Reklama

Reklama

J.F.K. - Dallaský atentát

  • Česko Dallaský atentát (více)

Obsahy(1)

"A tady je prezident Spojených států. Dostává se mu mimořádně přátelského uvítání. Už vidíme i Jackie. Dav propuká v jásot. Všichni radostně zdraví projíždějící prezidentský pár." Takto popisoval 22. listopadu 1963 reportér místního rádia příjezd Johna Fitzgeralda Kennedyho do texaského Dallasu. Nikdo netušil, co bude doslova za pár vteřin následovat. "Teď kolem nás projíždí vysokou rychlostí prezidentova limuzína. Uvnitř vidíme agenty tajné služby, kteří drží v rukách zbraně. Zdá se, že kolona byla zasažena střelbou!" Atentát na Elm Street otřásl nejen Spojenými státy, ale celým světem. Dodnes není stoprocentně jasné, kdo ho provedl a kdo ho zorganizoval. K tomuto dramatickému tématu se vrátili američtí dokumentaristé, kteří pomocí autentických televizních, filmových a rozhlasových materiálů rekonstruují dramatické chvíle onoho osudného podzimu. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (41)

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Nedávno jsem četl v Reflexu speciál (věnovanému výročí atentátu JFK) skvělý editorial.Stálo tam asi - Málokdo si pamatuje co tehdy v ten den 22.11.1963 dělal, ale každý si pamatuje ten okamžik když se o smrti JFK dozvěděl... Při sledování tohoto dokumentu budete dokonale vtáhnuti časem zpět. Do Ameriky šedesátých let, vzhlížející ke hvězdám, děsící se komunismu, Ameriky neskutečných obřích aut a rokenrolu... Samozřejmě, že to není tehdy točený dokument minutu od minuty - logicky, kromě Osvalda o atentátu dopředu nikdo nevěděl, takže připomínky zde některých komentujících moc nechápu...Je jasné, že jako omáčkou si tvůrci místy vypomohli záběry z té doby a s atentátem nesouvisející... Jedná se zkrátka o dokumnt vytvořený z tehdejších reportáží časově sesazených a v maximální možné míře kopírující skutečné smutné události v Dallasu. Pokud se necháte vtáhnout do děje, budete (byť s vědomím konce a znalostí souvislostí) s nemenším roztřesením sledovat těsné okamžiky po atantátu podobně tak, jak to tenkrát sledovala veřejnost v USA. Pranic vám nebudou vadit někdy špatné a technicky nedokonalé černo bílé záběry rušené všemi možnými odlesky světel a lesklých předmětů... Naopak, nese to punc autentičnosti. Už dlouho jsem neviděl takhle dobře udělaný dokument. Doporučuji vidět. * * * * * ()

igi B. 

všechny recenze uživatele

Hehe - z filmu někdy během pasáže příletu do Dallasu - cituji: "...letadlo přistává... ...dveře se otvírají... ...vychází první dáma a za ní president..." ...atdetcblablabla... - konec citace. . . . Akorát že dobový komentátor mluví v první části popisu situace o otvírání předních dveří s vykukujícím stevardem za pilotní kabinou - a ejhle - prezidentský pár hnedle vychází - ovšem ze zadní části letadla(!) z dveří před směrovkou... . . . Hm, tak tomuhle říkám >báječně< sestříhaný ryzí "dobový dokument"! Jo, je to ptákovina, ale... A jestli si tuhle nesmyslnou pitomost >dokumenující< jednu situaci neuvědomili ani tvůrci tohoto sestřihu po téměř půlstoletí od události, tak si tak říkám, kolik těch pitomostí - kterých si člověk neznalý věci ani nevšimne - zde asi tak doopravdy je. A jednoho už ani nepřekvapuje, proč je kolem smrti J.F.K. i vyšetřování atentátu dodnes tolik mýtů, nejasností i zcela zjevných účelových dezinformací, manipulací a lží... . . . Každopádně zde ve filmu konkrétně jde samozřejmě o spoustu zajímavých dobových záběrů z tehdejších médií, d.m.s.n. si ale zaslouživších důkladnější zpracování, než jen prostý chronologický (samozřejmě že výběrový!) sestřih... Tak proto jen ty čtyři hvězdičky. - - - P.S. A jak to teda bylo doopravdy v té ulici Jilmů? Já osobně jsem zvědav, zda se nešťastník >bílý kůň< Osvald někdy dočká rehabilitace. Howgh. - - - - - (Poprvé viděno 10.10.2011 na >autentátním prostoru< , hodnocení 24., komentář zde třetí /vedle dávno před skončením projekce zde umístěných zrychlených blábolů místních blbek/ - jako reálný první - 10.10.2011) ()

