Reklama

Reklama

Crulic - Cesta na onen svět

  • Rumunsko Crulic - drumul spre dincolo (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Animovaný dokument Crulic – cesta na onen svět vypráví příběh Crulice, 33letého Rumuna, který zemřel v polském vězení během protestní hladovky. Uznávaný rumunský herec, Vlad Ivanov, propůjčil Crulicovi svůj hlas, který, plný ironie, promlouvá k divákům ze záhrobí. Silný vizuální styl, úchvatná ruční malba, koláže, fázová a cut-cut animační technika… To vše, smícháno dohromady, vytváří pozoruhodný, překvapivě kompaktní a nezapomenutelný film. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (17)

Traffic 

všechny recenze uživatele

Předně je třeba říct, že Crulic není dokument, ale převyprávění skutečných událostí z perspektivy mrtvého (!) hlavního hrdiny. Animace má ve filmu několik funkcí: (1) svojí flexibilitou kondenzuje vyprávění do relativně krátké stopáže a co se týče prezentace faktů pomáhá k zpřehlednění, (2) vytváří subjektivizovaný prostor, ve kterém Crulicův osud získává fikční, takřka kafkovské parametry, (3) depolitizuje celou kauzu a od "autentického" rozkrývání zkorumpovaného systému současného Polska, potažmo EU (tj. to, co standardně dělají dokumenty), směřuje k empatickému soucítění s osobním příběhem docela obyčejného člověka, jehož nepodstatnost je dále posilována jeho doslovnou "průhledností" (v rámci animace). S tím posledním (depolitizace) bych měl normálně problém, ale když se na snímek dívám jako na zajímavý ozvláštňující pokus o zavedení subjektivní vypravěčské perspektivy do dokumentárního základu, tak mi to příliš nevadí. Ostatně když si uvědomíme, že režisérčin chystaný film (A Very Unsettled Summer) je "pirandellovský" příběh o moci vyprávění a fikce, v němž si hlavní hrdina uvědomuje, že je pouhou smyšlenou postavu, je pro tohle čtení Crulica ještě pádnější důvod. ()

Pepinec 

všechny recenze uživatele

Viděl jsem spoustu animovaných filmů, stejně jako spoustu autobiografických zpovědí. Kombinaci obojího ale ještě nikdy. To, čemu jsem zpočátku příliš nevěřil, ve mně nakonec zanechalo hlubokou stopu. Především díky závěru, kdy za Crulice celé kino při sledování titulků drželo symbolickou minutu ticha. Těžko soudit, jak všechno bylo ve skutečnosti, když se film svým způsobem na konci zpochybňuje a když nebylo dovysvětleno několik důležitých faktů, přesto bych si dovolil do placu nadhodit myšlenku, že nežli boj pasivní, je myslím mnohem nadějnější boj aktivní. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Zajímavá forma, minimálně pro dokument, která je podle mého názoru celkově přínosnější než příběh, který je nám sdělován, i když to není příběh nudný, není to příběh muže, který by neměl co říct. Propojení dokumentu, animovaného filmu, a v podstatě fabulovaných myšlenek, jsou prvky, které více a rozmazaněji propojují realitu a výmysl. ()

Dannysek4U 

všechny recenze uživatele

Dokazat obrousit neskryvanou tendencnost a mit to preci jen trochu vic naslapanej pribeh, byl by to zazitek z rise fantazie. Obsahove i v kumstu vysokej level. ()

B_EyE 

všechny recenze uživatele

Příběh Claudia Crulica se řadí k tomu nejdepresivnějšímu a nejpesimičtějšímu co jsem kdy na plátně viděl a asi jen málokomu bych jej s čistým svědomím doporučil - rozhodně to není oddychový film. Osobně mě však odrovnal, nejen příběhem ale i zajímavou formou a unikátním vizuálem ... ()

Vesecký 

všechny recenze uživatele

Zajímavě podaný animovaný dokument o smrti Rumuna v polském vězení po několikaměsíéční hladovce. První část, která je vlastním vyprávěním zesnulého Crulica o jeho životě předtím, než byl omylem uvězněn a obviněn z krádeže peněz, se mi líbila víc, byla podána velice vtipnou až groteskní formou, poněkud jsem se již začal nudit u druhé, vážnější až tragické části, kde zčásti Crulic, zčásti dobové dokumenty, hovoří o Crulicově věznění a jeho hladovce až do úmrtí. Velice zdařilá je animace, která nese prvky řady stylů, mezi nimiž nechybí ani surrealismus či koláž. ()

dvd-L 

všechny recenze uživatele

"příběh Crulice, 33letého Rumuna, který zemřel v polském vězení během protestní hladovky." Stopáž 73 s by tomuto snímku slušela lépe. A teď prosím minutu ticha než doběhnou titulky. ()

Fairbanks 

všechny recenze uživatele

Zajímavá přehlídka animátorských stylů a přístupů, ke které se však musíte prokousat přes dlouhatánské záběry beze smyslu (nebo jsem vedle?) a podivný příběh. ()

kirmakX6on 

všechny recenze uživatele

no jo, jestli to byla pravda, tak je to fakt hrozný, co se v 21. století může v Polsku stát. Tento příběh plný nespravedlnosti a opovrženíhodného ignorantství a zlovůle však mohl být převyprávěn během 10 minut, víc děje neobsahuje. Zpočátku diváka upoutá netradiční vizualizace a stylizace, avšak po 10 minutách si člověk zvykne a začne se spíš zajímat, proč se dozvídá plno nezajímavých hloupých informací o průměrném životě jakéhosi Rumuna -- asi v polovině se to konečně dozví (tam je těch cca 10-15 dějově zajímavých minut), ale zbytek je už jen nuda, nuda...extrémní nuda. Film o ničem. A taky k ničemu. Co se stalo po odvysílání toho filmu -- byl někdo zpětně potrestán? Proběhly nějaké protesty? Nikoliv..takže to byl film k ničemu: Crulicovi nepomohl, Polsko nezměnil a diváka jen otrávil a unudil. Celkově: 30%. ()

juluch 

všechny recenze uživatele

niekedy proste vdaka forme prizmurim oci aj nad obsahovymi nedokonalostami a tak to bolo aj v tomto pripade, paci sa mi sposob, akym sa tema spracovala, dokument by nebol taky sugestivny a poeticky ()

Reklama

Reklama