Reklama

Reklama

Sinister

Trailer 1

Ellison, autor detektivních románů, objeví na půdě svého domu staré filmové pásy, související se záhadnými vraždami, jež se tu kdysi staly. Pátráním po vrahovi však zkříží cestu celé své rodiny s neznámou nadpřirozenou bytostí a uvrhne ji tak do obrovského nebezpečí. (oficiální text distributora)

Recenze (1 713)

POMO 

všechny recenze uživatele

Parádne sfilmované, s hustou atmosférou, ale podľa extrémne ohraného scenáru bez jediného prekvapivého momentu, záberu či zvratu. A finále vyslovene slabé. Titulky a lá Se7en cool. ()

verbal 

všechny recenze uživatele

Celkem mě mrzelo, že když už se konečně najde frajer, jenž umí s pár nevyspalýma, protivnýma fakanama pokerovanýma hennou, jednou špatně vydlabanou tykví a předpotopní promítačkou spáchat atmosféru, z níž i verbalovi chodily sem tam záda po mrazu, tak scénárista trochu nepřihustil přední kola. Mít to trochu více pana Bubáka a méně Uhlovodíka, pídícího se po příčinách vrzajících podlah v potemnělé nemovitosti, co by si patrně nechal pro Megawatt vrtat koleno a prostě si nerozsvítí ani za pytel sušených čuráků, oroštuju to maximem a prohlásím za zatím nejdokonalejší stimulant samovolného unikání moči s naprosto děsivou hudbou. No, hudbou... Ten nápad, nahradit ve vypjatých scénách klasické nástroje tupou motorovou pilou řezající ocelový nosník, je sice trochu iritující, nicméně spolehlivě rozbrní kdejaký slabší svěrač. S ohledem na výše uvedené tu tedy sice nevyvrcholím, budu se jen tak nenápadně plížit podél temných zdí, kde mě nebude moc vidět, avšak uzavřu to optimistickým konstatováním, že na takové to domácí bubání to bylo dost dobré. *** Jo, a málem bych zapomněl na nějaký ten samoúčelný vulgarismus, který by konečně přinutil místního Pána Banů zrušit mi registraci nebo se třeba zamyslet nad tím, je li opravdu databázi prospěšné na pouhou objednávku kdejakého bezpáteřního, zamindrákovaného zmrda pohřbívat uživatele, kteří si to opravdu nezaslouží. Škaredým slovíčkem pro dnešní den nechť je tedy "jebat". ()

Cival 

všechny recenze uživatele

No doprdele. Příliš velkej hororovej záhul. Scott Derrickson je mistrem tohohle žánru, protože všechny ty oprýskaný propriety s bubákama, umrlčíma dětma, sériovejma vraždama, rozklepanejma filmama, velkejma barákama a tatíkem, co je moc zažranej do svejch problémů, zinscenoval tak drastickým stylem, že jsem na celou druhou půlku musel koukat na půl oka. Abych se neposral. ()

kOCOUR 

všechny recenze uživatele

To, co fungovalo už v Kruhu, Paranormal Activity a podobných aneb "home video děsí nejvíc" po stopadesáté. Zdaleka nejlepší složkou Sinistera je kakofonická skrumáž plná letmých skřeků, proseb o smrt a znepokojujících ruchů, která se při troše fantazie dá označit hudbou (soundtrack jen pro psychopaty). Postavy jí logicky nemůžou slyšet, ale pro diváka by to bez ní nebylo ani z poloviny tak intenzivní a mrazivé. Frekvence šoků (než se to trochu okouká) v první polovině je velmi nadstandardní a nepamatuju si, kdy jsem byl naposled v kině takhle nervózní a přál si, aby si postavy povídaly a proboha chodily po domě hlavně ve dne, kdy by bubáci měli spát :-) ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Velmi tradiční hororový námět v perfektním kabátku. V podstatě je to dost podobný loňskému Insidious, akorát pomalejší, klidnější, depresivnější a znepokojivější. Zatímco Insidious sázel spíš na šokantní lekačky a ve finále na hektickou snovou hororovou atmosféru, Sinister pomaličku polehoučku odhaluje mystérium za několika vyvražděnými rodinami, dává najevo, že hrůzný démon je na dosah, a nechává diváky, aby jim strach zalezl pod kůži. Není to zkrátka tak vděčná hororová atrakce jako Wanova loňská pecka, ale nepříjemné pocity při sledování umí vyvolat úspěšně. Démoni v posledních letech letí :) Rozhodně jeden z nejlepších letošních hororů, přičemž z těch žánrově zcela čistých je asi úplně na špici. Takhle pěkně udělaná čirá filmová hrůza se nevidí často (bohužel), děkuji HCE, že si ji tentokrát můžeme vychutnat v kině i u nás v ČR. A PSko těm dvěma pubertálním, užvaněným, do sedadla kopajícím lesbickým mrdkám, co seděly za mnou: Doufám, že vám vyschnou. Horror movie of the year ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Jedna rodina, jeden dom s minulosťou... a moje hnedé trenky! Príjemne nepríjemné. Najlepšou scénou filmu je paradoxne manželská hádka tesne pred finále, ale funguje to po všetkých stránkach, predovšetkým ako parádna žánrovka. Fantasticky to pracuje s divákovými očakávaniami, vodí ho za nos (od polovice som bol presvedčený, že som uhádol pointu... potom som odhalil celkom inú... a nakoniec to predsa dopadlo inak) a ako až do konca nie je isté, či to má alebo nemá (nad)prirodzené vysvetlenie. Horor roka 2012. ()

