Reklama

Reklama

Mein kroj

(TV film)
Dokumentární / Krátkometrážní
Česko, 2011, 26 min

Obsahy(1)

Oceňovaný režisér Martin Dušek (Poustevna, das ist Paradies, Ženy SHR) se ve svém posledním snímku Mein kroj sám postavil před kameru, aby se ve vlastnoručně sestrojeném lidovém kroji vydal na tradiční sraz sudetoněmeckých vyhnanců do Augsburgu. Najde tam bývalé krajany ze svého rodného města? Přijmou ho vyhnanci mezi sebe? Pomůže mu jeho částečný sudetoněmecký původ? Film o kterém se v celosvětovém vysílání rozhlasová stanice BBC World Service vyjádřila jako o „nesmírně zábavném dokumentu, který je zároveň závažným pátráním po identitě a příslušnosti ve střední Evropě“ uvede brzy Česká televize. Osobní kroj si Dušek, rodák ze severočeské České Lípy, rozhodl vytvořit poté, co zjistil, že folklor a tradice v jeho rodišti reprezentuje nově objevený „lidový“ kroj, který byl uměle vyvinutý v poválečném nacionalistickém vypětí po odsunu Němců. Dušek, v dětství fascinován moravskými kroji během rodinných dovolených, si rozhodne vytvořit svůj kroj, který bude reprezentovat jeho osobní historii a bude se tak s ním moci identifikovat. Bizarní oblek, obsahující režisérův pionýrský šátek z dětství, kožené kalhoty po dědečkovi, který byl napůl sudetský Němec, nebo zadní svítilny z veteránské Škody Octavia, budí rozruch jak v rodném městě, tak na srazu vyhnanců v Augsburgu, kde dojde i ke konfliktu s představiteli Sudetenlandsmanschaftu. Film byl s úspěchem uveden na loňském MFDF Jihlava v sekci ZOON POLITICON, kde vzbudil ohlas diváků i zahraničních médií. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (21)

zelvicka. 

všechny recenze uživatele

Jsem rodák z České Lípy! Trapný mi přijde městský průvod s indiány a mažoretkami, než vytvořený kroj (s těmi světly to trochu přepískl, ale chápu záměr... řekl bych, že bez nich by zase neměl dokument ale tichou účast na akci). Pro mě legrace, reakce v Německu celkem předpokládatelná, líbí se mi přístup tamních lidí, kteří to vzali jako recesi a vzali ho mezi sebe, naopak si s ním hezky popovídali, kdežto vedení na něj zavolá policii a nechají ho vyvézt. Kdy má vzniknout kroj a jak má vypadat nikdo neví, jeho kroj není o nic víc umělejší, než českolipský oficiální. ()

sbinda 

všechny recenze uživatele

Stějně jako Martin jsem českolipským rodákem, což je možná i jeden z důvodů, proč jsem z tohoto NEPOLITICKÉHO dokumentu nadšený. Nadsázka, historie a hlavně konečně další dokument ČT na citlivé téma k zamyšlení. Pokud jste pozorně sledovali, autor nestřílel jen do Sudetoněmeckého landsmanšaftu, ale i do nás Čechů, Českolipanů, a naší kultury či spíše nekultury v porovnání s Němci, kteří i v dalších pokoleních na úrovni oslavují místa svých kořenů. Neskutečná odvaha se školní němčinou vést dialogy s mluvčím SL a jistou trapností pobíhat s blinkry mezi skutečnými kroji. 80% ()

Reklama

Willynka 

všechny recenze uživatele

K této pseudodokumentární hříčce mě přivedla nedávná populistická žvanění frau Merkel o vyhnání Němců po válce a zároveň tak trochu slova mého přítele, který jednou v autě trefně poznamenal a který již přes deset let žije v ČR: "Já už jsem takový Slovák jako ty Němka." Jsem také českolipská rodačka s podobně komplikovanou rodinnou, či chcete říci etnickou, historií a zdejší rozdíly v hodnocení dle pravděpodobné příslušnosti k regionu mě neskonale baví. V ČL se tyto věci nikdy neřešily, natož ve vážném duchu, protože každá z lokálních rodin má podobně komplikované dějiny a podobně povznesený názor na celou situaci jako Martin Dušek. Á propos, když můj dědeček umíral v nemocnici s vědomím již značně rozjitřeném, tak jedna z posledních věcí, kterou si dokázal vybavit, byla, jak Němci stříleli za války a jak na ně děti z rodin "neposkrvněných českým živlem" házely cestou do školy kamení a volaly "Tschechische sprache stinkt." ()

conejo 

všechny recenze uživatele

Asi jsem z jiné planety, ale trapné mi to vůbec nepřišlo. Trapný je uměle vytvořený kroj, o o jehož původu představitelé města skoro nic nevědí. Duškův "kroj" mi přijde jako poměrně vydařená satira a vesměs pozitivní a pobavené reakce na něj na srazu byly sympatické. Mít větší stopáž k hranici trapnosti či nudy by se dostal, takhle je to ale dobrý, kompaktní zábavný autorský dokument s jasně a srozumitelně vyloženým stanoviskem autora. Subjektivní názor a lehká provokace, žádné zesměšňování sudetských Němců. ()

Malarkey odpad!

všechny recenze uživatele

Naprostý souhlas s uživatelem Mariin a Enšpígl. Tenhle naprosto trapný dokument ukázal, jaké debilní nápady Martin Dušek má. On možná hledá identitu, ale v poslední scéně jasně dá najevo, že si ze Sudeťáků dělá neuvěřitelnou prdel. Tak hnusnou a ironickou legraci, která mě neuvěřitelně nasrala. Celkově nechápu škatulkování Čechů, Němců a Sudeťáků. Všichni jsme lidi a všichni jednáme tak, jak nám život umožňuje. To, že jsme se v minulosti, jako národ, zachovali tak, jak jsme se zachovali, jenom dost vypovídá o tom, jací jsme (tedy pokud rádi házíte různé postavy s různými názory v Česku do jednoho pytle) a zde přítomný Martin Dušek to akorát opět dokázal. Ti lidé za to nemohli, proč do nich má teda potřebu rejpat a provokovat je ještě takhle debilně. Akorát nám ve světě udělal ostudu. Jenže nejhorší je, že Němci nemají tu kuráž, aby mu dali do držky, protože si jako národ, objektivně, uvědomují jakou mají historii a snaží se s tím vším žít. ()

Galerie (8)

Reklama

Reklama