Reklama

Reklama

Byzantium

  • Česko Byzantium: Upíří příběh (více)
Trailer

Eleanor a Clara, dvě tajemné mladé ženy,  hledají útočiště v chátrajícím pobřežním letovisku. Uprostřed zbytků laciného luxusu a polorozpadlých hotelů se pokoušejí sehnat peníze a ubytování. Clara si začne vydělávat jako prostitutka a brzy se setká se stydlivým a osamělým Noelem, který jim poskytne útočiště v opuštěném penzionu jménem Byzantium. Clara, která vždy myslí na budoucnost, ho promění v dům neřesti. Mladší Eleanor, věčná školačka, najde spřízněnou duši ve Frankovi a prozradí mu své tajemství. Narodila se v roce 1804, ačkoliv je jí 16 let a Clara je její matka, přestože je jen o několik let starší. Přiznává, že k tomu, aby zůstali naživu, potřebují pít lidskou krev. V malém, poklidném městečku začínají umírat lidé. A minulost, před kterou dívky tak dlouho prchaly, je pomalu dohání. Zvítězí láska nebo věčný život? (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (303)

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Hudba, kamera a bezchybný výběr exteriérů dávaj filmu neskutečně kvalitní mix romanticko -depresivní atmosféry, která dokáže vysloveně uhranout. Film je vyprávěn formou dvou příběhů, kdy ten z minulosti pomáhá divákovi pochopit ten ze současnoti, ale já osobně jsem spíše fanoušek rovnice 1 příběh = 1 film, jasně víc příběhů v jednom, který jsou nějak propleteny vypadaj scénaristicky hravě a může to zvyšovat divákův zájem, ale taky to narušuje prožitek a souznění ať už s hrdiny filmu a nebo jeho obsahem, protože neustálý "přepínání" mezi jednotlivejma časovejma úsekama znamená taky neustálý přepínání vnímavosti a to u mě nikdy nevyznívá až tak silně, jak by mohlo v případě výše zmíněné rovnice, což je přesně tenhle případ. Jinak ovšem paráda, která chce kino, to je jasný. ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Melancholicko-atmosférické (teda neznesiteľne rozťahané) interview s upírkami. Má to super momenty, napr. rezanie hlavy drôtom, ale keby tam Gemma občas nevystrčila kozy a neprebehla sa v podväzkoch, tak si z tých Saorsiných tupo-zasnených pohľadov asi vpálim guľku do kotrby. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Nemůžu pochopit to, že je Byzantium ve své podstatě divadelní hra. To mě úplně ničí, protože si já jako konzervativní Čech nedokážu představit, že by se v divadelní hře z dneška objevil upír a celé to bylo dost moderní. Nicméně tenhle příběh dokázal, že minimálně jako film dokáže fungovat. Je teda dost komorní, což se o herecké účasti říct nedá, ale já si ho fakt užil. Užil jsem si ho právě přesně kvůli té herecké účasti. Saoirse Ronan a Gemma Arterton je pro mě kombinace taková, že i kdyby film byl totální díra, tak z těhlech dvou holek prostě pořád budu míst radost. Naštěstí film totální díra není a tak 118 minut uběhlo tak, že vrátit se k tomuto příběhu bude snad i povinností. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet £8miliónovTržby USA $85,252Tržby Celosvetovo $756,000▐ komorný anglický chladný dej, podaný bez strhujúcejšieho zápalu utopený v nevýraznosti, ako diel nejakého seriálu by to obstálo ako kino film sa stratí v plejáde podobne nevýrazných zlátanín /40%/ ()

Rob Roy 

všechny recenze uživatele

Vynikajicí upírské drama. Atmosférické, s postupně rozkrývaným tajemstvím, funkčními vztahy a parádní kamerou Seana Bobbitta. Nemám, co bych vytknul a mrzí mě, že jsem dal na CSFD ohlasy a nebyl v kině. Saoirse Ronan už zahřívám místo ve své herecké topce. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

