Reklama

Reklama

Husiti

  • angličtina The Hussites (festivalový název)
Trailer

Obsahy(1)

Co když se klíčová pasáž našich dějin odehrála úplně jinak, než se nám snaží namluvit učebnice dějepisu? Co když se Mistr Jan Hus v Kostnici ani neohřál, natož aby shořel? Co když měl Jan Žižka víc než jen jedno zdravé oko? Animovaná komedie režiséra Pavla Koutského hravě boří mýty o husitské éře, když na piedestal historie místo kazatele a vojevůdce staví dva neskutečné poplety, kteří se proti své vůli stali hrdiny své doby. Jen to nikdo neví. Mlhoš je nemajetný šlechtic a Záboj chudý odjakživa. V jedné pražské hospodě je svedla dohromady náhoda a snaha aspoň na chvíli utéct před vlastními problémy (převážně s ženskými). Jako ideální pěšáky pro svou rafinovanou šachovou partii si je vybere Čeněk z Vartemberka, nejvyšší český purkrabí, který zručně lavíruje mezi panovníky Václavem IV. a Zikmundem (ač bratři, z hloubi duše se nenávidí), aby z toho měl on sám co největší prospěch. Když najme Mlhoše a Záboje, aby zavezli kacířského kazatele Jana Husa na kostnický koncil, netuší, že tím nastartuje lavinu, která nakonec možná smete i jeho. Mlhoš a Záboj totiž nejsou schopní splnit ani ten nejmenší úkol, což kompenzují typicky českou vychytralostí a uměním ztřeštěné improvizace, které zásadní měrou ovlivní průběh a výsledek husitských válek. Hus, Žižka a vlastně i celé dějiny se mají na co těšit. (CinemArt)

(více)

Recenze (82)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Jednodušší animace by mi asi ani nevadila. Ale ta pokroucená historie, ta se přejít úplně nedá. Chápu, že se to snaží libovou a vtipnou formou zacílit na děti. Nejsem si ale jist, že děti v tom dokážou číst, vzít si tu pravdu a nevzít si ty nesmysly. Podle mě horko těžko. Tady se prokazuje, jak tenká je hranice kresleného filmu pro dospělého a pro děti. Ne nadarmo ti nejlepší (v Pixaru nebo v Disney) to umí sladit tak, že to sedne pro obě věkové skupiny. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Jan Hus zde mluví, zpívá, rapuje a básní o tom, jak pravda musí vždy zvítězit. Ale nakonec s úsměvem dojde k závěru: „A víte co, kluci český? Dobře jste se z toho vylhali, takhle se to dělá!“ Není ani tak problém s tím, že jsou tu v domnění vtipnosti dějiny překrucovány, ale že jsou před děti předkládány podobně morálně prohnilé postavy. V jakékoliv civilizované kultuře by nakonec Hus odvětil, že hrdinům sice vše vyšlo a skutečně si zachránili krk, což byla jediná motivace jejich činů, ale tohle prolhání se za štěstím přece není možné. Hrdinové by se káli, přiznali, omluvili a byli by napraveni. Ano, je to klišé, ale je to správné a morální klišé. Ve filmu pro nejmenší (ať se z toho tvůrci vymlouvají jak chtějí, chodit se na to bude s dětmi) tedy. Zmínit musím i ne jednoduchou, ale vyloženě nekvalitní a odfláklou animaci. V distribučních listech se režisér přiznává, že primitivnost animace se nepokoušel zakrýt. Ovšem „záměrná jednoduchost“neznamená, že můžete rovnou měnit barvu oblečení postav během jedné scény, zapomínat jim dokreslovat části těl, nebo je rovnou nechat na plátně poblikávat, různě trhavě mizet a přeskakovat. To není stylizace, ale jen lajdáctví a naprostá neúcta vůči platícímu publiku. Tvrzení, že film vznikal řadu let a stál dvacet milionů, je humornější než jakýkoliv vtip ve filmu. PS: Opravdu mě dostává, jak se to snaží tvůrci omluovat tím, že to není mířeno na děti. To je směšné - ten film je nepochybně mířen na děti. Dlouhé sekvence, kde někdo někoho honí ve stylu Toma a Jerryho, nemají dospělého čím zaujmout a pobavit, spousta primitivního fyzického humoru rovněž. Čili tohle JE film primárně pro děti a žádné blbé výmluvy, prosím! ()

