Reklama

Reklama

Ray Breslin (Sylvester Stallone) je útěkář na objednávku. Živí se totiž jako expert na infrastrukturu vězeňských zařízení. Nechává se v nich zavírat a hledá skuliny v zabezpečovacích systémech, které jsou pak následně na základě jeho analýz  - a efektních útěků - odstraňovány a zdokonalovány. Nyní nastupuje výkon trestu k nové zakázce, ale ouha: vězeňský komplex, ve kterém se ocitl, byl kompletně postaven na základě jeho dosavadních poznatků a připomínek k zabezpečení věznic. Ty Ray před časem vydal knižně a pro tyranského ředitele tohoto „nápravně výchovného zařízení" se jeho manuál stal doslova biblí. Ray se tak ocitá ve své vlastní dokonalé pasti. Nikdo navíc neví o tom, že by byl něco jiného než řadový vězeň, takže propustka na svobodu po dobře odvedené práci jaksi chybí... Po obvyklých počátečních neshodách se Rayovým parťákem v novém „domově" stává místní vězeňský boss - Emil Rottmayer (Arnold Schwarzenegger), který si zde odpykává trest za kyber-terorismus. A jemu se ve vězení moc nelíbí. Ale kdo jiný, než tihle dva chlápci by se měl dostat přes Rayovo bezchybné zabezpečovací systémy a celou armádu dozorců pod vedením fanatického ředitele? A je to, že se oba ocitli v této bezvýchodné situaci, opravdu jen nedorozumění a shoda náhod nebo něčí pečlivě promyšlený plán? (Bontonfilm)

(více)

Videa (14)

Trailer 1

Recenze (1 426)

Matty 

všechny recenze uživatele

Nadhled, jaký vzestupně dementnímu příběhu dodávají Stallone a Schwarzenegger (a v menší míře i důmyslně slizký Jim Caviezel), pomáhá hodně. Společně film proměnili ve sraz abiturientů, kteří zkoušku z testosteronové gestiky skládali někdy v 80. letech, na něž se však Håfström nenamáhá stylisticky upomínat. Jediný upgrade (arche)typů, které oba borci posledních čtyřicet let ztvárňují, měl nejspíš spočívat v doplnění čisté svalové hmoty výjimečným intelektem. Mazanost hraničící s genialitou jsem nevěřil ani jednomu. Na rozdíl od schopnosti udržet desetikilový kulomet v jedné ruce. Úlitba Bohu akce, kvůli které celý film vzniknul, bohužel přichází až po stominutovém recyklování nejobehranějších útěkářských motivů. Výsledný plán je navíc natolik zatížen faktorem náhody, že selhává dosavadní profilace Stalloneho jako mistra útěků. Po neúspěšné snaze jít na věc hlavou jej scénář rozumně mění zpět ve starého, dobrého a ultranásilného Ramba. V souhrnu jenom další nevydařený pokus o velký (dvojitý) comeback, který mnohem častěji zvedá koutky úst než hladinu adrenalinu. 65% Zajímavé komentáře: Anderton, castor, -bad-mad-wolf-, maddy, Daggeron ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

"Řekněte sýr!" Tyhle dva pány jsem v jednom filmu vidět chtěl. Jenže v dobrém filmu, což Plán útěku bohužel není. Hrát v něm ústřední dvojici někdo jiný, byl by ještě horší, a to o dost. Stallone aSchwarzenegger sbírají všechny plusové body - jejich přátelství a zábava, s jakou si tady zahráli, to všechno je tak očividné, že to člověka nemůže nepotěšit. Navíc když do sebe tu a tam neodolatelně rýpnou (slovy i pěstmi). Ale ten zbytek... Vím, že to neměl být nijak hluboký zážitek, ale stejně člověku v hlavě, v tom místě, kde sídlí zdravý rozum, hlodají otázky typu "Kruci, tak supermoderní vězení, a v něm takové staromódní samotky, pod kterými je navíc šachta i s žebříkem?!?!" a "To byli všichni ti dozorci opravdu tak blbí, že dopustili, aby... a že si nevšimli, že... a že jim bylo jedno, jak..." atd. Tohle všechno film hrozně srazilo a ublížilo mu to především v tom smyslu, že když (konečně) vypuklo finále, nenapadlo mě ani na chvíli se o jednoho z hrdinů třeba bát. Prostě jsem jen tupě zíral, tu a tam se zasmál, a čekal jsem na nějaký velký moment (ano, Arnold a kulomet). A pak už byl konec a já šel z kina domů. Přitom jsem si říkal, že jsem se měl asi raději podívat na Stallonův Kriminál, na který Plán útěku doopravdy nemá. Škoda. Plán útěku si neměl na nic hrát a dopadlo by to lépe. ()