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Derrickson to má v paži, o tom žádná. Jen jede podle rutinní šablony, která nenaservíruje jediného překvapení a i tu pointu v extended cutu nakonec prodá podle očekávání už od první osmičkové projekce. Což je možná trochu škoda, protože výborný Hawke, pevné vedení a impozantní Youngův soundtrack to jinak táhnou vysoko do červených čísel. [Inside joke: Norský blackmetal a Pishin po levici udělaly v kině své. :)] ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Těšil jsem se na další duchařskej horor po vzoru Insidious a nakonec zavládlo mírný zklamání. V podstatě nejde ani tak o nápad, který je super, ani o zpracování, který je evidentně vydařený. Horší je to ale s jednotlivými momenty, který mi nedávaly smysl. Film si totiž nedá tu práci divákovi něco vysvětlit a tak ho rovnou hodí do centra dění a chce, aby se s tím popral. Ethan Hawke se s rodinou nastěhuje do domu a tradičně na půdě najde staré pásky z kamery Super8, který to všechno započnou. Proč se do toho nového bytu nastěhovali nebo co to vlastně dělá za práci, nám film vůbec nevysvětlí. Ani po skončení filmu jsem pořádně nepochopil, co ta jeho postava vlastně dělala. Psala snad knihy na základě skutečných nevyřešených případů? Nutno dodat, že za celej film nenapsal ani čárku. Těžko říct. Nicméně zpracování a nápad dobrý. Tomu se nedá nic vytknout. Zbytek na hraně. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $3miliónyTržby USA $48,086,90Tržby Celosvetovo $87,727,807Tržby za predaj Blu-ray v USA $2,795,226Tržby za predaj DVD v USA $10,568,808║ V skutku na minimálnom mieste dokáže nabudiť dosť silnú atmosféru tento horror, Ethan Hawke to slušne uhrá, réžia zručná, zbytočne netlačí na diváka, príbeh nenudí, za čo môžu aj tie "kruté" domáce videá, záverom to už vypadalo že to nebude poriadne uzavreté ale nakoniec to všetko ako tak dalo zmysel. /videl v kine: 80%/ ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Super 8 v roli mocného kultického artefaktu a brány mezi světy, zbloudilý člen kapely MAYHEM v roli Pana bubáka... I když je to opět recyklace všech známých ingrediencí, jejich spojení není vůbec tuctové a hloupé. Motiv spisovatele posedlého zašlou slávou, který zaprodá duši a zpronevěří se principům (všichni víme, co pak následuje...), motiv filmu, který "pije z tvorů život", zvuková složka oscilující mezi industriálem a poruchou rozhlasu na tureckém minaretu... škoda, že si Derrickson neodpustí pár laciných momentů "teď si zařve celé kino" a nepracuje jen s tou táhlou nervní atmosférou, která tak krásně graduje. Vůbec marný není ani motiv sériové vraždy, který divákovi umožňuje sledovat film i jinak než jako "pure sinister adrenalin". Alespoň mě to "mystérium" (jakkoli ujeté) dokázalo solidně zaháčkovat. Jak US horory obecně nemusím, tak tenhle má hodně do sebe. ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Laťka je vysoko a ať se snaží další tvůrci o jiný přístup (zde zvláště přes audio složku), bez inovativní šablony, tak stejně jen jeden Ring vládne všem. Lekačky jen pro nenáročné. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

