Reklama

Reklama

Byzantium

  • Česko Byzantium: Upíří příběh (více)
Trailer

Eleanor a Clara, dvě tajemné mladé ženy,  hledají útočiště v chátrajícím pobřežním letovisku. Uprostřed zbytků laciného luxusu a polorozpadlých hotelů se pokoušejí sehnat peníze a ubytování. Clara si začne vydělávat jako prostitutka a brzy se setká se stydlivým a osamělým Noelem, který jim poskytne útočiště v opuštěném penzionu jménem Byzantium. Clara, která vždy myslí na budoucnost, ho promění v dům neřesti. Mladší Eleanor, věčná školačka, najde spřízněnou duši ve Frankovi a prozradí mu své tajemství. Narodila se v roce 1804, ačkoliv je jí 16 let a Clara je její matka, přestože je jen o několik let starší. Přiznává, že k tomu, aby zůstali naživu, potřebují pít lidskou krev. V malém, poklidném městečku začínají umírat lidé. A minulost, před kterou dívky tak dlouho prchaly, je pomalu dohání. Zvítězí láska nebo věčný život? (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (303)

Pítrs85 

všechny recenze uživatele

Jak by řekl Márdi- "V podstatě to tama svojí poetiku a originální genius loci..." Byzantium mi přijde jako docela ambiciózní snímek, který však sráží chvílemi až moc plytký scénář a tak má film nejedno hluché místo a člověk si musí co čtvrthodinu kontrolovat srdeční tep, jestli z tej nudy nezkapal. Ale! Saoirse Ronan (to je ta s asi nejkrásnějšíma očima současného Halyvůdu) je prostě talent a nebudu kecat, když napíšu, že celej snímek táhne víceméně jen ona sama samotinká. V hlavě ještě chvíli vydrží klavírní motiv, jinak film vyšumí jak... no prostě hodně rychle. ()

Jordan 

všechny recenze uživatele

vďaka bohu a pánu jordanovi za to, že 80% filmu ukazoval kolosálne cicky gemmy aterton, spolu so zelenými očami krásnej saoirse a gabikou marcinkovou navlečenou do kurvičkovských šatočiek sa táto vizuálne skvostná upírska ságička pozerala i napriek pomalšiemu tempu celkom príjemne; a v druhej polovici to dostalo aj patričné dramatické obrátky, takže napokon i napriek mojej prvotnej skepse nešlo o sklamanie, práve naopak - ženské interview s upírom sa síce nekoná, no jordan ešte stále vie, ako na to; ()

Reklama

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Nemůžu pochopit to, že je Byzantium ve své podstatě divadelní hra. To mě úplně ničí, protože si já jako konzervativní Čech nedokážu představit, že by se v divadelní hře z dneška objevil upír a celé to bylo dost moderní. Nicméně tenhle příběh dokázal, že minimálně jako film dokáže fungovat. Je teda dost komorní, což se o herecké účasti říct nedá, ale já si ho fakt užil. Užil jsem si ho právě přesně kvůli té herecké účasti. Saoirse Ronan a Gemma Arterton je pro mě kombinace taková, že i kdyby film byl totální díra, tak z těhlech dvou holek prostě pořád budu míst radost. Naštěstí film totální díra není a tak 118 minut uběhlo tak, že vrátit se k tomuto příběhu bude snad i povinností. ()

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

Ku rozdílu od mnohých mě ani tak nezaujal vztah dvou žen, nýbrž celé rozvržení mytologie jako takové, které je ale trestuhodně nevyužito a bohužel se přidávají i vady scénaristické (kteréžto psát nebudu, neb nehodlám páchati spoilerů hrůzných), tak i v ohledu dosti přemrštěné délky, které by slušelo ubrat pár desítek minut, ovšem ne z minulosti, která mě osobně připadala o chlup zábavnější. Melancholicky-romantická linka se ovšem taky celkem povedla a ve výsledku dopomáhá dobré atmosféře, která se u mě zasloužila o čtvrtou hvězdičku. PS: další z ukázek naprosto nevhodně vybrané doby vstupu do českých kin, kdy se film z jiných zdrojů k divákovi dostane o měsíce dřív, zrovna tady na to do kina moc lidí po projekci doma nepůjde ()

Jinny 

všechny recenze uživatele

Upírský příběh vyprávěný ženským hlasem. Claře život uštědřil hlavně kopance, nebojí se ušpinit si ruce a upírkou je vlastně ráda. Eleanor je básnířka, která zabíjí jenom ty, co jsou připravení, a svoji lidskost vlastně nikdy neztratila. V jádru tyhle postavy plní stejnou roli, jakou v Interview s upírem hráli Lestat a Luis. Ovšem bez vzájemného jiskření. Děj (v obou časových rovinách) navíc pracuje s pozoruhodnými náhodami. Oproti nedávnému Přežijí jen milenci je ale Byzantium sympatičtější v tom, že si film odpouští snobismus, a má ucelenější příběhový oblouk. A nabízí pořád lepší milostný příběh než Stmívání. ()

Galerie (73)

Zajímavosti (5)

  • Celosvětová premiéra proběhla 9. září 2012 na Mezinárodním filmovém festivalu v Torontu. (ČSFD)
  • Natáčení probíhalo v Irsku v lokalitách County Cork a County Dublin a ve Velké Británii v Jižním Sussexu. (Terva)

Související novinky

Saoirse Ronan jako bezhlavá královna

Saoirse Ronan jako bezhlavá královna

11.08.2012

Dívku s prapodivným jménem brzy uvidíme v upírském hororou Byzantium a adaptaci sci-fi románu „twilightové“ Stephenie Meyer The Host. Pak se objeví v historickém dramatu Mary, Queen of Scots, který… (více)

Proboha, ještě jedna Sněhurka?!

Proboha, ještě jedna Sněhurka?!

14.02.2012

Letošním soubojem Sněhurky (Mirror, Mirror) a Sněhurky a lovce to neskončí. Po pestrobarevné komedii a akční fantasy přijde trocha kung-fu. Studio Walt Disney se snažilo projekt, předtím známý jako… (více)

Reklama

Reklama