• gouryella

Rozhodne povedenejsi nez podobny film s Karle Gottem, ale presto ani herecke vykony (predevsim ten Dohnaluv je dosti smesny) ani samotne pojeti pribehu nemuzou potesit.(25.7.2002)

Ve srovnání s Mixou se i Dohnal překonává, jak by taky ne, byl to jeho kasaštik z divadla.(19.2.2009)

• Mariin

Dobový pohled (1937): Film mohl být lépe zpracován. technicky je hodně nedokonalý, dějově slabý.(26.1.2009)

První filmová adaptace populární báchorky Josefa Kajetána Tyla je klasickým vzorem svévolného zacházení s národní klasikou. Celý příběh byl režisérem Innemannem obohacen o řadu nepochopitelných vedlejších motivů (záletný zámecký písař) a naopak zkrácen o některé klíčové momenty. Švandova ztracená matka je proměněna v zámožnou hraběnku, Vocílka zůstane nepotrestán a titulní hrdina se po turecké příhodě, která byla jen snem vydá do Prahy. Nakonec se stává majitelem panství a o lásku Dorotky nemusí takřka bojovat. Celému projektu paradoxně uškodila samotná záminka: devadesátileté výročí vzniku hry. Jako pocta je snímek nepřijatelný a obstojí pouze pro konfrontaci s pozdějšími barevnými socialistickými verzemi. V tomto poměru vychází nejlépe i hlavní dvojice Švandy a Dorotky v hereckém podání Jiřího Dohnala a Heleny Bušové. V úloze prohnaného Pantaleona Vocílky se objevil člen činohry Národního divadla, nadaný scénárista a hudební textař Josef Gruss, pro nějž tato role znamenala největší filmovou příležitost. Hlavní poselství Tylova díla navzdory všem úpravám ovšem nikdy nevymizí. Vždyť česká hudba a český muzikant má dodnes ve světě renomé a uznání.(29.8.2009)

• kajas

Já nebudu nikdy fanynkou filmů pro pamětníky. Nudné, nesympatické ve všech směrech, herce jsem od sebe v tmavých scénách mnohdy nerozeznala. Dost tragický zážitek.(22.12.2011)