Reklama

Reklama

Ve snímku z dílny Roara Uthauga se ocitáme ve fiktivním světě nehostinné krajiny, kterou už deset let ohrožuje mor. Divákům tento snímek nabízí epicky rozsáhlé akční filmové dobrodružství a vypráví příběh devatenáctiletého děvčete, které se po zabití celé rodiny dostane do rukou zločinecké skupiny společenských outsiderů. Brzy však zjistí, že v jejich společnosti ji čeká osud horší než smrt, a tak se pokusí s pomocí mladšího děvčete z tábora utéct. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (119)

verbal 

všechny recenze uživatele

Pojmy Thriller / Akční / Dobrodružný / Historický svádí člověka k představě nabušené, nápadité, středověké akční řezničiny. Notabene počte li si před tím v nadšených výšplechtech zdejších erudovaných teoretiků. Ačkoliv jsem s těmito entitami již důvěrně obeznámen a vím, že by byly schopny opětkovat i monoskop, protože je príma barevný a strhujícím způsobem píská, opět jsem naivně zadoufal, že tentokrát to bude výjimka a pobaví se i zdravý, heterosexuální divák. Ani hovno. Viděl jsem pouze tisíckrát omletý, klišovitý, ultranudný Vasův běh za účasti pěti nemytých Norů a dvou místy až otravných fakanů. Sice mi na začátku vysvětlili, že skoro všichni obyvatelé Norska chcípli tehdy na mor, ale při výše zmíněné kategorizací bych stejně nikdy nevěřil, že budu nucen sledovat vleklé adopční trampoty ohyzdné babochlapí banditky, která je kapku nerudná, protože by na ni nikdo nevlezl ani s nožem na krkavici. Ale příroda je tam opět pěkná! Lesy, kopce, fjordy a tak.... ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Flukt se podle úvodního titulku odehrává v Norsku v roce 1363, ale je to úplně jedno, klidně by se mohl odehrávat v Norsku v roce 2675 po nějaké celosvětové katastrofě, kvůli níž se rozpadla společnost a lidé přežívají v malých tlupách zpátky v divočině. Opravdu, spíš než jako historická bojůvka (ťuk, ťuk, ťuk, ťuk) na mě film zapůsobil jako drsný postapokalyptický survival, v níž zbídačené postavy odhalují své pod drsnou skořápkou skryté zbytky pozapomenuté humanity. Řemeslně je to špička, kamera úžasná, herci padnoucí. A ve své podstatě je to dost smutný příběh. Jen tu závěrečnou minivyvražďovačku si tvůrci mohli odpustit. 7/10 ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Že jsem radši nešel do nějakýho supermaketu přepočítávat přesnídávky v regálu. Film je originální asi jako Putinův účes. Něco mezi Rambem a Lovci mamutů. ()

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Všechna klišé útěkářských filmů vecpaná do 80 minut. Jen s tím rozdílem, že lovnou kořistí i nemilosrdným honcem jsou ženy. Chlapi jsou zde pouze za komparz sloužící k tomu, aby dělal problémy, občas měl cukání v kalhotech, nebo zemřel. Co se vizuální stránky týče, tak podle režiséra je víc cool se netrefit. Šípem, mečem i nožem. Nepopírám, že o postavách bych se možná rád dozvěděl více, ale na druhou stranu, ono šlo hlavně o to, aby se všichni proběhli po norských lesích. Což si herci i štáb dozajista užili. Ale přeju režisérovi serióznější látku a stejně velkou chuť se takhle vyřádit. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Je hezké, že se Norové snažili natočit středověký příběh plný pseudo Vikingů a zahrnující jejich nádhernou krajinu. To by ale hlavní role nesměly být magoři a holka, která se na plátně prohání stejně nevýrazně jako jeden z tisíci mraků na zachmuřelé obloze. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

,,UTEKLA!“...... /// To si takhle pár moudrejch seveřanů řeklo, že pohřešovanejch holek v těch jejich současnejch lesích už je dost, a že by mohla bejt prdel, nechat je zdrhat třeba v roce 1363. Místo nadrženejch inženýrů a jiný chamradi, vytvořit tlupu voplzlejch smradlavejch hňupů, kterejm bude velet modrooká Dáša a místo kulovnic budou sekery, taky luk se najde….. a proč by né? (říkám já….) Ty lesy jsou hezký v každým století a na ten nápad – aspoň se nemusíte mořit s historickejma souvislostma a vymejšlet kraviny, kterak nešťastná osoba v lese zabloudí. Prostě vyvrhnete lidi do přírody a vono už to nějak půjde. Standartní podívaná, která i díky stopáži nemůže nudit. /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Mám rád ty Norský houštiny, ve kterejch za to mladá holka umí vzít. 2.) Thx za titule ,,sasacz“. /// PŘÍBĚH *** HUMOR ne AKCE *** NAPĚTÍ * ()

