Slečny v nesnázích (festivalový název)
Damsels in Distress
Komedie
USA, 2011, 99 min
Whit StillmanObsah
Zvláštní komedie z prostředí univerzity v East Coast, kam teprve před nedávnem začali přijímat i ženy. Maskulinní atmosféru se pokouší nabourat skupina studentek se svéráznou Violet a jejími kamarádkami Rose a Heather. Jejich cíl je však ještě mnohem ambicióznější – chtějí zároveň „vylepšit“ muže, kteří jsou přehlížení, plaší a potřebují zvýšit sebevědomí. Dívky pod svá křídla vezmou novou studentku Lily, které radí, co si brát na sebe, s kým chodit a hlavně, jak zabránit sebevraždám na místním campusu. Whit Stillman, autor slavných nezávislých snímků z devadesátých let (Metropolitan, Barcelona či Poslední dny disca), vstoupil do subžánru dívčího filmu, který obohatil o skoro až surreálnou poetiku. (FebioFest) -
Zvláštní komedie z prostředí univerzity v East Coast, kam teprve před nedávnem začali přijímat i ženy. Maskulinní atmosféru se pokouší nabourat skupina studentek v čele se svéráznou Violet a jejími kamarádkami Rose a Heather. Jejich cíl je však ještě mnohem ambicióznější – chtějí zároveň „vylepšit“ muže, kteří jsou přehlížení, plaší a potřebují zvýšit sebevědomí. Dívky pod svá křídla vezmou i novou studentku Lily, které radí, co si brát na sebe, s kým chodit a hlavně, jak zabránit sebevraždám na místním campusu.
Whit Stillman, autor slavných nezávislých snímků z devadesátých let (Metropolitan, Barcelona či Poslední dny disca), vstoupil do subžánru dívčího filmu, který obohatil o skoro až surreálnou poetiku. (koog)
Dadel
Přestože jsem v životě neslyšel o Whitu Stillmanovi ani o žádném z jeho (dle anotace) "slavných" nezávislých snímků, tento film mě velmi příjemně překvapil. Jde o velmi absurdní komedii, ve které postavy s vážnou tváří pronášejí dadaistické nonsensy a dětská pseudomoudra, a prostředí filmu spíše než univerzitu připomíná sanatorium pro psychicky narušené mladé lidi, resp. dvacátníky s inteligencí žáka prvního stupně ZŠ. Při naladění na správnou notu ale objevíte spoustu originální zábavy. Nejvíce by se film podobal dílům Wese Andersona, kdyby posunul práh absurdity ještě o jeden level dál.(30.3.2012)
Valentin
Podle traileru to vypadalo na romantiku, podle popisu na americkou teen komedii. Naštěstí ani jedno to nebylo. Doslova konverzační komedie, některé rozhovory opravdu stojí za to (ta o barvách nebo dálniční dělníci). Nečekejte, že film bude mít nějaké rozuzlení ani se nedočkáte typické proměny některé z postav, aby bylo morální ponaučení. Pokud si o nějaké postavě na začátku budete myslet, že je tupá, hloupá, povrchní, slizká, arogantní nebo tupá vidlačka, tak to bude platit i na konci. Hlavní problém mám ve stopáži, je to moc natáhlé. Vůbec by nevadilo zbavit se celé dějové linky s Lily a zaměřit se hned od začátku pouze na Violet, která film drží nad vodou. I ty retro titulky a závěr jak z filmů s Astairem se hodí hlavně k její postavě.(30.3.2012)
Jevablo
No řekněme si to tady mezi námi otevřeně, je to hovadina. Je to zjevně opravdu hodně nezávislé, a to zejména na ději, potřebě mít začátek a konec, na aspoň trochu uvěřitelných postavách, no zkrátka mazec. Zase musím říct, že některé dialogy jsou vtipné, mají nadsázku, ale celý film je vlastně sled gagů, z nichž některé jsou tak krátké, že tam ani být nemusely. Proto je taky snímek tak dlouhý (nezdá se Vám 99 minut dost? Tak si to pusťte). Úvodník výše ani nečtěte, o sebevraždách je to asi 10 minut, pak už se semele opravdu VŠECHNO, co Vás napadne. Závěr scénáře už musel vznikat v naprostém rauši, jinak si to nedovedu vysvětlit. Takže chvílemi dobrá absurdní komedie, chvílemi se divíte, proč tohle někdo natočil a hlavně proč není scénárista ve cvokhausu. Možná už tam ale je...(30.3.2012)
Tess92
Nedá se říct, že by to byla komedie, na to tam bylo na můj vkus vtipů málo. Ale ta atmosféra, nadšení Violet pro všechno co dělala, i hodně pomalé tempo filmu tvoří víceméně harmonii a příjemně se na to kouká. Jediný zádrhel mi přišel na konci, kde jsem čekala přece jen něco víc, ne jen takové vyšumění. Smutné taky bylo to uvědomění, jak jsou vlastně skoro všechny postavy hrozně hloupé.(30.3.2012)