Reklama

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

22. novembra 1963 bol o 12:34 Kennedy pri návšteve texaského Dallasu cestou na letisko na Dealey Plaza postrelený dvomi ranami z pušky. O pol hodiny neskôr zomiera v Dallaskej nemocnici, bez toho, aby sa ešte prebral na vedomie. Strelcom bol údajne Lee Harvey Oswald, bývalý príslušník United States Marine Corps, ktorého polícia hneď po čine zatkla. Pri prevoze do väznice o dva dni neskôr však bol rovnako ako Kennedy – zastrelený. Zabil ho istý Jack Ruby, majiteľ nočného baru, ktorý svoj čin ospravedlňoval tvrdením, že chcel pomstiť prezidentovu smrť. Nečakaná smrť hlavného podozrivého spôsobila, že okolnosti zločinu zostali aj naďalej neobjasnené. ( FACT OR FICTION?? ) Tento dokument možno nie je najzáživnejší. No svojimi doposiaľ nikdy nezverejnenými zábermi približuje fakty jedného z najohavnejších činov krajiny neobmedzených možností, ktorá bez najmenších obáv a strachu z reakcie okolitého sveta, takmer v "priamom" prenose popravuje svoju hlavu štátu. Táto krajina privedie tento svet jedného dňa do záhuby. ()

Dont 

všechny recenze uživatele

Několik vzácných audiozáznamů, hlavně v první půlhodině zajímavé autentické záběry, následně řada plochých a nic neříkajících komentářů, pár bulvárních rozhovorů o ničem (resp. o jedinečném zážitku vidět prezidenta s „rozstřelenou“ hlavou) a nakonec předlouhé dozvuky atentátu. Dobře míněný pokus o zachycení dramatických dallaských událostí tehdejší dobovou kamerou, ale dokumentu by více seděl klasický hodinový formát, ta půlhodina se dala snadno vystříhat a nebylo by to rozhodně na škodu. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

I po 50 letech vyvolává smrt JFK řadu spekulací, nezodpovězených otázek, zvědavost, ale také mrazení v zádech a emoce. Pravděpodobně nikdo z nás si nedovede představit, co musela prožívat Jacqueline ve chvílích, kdy její manžel dostal střelu do krku a krátce na to do hlavy, přičemž autentický záběr, tak často vysílaný záběr, dodnes mrazí v zádech a nutí člověka odvracet zrak. Velmi sugestivní jsou i záběry po atentátu a celkově veškeré dění, které následovalo po převozu prezidenta do nemocnice, jeho smrti, během pohřbu, apod. Dodnes se srdce svírá nejen při pohledu na samotný vražedný akt, ale také při záběru na smuteční průvod a malého synka salutujícího rakvi svého otce... Kdo ve skutečnosti stojí za smrtí jednoho z nejslavnějších a největších politiků 20. století se dnes již asi nedozvíme, avšak díky podobným dokumentům jeho odkaz může žít dál. Tom Jennings divákům připravil vskutku unikátní počin, jenž dokonale rekapituluje celou tragickou událost, včetně toho, co jí předcházelo a co následovalo. ()

Galerie (12)

Reklama

Reklama