Reklama

Reklama

Válečná generace

(seriál)
  • Česko Válka generací (více)
Trailer 2

Epizody(3)

Berlín roku 1941. Pět přátel se touží stát hrdiny v dobrodružství, které změní tvář Evropy - a navždy změní i je samotné. Vyrovnaný a uhlazený důstojník Wilhelm odjíždí na východní frontu spolu se svým mladším bratrem Friedhelmem, citlivým snílkem, kterého mnohem víc než válka zajímá literatura. Do Wilhelma je hluboce zamilovaná Charlotte, mladá zdravotní sestřička, která se rovněž těší na své působení ve Wehrmachtu na východní frontě. Greta je talentovaná zpěvačka toužící stát se další Marlene Dietrich - a její židovský přítel Viktor stále nedokáže přesvědčit své rodiče, aby opustili Německo. Z lidských hodnot se začínají drát do popředí odvaha a statečnost - ale také zrada. Friedhelm se stane bezduchým strojem na zabíjení. Wilhelm dezertuje a je postaven před vojenský soud. Charlottina nacistická ideologie se rozpadne, když prozradí židovskou sestřičku sloužící ve Wehrmachtu. Greta zařídí Viktorovi doklady nezbytné k odjezdu tím, že prodá své tělo důstojníkovi SS. Všech pět našich přátel - a miliony dalších - chtělo být hrdiny, ale nikdo z nich se nedokázal představit, co udělá válka s jejich životy a se zbytkem světa... (Filmbox)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (249)

triatlet 

všechny recenze uživatele

Filmařsky zajímavě a hlavně svižně podaný příběh, jehož největší slabinou je scénář. Pětice kamarádů se ocitá chvílemi v situacích, které jsou steží uvěřitelné. Přesto se mi líbilo, jak autoři pracovali se základním motivem fotky. Zajímavě působily kontrasty - válečná diva Greta, která válku nevnímá (tochu mi připomínala ženské postavy z Operace Silver A), Friedhelm, jenž od začátku válku odmítá. Naopak u Charlotty a Wilhelma přichází postupně vystřízlivění z počátečního nadšení. A prostřednictvím Viktora je podán osud Židů. Sice působilo až úsměvně, jak je pětice nesmrtelná a odolává válečným nástrahám, ale závěrečné oběti považuji od tvůrců za dobře promyšlené. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Seriál si vyslúžil aj veľa kritiky a takým Poliakom zabehli krowky až v kdesi na chrupke hrtanu, preto hodnotia seriál v priemere na 59%. Proste im nedá, že sa môže ukázať aj taká strana, že Poliaci asi mohli byť tiež aj antisemitmi, že tiež zabíjali len tak pre radosť, že niektorí Nemčúri tiež rýchlo pochopili, že to celé vôbec nemá zmysel. Samozrejme niektorí, nie všetci, aby opäť niekto nepaušalizoval, že kukaj na toho nácka, on videl vo Wehrmachte aj dobrých ľudí. Seriál to jasne ukazuje, že nič nie je čiernobiele, navyše jasne a nepochybne znázorní, ako Rusi respektíve Sovieti tasili svoje prepité kordy na nemecké krásky, čo je žiaľ pravda  a tu by mali byť tvorcovia chválení, pretože zahrať zlého Rusa je už pomaly na Oscara. Nanešťastie sa tu ale objavia aj istí modrožltí spojenci, ktorí vítali nacistov ako osloboditeľov, a to sa dnes už veľmi nehodí spomínať, hoci po roku 2022 už máme novú klasifikáciu na zlých hitlero- a dobrých bandero-náckov. Film ukazuje, že boli všade aj dobrí a veľa zlých, pretože vojna z teba urobí hovado a z ľudí bez rozdielu národnosti vytiahne rôzne vlastnosti. Takto treba na históriu nazerať, takto ju treba študovať a hodnotiť. U nás taký čas nedozrel, pretože podobná odvaha s tým, aby niekto sfilmoval zločiny, ktoré sa diali aj na strane povstalcov v SNP ukázané byť nemôžu, lebo si automaticky nácek, hoci aj tam bolo mnoho nevinných znásilnených a pozabíjaných, ale o tom ticho, aby ti nevykopla dvere NAKA za šírenie extrémizmu. Lebo extrémizmus je aj to, ak odsudzuješ násilie, ktoré vykonáva tá mainstreamovo správna strana, napríklad modrobielyštát na Blízkom východe. Takže treba si dávať pozor na to, čo si človek myslí. Žijeme predsa v demokracii.  ()