,,MOJE MATKA PRO MĚ UDĚLALA TŘI VĚCI. ZA PRVÉ, UŠETŘILA MŮJ ŽIVOT, KDYŽ JSEM SE NARODILA. ZA DRUHÉ, PLATILA ZA PÉČI O MĚ. A ZA TŘETÍ, DALA MI PŘÍBĚH, O KTERÉM NESMÍM NIKOMU ŘÍCT.…“ /// Ani mrtvý ani živý holky, co maj rády krev. Společenská Clara a samotářská Ela. Po chvíli mám strach, abych nečuměl na nějaký Upírský deníky či podobnou píčovinu (to by mě zajímalo, jak kurva můžeš vědět, že je to píčovina, když sto neviděl? Třeba by tě těch 90 dílů dostalo do kolen!). Zajímavý flashbacky z minulosti, kterak ke všemu došlo a který by zřejmě stačili na mnohem lepší story, než sleduju, páč furt je to takovej holčičí příběh bez True blood. Minulost je teda fajn, na tý současnosti tak nějak sere, že na to, jak jsou tady dlouho, jsou celkem blbý. A nakonec – ou, jak romantické. JSTE NORMÁLNÍ!? . /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Toužím po konci svýho času. 2.) Páč s upírkama se nedělá interview, ale píchá. 3.) Thx za titule ,,Sanji“. /// PŘÍBĚH *** HUMOR ne AKCE * NAPĚTÍ ne ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Byzantium je ponurý a melancholický příběh o tom, jaká je stinná stránka bytí upírem. Saoirse Ronan hrající jako Eleanor, depresivní, mrzutá teenka, která rezignovala svému životu, ale věří v naději. Gemma Alterton je vynikající jako její chlípná matka, která podala rázný a energetický herecký výkon zasluhujícího i Oscara. Celkově film vnímám nadprůměrným,avšak né tolik hororovým a zábavným. Za vidění však určitě stojí. 65% ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

No od svyho oblibence Jordana jsem cekal vic. Filmu se neda uprit jista atmosfericnost, stejne tak vizualni stranka je povedena a vazna hudba se sem skvele hodila. Herci se snazi, Ronan sice role bohuzel nedovoluje krome utrapenejch pohledu nic moc zahrat, ale Arterton prijemne prekvapila. Hlavnim lakadlem filmu je samozrejme to, ze jsou hlavni hrdinky upiri. A tady je zaroven nejvetsi problem filmu. Ono je to totiz naprosto zbytecny, nehlede na to, ze s nejakejma upirskejma pravidlama si Jordan moc hlavu nelame. Sem tam se sice povede nejaka krvavejsi scena, ale vetsinu casu ma clovek dojem, ze kdyby byly hlavni hrdinky pouze lidi, nic moc by se nestalo, furt by nam tu zustal pribeh o mladsi, co se trapi ze zpusobu zivota a o starsi, ktera se protlouka, jak to jde, coz znamena vetsinou jako kurva. Jordan se jak film plyne - a to myslim doslova, film ma totiz hodne volny tempo, snazi rozvijet jakousi mytologii, ale kdyz to konecne zacne davat smysl a bejt trochu zajimavy, je konec filmu a zbyde vam akorat tak pocit, ze ste videli uvodni dil nejakyho serialu. Takze celkove ne ze bych se nudil, ale vic nez 3* to proste neda. ()

Bloody13 

všechny recenze uživatele

Do sebe zbytečně zahleděná upířina, která má solidní nástup a zajímavý konec (tam totiž padají hlavy), ale to velké množství flashbacků do minulosti hrdinek je celkem ubíjející - a to i přes tu vypiplanou kameru a některé efektivní záběry. Třeba ten s vnadnou Gemmou pod krvavým vodopádem, že? ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Atmosférické a dekadentní Společenství vlků se mi kdysi líbilo, Jordan nevstupuje na půdu romantické fantasy rozhodně poprvé, připadá mi ale, že jeho pozdní tvorba se té rané kvalitou nepřibližuje. Byzantium představuje po všech stránkách kompromis mezi divácky vděčnou popkornovou podívanou a alternativním zpracováním mýtů ze světa nemrtvých s artovým nádechem. Potíž je v tom, že zvolená poloha neuspokojí ani jednu stranu. Příznivci artu budou (oprávněně) Byzantiu vyčítat mělkost motivů, neschopnost vtisknout příběhu skutečnou osudovost, rozervanost a tragiku ztráty toho nejcennějšího, co nelze nikdy získat zpět. Komerčně naladění diváci budou pro změnu (a opět oprávněně) snímku vyčítat utahanost. Obě skupiny společně pak mohou Jordanovi vytknout jen letmě nadhozenou mytologii světa, ve kterém se Jordanovy hrdinky pohybují. Průšvih to není, leccos vedle kvalitní kamery a hudby zachraňuje tělo Gemmy Arterton a melancholická tvář Saoirse Ronan. Celkově jde ale o film, který spíš vyvolává naděje, než aby je naplňoval. Je prostě k vzteku těšit se na něco, co se nedostaví. Celkový dojem: 55 %. ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Po tomto filmu jsem nabyla přesvědčení, že by někdo mohl vydat knihu s názvem Od Nosferatu až k Edwardovi Cullenovi, aneb dopad moderní doby na vývoj upírů. Protože to, jak se podoba upírů za jedno století změnila, od prvního výskytu na filmovém plátně, až po jejich "moderní" pojetí, je až zarážející. Dříve upíři děsili, vzbuzovali respekt a hrůzu a dnes? Dnes vypadají jako metrosexuální členové kdejakého boybandu na MTV. Být upírem v moderní době je vlastně úplně v pohodě. Nepotřebují už rakve, hlínu, temné prostory, jejich tváře nenabývají nelidských tvarů a o světle a slunci ani nemluvím. Za chvíli tu budeme mít upíry na pláži, se slunečními brýlemi a bronzovým tělem, na které budou letět plážové roštěnky. Oh God... A teď, když jsem zhlédla Byzantium, to vypadá, že dokonce přijdou i o ty špičáky. Chudáci. Co jim vlastně zůstane? Co bude v dnešní době dělat upíra upírem? Kde je Bela Lugosi s tím svým démonickým obličejem a pronikavýma očima? Kde je Fantom noci? Kde je ta hrůzná armáda temnot? Zastavte, chci vystoupit! Alespoň, že Saoirse Ronan je tu nádherná a zranitelná a Gemma Arterton zase sexy a nebezpečná. Ale čekala jsem tedy více. ()