somnar 

všechny recenze uživatele

Ještě v polovině tohoto filmu jsem si říkal, že kdybych měl děti, tak je na to rozhodně, ale rozhodně nepošlu, po skončení ale musím konstatovat a poupravit na "nikdy nebudu mít děti, aby tohle náhodou neviděli". Pořád v tom někdo opakuje, že "pravda vítězí", ale zárověň to dětem vštěpuje, že když budou lhát a manipulovat, tak nejdál dojdou, a když budou slizkejma čecháčkama, tak budou úplně nejvíc. Nikdy víc! 20% ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

Snaha o nadhled, není-li zakotvena v hloubce skutečného umění a zralosti, o řemeslu nemluvě, končívá trapně. Po Listopadu je podobných pokusů o řachandu z šesté cenové skupiny až neúnosně mnoho. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Řada recenzentů i "recenzentů" se ptá, komu jsou Husiti určeni. Dětem? Dospělým? Po dnešku můžu bez obav a trochu sobecky říct, že nejspíš mně. Být film méně natahovaný (obzvlášť část mezi záchranou Husa a zrodem Žižky), byl by ještě lepší. Nápady mu nechybí, Pavel Koutský nejvíce řádí ve chvílích, kdy ožívají všemožné nákresy (vynálezcovy bojové stroje, zvlášť ten první tank s okovaným cepem místo děla), velice dobrý je i dabing (škoda jen, že Viktor Preiss Husa také nezpívá, když zpívat umí) a hudba, přestože není od Petra Skoumala, nýbrž od Miroslava Kořínka. Je to sice jednoduchá zábava, ale nijak závadná nebo vyloženě urážející. Jo, to když si vzpomenu na Čtyřlístek ve službách krále... Brrr. ()

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

Tohle někdo podělal, hodně, ovšem otázkou je, kdo za to může, on už fakt, že do kin i na DVD šel film pod názvem " Husiti ", přičem na začátku filmu je uveden původně plánovaný název " Hus i ti Husiti " vypovídá o souladu jednotlivých složek procesu výroby a propagace... Kdyby to jen nebyla taková dementnost... Dovedu si představit, že by výsledek mohl být dobrý, buď by tomu pomohlo jasné zaměření na dospělého diváka, kdy by prostě nebyl problém v tom, že hlavní postavy jsou v podstatě alkoholické svině, které neustále lžou, chlastají a zdrhají, takhle je prostě neskutečně mimózní představovat takové postavy jako hrdiny malejm dětěm, žel přítomno je i dost dalších chyb, které jsou jenom diletantské, třeba že písňové party Mistra Jana nezpívá dabér jeho hlasu Viktor Preiss, který zpívat umí. Bohužel, všechny přítomné písničky jsou neskutečně debilně otextované (vyjma Kdož su boží bojovníci, přirozeně) a zní hůř, než titulní písničky animovaných seriálů pro děti v maďarském dabingu, ona je hudba celkově jako z nějaké hodně nepovedené představy o němé filmové grotesce. Docela obstojná animace a pár fungujících vtipů rozhodně nedokáže celek udělat něčím jiným, než jen zhovadilostí, která chce být vtipná parodie historie, ale jde ji to asi jako třínohé fretce klasický balet. ()

