Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Pohádkový příběh, ve kterém nechybí humor ani napětí, začíná v městečku, kde probíhají přípravy na divadelní představení. Hra O pokladu vypráví místní pověst o obrovském bohatství skrytém hluboko v zemi. Mnozí ho touží najít, ale kdo se pro něj vypraví, už se nikdy nevrátí. V představení vystupují i dvě sestry, Kačenka a Barborka, a také muzikant Jakub, Barborčin žárlivý milý. Téma hry přiláká i lakomého zámeckého pána Bořivoje Hájka z Hájku, s ním přijíždí i jeho bratr Ignác, výstřední vynálezce a badatel. A kdesi v podzemí, u skutečného pokladu, sedí jeho tři strašidelní strážci a krátí si čas vymýšlením všelijakých kratochvílí, ze kterých Vládce podzemí nemá žádnou radost. Jeho trpělivost přeteče v okamžiku, kdy nudící se strážci zasáhnou do lidských osudů – kvůli sázce, jak dopadne láska Jakuba a Barborky. Řada nešťastných i komických nedorozumění vyvrcholí nebezpečnou výpravou tří hledačů pokladu: Barborky, Jakuba a pana Bořivoje. Každý z nich má jiný důvod, každého čekají cestou jiné zkoušky a nástrahy… (Česká televize)

(více)

Recenze (241)

Gemini 

všechny recenze uživatele

Nedejte se zmást zvěstmi o steampunku - O Pokladech je normální (dobře, Liška, Budař a Polášek v ženských šatech úplně normální nejsou...:)) pohádka s několika steampunkovými dekoracemi. Ale i když zatím z toho pro svět, v němž se dobrodružství neherce Adama Krause (naštěstí vedlejší role) a jeho pohledné milé Jany Pidrmanové odehrává, nic nevyplynulo, je dobře, že na existenci tohohle stylu někdo producentskopíáristickou bandu přivedl. Třeba to příště dopadne tak, jak by si to země Karla Zemana zasloužila. Dá se říct, že O Pokladech je typická česká pohádka posledních let - řada "trendy" herců, komické figurky nadpřirozené i lidské, a děj při ignorování existence oněch figurek naprosto tradiční "láskapřekonávšechnapříkoříazlobudepotrestáno". Svoje děti bych k tomu klidně posadil, ale víc než jednou bych se s nimi asi nedíval. Ruku na srdce, kdyby takhle vypadaly všechny české pohádky, měli bychom důvod k radosti - ale pořád máme k čemu vzhlížet, a na co se v oboru tvorby pro děti (a celou rodinu) snažit dosáhnout. Bohužel si nemůžu pomoct, a vidím O Pokladech jako takové demo (však má taky hodinu a čtvrt se vším všudy), a moje očekávání vůči Vítu Karasovi opravdu nejsou malá. No a kdyby někdo natočil pohádkovou parodii s čarodějnicí Pavla Lišky, asi bych se u ní opravdu nemálo pobavil:) Takhle je to na pomezí 60 a 70%... a protože jsem měkota, dám těch 70%, což pro modrý film znamená čtyři hvězdy. ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Njevětší paradox je, že tomuhle filmu lehce přebývá (zase) inspirací, ovšem těžce se nedostává drajvu a příběhu, který by nutil diváka fandit dobru a toužit po potrestání zla. Dorazily to ty vskutku dementní tři úkoly. Škoda, dost promarněná šance, i ten obvykle roztomilej David Švehlík zde působil dost unaveně a přeneslo se to i na mě. Usínal jsem. 30%. ()

Enšpígl odpad!