sniper18 

všechny recenze uživatele

Je to dosť dobrá hororová dráma. Má vydarený príbeh o dvoch na pohľad mladých ženách, upírkach z jednej rodiny, ktoré sú už dvesto rokov nútené žiť týmto životom a tak vždy po určitom čase musia opustiť svoj dočasný domov, aby sa aj kvôli ich nevyhnutným obetiam vyhli podozreniu. Práve prijmú možnosť bývať v opustenom penzióne, ale kvôli ich odlišným povahám a prístupom k celej situácii sa dostávajú do rôznych problémov a navyše stále po nich idú aj členovia ich rasy. Sracovanie sa mi páči, rozhodne sa nejedná o nejaký dynamický hororový thriller s množstvom špecifických žánrových prvkov, kde sa stále niečo deje, ale to mi ani trochu neprekáža. Už od začiatku som vedel, že toto bude pre mňa, celé sa to nesie v takom príjemnom pomalom tempe s dôrazom na detail, miesto nejakej klasickej väčšej zápletky tu majú prednosť samotné hlavné postavy, ktoré sú takmer úplne odlišné, jedna podaná v takmer úplnej nevinnosti a druhá zase v jej opaku, takže si vypomáha prostitúciou a násilím, takže majú odlišné prístupy k životu a jednotlivým situáciám. Dobre podaná je aj línia v minulosti, kde sa ukáže pôvod postáv a nájde sa tu aj mnoho iných zaujímavých prvkov, ako písanie listov, priateľstvo s chlapcom a iné. Takže bežné žánrové prvky, ktoré sú väčšinou takmer najdôležitejšie, ako napríklad zvyšní členovia upírskej rasy, štýl ich fungovania a podobne sú tu úplne až na poslednom mieste, takže je to prakticky len naznačené. A trochu zaujme, že upíri sú tu podaní trochu inak, než bežne, títo nemajú problém so slnečným svetlom a ani po zabití nezmiznú. Takže ani o akciu v tomto prípade nejde takmer vôbec, trochu v úvode, kde poteší jedno vydarené gore a ešte niečo a v závere a to je prakticky všetko. Herecké obsadenie je výborné, vydarené hlavné duo Saoirse Ronan a Gemma Arterton, na ktorých to celé stojí a plno zaujímavých vedľajších postáv. Réžia a technická stránka sú na tom dobre, dobrá vizuálna stránka a páči sa mi aj atmosféra, len ma trochu sklamalo, že to nebolo až tak umelecky ladené, ako to spočiatku vyzeralo. Takže som dosť spokojný, tento štýl mám rád a bavilo ma to od začiatku až do konca. 77% ()

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Dlouhé to je. Příběh upírské bordelmámy Gemmy Arterton (hraje jako o život) má dost pamětihodných momentů, které z BYZANTIUM činí zajímavou podívanou, ale nestačí to. Moc táhlých pohledů Saoirse Ronan, moc kecání o tíživém osudu nesmrtelných. Hudba podmanivá, vizuální stránka povedená. ()

