Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V prosinci 1994 čtyři teroristé Ozbrojené islámské skupiny (GIA) unesli letadlo společnosti Air France na letišti v Alžíru s 227 osobami na palubě. Teroristé požadovali osvobození svých spolubojovníků a okamžitý vzlet letadla. Teprve po dlouhých diplomatických vyjednáváních mezi francouzskou a alžírskou vládou a popravě 3 cestujících opustilo letadlo Alžír, muselo však přistát na letišti v Marseilles-Provence, protože nemělo dostatek paliva pro let do Paříže. Film sleduje tři postavy, Thierryho, člena GIGN, Carole Jeanton, ambiciózní technokratku z ministerstva zahraničí, a Yahia Abdallaha, odhodlaného džihádistu. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (148)

verbal 

všechny recenze uživatele

Ti arabáši už by taky mohli konečně začít unášet letadla nějak zábavněji a záživněji. A ne, že se tam čtyři jen tak unyle nahrnou, hodinu a půl vyřvávají jako muezín s premenstruačním syndromem a sem tam někoho picnou výhradně proto, aby se přihlížející neukousali nudou. Do toho v přestávkách ještě namixují žvanivé, krizové zasedání Mitterrandových žabožroutů na téma "Do prdele, soudruzi, co budeme dělat?", které si ovšem spádem nijak nezadá s psychologickým rozborem traumatizované manželky člena komanda. Nicméně zažil jsem u tohoto filmu spoustu vzrušení a několikrát jsem se i upřímně lekl, když na mě má drahá čtvrtina v pravidelných, patnáctiminutových intervalech láskyplně zaječela: "Kurva, ty už u té televize zase chrápeš a já musím čumět na takovou pičovinu! " ()

Tom Hardy 

všechny recenze uživatele

Vážně jsem to nechtěl tvůrcům Přepadení udělat, neboť se opravdu hodně snažili natočit něco silného a současně nepodbízivého. Jenže ono ne a ne to neustálé srovnávání s United 93 dostat z hlavy. To už ale tak bývá, že když se někomu povede natočit mistrovské dílo, ostatní budou (ač třeba sami velmi dobří) živořit v jeho stínu. Solidní rekonstrukce hodná zájmu? Určitě. Ale že bych byl nějak extra napnutý nebo dojatý, o tom nemůže být ani řeč. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Ze začátku poměrně rozkecaný, ale postupně přituhuje a záverečná akce je luxsní realistickej hard core. Jen mě občas přišlo chování teráčů vysloveně pitomý, ale oni nemaj mozek ani nic, to nejsou lidi, ale zmrdi, který by všude jinde mimo evropu byli odprsáknuti jak nepotřebný nic, jen v Evropě se může stát, že zmrd co naplánoval masakr v Paříži si žije spokojeně v kriminále, má právníka, odmítá vypovídat a žije a papá z daní, kteří platí mimo jiné i pozůstalí po obětech toho hnusu. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Režisér Julien Leclercq mi sice nic moc neříká, ale už po třetí mě přesvědčil, že dokáže točit kvalitní, civilně natočené filmy, které se nebojí jak napětí, tak akce. A to podle mě není náhoda. Přitom srovnání s Greengrassem je vysloveně na místě, protože tento film přesně přináší ten podobný realistický sestřih, jaký umí v Evropě snad jenom on. První půle je tedy hodně kecací. Režisér divákovi naservíruje situaci, která je doslova k posrání. Možná je to chvílemi nuda, ale je to pořád nuda, která dává smysl. Jakmile se ale objeví hoši z francouzské protiteroristické jednotky GIGN, úplně jsem zapomněl, jak se vlastně dýchá, dokud jsem se nezačal dusit. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