všechny recenze uživatele

Sem si vybavil jak galejníci když už toho na ně bylo moc začali zpívat "ej úchněm" a pomalu začínal hledat tóninu, protože tohle by nedokoukal ani někdo kdo poprvé v životě zapnul televizi. Tři chlapi převlečený za ženský tam pomateně pobíhali, houpali rukama a vyřvávali jak kdyby do konce života museli žít s Kalouskem. Vždyt to postrádalo jakoukoli pohádkovou atmosféru. Spíš než pohádku to přípomínalo celosvětový sjezd retardů. Vrcholem všeho bylo obsazení protekčního synka dřevěně nehrajícho Krause do jedné z hlavních roli. Snad jen přeplněná toi-toika má srovantelný obsah s tímhle. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Jo, takhle má vypadat moderní autorská filmová pohádka. Dobrý nápad posunout pohádkovou současnost z tradičního dávného feudalismu do období páry a položit tak v kontrast osvíceneckou racionalitu a (nejen raně novověkou) posedlost technologiemi a mýtickou formu poznávání světa, vlastní pohádkám. Všechny ty parou poháněné stroje a technická udělátka mají takový až montypythonovský šmrnc a spolu s košatou výpravností tak trochu připomenou filmy Terry Gilliama, škoda, že se už nedostává na nějaký hlubší koncept a stejně tak kvalitní pokladnici humoru. Vít Karas překvapivě dobře ovládá své řemeslo a osobně mám pocit, že jde po dlouhé době o první smysluplně vložené prostředky do áčkové výpravné pohádky. Vkusně a uměřeně byly použity i počítačové triky (narozdíl třeba od digitálně přeplácané Saxany) a celá triková stránka měla celkem funkční rozměr. O úžasné hudbě Čechomoru se asi není potřeba rozepisovat. Herecké obsazení nadprůměrné, subjektivně nemám rád Vojtu Dyka, ale musím uznat, že hrát umí a v roli potrhlého racionalistického osvícence s modrou krví se mi líbil, obsazování hereckých legend, jako je třeba Karel Heřmánek, mi pak vůbec dělá nebývalou radost... Suma sumárum - od dob Anděla páně konečně zase obstojná veřejnoprávní pohádka. PS: Liškova čarodějnice je jasným tipem pro televizní dramaturgy na samostatnou pohádku, to by si spin-off opravdu zasloužilo... ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Koncesionářský poplatek opět nenávratně opustil komín. Steampunk pohádka? Spíš jen punková, protože pohádková atmosféra mizí jak steam nad hrncem a zůstávají jen afektované herectví a retardované blábolení - věci, které jsou v současných českých TV báchorkách známkou punku.. Pokud si odmyslíte dobrý výběr exteriérů a Karasův moderně vypadající styl, zůstanou jen scény, repliky a příběh z pera nadprůměrně inteligentní améby - tímto přeji panu režisérovi po předchozím fiasku s Mucimutr, aby byl autor scénáře u jeho vysněného Lips Tulliana hladce oholen a dobře naladěn.. ()

Ainy 

všechny recenze uživatele

Určitě to není nic z čeho bych si údivem sedla na zadek. Děj je sice neokoukaný, ale přesto mě nijak nenadchl a ani hvězdné obsazení to moc nezachránilo. Ale dalo se na to koukat, nepřepla jsem na jiný program, celkem občas vtipné momenty, výborná hudba díky Čechomoru a tak této pohádce udělují své tři hvězdičky :-) ()

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Taková lepší moderní pohádka. Ano, nad mnoha rozhodnutími většiny postav zůstává rozum stát, ale byl jsem upřímně zvědavý jak se to vyvrbí. Nenávist k Budařovu hraní se ale prohlubuje s každým dalším "filmem/seriálem." ()

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Moderní pohádka zasazená do století někdy málo horké páry a myších pastiček, čerpající ze svého pohádkového času, krásy české krajiny a krásy našich historických staveb. Pavel Liška sice od své první role stále hraje Idiota a pořád se to vrací, ale za jeho čarodějnici budiž mu pro tentokrát idiocie odpuštěna. Vládce pokladů je mocný a impozantní, jako svého času vládce pekel. Bořivoj, ač záporák, je fešák, pryč s padouchy, o které by si člověk neutřel ani dřeváky do chlíva. Lehce zmatený klaďas Ignác jde ve stopách svých předchůdců (třeba princ inženýr Horáček) a je vynálezcem. Sestra hlavní hrdinky je krátkozraká a z toho důvodu evidentně zmatená jak netopýr na rockovém koncertu. Tři úkoly (tradice) správně na hlavu postavené (ten poslední se úplně nepovedl, kde tam byla ta pomoc? na druhou stranu, daný zásah deus ex machina byl vzhledem k okolnostem pochopitelný). Velmi se mi nelíbily prsteny, které dostala Barborka, myslím ty velké. Takhle nevkusně zapracovaný ametyst a rubín by ani na prstu příslušného kardinála či arcibiskupa nepolíbila ani ta nejpověrčivější svíčková bába. Není to klasická pohádka, klasika už byla natočena dávno, ale je to svižný, vtipný příběh, ze kterého si svoje vezmou děti i dospělí, kteří ještě neutopili, neupálili nebo neprochlastali svůj smysl pro humor a nadsázku, měli-li kdy jaký. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Jak už tomu u současných pohádek bývá, ani tahle nenabízí žádný světoborný příběh. Je ale velmi sympaticky obsazená a za skvělý nápad považuji, že se namísto obligátního (pseudo) středověku odehrává v (pseudo) století páry. Výprava je tedy příjemně říznutá steampunkem, kostýmy jsou v pohádkovém žánru neokoukané a je radost se na to na všechno dívat. ()

