Reklama

Reklama

John Henry Irons je konstruktér zbraní a génius v oblasti metalurgie, který s pomocí počítačové expertky Susan Sparksové vyvíjí pro americkou armádu ochranná brnění a novou akustickou zbraň, která nezabíjí, pouze nepřítele zneškodní a vyřadí z boje. Když je však jeho projekt sabotován bezohledným nadřízeným Burkem a Susan je při explozi v laboratoři zraněna zříceným panelem tak vážně, že skončí na vozíčku, rozhodne se znechucený Irons proti Burkovi svědčit. Poté co dosáhne jeho propuštění z armády, sám z projektu odejde. Vzápětí se však stane svědkem bankovní loupeže, provedené s pomocí své revoluční zbraně. Lupiči uprchnou dřív, než stačí cokoli zjistit. Následné pátrání ho přivede k Burkovi, který chce akustickou zbraň vyrábět a prodávat nejen pouličním gangům v Los Angeles, ale také teroristům po celém světě. Obrátí se na strýčka Joea a Susan a s jejich pomocí vytvoří ve své laboratoři speciální brnění, odolné všem klasickým zbraním i akustickým puškám. Zanedlouho se pak objeví v ulicích jako superhrdina, přezdívaný Steel, který potírá zločin a přes všechny překážky se chystá k rozhodujícímu střetnutí s Burkem. (TV Nova)

(více)

Recenze (54)

tron odpad!

všechny recenze uživatele

V 90. rokoch sa síce urodilo aj zopár kvalitnejších komiksoviek (Batman sa vracia) a ku koncu desaťročia sa zrodil výnimočný Blade, predznamenávajúci pomaly ale isto sa blížiacu novú vlnu "inteligentnejších" komiksoviek (naplno odpálenej v roku 2000 prvými X-Menmi). Ale väčšinou, ak v týchto rokoch vznikol nejaký komiksový film, šlo o zlo kalibru Batmana a Robina, oproti ktorým diskotékový Batman navždy s Valom Kilmeorm pôsobil ako oscarové veľdielo. No a potom vzniklo pár fakt strašných komiksoviek. Vrátane Supertajnej zbrane na motívy DC komiksu, ktorý, priznám sa, absolútne nepoznám. Film je však strašný. Nejakej múdrej, hollywoodskej, pomazanej, producentskej hlave napadlo, že by nemuselo byť od veci vraziť 16 miliónov do komiksovej značky, ktorú nikto nepozná a že by zároveň mohol jednou ranou vytvoriť nielen hit, ale i počiatok novej série a v neposlednom rade novú hereckú hviezdu. Tá sa mala stať zo slávneho basketbalistu, gigantického Shaquillea O´Neala. A celé to odrežíroval Kenneth Johnson, autor veľdiela Číslo 5 žije II a niekoľkých televíznych celovečerákov z WTF série Lebkáči. Neviem, či ten nápad nepochádzal zo Shaquilleovej hlavy, keďže sa na snímke podieľal ako producent. Ďalšou absurdnou producentskou osobou tohto prepadáku bol legendárny americký hudobník Quincy Jones a aby bol WTF dojem dostatočne extrémny, v podpornej úlohe sa objavila legenda blaxploitationu, Shaft Richard Roundtree. O tom, ako to celé nakoniec dopadlo, sa asi nemusíme príliš dlho baviť. Dopadlo to proste hrozne. Presne kvôli takýmto "zážitkom" mali komiksové filmy až do príchodu X-Menov (a vlastne ešte dlho po nich) takú zlú povesť. Film ukážkovo, príšerne prepadol, kritici ho roztrhali v zuboch, diváci v kinách umierali v masovom meradle, ďalšieho dielu sme sa nikdy nedočkali a výsledok bol dokonca taký strašný, že sme sa dodnes nedočkali ani rebootu. Shaquille má síce na akčnú rolu patričné fyzické parametre (2 metre a 16 centimetrov, ufff), ale to je asi tak všetko. Krvavou zaujímavosťou je, že v rovnakom roku Hollywood na dlhé desaťročia odpravil aj inú menej známu komiksovú značku s černochom v hlavnej úlohe a to Spawna. Ten, hoci sa tiež radikálne nevydaril, pôsobí oproti Supertajnej zbrani ako fenomenálne superdielo. ()

