Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Brazilský snímek vznikl na námět stejnojmenné knihy od ústřední postavy příběhu - Fernanda Cabeiry. Fernando (Pedro Cardoso) se ke konci 60. let 20. století rozhodne přidat k levicové extremistické organizaci MR8, která se pokouší skrze různé sabotáže svrhnout vojenskou diktaturu. Vzhledem k cenzuře se ovšem akce MR8 nedostávají k brazilské veřejnosti, proto se uchýlí k záležitosti mezinárodního významu - unesou amerického velvyslance (Alan Arkin). Jako požadavek za jeho propuštění stanoví svobodu pro několik politických vězňů. Únos se sice objeví v médiích, nicméně čas plyne, deadline se blíží a nervozita roste. Nezdá se totiž, že by někomu na velvyslancově životě příliš záleželo... (Candice)

(více)

Recenze (6)

Lucretius 

všechny recenze uživatele

"O Que É Isso, Companheiro?" se zvláštně vymyká očekáváním které ma divák zažité z jiných žánrových děl. * Už jen v samotném dějovém rámci, sledovaná skupina nejsou vyloženě teroristi - ti jsou totiž z definice negativní (byť třeba černohumorně zlidštění). Nejde ale ani o odbojáře. Hrdinové sice bojují proti opresivnímu režimu, pořád ovšem plánují diskutabilní teroristický akt. * Skupina je složena z dvacátníků působících ještě ne zcela dospěle, přičemž nejde o klasickou "střet s realitou je donutil dozrát" story (což by vlastně bylo shozením jejich světa). Naopak se spíš ukazuje, že to není překážkou k efektivitě a mnohem podstatnější jsou hlubší vlastnosti než jen povrchní nános toho jak člověk působí. * Je přítomen humor, nikoliv však očekávatelně černý, ale spíš hodící se do slice of life komedie. Jde přítom o vážně míněný vraždy a mučení zahrnující film o boji proti totalitě. * Ani postavy příliš nespadají do žánrových figur, nevýrazněji asi na krutých výsleších podílející se tajný policista. * Tento netradiční mix přitom funguje překvapivě dobře, resp. jde o vynikající snímek, který měl pro určitou skupinu mladých lidí potenciál být kultovní. Zarážející na něm je pouze nízký počet hodnocení zde. Jedinou kritikou snad může být určitá nostalgičnost a s ní plynoucí smířlivost (film vznikl z memoáru), což je ale něco, co je v jádru konceptu celého díla, takže na to buď přistoupíte a snímek vás bude bavit, a nebo nikoliv. ()

sibskyn 

všechny recenze uživatele

1 nominace na Oscara a tenhle skvělý brazilský film tu není vůbec známý? To mi příjde hodně zvláštní, protože se jedná o velmi dobře a poutavě natočený film o bandě revolucionářů, kteří unesou amerického velvyslance a požadují propuštění 15 politických vězňů. Proto pevně doufám, že se snímek rozšíří dál, protože opravdu stojí za to ho vidět. Must see movie from Brazil. 90%. ()

Zajímavosti (1)

Reklama

Reklama