ricci.s 

všechny recenze uživatele

Tu vôbec nemám čo riešiť, lebo tento typ filmov milujem z celej duše. Nekompromisný survival, v ktorom musí hlavná hrdinka zlikvidovať pár hajzlíkov na čele s jednou škaredou modrookou blondýnou, aby ostala nažive, a tak sa naháňajú v nádhernej prírodnej panoráme. Už dlho som si nejaký historický film neužil tak ako tento. Keď severania využijú hory, lesy a skaly ako hlavný oporný bod filmu, nepáru sa so zabíjaním detí a ďalších kladných postáv, a celé to obalia do melancholického, smutného, pomaly až "pohrebného" hudobného doprovodu, tak nie je možné, že by to nezafungovalo. Úžasný film, ku ktorému sa budem ešte mnohokrát vracať. ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Excelentní KUS! Kdo by jen řekl, že v roce 2013 zažiju Historickéj Orgasmus! Escape je svižná, napínavá, Norská Pecka se super Zápornou Herečkou Ingrid Bolsø Berdal, pro ty co nevědí, tak Ledová Smrt 1,2! Musím pochválit Překrásnou Norskou přírodu, Působivý soundtrack nahánějící mi husí kůži vždy,když se něco začlo dít! V závěru jsem se dočkal Skvěle provedeného Revenge 19 leté bezmocné Dívky, která chytře Likviduje poslední přeživší ! Tenhle flick mi udělal strašnou Radost, jelikož mně i párkrát dojal a slzám jsem se nebránil ! Po druhém zhlédnutí nadšení lehce skleslo,ale stále dobrý! 80% ()

Flipnic 

všechny recenze uživatele

Jako je to paráda, to jednoznačně!! Ale je to takovej "malej" film, na který si asi po měsíci už moc nevzpomenu. I když mluví všichni o "survivalu", trochujsembyl zklamán, protože survival mívá tradičně většinou hodně pomalé vyprávění a svojí houstnoucí bezvýchodnou situací drtí diváky... Ne, že by to bylozavedené pravidlo, ale u většiny kousků to tak vždycky bylo. No nic, tady máme rychlý "survival". Je to hodně akční a děj se valí kupředu jak lavina. Špičková hudba dokresluje už tak drsně "nasranou" honičku po severské přírodě a krátké klidné momenty střídají rychlé a dynamické scény. To bylo super. Partička herců fajn. Jen ta krátká stopáž, sakra už tak to bylo na mne až moc rychlý a když to bylo v nejlepším, byl konec ... Kdyby ... ano nemám rád kritikovo slovo "kdyby", ale tady si jej neodpustím... Kdyby do party hrdlořezů přidali tvůrci takaspoň ještě dva zabijáky, celý děj by se mohl krásně nastavit o 15 min a rozhodně by to u mě bylo na 4*. Ono to vlastně je tak dobré, že mi bylo líto, že to není delší, protože jsem si to fakt užíval ... ()

Bloody13 

všechny recenze uživatele

Tahle historická naháněčka skrz mrazivou, ale nádhernou přírodu vzdáleně připomene příbuzného Centuriona. Jen tu banda hrdlořezů nehoní boje schopné vojáky, ale dvě nebohé dívky, které mají jen pramalou šanci proti tlupě ozbrojenců a násilníků. Tu navíc vede pěkná svině v podání Ingrid Berdal (Fritt Vilt), která si svojí roli fakt užívá. Možná trošku zamrzí krátká stopáž (bez závěrečných titulků pouhých 74 minut) a lehké zpomalení v prostředku filmu, ale tempo opět nakopne prohození rolí kočky s myší a následná rubačka. Nuda tedy nehrozí. ()

