Mein kroj (TV film)

Dokumentární / Krátkometrážní

Česko, 2011, 26 min

Martin Dušek

• Malarkey

Naprostý souhlas s uživatelem Mariin a Enšpígl. Tenhle naprosto trapný dokument ukázal, jaké debilní nápady Martin Dušek má. On možná hledá identitu, ale v poslední scéně jasně dá najevo, že si ze Sudeťáků dělá neuvěřitelnou prdel. Tak hnusnou a ironickou legraci, která mě neuvěřitelně nasrala. Celkově nechápu škatulkování Čechů, Němců a Sudeťáků. Všichni jsme lidi a všichni jednáme tak, jak nám život umožňuje. To, že jsme se v minulosti, jako národ, zachovali tak, jak jsme se zachovali, jenom dost vypovídá o tom, jací jsme (tedy pokud rádi házíte různé postavy s různými názory v Česku do jednoho pytle) a zde přítomný Martin Dušek to akorát opět dokázal. Ti lidé za to nemohli, proč do nich má teda potřebu rejpat a provokovat je ještě takhle debilně. Akorát nám ve světě udělal ostudu. Jenže nejhorší je, že Němci nemají tu kuráž, aby mu dali do držky, protože si jako národ, objektivně, uvědomují jakou mají historii a snaží se s tím vším žít.(19.4.2012)

• Enšpígl

Plně souhlasím s Mariin a živě si představuju , kdyby byla situace opačně a někdo v sudeťáckým přišel "provokovat" na tradiční Jízdu králů na Slovácku, tak by se všichni posrali a bylo by z toho halóó. Typická česká Malost a omezonost je všeobecně neuvěřitelně trapná, tohle nebyla žádná provokace, ale pouhé zesměšňování lidí a jejich zvyků. Sudeťáci se zachovali z gracií a v naprostý pohodě.(17.4.2012)

• Mariin

Tak tohle bylo trapné, za tohle se jako Čech stydím. Martin Dušek v podstatě zesměšňoval kulturu a tradici lidí, kteří nepřestali svůj rodný kraj milovat. A navíc dělal ostudu naší zemi. Sudetští vysídlenci se k němu chovali ještě dost slušně a trpělivě (divím se, že mu nedali přes hubu).(15.4.2012)

Fascinující zrcadlo, i když zdejší komentáře asi ještě o něco víc.(26.4.2012)

Honza Šinágl! :-)(16.4.2012)

Z "nové vlny" na FAMU, jak byl na MFDF Jihlava nazýván současný trend skupiny studentů dokumentaristiky vyjadřovat se k dlouho opomíjeným politickým tématům, se tento snímek nejvíce vyděluje - provokativností, hravostí, osobitostí. I když nakonec řešený problém je spíše bizarním a spontánním nápadem bez hlubších souvislostí a myšlenkové hloubky, dokázal Dušek odhalit na reakcích okolí daleko více, než například počin P. Nesvačilové. Možná proto, že je jeho způsob natáčení daleko bezprostřednější, vnímavější a nezaložený na snaze, podložit předem stanovený cíl omezeným výběrem, nezohledňujícím okolní kontext.(30.10.2011)

Jsem take rodak z CL, to zaprve, za druhe neskutecne vtipny, a za treti, dostal jsem film do cervene barvy!(15.4.2012)

• arcticsky

Myslím, že Mariin má částečně pravdu...chvílemi je to velmi trapný dokument.(15.4.2012)

• Gabretta

Můžete si přidělat ještě jeden blinkr. Exot.(18.4.2012)

• Marounek

Prdelatý český idiot s blikajícími zadními světly z automobilu na ramenou. Agresi potlačující sudetští Němci. Paskvilní slavnostní průvod v České Lípě sestávající z mažoretek, vypasených komunálních politiků, dechovkové kapely, prérijních indiánů s tomahawky a mladé kachny oděné do fiktivního kroje oblasti, kde se kroje ve skutečnosti nikdy nenosily. Coby nechtěný symbol umělosti kreténský trdelník, pečivo, které má asi tak staročeskou tradici jako kečupem impregnovaný langoš.(21.4.2012)