Ampi 

všechny recenze uživatele

S Husity (tímto dílem) mám obsahový problém, i když obhájci tohoto filmu budou upozorňovat na to, že je nevážný a je určen především pro děti. Ale i tak jsou tam věci, které tam podle mne nepatří. Na druhou stranu animace není špatná, občas se najde i humor a především jsou výborně nadabování. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Dnešním dětem je problém přiblížit historii. Nebaví je. Je to průda a vopruz. Proč vůbec něco vědět o Ramsesovi, Jeruzalému či nějakém Husovi? Důležité je přeci vědět, kde je dobrej wifi signál, kdo má na kartě nasosaný nějaký cracklý full prima hry a apps, co kdo vycraftil v minecraftu atd... -----Všechno je na to učitelích a způsobu výkladu dějepisu. Udělat to nějak zábavně a záživně nedokáže každý. Drcení dat a událostí nazpaměť je ta nejhorší cesta. Proto vítám každou snahu připomínat naší historii dětem jakoukoliv formou. Máme svojí historii a máme nač být hrdí. Bohužel vlastenectví je u nás dnes stejně vyčpělý pojem jako Jan Hus se svojí pravdou... Hodit dějiny zábavnou formou na filmové plátno je myslím jednou z cest, jak dětem nenásilně některé události sdělit, oživit či ukázat... O to více však musí být tvůrci opatrní v tom, jakým způsobem to budou prezentovat. Nechci tvrdit, že nelze udělat kreslenou pohádku o Janu Husovi, protože by to bylo znesvěcení velké ikony naší historie... ale je třeba to udělat vyváženě. Ať je tam humor, ale ať je tam i to o co se mistr Jan snažil, co propagoval a zač zemřel. Tady mi přišlo, že nějak převažovala ta zábavnost, muzikálnost a tak mi to celé přišlo špatně pojaté. Je to velká škoda. Dávám tedy jen jeden kalich. * ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Nudná pohádka o tom, jak to tenkrát mohlo být. Pro děti zaručeně zcela nekoukatelné, pro zbytek minimálně nudné. Takže film není určen pravděpodobně vůbec nikomu. Docela dlouho jsem na snímek čekal, protože obrázky vypadaly docela zajímavě, ale ve finále převládá zklamání. Čekal jsem, že bych se místy snad i mohl pousmát, ale tohle mělo ke komedii brutálně daleko. Vlastně mě vůbec nenapadá, co pěkného o snímku vyplodit. Hvězdička za evidentní snahu něco vytvořit. Něco dost nejasných tvarů a rozměrů. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

K faktickým a nezáměrným chybám bych jen podotkl, že Malešov u Kutné Hory není žádným městem, jak se o něm ve filmu mluví. Kombinace dějin, fikce a muzikálu je poměrně smrtelná. Kdyby místo písniček obsadily vtipy, dalo se s tím něco dělat. Jenomže vtipy přítomné se nedaří a pozitivem zůstává jedině dabing Kaisera s Lábusem. Neodpustitelné je dvojobsazení postavy Jana Husa (Viktora Preise v písničkách střídá kdosi..). Právě písničky a křečovitá snaha u humor Koutského netradičnímu animovanému pokusu zlomily vaz. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Som za popularizáciu histórie medzi deťmi a mládežou, nakoľko väčšina učiteľov je príšerne nudných a nikoho nezaujímajú suché prednášky o dátumoch, menách a bitkách, pričom sa nedáva dôraz na súvislosti. Pritom dejiny sú krásne, je to súbor príbehov, historiek a je plná pikošiek, afér, zaujímavostí. Takým spôsobom treba vykladať látku, aby učiteľ zaujal. To sa väčšinou nedeje. Kreslení husiti sú však opační prípad. Chceli to poňať až príliš detsky a minuli sa faktom, urobili z tak dôležitého úseku českej histórie grotesku. Baviť ale neznamená znevažovať. Tento projekt mal dobrý úmysel, ale nevydarenú formu. ()

