Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Pohádkový příběh, ve kterém nechybí humor ani napětí, začíná v městečku, kde probíhají přípravy na divadelní představení. Hra O pokladu vypráví místní pověst o obrovském bohatství skrytém hluboko v zemi. Mnozí ho touží najít, ale kdo se pro něj vypraví, už se nikdy nevrátí. V představení vystupují i dvě sestry, Kačenka a Barborka, a také muzikant Jakub, Barborčin žárlivý milý. Téma hry přiláká i lakomého zámeckého pána Bořivoje Hájka z Hájku, s ním přijíždí i jeho bratr Ignác, výstřední vynálezce a badatel. A kdesi v podzemí, u skutečného pokladu, sedí jeho tři strašidelní strážci a krátí si čas vymýšlením všelijakých kratochvílí, ze kterých Vládce podzemí nemá žádnou radost. Jeho trpělivost přeteče v okamžiku, kdy nudící se strážci zasáhnou do lidských osudů – kvůli sázce, jak dopadne láska Jakuba a Barborky. Řada nešťastných i komických nedorozumění vyvrcholí nebezpečnou výpravou tří hledačů pokladu: Barborky, Jakuba a pana Bořivoje. Každý z nich má jiný důvod, každého čekají cestou jiné zkoušky a nástrahy… (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (241)

Cimr 

všechny recenze uživatele

Češi se titulují mistry pohádek, což vychází zřejmě z toho, že Božena Němcová a Karel Jaromír Erben kopali na poli světové pohádky stejnou první ligu jako bratři Grimmové nebo Hans Christian Andersen. Ale když se podíváme na pohádky filmové, zjistíme, že těch opravdu dobrých je poměrně málo. Ty předrevoluční měly hvězdné obsazení a zajímavé zápletky, ale nedalo se na ně koukat kvůli papundeklovým kulisám a kostýmům jak z hasičského maškarního bálu. A nyní se to celé otáčí - i obyčejná televizní pohádka má celkem slušnou technickou stránku (neokoukané motivy steam-punku mě v této pohádce bavily ze všeho nejvíc), ale zase jako by chybělo určité "charisma" jaké měly pohádky předrevoluční. Jak už tu napsala spousta komentátorů: herci se pitvoří, příběh křečovitě klopýtá od ničeho nikam, objeví se řada žánrových klišé (zvířátka pomáhají nebohé dívce). No prostě - něco tomu sakra chybí. Něco, co přesahuje rámec pouhé čétéčkové pohádky natočené proto, aby bylo o Vánoce čím zaplácnout program. ()

papaJA21 

všechny recenze uživatele

Vcelku se mi líbilo zpracování, jak docela zajímavé a netradiční exteriéry, tak celkem slušně zvládnuté triky a grafika. Obsazení je výborné a herci hrají příjemně přirozeně, teda až na trio čertů/víl/čarodějnice. O něco horší je to se samotným příběhem. Viděl jsem rozhovor s režisérem, kde hovořil o moderní pohádce, o tom že v tradičních pohádkách už je vše natočeno. Ono ale zase tahle pohádka nějak zvlášť inovativní není, když vynechám pár technických vychytávek, které se objeví. Ty ovšem děj nikam dál neposouvají a jsou zde převážně na efekt. Takže nakonec jde opět pouze o plnění třech přání atd. atd. Navíc si nejsem jistý jestli to nakonec Barborka se svým žárlivým přítelem nějak vyhrála a jaký to dává příklad dětem. ()

Reklama

Jiriczzcek 

všechny recenze uživatele

Ale jo, dalo se na to dívat, za což jsem rád. Pohádka je sice nekonzistentní a vypadá, jako by jí psalo 5 scénaristů, kde si každý do filmu prosadil to svoje (úvodní scéna, medvěd, převleky atd.), ale především díky Janě Pidrmanové se to celé nerozsypalo a v poklidu dojelo do cíle. Co se týče herců, nebyla to sice žádná hitparáda, ale budiž. Jediný Kraus mi vůbec neseděl, zjevem ani herectvím. Hudební podkres dobrý, až výborný. Stejně tak vizuální efekty, které byly na českou televizní pohádku více než povedené. 3* ()

Adam Bernau 

všechny recenze uživatele

Komentář Radka99 bohužel vypovídá spíš o tom, jaká tato pohádka mohla být, než jaká je. Mohla - kdyby výrobci produktů tohoto žánru v posledních letech nevytvářeli jen šmíru s účelem vyplnit vysílací čas pro děti. Kombinace echt pohádkových, modernizujících a komických prvků v náčrtu velmi dobrá, v provedení tragická. Efektní rychlé průjezdy kamerou, jak to tvůrci viděli v drahých velkokomediích, opravdu nenahradí kvalitní scénář nebo režijní invenci. Oba knížecí bratři trapně přepálení stejně jako jejich rodinné poměry, Heřmánkova postava zrovna tak. A jestliže trojice Liška-Budař-Polášek, která už z definice nemůže mít jinou funkci než třeskutou komičnost, je tím nejnudnějším nejen v této pohádce, ale i nejnudnějším ze všeho ve všech okolních, stejně špatných pohádkách (Liška trochu pobavil, ale ten to má vrozený), tak prosím Karase už k tomu nepouštět. Krom toho nemyslím, že všechny děti jsou tak tupé, jak asi mají autoři za to, takže např. žárlivost prvního milovníka Kuby nemusela být dokládána tak masivně, aby se tato postava od začátku do konce chovala jako zamindrákovaný chcípácký zmrd, jakýho každá ženská, která má všech pět pohromadě, musí kopnout do prdele. ()

Madluska 

všechny recenze uživatele

Tak takhle, vážení, ne. Afektované "herectví" vyšlo z módy už před dávnými časy za devatero horami a devatero řekami (a ať mi někdo zkusí tvrdit, že "to bylo přece schválně"!). A ještě víc mě rozladilo, když většina času byla promrhána na jakési "vtípky", místo aby byly objasněny dějové kotrmelce. Ani se mi nechce věřit, že "scénář" sepsala TA Irena Dousková, která má na svědomí i Hrdého Budžese! Aspoň, že sem tam se nějaká perlička povedla - obzvlášť mě potěšilo obsazení (Tomáš Töpfer jako jeden z mála zná míru, ale ráda jsem zahlédla i Karla Heřmánka) a vynálezy (a celkové dobové zasazení). Jinak spíš k pláči, žel bohu. ()

Galerie (18)

Zajímavosti (3)

  • Natáčení začalo 25. září 2011 v Kutné Hoře, pokračovalo ve skalách v okolí Hrubé Skály a v okolí Mumlavského vodopádu. Dále se filmovalo v Doksanech a v Praze, kde bylo natáčeno například v Arcibiskupském paláci. Poté štáb zamířil na Moravu na zámky Valtice, Lysice, Boskovice a na Sychrov. Dále se filmovalo v Koněpruských jeskyních v okrese Beroun, v zámeckých parcích na Konopišti, v Lednickovaltickém areálu a objeví se také paláce arcibiskupa pražského a šlechtického rodu Colloredo-Mansfeld u Karlova mostu. (SedmikraskaL)
  • Vojtěch Dyk, představitel Ignáce, a Markéta Frösslová, která ztvárnila Kačenku, byli v minulosti skutečnými partnery. (Stupet)
  • Scéna je dílem architekta Martina Kurela, který měl zkušenosti s natáčením v Doksanech a lokaci režisérovi (Vít Karas) doporučil. (SONY_)

Reklama

Reklama