George Stobbart 

všechny recenze uživatele

Na Flukt, resp. Escape som sa tešil už dlhší čas, keďže sa tu znova stretli režisér Roar Uthaug a herečka Ingrid B. Berdal, ktorí spolu pred rokmi pripravili dokonalý Fritt Vilt. A sklamanie sa našťastie nedostavilo, hoci v tomto prípade už ide o celkom iný film a vlastne aj žáner. Drsný dobrodružný thriller s detskými hlavnými hrdinami, ktorý miestami, ako to už bolo spomenuté; pôsobí nielen historicky, ale až postapokalypticky. Hutná severská atmosféra, dobrý spád, jednoduchý, ale postačujúci dej, kvalitný audiovizuál a uveriteľné herecké výkony vytvárajú šikovnú, nenudiacu jednohubku. A aj keď film na niektorých úsekoch trochu stráca dych, myslím že si zaslúži oceniť, aj preto, že to celé dokázali natočiť behom 28 dní s rozpočtom 2,6 mil. usd, za čo by slávni a preceňovaní americkí tvorcovia nevyrobili ani trailer. ()

sniper18 

všechny recenze uživatele

Je to vydarený historicko-dobrodružný thriller z nórskej produkcie. Má výborný príbeh odohrávajúci sa v stredovekom Nórsku o dievčati, ktoré so svojou rodinou prechádza krajinou, aby našli lepšie miesto pre život, lenže sú prepadnutí skupinou banditov na čele s drsnou bojovníčkou, ktorí celú rodinu vyvraždia a ju vezmú do zajatia. Tu si uvedomuje, že musí uniknúť za každú cenu, čo sa jej s pomocou mladšieho dievčaťa, ktorú si bojovníčka prisvojila aj podarí, ale zabijaci urobia všetko preto, aby ich dostali. So spracovaním som nadmieru spokojný, mrzí ma jedine tá príliš krátka dĺžka, kvôli ktorej sa tu toho vlastne ani až tak moc neudeje, ale inak si nemám na čo sťažovať, po veľmi rýchlom úvode si hlavná hrdinka pobudne chvíľu v zajatí a už nasleduje prakticky len jedna dlhá naháňačka, veľmi dobre zvládnuté sú aj tie oddychovejšie sekvencie, hlavne časť s lovcom, rozhodne poteší aj posledná fáza, takže sa je stále na čo pozerať. Čo sa týka akcie, tvorí ju samozrejme hlavne samotné prenasledovanie, ktoré je napínavé, k tomu nejaké tie likvidácie, no práve tieto scény so zabíjaním na moje prekvapenie nepôsobia až tak surovo, krv im nechýba a celkovo sú dobre zvládnuté, ale prišli mi možno až moc americké, skôr som očakával ten drsnejší realistický severský štýl, vidno to hlavne na tej poslednej, ale aj toto mi sadlo. Herecké obsadenie je veľmi dobré, v celom filme sa nájde snáď len desať postáv, hlavná hrdinka je výborná, jej nová priateľka tiež, takže sa im nedá nefandiť, záporáci pôsobia správne drsne, obzvlášť bojovníčka, bavila ma aj postava lovca, tu nemám čo vytknúť. Réžia a technická stránka sú prvotriedne, skvelá vizuálna stránka, k tomu perfektný výber prostredí, až na to americké prevedenie drsnejších scén, čo je ale tiež vlastne len detail som úplne spokojný. A pochvalu si zaslúži aj hudba. Som veľmi spokojný, pár úprav, hlavne to celé o niečo predĺžiť a vylepšiť likvidácie a asi by tomu neuniklo plné hodnotenie, medzi podobnými filmami sa jedná určite o jeden z najlepších kúskov. 80% ()

sud 

všechny recenze uživatele

Zlým jazykem bych mohl říct že se jedná o standardní akční béčko, jež se žánrovým souputníkům vymyká pouze dobou a místem děje. A měl bych vlastně pravdu. Jenomže je to skvěle obsazené, po celou dobu napínavé a o život hlavních hrdinek máte oprávněné obavy. Nepřehlédnutelný ženský element a absence příliš černobílých charakterů (ani hlavní krutá vražedkyně není krutá pro nic za nic) stojí rovněž za pozornost. Několikrát jsem si vzpomněl na Stopaře či Centuriona a ti mi přišli přeci jen o něco lepší. 60%. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Výborná historická dráma odohrávajúca sa v krásnej Nórskej prírode. Až na jednu, dve krátke pasáže sa človek pri tomto filme, nemá kedy nudiť. Hnusný, nepríjemný ksicht "Ingrid Bolsø Berdal" v hlavnej úlohe záporačky, tomuto filmu sedí ako uliaty. ()