MÁME TU ÚNOS LETADLA AIR FRANCE. CHLAPI VÍTE CO MÁTE DĚLAT....... /// Když Arabáčům hrábne, často maj potřebu frajeřit v letadlech. (Tihle ,,bobani“ se chtěli mrknout (z blízka) na Eiffelovku.) JE POTŘEBA JIM DÁT ZA VYUČENOU co myslíte? Vypíčení boží bojovníci čistěj letadlo (ne, uklízet se tady moc nenaučíš...) a sleduju konání ostatních – vlády, specialistů GIGN a hlavně Thierryho, kterej má rodinu...ble, ble, ble – vždyť to znáte... POVOLENÍ K LETU UDĚLENO! Emoce? Jistě! Co už by je mělo vyvolat, když ne vraždění nevinnejch a náboženskej fanatismus. Téměř věrný představení v pošmourně barevně laděným filtru postupně dostává grády a je radost ho sledovat! Osvobození letadla jako (ty vole, jen to přirovnávám!!) dobývání hradu. Kurevsky přituhuje a díky umírněný stopáži má tahle zajímavá podívaná super tempo. Vejlety mezi Francouzský speciální jednotky jsou poslední dobou fakt zajímavý! /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Jsem Vietnamec chystající se nasednout v Alžíru do francouzskýho letadla. 2.) Alláh Akbar (volně přeloženo: chystám se unýst letadlo). 3.) Thx za titule ,,Bobby_B“. /// PŘÍBĚH **** HUMOR ne AKCE *** NAPĚTÍ *** ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Čekal jsem Mnohem více!.. Nenechte se zmást akčním Profile Picture.. Většina filmu je jen vyjednávní,které je celkem napínavé, ale ohrané... Akce se ukáže posledních 10 minut.. Čiže mi to vychází na čistý průměr:) Btw Konec byl super! ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

Navzdory nepříznivým statistikám jsem při žádném ze svých čtyř letů nepotkal na palubě aktivního arabského teroristu, se kterým bych si mohl dosytosti zařvat Allah akbar. Přitom v každém filmu, ve kterém je nějaký záběr na letadlo, vyskakuje z nejbližšího roští skupina osmahlých hochů s podivnými touhami směřujícími ke zničení západní civilizace. Tentokrát se to neslo v dokumentárním duchu skutečných událostí, při nichž všichni zúčastnění určitě získali doživotní adrenalinový zážitek, ale divák v tomto směru poněkud ostrouhal, protože před pořádnou akcí dostala přednost uslzená rodina či politické hrátky a nečekaně často na mne mrkala netradiční návštěvnice akčního filmu - nuda. ()

Dadel 

všechny recenze uživatele

Film stejně mdlý a nevýrazný jako jeho název. Terorismus nikdy nebyl nudnější. Patřičného napětí nedosáhnete modrým filtrem a vyblitými barvami. Prokreslení charakterů nulové, unesení pasažéři jakoby ve filmu ani nebyli. Raději si přečtěte popis incidentu na wikipedii: http://en.wikipedia.org/wiki/Air_France_Flight_8969 Je to levnější, rychlejší, informativnější a napínavější než celý film. A United 93 je úplně jiný sport. ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Děkuji kolegovi gudaulinovi za upozornění na tuto filmovou rekonstrukci. Film úspěšně pokračuje na vlně tvořené filmy jako Baader Meinhof Komplex nebo zřejmě United 93 (neviděl jsem). V podstatě ve všem s gudaulinem souhlasím, tvůrcům se povedlo do filmu dostat velkou míru autenticity, napětí však trochu ředí nadbytečná linie s úřednicí francouzského zamini a nedobrovolnou sponzorkou GIA. Děj taky občas trochu zbytečně skáče, úplně vynechán je let a v Marseille se skočí skoro hned na úplný konec krachu pokusu o vyjednávání a povel k akci (například chybí, že se při dodávce potravin do letadla podařilo uvnitř rozmístit mikrofony, pomocí kterých mohly bezpečnostní síly zjišťovat situaci v letadle před útokem). Závěrečná akce je však natolik dobrá a autentická, že přebíjí všechny nedostatky. Hezky též ukazuje, jak v podobných situacích skoro nic neběží podle plánu, zvlášť když jsou útočníci dostatečně odhodlaní. Kapitánův dodatek: Nemohu nezmínit, že uživatel Big Bear je, hmm, méně informován. Ne vždy se u takové akce zadaří v kterékoli zemi, v počtu obětí při podobných akcích však v Moskvě zas tak nevybočují (když se to porovná např. se zásahem proti Davidiánům při obležení WACO, tak to dokonce vychází docela dobře). A třeba případ únosu školního autobusu v Ordžonikidze a následný let do Izraele dopadl zcela bez obětí, protože život rukojmí byl upřednostněn před akcí. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Přepadení je velice příjemným překvapením Festivalu francouzského filmu 2011. Funguje na stejných principech jako úspěch Greengrassova slavného snímku Let č. 93. Je totiž zobrazením skutečných událostí kolem francouzského letadla uneseného islámskými fundamentalisty a následným osvobozením rukojmí speciální zásahovou jednotkou. Filmový štáb se soustředil na maximálně hodnověrné zachycení jednotlivých fází únosu a atmosféry jednak v letadle, jednak ve vládním krizovém týmu a stejně tak i mezi členy zásahové jednotky, která se připravuje k úderu. Autenticita, výjimečnost vyhrocené krize a napětí podpořené vhodně zvolenou dynamickou hudební složkou jsou hlavní přednosti Leclercqova snímku. Ten se vlastně nijak netají tím, že představuje hold práci bezpečnostních složek a v některch momentech se nevyhne určitému patosu a prostřednictvím zpomalených záběrů narušuje dokumentární pojetí filmu. Vytknout by se dala i linie kolem ambiciózní úřednice Ministerstva zahraničí, která je v tomto pojetí v podstatě nadbytečná a narušuje polaritu souboje mezi zločineckou organizací a jejich policejními protihráči. Přesto je to silný a kvalitní film, jehož účinek podtrhuje i velice rozumná stopáž a vyváženost mezi psychologickým dramatem vyjednávání a akční koncovkou. Celkový dojem: 90 %. ()

