Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Příběh začíná jedné prosincové noci, kdy je v rodinném domku nalezena surovým způsobem zavražděná téměř celá rodina a jediným přeživším je patnáctiletý chlapec, který leží v nemocnici a bojuje o život. Detektivní inspektor Joona Linna uprostřed noci povolá známého odborníka na hypnózu psychiatra Erika Mariu Barka, aby chlapce zhypnotizoval a zjistil, co se oné noci v domě stalo. Erik však tento typ praxe už deset let neprovozuje a proto prosbu policie zprvu odmítne. Když se konečně nechá přesvědčit, události se záhy dají do pohybu a Erik je nucený čelit vlastní minulosti. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (192)

POMO 

všechny recenze uživatele

Obstojný thriller s postupným rozplietaním sofistikovanej záhady. Niektoré momenty sú predvídateľné, ale príbeh si vždy necháva v rukáve nejakú nezodpovedanú otázku. Manželské trable pokrátiť, lepšie by to odsýpalo, hoci istá hypnotická pomalosť je súčasťou hry s divákom. Ponurá stmosféra zimného Stockholmu slabšia ako tvorcovia zamýšľali, zato Mikael Persbrandt v roli hypnotizéra výborný. Vlastne najlepší na filme. ()

verbal 

všechny recenze uživatele

Ačkoliv je kniha vcelku originální, většinou u ní chcípáte nudou a navíc nám Keplerovi experimentují s literární formou a je to napsáno v téměř nesnesitelné třetí osobě přítomného času! Saša a jeho stará si tedy pouze s touhle paknihou zasurfovali na IN vlně slušných švédských pissálků Larssona a Nesbø. Vizualizace je každopádně daleko snesitelnější, ale i tak jsem většinu času doufal, že někdo luskne prsty, napočítá do pěti a probudí mě z té otravné, nervydrásající omáčky kolem poměrně slušné zápletky. Takže máte li rádi dvouhodinové uspávaní kober, které na závěr nezalomí a kousnou svého krotitele do prdele, hezky si to užijete. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Abych si odůvodnil své hodnocení, budu muset spoilerovat a vyzrazovat děj, takže pokud si film nechcete zkazit tím že budete znát konec nebo některé scény, tak bude lepší když můj komentář před filmem nebudete číst. Severský kriminálky se vyznačují výtečnou atmosférou (ta zde byla), skvělejma hereckejma výkonama (ty zde byly), napětím, precizností a reálností (to zde bohužel nebylo). Začnu u konce, protože ten nmě fakt zničil. Ještě jsem neviděl aby si fízl bral na zatykání nebezpečného psychopata civilní osoby a ještě ke všemu tuhle osobu šel zatýkat sólo jen s rodiči unesenýho dítěte, to teda fakt jako sorry. A to promíjím fakt, že celá policie se odhlelý místo se svejma možnostma nemohal dostat, zato rodiče a deketkiv se tam dostali během 10 sekund až se Stockoholmu, stejně jako pomíjím fakt, že onen detektiv při vyjednávání s psychoušem v tom baráku nebyl ve střehu i když psycho mělo zbraň, hold film a snaha o nervy drásající finále si vybrali krutou daň. Ovšem nejenom konec mě nesednul. Nejsem fízl, takže jsme teď možná out, ale že vůbec nikoho nezajímalo jak novináři zjistili, že za faganem byl hypnotizér, že nepatráli po původu drogy kterou mamina dostala. A to už vůbec nemluvím, že lékařství je dneska na takové úrovni, že by trvalo doktorům pár minut, aby zjistili jakou má fagan diagnózu. Jako žiju v Čechách, což je země kde už se člověk musí všemu jenom smát, ale tahle "krimi" ve své "směšnosti" přebije i zdejší poměry. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Rozsypané manželství, bejvalého hypnotistu Erika v noci volá zřejmě nějaká ženská, ve sluchátku ale chlap...policajt. Erik neváhá a jde do prdele a manželka je z toho na prášky, zdali pak se zase někde nekurví. Před dvěma lety si s tím prožili svoje a ona mu doteď nevěří. Mimochodem Erik taky má moc rád prášky. No a v tu chvíli, kdy následně v nemocnici uvidí kluka v bezvědomí se rozjede vcelku příjemná detektivka, kterou, pravda, Seveřani umí daleko lépe. I když, ne nadarmo se říká, že není všechno zlato, co se třpytí. Každopádně uznávám, zase tak zlé to nebylo. Čekal jsem to daleko horší. ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Vskutku hypnotická anti-detektivka, která nemá napětí, charisma, ani atmosféru. Navíc scénář je tak prudce retardovaný, že proti němu ledva průměrná kniha "pana a paní Keplerových" vyhlíží jako veledílo. Vrcholem všeho je postava Joony Liny. Snad nikdy jsem neviděl detektiva, který by si velkopansky nechal jít svědkyni, která mu na začátku vyšetřování sdělí, že zná vraha. A snad nikdy jsem neviděl detektiva, který případ vyřeší tím, že sedí na místě. Pardon, viděl, jmenoval se Zeman. Hallström to navíc natočil dílem nesnesitelně staticky (celá rodinná linie je k smrti stereotypní) a místy zase nesmyslně rozmáchle, jako by poslední, co z detektivky viděl, pocházelo z před-fincherovského Hollywoodu 90. let. Výsledek je tak bezpohlavní a stupidní, až to uráží. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