troufalka 

všechny recenze uživatele

Hodnocení tohoto filmu je věcí momentálního rozpoložení diváka. Pokud jste předtím viděli trhák, budete se pohybovat mezi jednou až dvěmi hvězdami. Pokud ovšem za sebou máte totální s... labotu, bude vám Útěk připadat dobrý. Budeme-li hodnotit atmosféru, nebála bych se čtyřhvězdy, pokud si ale vezmeme na mušku originalitu - ruku na srdce, kolik podobných scénář už se tu odehrálo? K žádným převratným dějovým zvratům nedochází, nebojím se použít výraz vrstvené klišé. Na co taky investovat nějakou invenci do diváků, když chtějí vidět stejně pokaždé to samé?!  Ale nakonec co? Venku je mlha, je volná hoďka a kus té norské přírody k vidění je. Takže na co vlastně rozebírat detaily? Holky už se určitě poučily a příště nenechají zneškodněným pronásledovatelům v rukách zbraně. A kdo si chtěl ten středověk trochu prodloužit, může mrknout na tuzemák z roku 1982, jak se s rolí popasovala třináctka Michaela Kudláčková. ()

petero 

všechny recenze uživatele

Až sa mi nechce veriť, že tento človek natočil jednotku Fritt Vilt. Tak nudný historický film som našťastie nevidel od Valhalla Rising i keď sa tu samozrejme jedná o diametrálne odlišné podanie a tie charaktery tiež boli slabo rozvedené ako keby na to nebol priestor ale bol a tak záporáci pôsobia totálne neschopne čo je poriadne na škodu keďže sú v podstate hlavnými postavami. Zaujímavé ako Ingrid Bolsø Berdal (Fritt Vilt, Hansel and Gretel: Witch Hunters), pekná blondínočka, hrá vo väčšine filmoch nie veľmi pekné a nesympatické postavy. ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Uvěřitelné asi jako seriál Neuvěřitelné příběhy. Závěrečná Rambo část vypadá dosti nepravděpodobně. Scénář si vystačí tak tak na 75 minut, takže je alespoň dobře že film poměrně svižně uteče. Z hereckého obsazení výrazně ční, hlavně vzhledově, Ingrid Bolso Berdal. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Norská krajina ve své temné kráse a příběh, který není ničím nový ani objevný, ale má spád. Ano, režisér sází na náhodu, štěstí a nepravděpodobnost, že je nad slunce jasné - takhle by se to stát prostě nemohlo. Nemá cenu vyjmenovávat řadu nesmyslů, ať už pád do vodopádu, nebo fakt, že mladá dívka zatočí s bandou ozbrojených dospěláků. Ne, ve skutečnosti by to byl hodně krátký příběh. Ale jako dobrodružná pohádka v přitažlivých kulisách, proč ne? Už chyběli jen draci a zákeřní skřítci. Já jsem se nehal obelhat, přivřel obě oči a užíval si zemi, kterou mám rád (tedy kromě Čech). ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Tohle by klidně mohl pilot pilot Xeny (pokud by hrála záporačku). Obsah zní nadmíru slibně a to i přes to, že většina děje je vykecána. Přeživší je středověká teenka, která je zprvu unesena pro sexuální radovánky mužské části loupeživé tlupy a ...(a to nevykecám, protože to je jediná věc co v obsahu není vykecána), ale pak vezme zákon do svých rukou a dá čočku dospělým hrdlořezům. A to roztodivnými způsoby: Správně na lebzu umístěným žulovým balvanem, oštěpem, lukem, kuší... U té mne vždy baví, jak zůstane po zásahu trčet polovina střely z těla oběti jako ve Vinetůovi a Ould Šetrhendovi. :-) Přitom střela z kuše vypálená na blízko proletěla chlapem v plechu skrz a ještě leckohos vzala sebou pokud v trase střely za ním na bojišti někdo stál ... Ačkoliv krajina byla nádherná a drsná sama o sobě pro přežití ( za morových epidemií na konci čtrnáctého století to muselo být ještě o několik levelů hustčí) - v mlze tonoucí hory, bystřiny s křišťálovou ledovou vodou, nazrzlá tráva a vše obrustajícíc mech a lišejník... Na tom nelze nic zkazit a krásně se na to dívalo. Jenže děj je lehce připitomnělý a i když se postupem času divák lecos o hlavních postavách dozví, celé je to takové nějaké neuvěřitelné. Mně to prostě nechytlo a to mám věci ze středověku fakt rád. Norové zklamali. Čekal jsem správnej severskej mazec a dostal jsem odrostlejší Ronju dceru loupežníků. Ještě že ta stopáž byla rozumná. Dvě runy. * * ()

Reklama

Reklama