Asia_Power 

všechny recenze uživatele

Černej robocop hadr. Na 217 cm vysokýho Šakýla muselo padnout tolik železa na outfit, že kdyby se objevil u nás v Dc, tak ho většinová menšina během minuty komplet vysvlíkne a tu tunu železa odtahá do šrotu. Tím by supertajná zbraň skončila a bylo by to zábavnější než tahle akčárna. Největší záhadou pro mě je, jak tohle mohlo sežrat 16 mega v rozpočtu. Šakýl byl buď hodně drahej nebo si někdo kurevsky namastil kapsu. Ano, bééé je správně. ()

choze 

všechny recenze uživatele

Filmová 90. léta zaznamenala vedle jiného invazi černých superhrdinů (po komediálním METEOR MANOVI A BLANKMANOVI nastoupili velkoryseji orozpočtovaní temní frajeři SPAWN a BLADE) a basketbalových hráčů (Michael Jordan, Dennis Rodman). STEEL podle stejnojmenného komiksu od DC s Shaquilem O´Neillem v titulní roli se veze na obou vlnách. I já ho tu kdysi odstřelil jako naivní komiksovku pro děcka a tou taky je, nicméně je to dětská komiksovka příjemně svižně odvyprávěná a po akční stránce obratně těžící hubeňoučký šestnáctimilionový rozpočet (mezi námi to byl propadák jako když vyšije a u nás šel rovnou na video). Shaq je sice příšerný herec, který v civilu působí jako vytlemené retardované přerostlé dítě a v kostýmu se pak mimořádně tupě xichtí, ale má sympatickou parťačku a Judge Nelson je přesvědčivý hajzl. A ústřední hudební motiv si na sklonku dne ještě stále pobrukuju. ()

Hellboy 

všechny recenze uživatele

V tomhle filmu je snad všechno špatně. Naprosto televizní vzhled, mizerná režie a neherecké výkony toho obra v hlavní roli, pitomej scénář, který nedokážu k ničemu přirovnat, to vše film jednoznačně řadí nejen mezi 21 nejhorších komiksových adaptací, ale zcela určitě i mezi nejhorší filmy vůbec. Černoši mohou být rádi, že mají "svůj" superhrdinský film (než teda někdo konečně natočí Luka Cage), ale myslím, že i oni by se bez týhle kejdy radši obešli. Vůbec se Warnerům nedivím, že tenhle skvost ani nevyšel na DVD, takže se teď dose těžko shání. Vážně, dívat se na to nedalo. K filmu nemám žádný nostalgický vztah z dětství a proto mi nedělá problém ho po zásluze odpálit. Ani nevím proč tomu nedám odpad (asi proto, že na Steelovi mi vůbec nezáleží, narozdíl od zmršeného Captaina Ameriky z roku '90). Ohledně komiksové předlohy: John Henry Irons alias Muž z ocele (což je jinak jedno z mnoha označení Supermana) se poprvé objevil v Adventures of Superman #500 v roce 1993. Poté, co byl Superman zabit v souboji s Doomsdayem, Irons se rozhodl pokračovat v jeho odkazu. Po vzoru marvelovského Iron Mana si sestrojil železné brnění a vyrazil do ulic konat dobro. Supermanský znak "S" na hrudi ale nepoužíval, protože věděl, že se často dostane za hranici zákona... Podobné filmy: Captain America (1990), Fantastic Four (1994), Nick Fury (1998). ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Velice špatná DC komiksovka, navíc s minimem Claire Stansfield. Její tři scény a trojice kostýmů se nese v tomto duchu - hraje sexy sekretářku, jejíž předností jsou dlouhé nohy v černých silonkách - ale bohužel se příliš zastává svého šéfa, takže jeho novému parťákovi začne vyhrožovat (což v kalhotovém kostýmu vůbec nevyzní) - a proto se jí onen padouch postará o rychlou smrt při "nehodě" ve výtahu (a to už vůbec není sexy, protože má na sobě venkovní kabát). A padouchem je Judd Nelson, jehož jedinej snesitelnej film byl Otec rock'n'rollu: Příběh Alana Freeda, což není mnoho. Není o čem. Zbytek je vata. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Bezkrevní herci, televizní look, vztahy vykreslené se spletitostí leporela, naivní příběh.. A příznivci akčních fantasy budou zklamáním tasit kapesníky!! Ostatní budou „jen“ skřípat zubama.. ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

