Reklama

Reklama

Eugéniové

  • Slovensko Eugéniovia (více)
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Eugenika je pojem pro nauku, která byla kdysi učenci označována za něco více než vynález kola. Měla spasit lidstvo před vážnými genetickými zátěžemi. Svou kariéru s ní spojila řada vzdělanců vysokých akademických parametrů, kteří se rozhodli hodnotit, co je v přírodě trend lepší a co horší, co je krásné a co ošklivé, a co tedy je třeba podpořit a co evolučně přibrzdit. Po druhé světové válce byl pojem eugenismus téměř vymazán ze slovníků všech jazyků světa. Nacistická ideologie využila vědu pro selektivní kritéria dokonalého národa příští tisícileté říše. Ty horší likvidovala či zbavila práva na existenci ve svém prostoru, handicapované hubila, sedmdesát milionů obyvatel východní Evropy určila pro otrocké práce, třicet procent německého národa bylo třeba vyčistit. Ne politici, ale vědci určovali tato kritéria. Někteří dokonce v Praze. Připravovaný snímek využívá unikátních archivních materiálů, které produkovala ideologie lepšího zítřka. Tyto výtvarné i filmové archiválie zpracuje animátor Zdeněk Durdil ve fantaskní vizi budoucnosti, která se proměnila v masovou vraždu. Literární komentář upravuje spisovatel Patrik Ouředník převážně z textu své úspěšné publikace Europeana. Výsledkem má být nadčasové a velmi divácky populární zamyšlení nad hranicí vědy a pavědy v dnešním světě, v minulosti i zítra. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (26)

Radek99 

všechny recenze uživatele

Strhující, velice vhodně volená, umělecky silně vyznívající forma postavená na excelentních animacích a místy výrazně expresivních výtvarných dílech (Rónova ,,věž", stejně jako třeba skvělé animované předěly knih s až Švankmajerovskými ruchy, skutečně mistrný komentář z pera Patrika Ouředníka...) popisující věci tak obludné a hrůzné, že by se jim chtělo spíš smát než věřit...a o to víc je třeba je stále připomínat... Trochu jsem osobně postrádal informace o eugenice v kontextu evropské civilizace 19. století, vždyť třeba o eugenických tendencích v rámci Commonwealthu nepadla ani zmínka, stejně jako o nacistickém projektu Lebensborn, chápu ale, že tvůrci byli limitováni formátem díla. Výrazný didaktický podtext celého snímku by se dal dobře využít pro potřeby školních projekcí a jako názorná pomůcka při hodinách dějepisu či občanské výchovy... ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Poměrně zajímavý a velice přínosný dokument, který diváky seznamuje s velice významnou vědní disciplínou s obrovským potenciálem. Jak už to tak s podobně významnými věcmi bývá, tak úplně stačí, aby se takové věc dostala do nepovolaných rukou a může způsobit katastrofu. Samotná vize s vyšlechtěním dokonalého člověka rozhodně není zlá (alespoň bych si měl konečně s kým popovídat), nicméně rozhodně neexistuje nějaká morálně čistá cesta k dosažení této vize. Tuto vizi už se kdysi snažil naplnit jeden pán a nesetkalo se to s pochopením. Právě o tomto pánovi je valná většina dokumentu a já tak nedostal přesně to, co mi bylo názvem slíbeno. Samozřejmě je zde vysvětleno, co to ta eugenika je, co přecházelo jejímu vzniku a jak vlastně ovlivňovala svět. Je to ovšem pouze takový kratičký úvod a dále už se věnuje dokument čistě nacismu. Neříkám, že je to špatně. Dozvěděl jsem se spoustu nových informací z dané oblasti a to už jsem si zaslepeně myslel, že to není možné. Je vidět, že to tenkrát nacisti brali zodpovědně. O nějakých rasových kartách a životním osudu založeném na tom, kolik rasových bodů jste si odnesli, jsem neměl tušení. Velice bych pochválil dobové záběry, které neměly chybu. Bohužel se našly i takové pasáže, které jsem si zrovna dvakrát neužil a myslel na tisíce dalších věcí. Celkově na takové pěkné 3 kousky. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Eugenika = vědní disciplína, která byla natolik zneužita nacisty, že po 2. světové válce prakticky přestala existovat. Je trochu zvláštní, že komentář na začátku uvádí její zneužití fašisty i komunisty, ale kromě zmínky o Lysenkovi a jeho hrátkách s obilím na Ukrajině, jakoby Východ přestal existovat. Copak, že by se soudruzi dál nedostali? Pochybuji. Takže dokument je spíše o „rasové hygieně“, jejímiž centry byly Drážďany a po okupaci Praha. Zajímavé dobové materiály, animace i komentář na téma, o kterém jsem nic nevěděl = úspěch (70%). ()

