Reklama

Reklama

Ultimum Refugium

všechny plakáty
Česko, 2011, 140 min

Obsahy(1)

Ultimum refugium – poslední útočiště, krajní domoví člověka, zbývající možnost. Ultimum refugium – dokumentární, celovečerní absolventský film postavený primárně na principu koláže. Ultimum refugium – téma: konec. Od jeho nejobecnějšího pojetí, které je vtěleno do druhého termodynamického zákona, přes zkázu naší planety způsobenou jak vnějšími vesmírnými vlivy, tak vlivy člověka, po tragédii, kterou prožívá pouze člověk: smrt a uplývání. Ultimum refugium – v jednotě je síla: spojováním tu bližších, tu vzdálenějších situací, obrazů, promluv, myšlenek a emocí bude dosaženo mnohovrstevnaté promluvy, která diváka v první řadě nikoli informuje, ale pokládáním otázek jej vede k reflexi vlastního, individuálního chápání světa a jeho postoje v něm. Ultimum refugium! (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (3)

Radko 

všechny recenze uživatele

Hviezda za úryvok piesne Graždánskej Abaróny v pozadí. Filmy vnímam dosť pocitovo, a tu bol takýto: sebastredná prezentácia večne nepokojného vnútra nie veľmi vyrovnaného intelektuála. Jeho prefúknúté ego prekuklo fungovanie tejto spoločnosti (a tento jeho široko nad vecou názor mu už podľa toho, čo som videl, nik nedokáže nabúrať). Ako píše užívateľ Gimp - Vavrečka nenakrúca pre lenivcov a hlupákov. Podobne výlučný postoj a z neho vychádzajúce diela ale pre nedostatok tvorivej pokory väčšinou neprinášajú naozaj nič podnetné, okrem pocitu mozgovo / myšlienkovo / obrazovej zauzleniny. Ako aj tu: len komplikované namáhanie mysle bez skutočnej myšlienky. Nad takýmto sa odbavuje hŕstka návštevníkov festivalov, ktorých vnútro tiež poväčšinou zvláštne tápe. Bol som po kinoprojekcii pripravený na debatu, no slovné hodnotenia sa zvrtli iba na lakonické: páčilo/nepáčilo. A potom som zistil, že sa o tom sa ani veľa rozumného povedať, ba ani napísať nedá. Hej, dá sa niečo tak neurčité a bezmyšlienkovité ako "oficiální text distributora", či tieto dva komentáre. Takto dopadá tá tvorivosť. Každý o nej hovorí a píše, ale z 90% vznikajú podobné sračky. Takže je síce pravdou, že umeleckej tvorbe sa venuje oveľa viac mladých, ako povedzme v roku 1989, ale celkový počet tých zaznamenaniahodných v porovnaní s týmito rokmi napodiv odvtedy vôbec nevzrástol. ()

Gimp 

všechny recenze uživatele

Vavrečka netočí moc pro lenochy a blbce, takže nejsem docela cílová skupina. Relativně náročnej symbolizmus (pro mě určitě) vyžaduje hodně divákovy pozornosti, což jsem občas těžce nezvládal a ujel myšlenkama jinam. Trochu to zjemňuje tempo, kde se střídají vypjatější a klidnější scény (ačkoliv se nezdá, že by se Ondřej nechával unášet patosem, to vůbec). ///dopsat ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Dokument ve stylu „všechno souvisí se vším“. Jsou tam povedené scény, zajímavé záběry, práce s mezititulky, zvukem a hudbou... Jenže po jisté době sledování jsem prostě cítil, jak mi v hlavě odpadají relátka. Pak už filozofie zněla jako hospodské kecy a hospodské kecy jako filozofie. Dokoukání filmu jsem pojal jako test vlastní výdrže a po zhruba dvou dnech subjektivního času přišly titulky. Ale k něčemu dobré to bylo, už aspoň vím, že Bůh je žába. :-/ ()

Reklama

Reklama