freddy 

všechny recenze uživatele

Bohužel tahle pohádka pro mě byla jednoznačně zklamáním. První půlhodinu jsem se jen nudil, příliš jsem se neorientoval v ději a říkal jsem si, na jakou slátaninu to proboha koukám. Teprve když se Barborka vydala na cestu za záchranou svého milého jsem do děje této pohádky pronikl a od této doby už to pro mě byla zajímavá, atraktivní a vtipná pohádka, která nepostrádala určité kouzlo, nicméně nelze pominout určitou scénáristickou impotentnost a neoriginálnost, protože při přeměně strážců pokladu v ženy jsem si nemohl nevzpomenout na Princeznu ze mlejna a na proměnu vodníka a čerta v ženy. Tato pohádka se ale dala bez problémů dokoukat až do konce, nicméně právě scénář je největší slabinou této pohádky, která je jinak bezpochyby jak po výpravné stránce (vynikající interiéry i exteriéry), tak i po herecké stránce (především Vojta Dyk exceluje) zdařilá. Když si to tedy shrnu, tak z pohádky mám rozporuplné pocity a nemohu ji vnímat jako vydařenou, takže v tomto případě se jedná z letošní trojice premiérových vánočních českých pohádek z mého pohledu o pohádku nejméně vydařenou, což znamená ve zdejším hvězdičkovém systému podprůměrné dvě hvězdy. ()

Faustka 

všechny recenze uživatele

Prostě klasika. Moderní pohádka si musí vysloužit označení splaškoidní… už z principu. Ani gumová trojka Polášek, Budař, Liška (který byl viditelně po náročném tahu, ale ještě nestihl návštěvu logopeda) nikoho příliš nešokuje. Zato Vojta „Zvojtil“ Dyk a David „Pinocchio“ Švehlík jsou vyloženě mazlíci. A hledat poklady pod Kutnou Horou…, kde myslíte, že už roky hledám já. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Už jsem viděl horší pohádky, to je pravda, ale O pokladech rozhodně není ničím oslnivá. Příběh kombinuje klasické (a již viděné) motivy ze starších pohádek (pomoc zvířat za dobrý skutek) a v hereckých výkonech (až na Dyka, Töpfera a Krause) působí příliš nastrojeně, resp. uřvaně a přehraně (i přehnaně). Potěší ale lokace (Boskovice, Lysice, Kutná Hora, atd.) a hudba, také efekty a výprava. Za svůj "oscarový" herecký výkon v komparzu (teď už jistě chápete, proč si dovoluji komentovat výkony "kolegů" herců) nemohu nedát alespoň 2*, to snad každý chápe. :) ()

Adam Bernau 

všechny recenze uživatele

Komentář Radka99 bohužel vypovídá spíš o tom, jaká tato pohádka mohla být, než jaká je. Mohla - kdyby výrobci produktů tohoto žánru v posledních letech nevytvářeli jen šmíru s účelem vyplnit vysílací čas pro děti. Kombinace echt pohádkových, modernizujících a komických prvků v náčrtu velmi dobrá, v provedení tragická. Efektní rychlé průjezdy kamerou, jak to tvůrci viděli v drahých velkokomediích, opravdu nenahradí kvalitní scénář nebo režijní invenci. Oba knížecí bratři trapně přepálení stejně jako jejich rodinné poměry, Heřmánkova postava zrovna tak. A jestliže trojice Liška-Budař-Polášek, která už z definice nemůže mít jinou funkci než třeskutou komičnost, je tím nejnudnějším nejen v této pohádce, ale i nejnudnějším ze všeho ve všech okolních, stejně špatných pohádkách (Liška trochu pobavil, ale ten to má vrozený), tak prosím Karase už k tomu nepouštět. Krom toho nemyslím, že všechny děti jsou tak tupé, jak asi mají autoři za to, takže např. žárlivost prvního milovníka Kuby nemusela být dokládána tak masivně, aby se tato postava od začátku do konce chovala jako zamindrákovaný chcípácký zmrd, jakýho každá ženská, která má všech pět pohromadě, musí kopnout do prdele. ()