Kaka 

všechny recenze uživatele

Je to malý, atmosferický film s fantastickou kamerou a exteriéry. Přesně ten typ filmů, který působí nekonkrétně a nadčasově a není to jenom kvůli tomu jak vypráví o upíří tématice. Možná kdyby hrál hlavní představitelku někdo méně půvabný než Gemma Arterton, šlo by to klidně o hvězdu níže, protože ač je to vizuální žranice, tak ten snímek neví úplne co chce říci. A nebo možná ano, ale činí tak nesourodě a divák neví jestli se jedná o upíří melodrama o dospívající dívence, řešící její zařazení do společnosti a nebo krvavé orgie s useknutými hlavami. Herecky ale silné a vizuálně natolik uhrančivé, že určitě stojí za vidění. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Melancholická pohádka pro pokročilé flegmatiky je tento Upíří příběh. Přeci jenom Jordanovo Interview s upírem stálo na úplném počátku všeho, co si jen dokážu představit a dodnes mě moje fascinace jeho dokonalostí ovlivňuje. Proto ani nebylo možné doufat, že by se Byzantium byť jen této metě přiblížilo, nicméně čím více takový projektů, tím se bude lépe zapomínat na občanskou válku, kterou v žánru vyvolalo Stmívání. Takže minimálně za toto Jordanovi patří velký dík. Protože minimálně atmosférické a svým způsobem originální Byzantium je, nabízí zajímavou variaci na příběh Fanny Hillové a skvělé kostýmy. Takže není vyloženě důvod tento projekt zatracovat. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Určitě se shodneme, že Neil Jordan je sakra schopný režisér, jenže jeho upírský výlet si to dere po hodně nudné cestičce. Žádný zajímavý úkaz vpravo, žádný vlevo. Možná to má fajn kameru a slušné exteriéry, ve výsledku to ale moc nefunguje. Matka je živočišná manipulátorka, dcera tichá a depresivní introvertka. Obě jsou zahrané výbornými herečkami svých generací, nic než rozvláčný děj ale tvůrci nenabízejí. Výjimkou je snad ten nejpovolanější, který se svou vizuální představivostí nejednou potěší. Jinak ale tenhle materiál z důvěrně známých kulis anglického chladného pobřeží a rozpadajících se činžáků v melancholickém kabátu rozhodně nesedne každému. Hlavně bacha, ať neusnete. Přišli byste minimálně o napěchovaný dekolt Gemmy Arterton, který se v každém třetím záběru dere ven. ()

Rogue 

všechny recenze uživatele

Těžko hodnotit - ten surf po melancholicko-zasněné vlně by fungoval i bez upírů, nicméně by to nebylo úplně ono. Stinnou stránkou věci je, že dvě stě let staré děti se pořád chovají jak idioti. A nejen děti. A Caleb Banshee Jones mě vytáčí fest. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Clara a Eleonor sú dve mladé, krásne, dospievajúce ženy. Navonok od ostatných sa nelíšia absolútne ničím. Zdanie však klame. Obe skrývajú hrozné tajomstvo kvôli ktorému sa musia neustále sťahovať z jedného mesta do druhého. Obe tak odlišné a pritom stále spolu. Jedného dňa Clara spozná osamelého muža, ktorý po smrti matky zdedil starý motel s názvom Byzantium. V minulosti obyčajný hotel sa pod vedením Clary zmení na dom neresti. Keď už sa zdá, že našli konečne miesto kde sa usadia, realita naberie opačný smer. Niekto o ich tajomstve už vie a je im v pätách. Výborný dramaticko, mysteriózny príbeh. Film však nebude baviť každého. Nie je tu toľko akcie ako by si človek prial, ako by sa žiadalo. Miestami monotónna story, ktorá mnohých odradí. Z môjho pohľadu, slušný, nadpriemerný snímok - 65%. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Atmosférická, melancholická, ztichlá, místy příjemně zlověstná a bohužel také přespříliš dlouhá nuda. No, nuda... Abych nelhal, Byzantium si moji pozornost udržet dokázalo, jenže pocit jakési zbytečné rozvláčnosti, který jsem měl i při sledování předchozího Jordanova počinu Ondine, mě nakonec neopustil. Palec nahoru dávám za obě herečky (především pak za uhrančivé oči Saoirse Ronan), které toho hodně zachránily. ()

Související novinky

Saoirse Ronan jako bezhlavá královna

Saoirse Ronan jako bezhlavá královna

11.08.2012

Dívku s prapodivným jménem brzy uvidíme v upírském hororou Byzantium a adaptaci sci-fi románu „twilightové“ Stephenie Meyer The Host. Pak se objeví v historickém dramatu Mary, Queen of Scots, který… (více)

Proboha, ještě jedna Sněhurka?!

Proboha, ještě jedna Sněhurka?!

14.02.2012

Letošním soubojem Sněhurky (Mirror, Mirror) a Sněhurky a lovce to neskončí. Po pestrobarevné komedii a akční fantasy přijde trocha kung-fu. Studio Walt Disney se snažilo projekt, předtím známý jako… (více)

Reklama

Reklama