,,JSI MOJE MASO A KREV, ALE RODINA ZEMŘE“...... /// Knihu znám, ale jak tak koukám…. na hodnocení filmu nebude mít moc velkej vliv (a taky si už hovno pamatuju…). Zdá se mi to, nebo je tu divně vystavěný budování atmosféry(?)….. dyť ten úvod – (skoro)vyvražděná rodinka, prekérky hypnouše Erika…. no nic… Taky si myslím, že ten casting není extra světovej, páč ty postavy moc charisma nepobrali (ty vole, Švédskej Bond…!), navíc jejich jednání vzbuzuje rozporuplný emoce (prostě se chovaj (vobčas…) jako kokoti). V rámci objektivity si dovoluji poznamenat, že finále je místo kurevskýho dramatu taková debilní tragikomedie, za kterou mám chuť fláknout hvězdy 2! Ale to by nebylo spravedlivý, páč ten vnitřek celkem ujde. /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Stejnojmennou knihu, kterou v roce 2009 napsali pod pseudonymem Lars Kepler manželé Ahndorilovci jsem nečetl (nebo četl, ale hovno si pamatuju…). 2.) Miluju filmy, ve kterejch mě lidi serou. 3.) Thx za titule ,,Vladex“. /// PŘÍBĚH *** HUMOR ne AKCE * NAPĚTÍ * ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Rozumím tomu, že se Lasse chce jednou za čas vymanit ze škatulky tvůrce hladivých dramat plných rodinného stříbra a romantických slz, ale tady snad ani on sám nemohl věřit, že uspěje. Celé zasněžené vyšetřování zůstává i v rozhodujících zvratech smutně nijaké a těžce průměrné a už vůbec nic na tom nemění zapomenutelná herecká sestava (s čestnou výjimkou zakaboněného Persbrandta). 50% ()

Jossie 

všechny recenze uživatele

Knihu jsem četla a moc mě bavila. Film je fajn, atmosféra a hlavně hudba mrazivá, herecké obsazení mě vůbec nerušilo (u Larssona mě vyloženě vytáčelo), jen některé scény byly poněkud tmavé a nebylo tam téměř nic vidět a linie se sestrou Josefa mě poněkud zklamala. Ovšem hypnotizérova žena byla na facku a to řvoucí dítě na dvě. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Hallström nikdy nebyl nositelem dějové divokosti a nestatické formy, ale čeho je moc, toho je na skandinávské detektivce příliš. Navíc když brzy přijde bezdůvodně dlouhý záběr na jistou osobu a vytrvale se servírují indicie k potvrzení domněnky, je to na facku. Medděd měl v rámci hypnózy své ženy spíše řešit, proč je taková megera.. ()

George Stobbart 

všechny recenze uživatele

Ako divák nedotknutý touto knihou môžem vyjadriť iba spokojnosť. Kvalitný, temný thriller o policajtovi, ktorý pri riešení brutálneho vyvraždenia jednej rodiny požiada o pomoc kontroverzného doktora (tzv. hypnotizéra), aby skúsil niečo zistiť od chlapca, ktorý ako jediný prežil, no je traumatizovaný. Jedinú výtku mám k občasnej zdĺhavosti, kde bolo napriek tomu trochu cítiť, že sa čerpalo z väčšieho materiálu, kde sa jednoducho nedalo všetko pokryť. Ináč ale super – krásne natočené, mrazivá atmosféra, dobre zahraté a uveriteľné postavy, ktorým sa divák postupne dostáva pod kožu a pomaly plynúci; smutný, krvavý, no hlavne zaujímavý príbeh, vygradovaný a zavŕšený v napínavom finále na zamrznutom jazere. ()