Kryšpín 

všechny recenze uživatele

Krev vám tuhne v žilách a jste na pokraji nervového zhroucení. Dvě linie příběhu (uvnitř přepadeného letadla a vnější pohled zásahové jednotky) dává jedinečnou možnost nahlédnout do události, kterou sledovalo 20 milionů lidí na celém světě. Já tuto událost měl v podvědomí, ale nikdy jsem neznal podrobnosti. Teď na to nikdy nezapomenu a díky střihu, ve kterém jsou propojeny skutečné záběry s hranými přidávají na dramatičnosti a já poprvé vykřikl v sále zděšením... ()

sniper18 

všechny recenze uživatele

Je to celkom dobrý akčný thriller z francúzskej produkcie. Má veľmi dobrý príbeh o štvorici arabských teroristov, ktorí ešte na zemi obsadia dopravné lietadlo plné rukojemníkov a požadujú jeho vzlet, ale majú s ním svoje vlastné plány. A tak vláda povolá protiteroristickú jednotku, aby v prípade potreby zakročila. Spracovanie je na tom dobre, aj kvôli krátkej dĺžke tu nie je žiadne slabé miesto, už po desiatich minútach je lietadlo obsadené a už začne výborne spracovaný dej, ktorý sa približne rovnomerne venuje všetkým dôležitým stranám, takže dostatok priestoru tu majú teroristi, rozhodne zaujme aj situácia z pohľadu vládnych činiteľov a samozrejme aj protiteroristická špeciálna jednotka, ale tá je najmenej zaujímavá, za čo môžu hlavne slabšie charaktery. A po hodine už začne akcia. Ale práve tá je hlavnou slabinou filmu. Tu sa akčná stránka pomerne ťažko hodnotí, keďže je to podľa skutočnej udalosti a podľa dostupných zdrojov by sa to celkom verne malo držať reality, ale celá akčná fáza filmu jednoducho pôsobí nanajvýš hlúpo. Je síce dobre natočená, ale až príliš dlhá, teroristi v nej pôsobia celkom normálne a uveriteľne, ale protiteroristická jednotka už absolútne nie, jej konanie pôsobí až moc nelogicky a tak ma to ani trochu nezaujalo, dokonca som sa nevedel dočkať jej konca. Herecké obsadenie je v rámci potrieb dostatočné, jedine v protiteroristickej jednotke chýba niekto, kto by dokázal zaujať, ale inak teroristi aj zvyšok postáv sú bez problémov. Réžia a technická stránka sú výborné, film pôsobí väčšinu času realisticky, má slušnú kameru aj celkový vizuál. Škoda, rád by som dal lepšie hodnotenie a väčšina filmu by si ho aj zaslúžila, ale tá akčná fáza môj celkový dojem z filmu výrazne znižila, práve na to, na čo som sa najviac tešil je tu najväčšou slabinou. Po nedávnom Special forces druhé sklamanie. 62% ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Lepšie by spravili, keby z toho spravili hodinový dokument, ako celovečerák veľký fail. Režisér nevie stupňovať napätie, navodiť atmosféru a takisto nepochopil, že divák potrebuje kontakt s postavami. Nič som sa nedozvedel ani o motývoch teroristov, ani o súkromí postáv zo špeciálnych jednotiek, ktoré boli načrtnuté, ale nijak sa nerozvíjali. Škoda, na tak silnej udalosti sa dal postaviť veľmi silný film. 55%. ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Hmm na film jsem se docela těšil, ale spíš mě zklamal. Já tedy na rozdíl od některých hodnotících zde nečekal, že se objeví na scéně Wesley Snipese a Arabáče pobije věděl jsem totiž, že tohle je reál a skutečně se to stalo. Nutno uznat, že film je celkem věrný historickým skutečnostem, ale bohužel se dost táhne a sráží ho nevýrazní herci. Pokud vás zajímá jak to bylo a nechcete se nudit mrkněte raději na zpracování tohoto únosu v rámci seriálu letecké katastrofy díl : Když na palubu vstoupí teroristé. Holt to co dobře funguje v 50 minutovém dokumentu bohužel zjevně nestačí na to aby to utáhlo celovečerní film.45% ()