Seabeast 

všechny recenze uživatele

Začal bych tím, že ohlédnu-li se na popis a dám si to všechno dohromady, tak jsem trochu zklamán. Název by měl být spíše Nacistická eugenika, protože se především zaměřuje na druhou světovou válku a veškerý humbuk kolem NSDAP. Že zrovna autoři dali větší váhu tomuto zaměření dokumentu, který lze uplatnit i na obecnou problematiku eugenetiky (jak vyplynulo z diskuze po promítnutí filmu), tak budiž. Ovšem mě to v tomhle směru moc neuspokojilo, protože o tom ostatním (nacismus nepočítaje) se zmiňuje opravdu jen letmo. Na druhou stranu, autoři s tím museli mít obrovskou práci a to zpracování je převelice zajímavé, dotažené a poutavé. Nemůžu dát proto tři hvězdy, protože mi to přijde pro tento dokument málo a je třeba ho ocenit. ()

Krt.Ek 

všechny recenze uživatele

Stručné dějiny (toto je aluze na Patrika Ouředníka a jeho Europeanu, jejíž citací: "Někteří historikové říkali, že 20. století začalo, když se zjistilo, že lidé pocházejí z opic. A někteří lidé říkali, že pocházejí z opic méně, než jiní." Patrik Štingl kongeniálně k prvním obrazům otevírá svůj dokument, aby předznamenal, co na diváka čeká v následující hodince a čtvrt; à propos, nenapadlo by mě, že "věk extrémů", resp. jeho největší zločin, lze vystihnout dvojicí lakonických vět) "šlechtění" člověka aneb Kterak darwinisticky orientovaná eugenika (aby nedošlo k omylům, eugenika samozřejmě není vynálezem 19. století a chtěným dítětem Charlese Darwina, vzpomeňme při této příležitosti kupř. antický koncept kalokagathia, kde se (morální) dobro pojilo s (fyzickým) krásnem, i tuto myšlenku nacisté zneužili, resp. je někde tam, v hloubce jejích učení) vyšlapala cestičku plynovým komorám. Progresivní forma (žádné mluvicí hlavy, nýbrž mix animace a archivních záběrů), děsivé a odpudivé téma, o to však důležitější dokument. A musím říct, že mě překvapilo, jakou důležitost stran rasové politiky přikládali nacisté pražskému vysokému učení (samozřejmě ideologicky předpojatému), měl jsem a mám z dokumentu pocit, že Osvětim, Dachau, Bergen-Belsen aj. nacházeli ospravedlnění (resp. metody a praktiky vyhlazování) v hlavách zdejších (naštěstí ne-českých) "doktorů". Smutná, tato světovost. Kéž se tyto časy už nikdy nevrátí! 75 % ()

Sandiego 

všechny recenze uživatele

Spíše umělecký počin než dokumentární film, který by chtěl co nejmnohostranněji zmapovat fenomén jedné (pseudo)vědecké disciplíny, v níž člověk hodlal vyrvat evoluční proces z "božských" rukou či přírozeného řádu. Film osloví především působivou imaginací v práci s unikátními archivními materiály: do nich neustále vstupují svěží animace čerpající z expresivních kreseb choromyslných a poodhalující za "zdravým" odstupem kamery zvrácené a úzkostné jádro, či prostřednictvím ironických intervencí znevažující primární funkce dobové ideologické rétoriky. Každá z kapitol je tak do jisté míry svébytným kreativním uchopením jednoho z aspektů, bohužel ovšem nedostatečně vnímá přítomnost celkové výpovědi a vazeb přesahujících jednotlivé sekvence. Otevřená esejistická forma sice hledá nové souvislosti mezi historickými záběry, ale svoji náznakovostí a zastřeností příliš neprohlubuje danou problematiku, ani nenabízí prostor pro otázky a reflexi. Spíše jde o letmý průřez problematikou, která Štindla zaujala především svým tvůrčím a emotivním potenciálem, než možnostmi vytvořit nad tímto tématem skutečnou myšlenkovou rozpravu. I jím zvolený postup však funguje dobře a určitě podnítí k dalším náhledům do historické problematiky, byť již probíhajícím v prostoru knihoven či internetu. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Zajímavý dokument o tom, co to vlastně znamená čistá rasa a šlechtění člověka. Přiznám se, že nevím, co chtěl vlastně dokument přesně říct, ale rozhodně vás donutí přemýšlet o tom, co člověk dovede udělat, když si jde za nějakou konkrétní myšlenkou, ať už je špatná, pravdivá, děsivá, nebo pokroková. ()

MartinNDL 

všechny recenze uživatele

Jako výukovej materiál stupidních dětí ze základky, kteří když slyší eugenika, tak se jim vybaví neexistující pornoseriál o orálním sexu s osly nebo jméno starověké bohyně, by to mohlo být víceméně užitečný. Jenže já nejsem dějinami minutej polodement a nelíbí se mi, když ke mně někdo mluví rádobyzábavně a hlavně jako s úplným kreténem. Vědecky extrémně plochý, ničím objevný dokument zajímavý pouze formálně slušně odvedenou prací Róny. A to se nebudu pouštět do tvůrce pro jeho primitivní a tendenční antikomunismus. (ještě bych zákeřně připomněl, že se na dokumentu pracovalo prej asi 4 roky, smutný,co?) ()