troufalka 

všechny recenze uživatele

Za jménem Lars Kepler se skrývají hned dvě jména. Manželé Ahndorilovi se považují za pokračovatele Stiega Larsona (Lars) a jsou obvidovatelé Johannese Keplera (Kepler). Sám Larsson si vybíral ponurá témta opředená tajemstvím, psal poměrně složité těžko uvěřitelné přííběhy. Ale měly aspoň jistou logiku a spád, vykreslovaly pozoruhodné lidské vztahy, atmosféra by se dala krájet. A hlavně jejich filmové zpracování se vydařilo. Při čtení Hypnotyzéra mi nejvíce vadil vykonstuovaný příběh, který postrádal logiku. Při jméně režiséra by se dalo předpokládat, že i z takové předlohy se dá něco vykřesat, dá se natočit zajímavý film, trochu doladit nesoulad v ději, oživit postavy zajímavými dialogy. Ale to se nestalo. Postavy jsou nesympatické, dialogy nemají štávu. Příběh je poměrně komplikovaný, provádění hypnózy jen těžko uvěřitelné. Nenašla jsem nic, co většinou okoření severské detektivky, ani zajímavá kamera, žádný náznak černého humoru, zbytečně moc slov, chybí prostor pro ticho. Stejné zklamání jako u Lovce hlav. ()

Ephemeris 

všechny recenze uživatele

U mnohých slabších snímkov miestni komentátori ironicky konštatujú, že najlepšie na celom filme boli záverečné titulky. Tak ale v tomto prípade si nemôžem pomôcť, na tomto filme fakt boli najlepšie záverečné titulky, ktoré zdvihli u mňa hodnotenie aspoň o jednu hviezdu. Prelet nad zasneženým Štokholmom s pôsobivým hudobným sprievodom ma rozsekal dokonca s väčšou silou než "vzdušné" dokumenty od Yanna Arthusa-Bertranda. ()

Pepinec 

všechny recenze uživatele

Jako kdybych byl hodinu a půl v hypnóze, a pak se lusknutím prstu probudil. Stejně rychle se klasicky severská ponurá a atmosferická pokoukaná proměnila v blábolení někoho, kdo už nemá co říct, ale musí pokračovat, protože hodina končí až v celou. Bohužel jsem neměl omluvenku, tak jsem musel zůstat, ale řeknu vám, že to byl jeden z těch případů, kdy dřívějším odchodem o zážitek ani o pointu nepřijdete. ()

Chlupis 

všechny recenze uživatele

Atmosféra obstojná, jako celek to ale absolutně nefunguje a budí spíše úsměv na tváři podobný tomu, který člověk míva při sledování tuzemských televizních seriálů. Škoda, protože kromě scénáře opravdu funguje úplně všechno od herců až k perfektní kameře. ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Není mi jasné, proč se Erik zbytečně ládoval chemií, k usnutí mohl s větším úspěchem používat tento nanicovatý film. *** Viděno během Challenge Tour 2015: 30 dní se světovou kinematografií II. ()

IQ Tiqe 

všechny recenze uživatele

Oproti knížce zklamání (knížka: sice to nebyl Larsson, ale i tak to byl dost dobrý, napínavý thriller; když už vytahuju Larssona, tak jeho filmové zpracování se, na razdíl od tohohle, moc povedlo). Scénář trochu okleštili a přeházeli, až se vytratila naléhavost, dramatičnost i moment překvapení (pointa má být pecka; příběh má být vystavěný tak, abych koukal s otevřenou pusou; ne že „jen tak mimochodem, takhle to je“). Začátek bez diskuze působivý, za kameru (first person view) palec nahoru; ale děj šel pár kilometrů kolem mě a moc mě nezasáhnul. Při únosu dítěte bych od rodičů zkrátka čekal víc účasti. # [viděno: monitor, 5.1, SWE->EN sub] # příběh 6 | hudba 6 | humor 0 | akce 1 | napětí 4 | pustil bych si znovu 5 ()

Jordan 

všechny recenze uživatele

nech mi nikto nechce vyhovoriť, že tento film je o celú polhodinu dlhší, ako by mal byť! navyše je na detektívku príliš predvídateľný a neoriginálny (potenciál hyponotizére tristne nevyužitý), na "rodinný" film veľmi roztržitý a plytký, scenár navyše zahltený schválnosťami a nelogickosťami - prečo rovno nezabili toho hypnotizéra? odkiaľ sa vzal tu mobil, tam autobus a podobne... človeku na obhajobu tohto priemerného thrilleru, ktorý dokazuje, že hallstromova silnejšia stránka leží niekde úplne inde, ostáva pomerne sympatické obsadenie, pekná atmosféra zadymených švédskych interiérov s vianočnými svetielkami a nádherný letecký záber nad štokholmom počas magic hour... a pár lepšie riešených scén (záver na ľade, prvé predstavenie hypnotizéra) a atmoféra niektorých častí, kedy vlastne hlavne o tú atmosféru ide; ()

Reklama

Reklama