,,…NAPÍŠU TU NEJLEPŠÍ KNIHU, JAKOU KDY KDO ČETL.....“ /// Ethan Hawke jako spisovatel, kterej píše o hroznejch věcech. PRAVIDLO ČÍSLO 1: nechodit do tátovi pracovny!. Jestli vono by nebylo lepší, kdybys psal fikci… Strach? Jo mám. A je super, že těch věcí, který ho evokujou je víc. Filmový materiály, zvuky, vidiny (?), tma.... Já, ani Ellison nevíme, jestli tý whisky nepije moc nebo málo, páč co tady vobčas předváděj za cirkusový čísla, mě (i jeho) spolehlivě dostává. Hodina v píči a mám husinu i na podrážce (vo slovo se hlásí močák – no to si se posral v kině! – jasně, vím, že to není technicky možný…..). Já prostě tyhle nadpřirozený, metafyzický, paranormální jevy miluju. A jsem (asi) hroznej srab (bál jsem se TADY, ale i TADY. Já se vlastně bojím furt!). Parádní je minimalistický prostředí a kamera, taky musím napsat, že Ethan mi (lehce) připomněl Osvícení. ,,Chlapče, chlapče, tobě by se hodil Norman! (Né Bates! Babcock!) P:S.: NÁSLEDUJÍCÍ ŘÁDKY OBSAHUJÍ (asi tak) 666 SPOILERŮ (DOSLOV:) Sedím (živej) pár hodin po projekci a přemejšlím, kolik že tomu filmu dát. Nebyla to náhodou celý jen vobyčejná píčovina, při který mý emoce strachu ovládala všudypřítomná tma, vítr profukující vokna a vzpomínka na pověsti o přítomnejch (mrtvejch) jeptiškách? (ne vole, nejsu kněz…). Sedím, piju kafe a přemítám, jestli by se mi to mohlo stát taky (přeci jen se nejvíc bojíme toho, co nás může potkat). Spisovatel – budiž, dům – ale jo, manželka – vlastním, děti – mám – uff – su v klidu mám dva kluky! ,,Dobrou noc tati“ ….cože ty parchante… /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Miluju knihu Kentucká krev. 2.) Jmenuju se Bughuul a (prej) žeru děti. 3.) Kápnul jsem na barák za dobrou cenu. 4.) Taťka přines novej film - ,,Domácí malování 2012“. 5.) Thx za titule ,,-OverLord-“. /// PŘÍBĚH **** HUMOR ne AKCE * NAPĚTÍ **** ()

LIVINGDEAD 

všechny recenze uživatele

10% - Bu, bu, bu s promítačkou, tak to opravdu nemusím! Jediné, co bylo strašidelné, tak škorpión a had na půdě. Jít na to do kina, tak udělám harakiri. ()

Dever 

všechny recenze uživatele

// Distribútor: Summit Entertainment // Počet premietajúcich kín v USA: 2,542 // Otvárací Víkend USA: $18,007,634 // ()

Viktooorka 

všechny recenze uživatele

Po dlouhé době horor, který má myšlenku a ta myšlenka děsí! Dobrý scénář, hlavně co se týče vražd (všichni musí uznat, že sekačka neměla chybu) super kamera, úžasná atmosféra.. Jediný problém který u mě nastal byl, že s postupnou gradací jsem věděla, jak to skončí.. Což mi trochu ubralo na zážitku, ale nezabránilo tomu, že bych nechtěla vidět znovu! SPOILER: Další důkaz toho, že horory s dětmi jsou opravdu ty nejstrašidelnější!! ()

tron 

všechny recenze uživatele

Snaživý horor. Som rád, že som ho videl, ale nie je to žiadna žánrová revolúcia. Ak pre niekoho je, tak len pre toho, kto videl málo hororov a najstarší z nich bol z roku 1980. Samozrejme si uvedomujem, aké hrozne ťažké je v dnešnej dobe nakrútiť horor, aký tu ešte nebol. Ale len cítim potrebu sucho skonštatovať, že Sinister sa medzi tieto revolučné a fenomenálne horory rozhodne nezaradí. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Cekal jsem hodne, vicemene jeden z hororu roku, na jednu stranu z hlediska atmosfery jsem ho asi dostal, ale na druhou stranu, scenar je dost hloupej. Zacatek je klasika, rodinka se nastehuje do novyho baraku s tim, ze fotrik potrebuje napsat novou knihu. Nekdy po pulhodince najde Hawke na pude videa a zacne si je poustet, takze po nijak dlouhejch 30 minutach nam zacina bu bu bu. Videa jsou fakt skvely ve svoji jednoduchosti a je jen skoda, ze se Derrickson boji nejaky to podrezavani ukazat vylozene na primo, ale i tak je to dostatecne brutalni a krvavy. No a nekdy po skouknuti druhyho videa me napadl konec filmu a pobavilo me, ze kdyby to tak fakt bylo, bude to dost trapny a tesil jsem se, s cim tvurci prijdou. Skoda, ze krome tech videi a obcasnyho probehnuti nejakyho parchanta nebo kroku neni nic moc ceho se lekat a tak tu jde spis o dobre hrajiciho Hawkea a super atmosferu podporenou perfektni hudbou. No a pak prisel zaver a nadseni slo do hajzlu, je sice fajn, ze neni happyendovej, ale pointa je dost nelogicka a bohuzel presne takova, jaka me po pulhodine filmu napadla. Ale i tak jsem v zasade spokojenej, slabsi 4*. ()