Reklama

laik_60 

všechny recenze uživatele

Nemecká televízna produkcia (ZDF) na veľmi slušnej úrovni, rozprávajúca príbehy piatich mladých ľudí počas vojnových rokov. Strhujúce príbehy ľudí odchádzajúcich na front ako „víťazov blitzkriegu“ vracajúcich sa ako ľudské polotrosky poznačené krvou obetí vojny a zážitkami. Všetky hlavné postavy boli hercami veľmi dobre stvárnené. Zo všetkých najviac „vytŕčal“ herecký výkon mladého „haliera“ (Schiling) . Naviac filmové obrázky sprevádzal nádherný hudobný podmaz. A na margo historického pohľadu na dejinné udalosti, Ako „odchovancovi“ sovietskych Bondarčukovských filmov o Blokáde, Osvoboždenii, Sražális za rodinu, či dokonca nejakých poľských „Tankistov so psom“ dobre padlo videnie vojny aj „z druhej strany“. Veď na oboch stranách bojovali otcovia a synovia, ľudia a deti svojich rodičov. Bez ohľadu na to ako sa tá - ktorá strana pozerá na dejinné udalosti (oboch vojen dvadsiateho storočia), ako vníma „vyčíňanie vojny“ či vyčíňanie poľskej, ukrajinskej, (slovenskej) domobrany ... žiadna sebareflexia .... aj keď v podobe kultúrneho stvárnenia .... nezotrie spoluvinu a spoluzodpovednosť za to čo sa udialo. ()

eLeR 

všechny recenze uživatele

Ja osobne vôbec nemienim riešiť, čo týmto Nemci chceli povedať, povedali a nepovedali, nemienim riešiť ako vykreslili Poliakov, ja som pri tom nebola a ani to nemám naštudované, na oboch stranách barikády by sa našli rôzni ľudia, rôzne príbehy ... pre mňa je toto film, ktorý si zaslúži odo mňa plný počet hviezd, výborne natočené, výborná hudba a herci (predovšetkým Schilling), príbeh výborne prepletený, ani na minútu som sa nenudila ( a to bolo tých minút požehnane), koniec nepokazili ... ohromná preohromná vec. ()

Thomassi 

všechny recenze uživatele

Tak zaprvé, rozhodně bych tuto minisérii nesrovnával s Bratrstvem neohrožených nebo podobnými seriály. Němci to pojali po svém a tak to taky vypadá. Seriál je to více než kvalitní. Popisuje životní příběhy pěti německých kamarádů od napadení Sovětského svazu až po kapitulaci Německa, tj. děj se odehrává během čtyř let. A za ty čtyři roky se toho stane tolik, že je to až neuvěřitelné. Bitevní scény střídají ty z domoviny. Ona je totiž každá z pěti postav úplně jiné povahy, proto se zde hodně hraje na psychologickou stránku. Zvěrstva a morální degradace je ukázána dokonale. Těžko říct, jak na to nahlížejí samotní Němci, ale tvůrci si rozhodně nebrali servítky s povahou německých vojáků. Všichni víme, čeho se na východní frontě dopouštěli, i když to byli převážně Waffen-SS. Na druhou stranu byli i ti hodní. To nelze popřít a právě všechny tyto dobré i nelidské skutky jsou velmi dobře ukázány. Pro mě očekávané bojové scény nesmí rozhodně chybět. I když jich tu není moc, jsou natočeny parádně. Snad jediné, co by se dalo přirovnat k Bratrstvu. Třeba útok na telegrafickou stanici, nebo pomocí efektů vyzobrazené tanky Tiger. Radost to pohledět. Herecká pětice předvedla nadpřirozený výkon, bravo. Všichni mají budoucnost před sebou. Po dvou dílech bych neváhal dát plný počet, poslední díl mě ale trošku zklamal, navíc těch náhod tam bylo opravdu moc. Nicméně jako celek se jedná o sérii "must see" a rozhodně ve většině prípadů zanechá něco k přemýšlení. 89%. ()

Galerie (100)

Zajímavosti (37)

  • V prvej časti, keď je nemecká armáda už 40 km od Moskvy, je vonku údajne mínus 40 stupňov Celzia. Pri zábere na Friedhelmovu prilbu je však jasne vidieť, že sneh sa na nej topí. Pri tak nízkej teplote to nie je možné. (Hookiuko)
  • Soud v Krakově nařídil německé televizi ZDF, aby se za seriál (který odvysílala i polská veřejnoprávní televize) veřejně omluvila polské i německé televizi a zaplatila pokutu v přepočtu 120 tisíc korun. Podle verdiktu dílo popisuje tamní odboj během druhé světové války neadekvátně jako antisemitský. Seriál se postaral o velmi negativní reakce i v ruských médiích. ZDF byla napadána (např. v televizním týdeníku Postskriptum na TV-Zentr) za zlehčování holocaustu a překrucování historie. Zobrazování brutálního chování sovětských vojáků zahrnující znásilňování v lazaretu prý zakrývá zločiny wehrmachtu na východní frontě. (Duoscop)
  • Producent Nico Hofmann povedal, že ho pre tento projekt „inšpirovali“ vojnové denníky jeho otca a že v postave Wilhelma Wintera (Volker Bruch) rozpoznal „paralely k životopisu svojho otca“. (Arsenal83)

Reklama

Reklama