Sentiment z dětsví zvítězil, a musím dát vysoké hodnocení. Viděl jsem to opravdu mockrát a pokaždé mě to neuvěřitelně zabavilo, ten příběh zhrzeného černocha, který si na vrakovišti sestaví svůj vlastní armor a vyrazí bojovat proti zločinu, to byl hrdina! Tohle bude jednou kult! ()

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Příjemný hraný komiks s přerostlým basketbalistou a jeho želeynou maskou, za kterou chrání město před posedlým maniakem a jeho soukromou "černou" armádou se superzbraněmi zcizenými USA Army... ()

nash. 

všechny recenze uživatele

Tak toto vypadalo jako boží trest za mou zálibu v "supermanské" tematice.. Prkený hrdina, toporná režie, vzhled nákladného homevidea, a to ostatní snad ani nestojí za zmínku. ()

korbitch22 

všechny recenze uživatele

Roky mi tahle pecka úspěšně unikala, až dnes při vaření jsem měl tu čest na to jednim vokem občas mrknout, horší bylo, že jsem to musel poslouchat.Když sem se po 40. minutách přistihl, jak se úplně automaticky snažím utopit v hrnci s omáčkou, s dovolením jsem to vypnul.Typicky režisérsky nezvládnutá zoufalost, kdy se opět pokusili a opět neúspěšně udělat z hvězdy NBA i hvězdu filmového plátna.Chvilkama mi Shaquille připadal jako retardované děcko, kterému právě ukradli bombónek, než jako akční hrdina.Když na sebe hodil ty dvě roztavený popelnice, už sem jen čekal kdy přihopsá k popelářský káře a začně třídit odpad.Děsná sračka a ta 1* je jenom za sympatickou Annabeth Gish.10%. ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Tak ja si nemyslím, že to je taká totálna katastrofa. Problém toho filmu je, že je strašne detinský. Je to fakt určené pre deti maximálne do 10 rokov. Hlavný hrdina je totálny dobrák od kosti. Záporák hádže diabolské grimasy. Už mi u neho chýbal len klasický diabolský smiech: muhehe. Prachy na filme rozhodne vidno a technické prevedenie akčných scén je kvalitné. Len je to celé určené fakt pre deti, takže ma to už vôbec nebavilo. Ale rozhodne som z toho nemal trápny pocit ako z Batmana a Robina. 3/10. ()

Terva 

všechny recenze uživatele

Hrdinové komiksové předlohy se setkávají z hrdinama jako je Superman nebo Batman. Zde je hrdina samostatný a moc mu do nejde. ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Je len a len škoda, že táto postava je v tomto prípade vytrhnutá z kontextu, pretože jej označenie Muž z ocele nieje len pomrkávaním na Supermana ( a vlastne celé DC Comics ), ale je to vlastne práve tak. Kto sa v komiksoch vyzná, vie a pochopí. Lenže vzali to do rúk ľudia, ktorý síce mali prachy, ale žiadne ambície ( okrem finančného zisku filmu ). Aj napriek slabej prezentácii a trápne podanej interpretácii, by som ho zaradil k tým pre mňa najlepším, ale všeobecne najmenej uznávaným komiksovým adaptáciám rokov 90. ( BARB WIRE, RICHIE RICH, SPAWN, TANK GIRL, BATMAN & ROBIN, THE PHANTOM, CAPTAIN AMERICA 1990 ). Ale na posledné miesto. ()

Had6 

všechny recenze uživatele

Jako vždy, když je film aspoň trochu spjat s basketbalem, dávám o hvězdičku více kvůli Shaqovi. Jinak je to mizernej film, na kterém je vážně zajímavá pouze postava Shaquilla O'Neala. ()

Reklama

Reklama