80% jeden z vtipnějších dokumentů, letošní vybrakované Jihlavy.(31.10.2011)

• Opferlamm

Jeden český pošuk přijel do Bavor, aby tam ze sebe udělal trapáka a utvrdil tak Němce v přesvědčení, že jsme národem skutečných idiotů.(16.4.2012)

Jsem na rozpacích. Na jednu stranu se mi to moc líbilo a pan Šinágl tomu dal naprosto úžasnou tečku, která posílila celé vyznění dokumentu ( prostě poturčenec jak sviňa) . Na druhou stranu, pokud jste z rodiny, kterou celý odsun silně poznamenal, asi stěží oceníte recesi nějakého blikajícího exota a je celkem pochopitelné, že vám to nepřijde vtipné.(3.5.2012)

Bizarní je, že to někomu přijde vtipné. Ale vtipné je (a velmi příznačné, vlastně až ne moc vitpné), že by někteří (i zde z komentářů) rádi panu Duškovi fyzicky domlouvali (či se diví, že se tak nestalo). Takže vlastně zas tak "mimo mísu" se pan Dušek nepřemístil. Možná ten jeho trapný výlet k něčemu fakt byl. Navíc zajímavé cameo Herr Shinagla, další bod. PS: Klíčová otázka - proč že se autorův německý dědeček neúčastnil těch sjezdů?;)(15.4.2012)

Jsem rodák z České Lípy! Trapný mi přijde městský průvod s indiány a mažoretkami, než vytvořený kroj (s těmi světly to trochu přepískl, ale chápu záměr... řekl bych, že bez nich by zase neměl dokument ale tichou účast na akci). Pro mě legrace, reakce v Německu celkem předpokládatelná, líbí se mi přístup tamních lidí, kteří to vzali jako recesi a vzali ho mezi sebe, naopak si s ním hezky popovídali, kdežto vedení na něj zavolá policii a nechají ho vyvézt. Kdy má vzniknout kroj a jak má vypadat nikdo neví, jeho kroj není o nic víc umělejší, než českolipský oficiální.(17.4.2012)

Proč pořád Němce dráždí Švejkovské esence naší národní povahy? Proč jim vadí, že se ptáme na vážné věci a přitom tyto věci současně zlehčujeme? Protože pro Němce jsou posvátné věci posvátné a dělat si z nich legraci je tabu. Také proto, že ano je pro ně ano a ne je pro ně ne. To bychom se my Češi měli v komunikaci s našimi západními sousedy konečně naučit. Pro koho je tedy určen roztomilý dokument režiséra Martina Duška nazvaný MEIN KROJ, natočený rukou známého provokujícího dokumentaristy Víta Klusáka? Je pro nás, pro občany země, která zabíjí svou historii, dál zatvrzele věří v hrdinství a oprávněnost odsunu (vyhnání). Je také pro ty, kteří nejsou tolik přemýšliví jako byl Václav Havel, aby jim došlo, že nám bez německého (a židovského a slovenského) živlu v Česku stále kousek něčeho podstatného chybí. I když se lidé jako Dušek a Rudiš (autor slavné komiksové trilogie Alois Nebel) se svými díly snaži připomínat historické skutečnosti, zatím je ticho po pěšině... http://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/10318067925-mein-kroj/211562210300030/(19.4.2012)

• katekonec

kdyby ten idiot aspoň uměl německy....(24.4.2012)

Stějně jako Martin jsem českolipským rodákem, což je možná i jeden z důvodů, proč jsem z tohoto NEPOLITICKÉHO dokumentu nadšený. Nadsázka, historie a hlavně konečně další dokument ČT na citlivé téma k zamyšlení. Pokud jste pozorně sledovali, autor nestřílel jen do Sudetoněmeckého landsmanšaftu, ale i do nás Čechů, Českolipanů, a naší kultury či spíše nekultury v porovnání s Němci, kteří i v dalších pokoleních na úrovni oslavují místa svých kořenů. Neskutečná odvaha se školní němčinou vést dialogy s mluvčím SL a jistou trapností pobíhat s blinkry mezi skutečnými kroji. 80%(7.5.2012)