Reklama

Reklama

Špína Londýna

  • Velká Británie Dirty Pretty Things (více)
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Vystudovaný lékař Okwe (Chiwetel Ejiofor) je nigerijský přistěhovalec, který v Londýně pracuje jako taxikář a noční vrátný v hotelu. Přesto živoří na hranici chudoby. Sdílí pokoj s tureckou uprchlicí Senay (Audrey Tautou), která si v hotelu přivydělává jako pokojská. Coby nelegální přistěhovalci žijí Okwe a Senay v neustálém strachu z vyhoštění. Jednou v noci zatelefonuje Okwemu na recepci prostitutka Juliette (Sophie Okonedová) a požádá ho, aby se podíval na rozbitý záchod, kde na něj v ucpané míse čeká děsivý objev. Okwe to nahlásí řediteli Sneakymu (Sergi Lopez), který ho vydírá, aby mlčel. Okwe brzy odhalí centrum pochybné podnikatelské činnosti, což ho uvrhne do prohnilého londýnského podsvětí. (Cinemax)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (215)

maxi6 

všechny recenze uživatele

„„Zajímavý příběh o těžkém životě přistěhovalců, vznikl z vyjímečného scénáře, zvukově zajímavého soundtracku a celkové atmosféry, která vás po celou dobu příjemně podbízí a nutí k neustálému přemýšlení. Sergi López je zde mimořádně nabit energií a Audrey Tautou...Jako vždy špica !!... I když si v duchu říkám, zda-li by moje oblíbenkyně zahrála tvrdou kriminalistku ??...No..určitě !!““ ()

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Tento snímek rozhodně není filmovým pohlazením, při sledování jsem měla nepříjemné a zároveň i rozporuplné pocity, na jednu stranu v sobě nacházím dostatek pochopení i soucítění, na druhou stranu mám výhrady ke zcela jednoznačně černobílému vyobrazení postav.. Nicméně příběh je strhující, bezútěšnost situace přistěhovalců mě nakonec zamáčkla, postarala se o to výborná Audrey Tautou.. Obávám se, že tohle není problém jen Londýna, špína se najde všude.. ()

Reklama

castor 

všechny recenze uživatele

Atypická lovestory a trio výrazných postav. Nadějeplná romance se silným sociálním podtextem ukazuje jiný Londýn než obletující Tower Bridge nebo obchodní Westminster. Je plný ilegálních imigrantů, kteří se snaží být neviditelnými a v případě ohrožení jsou ochotní zaplatit i cenu nejvyšší. Lhostejnost, zoufalství, strach, cynismus, špinavá tajemství, mizerné vyhlídky. O poslední zbytky důstojnosti tady bojuje i lehce naivní Turkyně Senay a Nigerijec Okwe. Přes den taxikář, přes noc recepční hotelu, přitom doma byl lékařem. S muslimskou uklízečkou Senay si pomáhají, platonicky se milují a věří v lepší příští. A tak nějak se přimotají ke kšeftování s lidskými orgány, které osnuje zvrhlý Juan. Tvůrci sice v příběhu poměrně kalkulují, ale pořád nás drží v docela reálném vyprávění, předkládají dost průhledné figury (ta špatná, ta hodná až andělská) a ač se třeba na Senay sápou upocení šéfové, vždy se držíme v takovém „milém“ vyprávění (nevím, jak jinak to pojmenovat) se světlem na konci tunelu. Výsledek má skvělou atmosféru, silné vedlejší party, jistou režii a hlavně výborné duo Chiwetel Ejiofor a Audrey Tautou. ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Drama, romantika, stín hororu, thriller, od všeho malinko, ale namíchaný koktejl je nakonec vyvážený. Možná se mi po skončení zazdálo všechno trošku přeexponované a nepravděpodobné, což možná vzniká tím, že se film chvílemi tváří jako by měl být autentickým snímkem životů nelegálních emigrantů a nikoliv vyfabulovaným příběhem, kde by to člověk akceptoval snáz. Ale celkově - moc pěkný zážitek. ()

dvopet 

všechny recenze uživatele

Velmi příjemné překvapení. Snímek bez přehnaných ambicí s pečlivou dějovou výstavbou si neustále hlídá tempo vyprávění. Náhled do světa ilegálních přistěhovalců či řekněme emigrantů v podhoubí Londýna je provedený zcela civilně a pro tuto tematiku ne zrovna obvyklým prostředím hlavního města Británie přináší zase trošku jinou optiku do tohoto námětu. Herecké obsazení je velmi vyrovnané. Ejiofor podává velice soustředěný výkon, Lópézovi role hoteliéra sedla velmi dobře. U Okenedo je vlastně jenom dobře že si ji později George "vytáhl" do Hotelu Rwanda. Jen Audrey Tatou polohu neustále ve strachu přikrčené šedé myšky nezvládla zcela přesvědčivě a její kreace je bohužel dost kolísavá. Závěr sice trošku zapadá do klišé o tom jak by to mělo dopadnout než o tom jak to ve skutečnosti dopadá, ale to Frearsovi za jinak velmi povedený snímek milerád odpustím. Myslím že se k němu budu rád vracet. ()

Galerie (36)

Zajímavosti (3)

  • Okrem angličtiny zaznie vo filme španielsky, francúzsky i somálsky jazyk. (MikaelSVK)
  • První role, ve které Audrey Tautou mluví anglicky. (ČSFD)

Reklama

Reklama