Reklama

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Nejen očekávané setkání dvou zašlých legend, ale i povedený film. V rámci možností samozřejmě, je tu pořád spousta náhod, hloupých rozhodnutí padouchů a nešokujících překvapení. To ale nevadí, struktura je stará, ale plášť je nově natřený. Vůbec celým snímkem se táhne příjemný boj starých postupů s moderními metodami a z toho všeho jsem měl v kině moc příjemný pocit. Stallone je tu za mazáka co ví jak se dostat z vězení, Schwarzenegger umí sehnat co je třeba a Caviezel představuje to moderní snaživé slizounství (a opravdu si ho užívá), Ostatní figury jsou tu jenom do počtu, nejlegračnější z nich je pak "50 Cent" Jackson hrající slušňáckého hackera. Finální rubanice je velice slušná a ve chvíli kdy Arnold pozvedne kulomet se pravověrným rozlije úsměv po tváři. Vrtulníkovu výdrž a následnou explozi barelů moc řešit nechci... no musela tam být tak budiž. Celkově jsem spokojený, v což jsem původně moc nedoufal. Stará škola v nejlepší formě. + Arnoldovo rakušácké odvedení pozornosti - to je jednoznačný vrchol filmu. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Ešte pred pár rokmi by nejeden milovník akcie osemdesiatych rokov zalamoval rukami nad tým, že Arnie už uvidí kameru len pri politických debatách a Sly už bude točiť len filmy direct-to-DVD. Jedným z najväčších sklamaní a nenaplnených očakávaní bol však fakt, že si tieto dve ikony akčného žánru nikdy na striebornom plátne nezmerali sily. A pozrime sa čo tu máme dnes. Trilógiu Expendables, no pre naplnenie túžby vyznávačov oldschool akcie je práve tento film životným míľnikom. Kupodivu sa nejedná o žiadny vydlabaný scenár, ale celé to má zmysel, hlavu aj pätu. Vďaka-bohu, týmto nesmrteľným akčným legendám nejde dnes len o bezúčelné filmy a svoj drahocenný čas venujú snímkom, ktoré na sklonku kariéry dokážu naplniť ich hereckú a osobnostnú karmu. Borci teda nesklamali a veľmi dobre sa na to pozerá. Všetci (vrátane ústredného dua) vedia, že herectvo nebude stavebným pilierom tohto filmu, tak je z toho cítiť prirodzenosť a pohodová atmosféra. K tomu navyše prirátajte zaujímavý námet, dobre odvedené akčné scény, fungujúce zvraty, trefné hlášky a s radosťou prižmúrite oko nad tými pár dierami v scenári. 85%. ()

Flipnic 

všechny recenze uživatele

Sly a Arnol dohromady v jednom filmu??!! Tenhle planý slib jsem slýchával dobrých 20 let, ale jejich konkurence byla tak obrovská, stejně jako ješitnost, že si to nikdy nestřihli. Na starý kolena ale asi přišli konečně k rozumu, nebo spíš chtěli vydělat ještě nějakej ten doláč navíc a tak se tedy "spojili", aby se spojili v jednom filmu a rovnovážných rolích ... Bohužel se stalo až tak pozdě a ne v dobách jejich největší slávy, síly a obratnosti ... Kdo je z těch dvou silnější, jak už zde někdo psal, tuhle dětinskou, ale pro mne prostě "zásadní" životní otázku bohužel film nerozluští. Každodenní popocházení, obědvání a kecání o ničem na mne prostě nepůsobilo ... V tom filmu se vlastně nejvíc ze všech scén obědvá v té velké klasické vězeňské jídelně ... Nějaké ty vychytávky nestály za nic, kromě Arnieho výstupu u šéfa věznice, to byl asi 10 minutový velice světlý okamžik, aby vše zas upadlo do Slyeho pobíhání ve vězeňských katakombách a narážení na zamčené cesty dál ... Škoda, oba jsou to pořád sympaťáci, o tom žádná. Ale já prostě tyhle filmy z vězení nemusím. Kdyby raději společně v jungli kosili nějaký Jihoamerický drogový kartely nebo něco podobnýho .. ale tohle..? Naprostej šedej průměr a je to škoda ... i když Arnie na konci ten kulomet do pracek skutečně vezme a Sly vysící na chatrném provazovém žebříku ve vzduchu připomene zarputilého Clifhangera, to je jenom melancholická třešnička na dortu, který nepekla babička, ani maminka, ale blbá sousedka od vedle ... ()

Galerie (57)

Zajímavosti (25)

  • Náklady na výrobu byly přibližně 50 milionů amerických dolarů. (NIRO)
  • V prvej samotke, ktorá bola vo filme ukázaná, je cez mrežovaný strop vidieť oblohu. To však nie je vidieť zo žiadnej samotky, dokonca ani z ciel väzňov so zvýšenou ostrahou. Odopretie pohľadu na oblohu je druh psychického nátlaku, ktorý je bežný nielen v Európe, ale aj vo svete. (Jumar)
  • Ve vězeňském komplexu často objevuje klávesnice Microsoft Wireless Keyboard 800. Nachází se v operačním středisku, na ošetřovně a také ve strojovně. (Shadowrat)

Související novinky

Druhý Plán útěku shání obsazení

Druhý Plán útěku shání obsazení

14.03.2017

Když Sylvester Stallone a Arnold Schwarzenegger spojili síly, aby utekli ze supermoderního vězení, nebyla z toho v zámoří žádná velká hitparáda. Jejich Plán útěku ale nakonec vydělal 137 milionů… (více)

PF 2014

PF 2014

01.01.2014

Zima dlouhá, léto krátké, Vánoce bez sněhu a v sedmi stupních. Ale uznejme, že na výborné filmy byl rok 2013 štědrý. Rivalové, Gravitace, Star Trek: Do temnoty, V zajetí démonů, Zmizení, druzí Thor a… (více)

Schwarzenegger slibuje Conana a Terminátora 5

Schwarzenegger slibuje Conana a Terminátora 5

06.06.2013

A taky Trojčata, ale nechtěli jsme vás děsit už v nadpisu... Přestože jeho plnohodnotný comeback nedopadl komerčně vůbec dobře (s celosvětovými tržbami 37 milionů dolarů při rozpočtu 45 milionů… (více)

Oběti pro Schwarzeneggerovu vybíjenou

Oběti pro Schwarzeneggerovu vybíjenou

28.07.2012

Arnold nedávno dotočil se Slyem The Tomb, chystá se na nadpřirozený akční masakr Unknown Soldier (zahraje si v něm anděla pomsty, seslaného na bezohledného výrobce zbraní a jeho soukromou armádu) a… (více)

Reklama

Reklama