Eodeon 

všechny recenze uživatele

pointu pochopíte už v prologu, jelikož už z úvodního "předfilmu" je zjevné, "kdo je vrah", i když detaily a okolnosti budou odhaleny až později. kdekoliv jinde by to bylo obrovské faux pas, ale v hororech jde přeci jenom o něco trochu jiného. a žánr horor filmu zjevně dominuje, i přes naznačené zakalení kriminálkou a do značné míry i rodinným dramatem (zvláště zaujme vynikající scéna manželské hádky). Sinister se odráží od častého výskytu případů skandálních, nepochopitelně brutálních rituálních vražd, jaké v lidech vzbuzují reálné obavy i do jisté míry zvrhlou zvědavost, a velmi tvůrčím způsobem kolem nich tká překvapivě originálně podaný příběh. výsledkem je přímo "nakynutá fabulace", v níž probíhá téměř až detektivní vyšetřování nikoliv zločinu, ale spíše okultního jevu pomocí studia nalezených filmů. film zjevně vychází z premisy obrazu coby odvěkého fundamentu západní kultury a z přesvědčení, že artefakty vizuální kultury včetně filmů, (za určitých okolností) mohou, ontologicky vzato, zpředmětnit duchovní, respektive okultní jevy. Sinister samotný má ovšem daleko do "mystického filmu". nicméně, nelze mu upřít, že propojuje obrazy fiktivních super 8 záběrů s "hlavním tělem" filmu bez znatelných švů, jinými slovy velmi hladce a nerušivě. jsou to právě momenty ze "super 8 found footage" záběrů, které nejvíce přispívají atmosféře. totéž bych ale mohl říct i o vynikající práci se zvukem, o žážitky nabuzujícím využití zajímavé hudby (však Christopher Young, veterán Hellraiseru a jeho druhého pokračování) a o úzkostlivé práci se svícením, které vynikne leda při kinoprojekci. pochvalnou zmínku zaslouží i slušná režie Scotta Derricksona, který zručně, po krůčkách vede diváka po stopách záhadných vražd a zároveň rozdmýchává osobní drama protagonisty, rozpolceného mezi sobeckou touhou po uznání a altruistickou péčí o rodinu. ve výsledném dojmu působí Sinister jako tak trochu bezduchá duchařina, která víceméně automaticky zpracovává mimořádně nápaditý námět, ale kvůli absenci vskutku hutné atmosféry a zjevným ohledům na rating vyznívá lehce samoúčelně a utlumeně. ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Chcete strašidelný horor, tady ho máte. Buďme rádi za cokoli kvalitního a kecy, co je v tomto žánru okoukaný, jsou prostě zcestný... Fakani mi na tom klasicky trochu ubrali, "Bughuul" je nejhrůzostrašnější strašák za hodně dlouhou dobu. ()

Související novinky

Černý telefon, ideální hororové mrazení

Černý telefon, ideální hororové mrazení

13.07.2022

Třináctiletý kluk uvězněný sadistickým vrahem ve zvukotěsném sklepě. Na jeho stěně visí odpojený černý telefon. Ten však jednoho dne zazvoní. Ve sluchátku se ozývají předchozí vrahovy oběti, které… (více)

Scott Derrickson zpátky u hororu

Scott Derrickson zpátky u hororu

02.11.2020

Režisér Scott Derrickson před pár měsíci opustil pokračování Doctora Strange kvůli kreativním neshodám, a nyní se zdá, že se místo toho vrátí ke svému milovanému žánru – plnokrevnému hororu.… (více)

Sinister se vrací

Sinister se vrací

17.08.2014

První Sinister byl před třemi lety velký hororový úspěch. Film s rozpočtem 3 mil. dolarů utržil z amerických kin milionů téměř padesát a pokračování tak bylo jen otázkou času. To je odklepnuto již… (více)

Krajní meze budou znovu děsit

Krajní meze budou znovu děsit

23.06.2014

Scott Derrickson si vybral další zajímavý projekt. Režisér hororů V moci ďábla, Sinister a Chraň nás od zlého sice chystá natáčení marveláckého Dr. Strange, hodlá při něm ale pracovat na svém dalším… (více)

Reklama

Reklama