Reklama

Reklama

Špion, který mě miloval

  • Česko Agent, který mne miloval (více)
TV spot

Obsahy(1)

Studená válka v plném proudu, James Bond v nejlepší formě. Roger Moore v hlavní roli britského akčního filmu. Britská jaderná ponorka po nečekaném výpadku energie záhadně zmizí z armádních radarů. Totéž se stane s jednou ruskou ponorkou. Britský tajný agent 007 James Bond je kvůli incidentu odvolán z úkolu v Alpách, kde stačí v sebeobraně zabít sovětského agenta KGB. Jeho první cesta vede do Káhiry k bohatému překupníkovi Fekkesovi. Ten měl na černém trhu zprostředkovat prodej mikrofilmu s plány zařízení, které umožňuje právě sledování ponorek. Zde se Bond setká s ruskou agentkou XXX, půvabnou majorkou Aňou Amasovou, stejně jako se zabijákem Sandorem a především s nezničitelným obrem s přezdívkou Zub. Zabiják, který kromě svých svalů používá i stisk umělého ocelového chrupu, pracuje pro loďařského magnáta Stromberga. Bond s Amasovou musejí spolupracovat, aby odhalili Strombergův zločinný plán: šílený boháč s pomocí obřího tankeru ukořistil obě ponorky a teď z nich chce vystřelit jaderné střely na New York a Moskvu. Tím hodlá vyvolat celosvětovou jadernou válku a zánik lidstva na zemském povrchu. Zároveň buduje podmořská města pro novou „nezkaženou" civilizaci. Bond a Amasová se v boji proti Strombergovi osvědčí jako skvělí spolupracovníci – ovšem jen do chvíle, kdy se ukáže, že ruský agent, kterého 007 zabil v Alpách, byl Aniným milencem... (Česká televize)

(více)

Zajímavosti (51)

  • Roger Moore si za film vydělal 1 milion amerických dolarů. (ČSFD)
  • Společnost Shell nabídla produkci zdarma jeden ze svých prázdných tankerů pro natáčení scén se supertankerem Liparus. Produkce ale nabídku nakonec nevyužila zejména ze dvou důvodů: vysoké denní pojištění tankeru (60 tisíc amerických dolarů za den) a také fakt, že prázdný tanker by čněl velmi vysoko z vody a nevypadal by jako ponořená loď s ponorkami uvnitř. Pro natáčení byl proto vytvořen obří model tankeru. (Stejšn)
  • Pro tuto bondovku bylo napsáno patnáct verzí scénáře. Nakonec se producenti rozhodli pro Maibaumovu a Woodovu verzi. [Zdroj: časopis Cinema 1/2003] (Locksley)
  • Natáčelo se od 31. srpna 1976 do 26. ledna 1977 v Anglii, Itálii, Egyptě, Švýcarsku, Kanadě a na Bahamách. (Varan)
  • Richard Kiel mohl mít kovové zuby v ústech kvůli nepohodlnosti souvisle jen 35 vteřin. (ČSFD)
  • Filmaři měli k dispozici celkem 8 vozů Lotus Esprit, jeden upravila firma Perry Submarines pro pohyb pod vodou. Při natáčení jej potápěči pomocí kabelů a elektromotorů vodili po dvacetimetrové kolejnici. (Martin_Happy)
  • Za skok na lyžích dostal kaskadér Rick Sylvester rekordních 30 000$. (Zeebonk)
  • Úvodní honička se natáčela v Alpách a následný skok v Kanadě. (Zeebonk)
  • Titulní píseň "Nobody Does It Better" nazpívala americká zpěvačka Carly Simon. Jde o první bondovku, u níž se název úvodní písně neshoduje s názvem filmu, verš "The Spy Who Loved Me" se však objevuje v textu. (skudiblik)
  • Automobil Lotus Esprit, kterým se v tomto filmu Bond prohání po vodě i po souši, se stal po premiéře velmi žádaným vozem. Někteří zájemci na něj museli čekat v pořadníku až tři roky. (Colonist)
  • Toto je teprve druhý film, ve kterém se Bond jako bývalý námořní kapitán objeví v uniformě. (Colonist)
  • Jako hlavní protivník se měl v tomto dílu opět objevit Bondův úhlavní nepřítel Ernst Stavro Blofeld, ale jelikož to majitel práv na tento charakter nedovolil, jeho postava byla změněna na Karla Stromberga. (Colonist)
  • Natáčanie automobilovej naháňačky na Sardínii sa pripravovalo 3 mesiace a zrealizovalo za asistencie 70 členného štábu a s použitím 4 kamier. Navyše, celé to natočiť trvalo približne 5 týždňov. (beso74)
  • Pôvodne mal film natočiť Guy Hamilton, ten však dal presnosť inému projektu - Superman. Avšak podobne, ako v prípade Jamesa Bonda, aj v tomto prípade sa k réžii nakoniec nedostal. (beso74)
  • Svetová premiéra filmu sa uskutočnila v londýnskom kine Odeon Theatre, tak ako sa na agenta jej veličenstva patrí, symbolicky 7. júla 1977 (7.7.77). (beso74)

Související novinky

Zemřel původní Boba Fett Jeremy Bulloch

Zemřel původní Boba Fett Jeremy Bulloch

18.12.2020

Ve věku 75 let zemřel herec Jeremy Bulloch, původní představitel námezdního lovce Boba Fetta z Impérium vrací úder a Návrat Jediho. Stalo se tak jen týden poté, co zemřel jiný herec ze Impéria, David… (více)

Reklama

Reklama