Stegman 

všechny recenze uživatele

Až nečekaně dobře sesumírované vyprávění s jasným názorem na věc. Přece jen ale mohlo být líp uvozeno, že se dokument zaměřuje na eugeniku za nacismu. Pokud jde o výtvarnou stránku filmu, ta byla podle mě hodně zajímavá a vhodně se doplňovala s citáty Ouředníkových knih, potažmo i s celkovým vyzněním snímku. Snad jen montáž toho skleněného muže po Hitlerově boku mě iritovala, ale to je drobnost. ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Snahy o dokonalosť živočíšneho alebo rastlinného druhu tu vždy boli a budú, veď aj príroda nič iné nerobí, teda ak uznávame Darwinovu teóriu. S ľudským pokolením je to trochu ošemetné, lebo človek dokáže aj všetko dobré obrátiť na katastrofu. Skoro celý dokument je obžalobou fašistického režimu, čo som od filmu nečakal, a tak môj dojem je zmiešaný. Niečo vedecké a nestranné sa mihlo len na začiatku a ku koncu to už bolo celkom neznesiteľné, aj kvôli neustálym zbytočným animáciam. Nakoniec to bol len historický súhrn fašizmu, ktorý môže niekoho poučiť, ak je to jeho cieľom. ()

Firebug 

všechny recenze uživatele

Hodně povedený snímek, který svou formou dává vzpomenout na dobové dokumenty či kino žurnály a to nejen díky archivním záběrům, zvoleným způsobem komentování, ale dokonce i svým obsahem. Eugéniové se nesnaží postihnout dané téma ve všech souvislostech a předhazovat před diváka prostý výčet fakt a letopočtů, ale vypichuje ty největší zajímavosti a snaží se býti více osobní, což se povětšinou daří. Několikrát se mi chtělo hořce zasmát, do jakých směšných absurdností se neštítili ti "rasoví hygienikové" zajít. Vmísení expresivní (či art brut) animovaných sekvencí též chválím. Výtky k filmu, že nepostihuje dané téma v celé své komplexnosti, chápu, ale myslím si, že jde o nepochopení tvůrčího záměru. Za mě jen trochu škoda těch pár slabších chvilek, které lehce ztrácejí dech a občas zmatečnému rozkouskování na kapitoly. Zvláštní taky je, jak situace na Východě po úvodu jaksi vyšumí do ztracena... I tak spokojené 4* ()

BluT 

všechny recenze uživatele

Nebudu dokument hodnotit zle, ale přiznám se, že jsem čekal o hodně víc. Takhle to vyznělo jako mírně obohacený dějepis pro střední školy. Minimálně jsem se ale dozvěděl dost věcí o mně málo známém termínu. 50% (viděno 12.3. na festivalu Jeden svět) ()

Zik2 

všechny recenze uživatele

Ach, tahle móda umělecky pojatých dokumentů...je hezké, že je tam sto filmových triků, ale člověk většinou neví, co tam vlastně čtou za úryvek nebo jestli si ho vycucali z prstu. Některá fakta byla zajímavá, ale informačně opravdu hodnotná je možná menšina stopáže. ()

peetriss 

všechny recenze uživatele

Teorie nacistického "vědění" a její použití v praxi, že kterého běhá mráz po zádech a zvedá se žaludek. Eugéniové jsou kvalitním českým dokumentem světových parametrů, který v sobě kombinuje faktografická data s výborným uměleckým expresionistickým výtvarnem. Tyto dva aspekty se spolu nijak neperou, ba naopak velmi zajímavě se doplňují a vzájemně podporují. Velmi kvalitní čtyři hvězdičky. ()

panPsax 

všechny recenze uživatele

Výborná grafika a animace Zdeňka Durdila mne zde spíše rušily (např. létající knihy v původních historických záběrech), chyběl překlad občasných německých citací. Čekal jsem dokumentární snímek, ale sledoval jsem historicko-obrazovou koláž tematicky (eugenicky) vystavěnou. Velmi dobře vystavěnou. Ale bohužel pro mne zde forma přesahovala obsah, o který mi šlo především. Pro školní projekci doporučené. (I když to není vyprávěno polopaticky). 4. hvězdička je za Durdilovu grafickou stránku. Dokument za 3. ()

jiriks 

všechny recenze uživatele

další dokument o hitlerově zvůli, který můžu vidět každou neděli dopoledne na Primě, ovšem z takového pohledu, rasové nadřazenosti, jsem ještě žádný nezhlédl... ()

pagacova 

všechny recenze uživatele

Měla jsem poměrně velká očekávání, takže jsem zklamaná, ale když si to člověk shrne, tak šlo o poutavou formu, dost nových informací. Z dokumentu je znát snaha o objektivitu, ale vzhledem k tématu filmu to podle mého objektivně pojmout nejde. Mluvený komentář je až zbytečně odborně kostrbatý, obsah by šel pojmout jednodušeji se stejnou myšlenkou. ()

Sticks 

všechny recenze uživatele

Dokument splývajúci s umením a práve preto tak stráviteľný a korunovaný aj štvrtou hviezdou, lebo práve z použitej artovej stránky je tak pôsobivý. ()

Reklama

Reklama