triatlet 

všechny recenze uživatele

Z historie se člověk může poučit, nebo si z ní může dělat legraci. Autoři přišli s vtipným nápadem, jak zakamuflovat Husův konec a Žižkův zrod. Při kázáních podsouvají Husovi přímo citace z Výkladu Viery, Desatera a Páteře, což přičítám k dobru. Líbilo se mi i propojení na osobnosti světových dějin. Od filmu jsem moc neočekával, nakonec jsem byl příjemně překvapen. Otázkou zůstává, komu je film určen: (základo)školáci neznalí příčin a fakt, nepochopí. Díky filmu se může diskutovat o manipulovatelnosti dějinami. Dějiny udatného národa českého jsou ve své zkratce mnohem lepší. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Nechápu, co takováhle ptákovina dělá na ČT Art? Umění to není, leda že by ČT podporovala pohled na nestatečné Čechy. A vlastně ani zábava ne, protože teď budu muset synkovi vysvětlovat, že Leonardo Da Vinci skutečně husitům nepomáhal, že v bitvě u Malešova skutečně neměli magnety nebo že Houston skutečně nemá s Husem nic společného a že skutečně Hus na Měsíci nepřistál. Chápu snahu o odlehčení, jiné pojetí dějin, ale tady to nemá žádné hlubší opodstatnění a vede jen k závěru, že Češi nejsou stateční, ale vychcaní jak mraky, a že jim často pomohla náhoda, k ničemu dalšímu se vyzněním snímek nedopracoval. A to nezmiňuji úděsný a plochý dabing bez emocí, případně písničky, jež jsou tak mizerné a tak mizerně zazpívané, že mám sto chutí stisknout červené tlačítko. Mimochodem, Hus ani Žižka se nikdy nemohli setkat s Da Vincim, ani s Kryštofem Kolumbem. Jestli chcete vědět, jak vypadá historická kreslená parodie, koukněte se na Asterixe, ale i tam tvůrci ctí historická pravidla. ()

Terva odpad!

všechny recenze uživatele

Bylo, nebylo...Hus i ti Husiti....... Příšerný. Husův prach asi vztekle létá po "polovičních" Čechách. Nevěděl jsem, zda se mám smát nebo brečet. Z kvalitním grafickým programem bych to asi natočil líp. A to neberu v potaz, jak je tu Pravda překrucována. Ještě, že jsem na to nešel z dětma do kina. Když jsem to viděl na dvd, dětem jsem to vyloženě zakázal. Ale jim je nějakej Hus u p...a raději si pustily Jak vycvičit draka 2. ()

Sandiego 

všechny recenze uživatele

Precizní dekonstrukce jednoho z nejodolnějších národních mýtů! Koutský správně pochopil, že manipulace s dějinnými fakty nelze překonat jen další "zaručeně objektivní" a "pravdivou" verzí, ale manipulací přiznanou, nijak se neskrývající za přirozené obrazy. Sám vytváří vlastní filtr skrze neuctivou aktualizaci a díky ironické nadsázce na něj neustále upozorňuje, podrývá jej a nakonec přispívá i jeho rozpadu až surreálně absurdním vygradováním. Díky hře s estetikou socialistického realismu, spartakiád a masových hnutí režisér předkládá svoji optiku odpovídající současné mentalitě vedle dalších dějinných výkladů a rovněž skrze neustálé aluze tematizuje to, co jej na husitském hnutí fascinuje - jeho předznamenání všech dalších revolucí a tyranií davu. Husiti jsou tak v prvé řadě inteligentní reflexí a zároveň negací mýtotvorného potenciálu velkých dějinných událostí, jejich zábavnou relativizací a převyprávěním v rámci současného přehnaně pragmatického vnímání světa. Kdo v nich vidí jen satiru na současné mocenské půtky a morální úpadek či film primárně určený pro dětské publikum, ten právem zůstane neuspokojen či dokonce pobouřen. Film nemá cílové publikum a to je sympatické, akorát trochu mohl šetřit s ústupky co nejširší divácké obci včetně generace náctiletých v podobě nevanalézavých až samoúčelných písňových vložek, jejichž texty se v žádném případě nevyrovnají třeskutým dialogům. Co se týče technické stránky, některým nedostatkům se film nevyhnul. Když ale vezmeme v potaz dnes již unikátní a nesmírně pracnou metodu animace, k níž se Koutský odhodlal a musel v průběhu několika let pokreslit kolem půl milionu papírů, pozastavovat se nad drobnými nesrovnalostmi v barvách či nedostatečné návaznosti v pohybu by bylo krajně nevděčné. Koutský je osobitý tvůrce a vyměna jeho nezaměnitelného stylu tza dokonalou počítačovou animací s nezvbytnými cizími vstupy by hraničila s kardinálním hříchem až herezí. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Když v jednom dni vidíte "Jana Husa" od Otakara Vávry a hned po tom tohle, říkáte si, jestli to současní tvůrci mysleli vážně. Animace není špatná, ale pro nějakou komedii. Bohužel si nemyslí, jestli pojetí Husa a husitů tímhle způsobem je skutečně to pravé. Dle mého tedy není a navíc to ani není zábavné. ()