Šakal 

všechny recenze uživatele

Už to tak vypadá, že včerejší silvestrovská oslava, nezůstala bez následků a připravila mě i o ten poslední zbytek mozkových buněk. Osobní tip je, že poslední vzala za své někde na Karlově mostu, při (po)půlnočním svařáku a šáňu. Nedovedu si totiž jinak (rozumně) vysvětlit, následující řádky....že se budu, takhle nepokrytě, bavit zrovna u české pohádky, přičemž nepůjde o Bočanovy „ S čerty nejsou žerty“, na to bych nevsadil ani halíř. Ano, má to svoje mouchy, ale kdo z nás je nemá. Pohádková atmosféra se sice vytratila jak pera při oficiálních návštěvách profesora euroskeptika, ale přesní herci (pravda, až na toporného A. Krause, který by si měl vzít k srdci slova resp. motto otcova pořadu), to zvedají nad všední (nudný) průměr. Ať už je to sympaticky roztěkaný osvícenec V. Dyk , správně namyšlený D. Švehlík, či povedená trojka trancek pardon strážců, Budař-Liška-Polášek. Plnokrevná, v rudých šatech a střevíčkách, šplhající Barborka resp. J. Pidrmanová, se vám pro změnu postará o (bezalkoholové) rozproudění krevního oběhu resp. odkrvení mozku. Mám silný pocit, že i samotný R. Jaroš by, ve světle skutečnosti, nad její netradiční obuví pouze mávnul rukou. Pokud by ho vůbec zaznamenal :-) Když se k tomu přidá vydatná porce zdravého nadhledu, povedený výběr lokací, líbivý vizuál a muziku tvrdící Čechomor, vychází mi z toho jedno z nejpříjemnějších (ne)žánrových osvěžení za poslední roky. 75% [Děti bych k této moderní osvětové pohádce však asi přecejenom nepřizval. Sledovat totiž Poláškovu lesní žínku volných mravů, hrající na harfu, by v nich mohlo zanechat trvalé nedozírné následky. A pokud by to čirou náhodou ustály, jemnoúdá vodní víla J. Budař, by je stoprocentně dorazil(a)]. ()

Ellesime 

všechny recenze uživatele

Letos na Vánoce nejslabší pohádka (další dvě Dvanáct měsíčků a Šťastný smolař byly daleko snesitelnějsí ). Líbily se mi kostýmy a prostředí - interiéry i exteriéry, ale to je tak asi všechno. Možná ještě netradiční úkoly pro Barborku byly zajímavé, ale jinak to byl takový mišmaš, kterému ale vůbec nepomohli silně přehrávající (někteří) herci. Myslela jsem, že tvůrci pojašených pohádek už se poučili, že tudy cesta nevede, ale asi ne. Navíc jsem nepochopila, proč by se hlavní hrdinka (mimochodem moc hezká) měla tak plahočit za žárlivým a nesnesitelným ,,milým". Druhá dvojice mi byla daleko sympatičtější, hlavně proto, že moc dobře vím, jaké to je, když je někdo takový slepýš jako chudera Kačenka :)) ()

MikeCool 

všechny recenze uživatele

TV-film. Společně se satirickou pohádkou "Tajemství staré bambitky" s Tomášem Klusem je podle mě tato televizní pohádka nejlepší za posledních pár let. Na české poměry hodně kvalitní grafické efekty, které se vyskytovali spíše v druhé části. Pohádkový příběh, který je dochucen úžasně povedenou špetkou humoru. Hodně jsem se pobavil a to se mi u pohádek vůbec nestává. Nejvíce pobavil Vojta Dyk (se svým: To jsem teda zvojtil) dále pak trojice strážců pokladu Polášek, Liška, Budař, kteří se proměnili v ženy a to nemělo chybu. ()

Mia... 

všechny recenze uživatele

Naprosto se ztotožňuji s názorem Ainy a dávám oproti ní velice, ale velice slabé 4 hvězdičky :-)..................................... Ainy *** všechny komentáře uživatele Určitě to není nic z čeho bych si údivem sedla na zadek. Děj je sice neokoukaný, ale přesto mě nijak nenadchl a ani hvězdné obsazení to moc nezachranilo. Ale dalo se na to koukat, neprepla jsem na jiný program, celkem občas vtipné momenty, výborná hudba díky Čechomoru a tak této pohádce udělují své tři hvězdičky :-) ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Ten začátek s kutálejícím se zlaťákem a Davidem Švehlíkem byl opravdu výborný. Povedená byla i steampunková omáčka, triky či přírodní scenérie. Horší už to tradičně bylo se scénářem a tentokrát i hereckým obsazením. Opravdu se po mně jako divákovi chtělo, abych přál hlavní hrdince svatbu s nesympatickým žárlivým panákem? A nebylo těch komických vedlejších postav zbytečně moc? Vždyť v tom nakonec docela zapadl i Vojta Dyk. Zato David Švehlík zvládl být pořád přesvědčivý jako hlavní záporák a přitom ještě fungovat jako komická figura. Ale celek rozhodně převyšuje český televizní pohádkový standard. ()

Reklama

Reklama