Rozjíždí zřejmý námět, ze kterého je patrné, co se cirka bude dít. V půlce filmu jsem se ale začal letmo nudit, protože hlavní postavy neustále přebíhali z bodu A do bodu B a příběh se v podstatě neposouval. No a na konci filmu přibyla ještě nelogičnost. Speciálně role Schmitzera byla jak ze šestákového románu. Musím říct ,že na tři hvězdy to stačí, ale takový námět by měl být na pět hvězd a měl bych ho mít v hlavě do konce života. ()

venison 

všechny recenze uživatele

Příběh by to byl dobrý a zajímavý, kdyby nebyl tak plochý, měl atmosféru a herci svým postavám vdechli více života.. Film je stavěn na spoustě chronologicky zachycených scén, které postrádají jakékoliv dialogy, natož aby měli hloubku.. Charaktery postav se zběsile mění, aby divák bádal, ale ten nebádá, pouze se hluboce nudí.. Drama bez dramatických scén.. Ondřej Vetchý je dobrý herec, ale takového ňoumíka by zahrál každý, takže jeho talent prakticky nevyužit.. Vica Kerekes tam byla pouze na koukání.. Annu Šiškovou jsem takhle nepřesvědčivě hrát snad nikdy neviděla.. Jediná opravdu zajímavá postava je týpek ztvárněný Jirkou Schmitzerem, ale ten to svými pár minutami opravdu nezachrání.. ()

Galerie (17)

Zajímavosti (14)

  • Natáčení také probíhalo u Karlovy Studánky, v prostoru mezi Hanušovicemi a Králíky, ve Zlatých horách a v polských lázních Miedzygórze. (Terva)
  • V průběhu natáčení zastihla filmaře nejedna extrémní událost. V roce 2009 to byla říjnová sněhová kalamita, o rok později se potázali s povodněmi a v roce 2011 je zastihl požár usedlosti ve Vojtíškově, který sloužil jako kulisa pro natáčení filmu. Oheň byl založen místními bezdomovci, posílenými alkoholem a možná i válečnou filmovou atmosférou, kterou filmaři utvořili. [Zdroj: Cinema] (Terva)

Související novinky

Best Film Fest 2012

Best Film Fest 2012

08.12.2012

Volné seskupení čtyř klasických artových kin v Praze: Atlas, Evald, Lucerna a Mat pořádá od 13. do 19. prosince tohoto rokuBEST FILM FEST, týden nejúspěšnějších a divácky nejnavštěvovanějších filmů… (více)

Reklama

Reklama