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

proti alternativnímu pojetí dějin nic nemám a pokud by se to udělalo dobře,mohla by to být víc než slušná zábava.Bohužel neudělalo a i když tu a tam vykoukne solidní gag (tank s cepem,Hustown),který je skoro až Cimrmanský,zbytek je jen nic neříkající a rádobyvtipné cosi,které ve finále neocení ani děti ani dospělí...30% ()

honajz2 odpad!

všechny recenze uživatele

A to se ještě přemáhám, abych tu slabou hvězdičku dal a třeba to ještě nakonec změním na odpad. Největší průser Husitů je v tom, že sám neví pro koho je určený. Pro děti? Ani ne, děti jsou debilní a to, že se zde schválně překrucuje historie ty jejich malé mozečky prostě nepochopí, takže klidně sežerou, že Houston je pojmenován po Husovi. No jo, jenže když uděláte animovaný film ve stylu Dějin udatného českého národa (a otázka pro intelektuály: Pro koho je ten seriál primárně určen?) a v tom stylu dokonce tak i vypadá celý film, tak se pak nedivte, že na to rodiče tahali do kina děti a když to pak odvysílala ČT Art (v osm hodin, jestli si to dobře pamatuju), tak se na to taky koukaly děti. Kromě alternativního výkladu dějin, který nejspíš nepoberou, se taky dočkají pořádné dávky amorality. Perfektní. Tím pádem by měli být Husiti určeni pro dospělé. Jenže pro ty to taky není - celý film je strašně infantilní a veškeré humorné situace tu jsou podané jak pro pětileté děti, přičemž většina jsou vtipy mířené cíleně na děti. Tomu tady fakt někdo říká inteligentní humor? Tím pádem je inteligentní humor i v Tomovi a Jerrym a podobných kravinách pro děti... Nepobaví to ani puberťáky, tudíž je to film buď pro pár vyvolených diváků nebo pro nikoho. Navíc je to neskutečně nudné, natahované, všechny postavy jsou zde strašně nesympatické, anímace je odfláknutá (a ne, nepožaduju po animáku animaci jak od Pixaru, třeba filmu Marťan Mercano jsem dal 4* a jak to vypadá...) a co je úplně nejhorší, celé to je muzikál (!!!), zpívá se tu co 3 minuty a všechny, všechny ty písně tu jsou naprosto příšerné. Kdybych nemohl přetáčet, tak bych podruhé v životě nějaký film nedokoukal. A víte co? Kašlu na nadhodnocování kvůli pokusu o snahu o (na komedii) relativně dobrý nápad a dám odpad!, protože tenhle film je špatný snad ve všem a ta hromada muzikálových čísel mě bude strašit ve snech víc, než kdejaký horor. A ty povýšenecké kecy o tom, že jsme to nepochopili, ať si někteří uživatelé strčí někam. Já to pochopil moc dobře a o to víc si uvědomuji, jak strašně špatný to je film. odpad! ()

Reklama

Reklama