Reklama

Reklama

Hirošima - den poté

(TV film)
  • USA Hiroshima: The Next Day (více)
USA, 2010, 45 min

Kamera:

Rob Lyall

Hrají:

Peter Coyote (vypravěč)

Obsahy(1)

Film vypráví o tom, jak se minutu po minutě odvíjel příběh, který změnil svět. Příběh, na jehož začátku byla 6. srpna 1945 svržena atomová bomba. Na základě postřehů lidí ve vzduchu i na zemi, mj. i posledního rozhovoru s člověkem, který bombu nabíjel, se dozvíte, jak se odvíjely události onoho tragického dne. Osmiletý Takeši Tanemori hrál s kamarády na schovávanou a zrovna se chtěl schovat, když jakoby udeřil blesk. “Viděl jsem kosti ve své ruce, úplně jako na rentgenu.” Třináctiletá Šigeko Sasamori byla jednou ze známých “Dívek z Hirošimy,” které přijely do USA, aby zde podstoupily léčbu popálenin. A konečně Koko Kondo, které tehdy bylo jen osm měsíců, celé dětství strávila ve výzkumu dopadů radiace, které byla během útoku vystavena. Promluví i odborníci, kteří čerpají z odtajněných armádních materiálů a popisují smrtící účinky bomby. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (26)

amyth 

všechny recenze uživatele

Plačtivý a dojemný dokument. Prý takhle vypadá peklo .... no to ani náhodou. Jako peklo vypadalo chování a řádění japonců například v Číně - znásilňování a vraždění dětí je jen taková ochutnávka. Zatímco z němců se ještě dnes dělají monstra (ačkoliv jejich výzkum nám pomohl do vesmíru nebo se díky němu léčí nemoci) tak z japonců jsou pomalu oběti. Rychle se na jejich chování a bezprecedentní zločiny zapomělo. Každý z těch lidí v tom dokumentu jistě trpěl, ale jejich utrpení rozhodně nebylo větší (spíše hodně hodně naopak) než utrpení které způsobila jejich svatá císařská armáda v Asii a Tichomoří. Japonci vraždili civilisty a dostalo se jim zasloužené odplaty ()

Tunri 

všechny recenze uživatele

Působivý dokument. Mohla bych tu ventilovat své pocity, které se mi honily hlavou celých 45 minut. Jak amíci srovnávají Hirošimu s nějakým Pearl Harborem. Jak si myslí, že odvedli super práci, když ukončili válku masakrem civilistů. A jak píše ilemas, raději ať ze mě je jen ten otřesný "stín" (což mnou doopravdy otřáslo), než být spálena jen napůl a přežívat... a co dělali Japonci v Číně je úplně mimo. Tady se jedná o atomovou bombu a její následky trvající desítky let. ()

Reklama

Drom 

všechny recenze uživatele

No já chápu, že citlivé dušičky tenhle průměrný dokument šokuje a děsí, dohání k slzám a beznaději, necháva strnulé a oněmělé hrůzou, ale viděl jsem horší záběry. Náplň tohoto filmu, ač přináší některé zajímavé informace i dobré záběry, však nedokáže zobrazit dopad použití atomové zbraně tak syrově, jak si zaslouží. Nebudu tu hájit fanatický a nacionalistický japončíky s letitými zkušenostmi v genocidě a zotročování. Ani bodré a statné americké správňáky, kteří si natrénovali hromadnou likvidaci civilistů už v Evropě (díky pane Harris, jste nám všem inspirací, jak podobným pošukům á la MacArthur, tak očividně japonskému hernímu průmyslu o skoro 40 let později). O úskočné slizkosti Sovětského svazu v otázkách Japonska se nezmiňuji. Ostrá zkouška nové superzbraně tedy nakonec dopadla dobře, postiženým civilistům se však věnuje dokumentární tvorba jen sporadicky a to je myslím největší přínos tohoto díla. ()

Tommassi3 

všechny recenze uživatele

"Pokud existuje peklo, vypadá takhle !!" Příběh nejnechvalněji známého "Chlapečka" a jeho "bomba sestřičky" i jejich smrtících účinků z produkce National Geographic !! Protože jeden z nejzásadnějších a nejhrůznějších milníků lidských dějin byl kupodivu prakticky nezdokumentován, vytvoření mixu hraného dokumentu s reálnými záběry, fotografiemi, nezměrně emotivními obrázky a výpověďmi ( nejen ) přeživších svědků obou stran bylo nasnadě.. O atomových stínech jsem měl dostatečné informace, ale vidět je na vlastní oči, z toho mrazí !! Absurdita války, potažmo i lidství v celé své nahotě !! Velmi zdařilá záležitost nesmírně silného obsahu, dá se říci povinnost !! ()

gauron666 

všechny recenze uživatele

Já se vždy pousměji, když si přečtů nějaké komentáře. I tady u dokumentu o Hiroshimě se našli dva jedinci, kteří asi neumějí rozlišovat. Doporučuji jim si přečíst některé výpovědi japonských vojáku (obyčejných) a možná se o těch zvěrstvech, kterými tady neustále operují dozví i něco jiného tzv. "nemožnost volby" ona totiž ta mince nemá jenom jednu stranu. Samozřejmě zvěrstva spáchána byla, to je neoddiskutovatelný fakt. A ukažte mi nějakou matku, otce kteří nebudou oplakávat mrtvého syna at‘ už byl jakýkoli. Zpátky k dokumentu: O Hirošimě je natočeno spoustu dokumentu tenhle je poměrně kvalitní, ale na můj vkus až příliš tlačí na pilu mám raději ten z roku 1995 proto 4 hvězdy. ()

Galerie (15)

Reklama

Reklama