petero 

všechny recenze uživatele

Allah akbar prašivé psy! Prepadové komando na vás a najlepšie v kvalitnom francúzskom prevedení. Komu vadí, že aj člen zásahovky má rodinu nech ide do kkta. Viac takýchto filmov... ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Nic moc, koukat se na to díky rozumné stopáži dá, ale dechberoucí zážitek se nekoná. Teroristé jsou trošku zvláštní a divák si i přes režisérovu snahu postavy moc neoblíbí. Závěrečné emoce jakoby z oka vypadly americkým slzavým údolím. ()

Shakers 

všechny recenze uživatele

Alah Akbar vystrelí s papule teroristov častejšie ako náboje zo zbraní a to nieje moc dobre. Príbeh je jednoduchý, ale nudný. Atmosféru to sem tam má, čo je len plus, ale že by bol toto akčný film tak to ani náhodou. Celý film len čumíme na zakempených teroristov v lietadle ako vrieskajú do vysielačky a na koniec aj tak dostanú na hubu. Skratka žiadny moment prekvapenia. Úvod vás síce naladí, ale rovnako ako aj vy, tak asi aj tvorcovia čakali na koniec filmu, pretože sa v druhej tretine nič nestane. Pre mňa nuda, radšej si pustím Wesleyho a jeho prepadnutie vo vzduchu. 50% - 2* ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

,,Ruce vzhůru!'' - ,, Ve vlastním letadle? Nikdy !!! '' Začátek a první půlka se táhla jak samo vyjednávání s arabskejma teroristama... Ovšem od chvíle kdy vláda dala zelenou operaci speciální jednotce GIGN se film neskutečně rozjel a v závěru gradoval opravdu slušně. Srovnání s United 93 je na místě! Proto mne celkem mrzí to nízké hodnocení. Jediné co jsem moc nepochopil byla závěrečná přestřelka, to nemohli použít slzák nebo flashbang i přes předpokládané rukojmí z řad osádky letounu? Každopádně před klukama z GIGN co se na tomhle podíleli smekám. žádný rukojmí vyjma těch zabitých v Maroku nepřišel o život. Jinak frantíci jsou dost nacionalisté jak jsem koukal. Věty typu - budeme usilovat o záchranu rukojmích zejména Francouzů - zní jako by Alžířané a Maročané na palubě z řad cestujících byli druhá kategorie... Docela by mně mně zajímalo jak by dopadla takováhle operace třeba na letišti v Moskvě. Hádám, že by většina rukojmích zemřela, když by teroristé po zpackaném útoku speciální jednotky stroj odpálili. Přeživší by pak s teroristy postřílela (nebo otrávila plynem) zásahová jednotka a nedivil bych se kdyby přitom z oblohy nesundala náhodou ještě další náhodně prolétávající letadlo... Za mně je to za 4 poctivé náboje do sniperky. * * * * ()

Pilda17 

všechny recenze uživatele

Po počátečních kladných dojmech obrovské zklamání. Pokles v hodnocení byl obrovský, musím bohužel uznat, že zasloužený, poněvadž jsou daleko záživnější filmy v letadle. Napětí, nějaké pořádné překvapení, toho se divák nedočká, což považuji jako jeden z největších záporů. Pár momentů není špatných a dokonce občas i hudba dokázala přesvědčit, ale to je málo na snímek, z kterého by se mohlo vyždímat daleko více... 4/10 = 45% ()

Související novinky

Nová přehlídka francouzského filmu v Praze

Nová přehlídka francouzského filmu v Praze

17.05.2014

Francouzská kinematografie oslovuje tradičně široké masy diváků, a tak se distribuční společnost Film Europe Media Company rozhodla zrealizovat festival Crème de la crème, kde slovenským divákům… (více)

Reklama

Reklama