Reklama

Reklama

Parade

Trailer 2

Obsahy(1)

Radmilo a Mirko jsou mladý a úspěšný homosexuální pár a byli by šťastným párem kdekoliv – kromě Srbska. Snaží se žít diskrétně, ale každý den jsou neustále uráženi homofobní většinou. Navíc Mirko je aktivistou za práva gayů a jeho snem je zorganizovat první úspěšný pochod Pride v Bělehradě. Což je téměř „nesplnitelnou misí“, v roce 2001 skončil takovýto pokus krveprolitím. O deset let později situace není lepší – nacionalističtí a neonacističtí organizátoři připravují další masakr v případě, že by se opět konal pochod gayů, zatímco policie odmítá poskytnout účastníkům ochranu. Aby si udržel svého přítele a prosadil své zásady, je Radmilo připraven podniknout zoufalá opatření… (Film Europe)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (68)

C0r0ner 

všechny recenze uživatele

Buzeranty nijak zvlášť nepodporuji (vlastně vůbec), ale tady byli tak sympaticky podaní, že jsem jim fandil. K tomu se tam všichni mezi sebou mlátili, nadávali si a chlastali, takže z toho byla dost slušná taškařice, která celé dvě hodiny bavila dobrým situačním humorem a ničením předsudků především mezi bývalou Jugoslávií. 90% ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Sexuálne menšiny, balkánske traumy a snaha o usporiadanie pochodu tých, ktorí sa cítia byť diskriminovaní. Realizácia takto znejúceho námetu je napodiv viac-menej oslobodená od plochých moralít a fráz, namiesto toho ponúka silný, uveriteľný príbeh o tom, ako je takmer vylúčené spoločensky poraziť všeobecne panujúce predsudky . Film sa síce nevyhne zopár klišé o homosexuáloch, či balkánskych národoch, no napriek drobným výhradám ponúka výpoveď, ktorá si nedáva pred nos servítky humanistického pokrytectva a pomedzi LBGT* riadky ukáže život na území bývalej Juhoslávie prenikavým pohľadom zvnútra a zároveň z nadhľadu. Pre mňa osobne prekvapenie roku. *LBGT = Lesbický, Bisexuál, Gay, Transrodový ()

Reklama

DJ_bart 

všechny recenze uživatele

"Nikdy bych si to netroufal říct, ale vy buzeranti jste docela normální." "Kdo by to byl čekal, že?" "Já ne. A proto zejtra na Prideu budeš pochodovat jako hrdý člověk. Jako pravá buzna!" ___________ V čem evropani narozdíl od amíků na poli komedií vynikaj o několik mílových kroků napřed je, že dokážeme točit skutečně nekorektní filmy který urazí a pobaví zároveň. A právě srbský koprodukční snímek 'Paráda' – který by se klidně dal přejmenovat na 'Náckové vs. Gayové' – je toho důkazem, protože jde o výjimečnou, jedinečnou a velice netradiční žánrovku...... Důvod je vcelku prostý: neexistuje sebelepší film zabývající se tématem homofobie a nenávistí vůči jinakosti. Z daný problematiky si film dělá nehoráznou prdel, avšak zároveň se o ní snaží velmi implicitně edukovat – a paradoxně onen komediální střet tezí a anti-tezí funguje na výbornou, díky čemuž se bourá všeobecný mýtus, že s pomocí humoru nelze odbourávat stereotypy a předsudky. Je fakt neuvěřitelný s jakou geniální černohumornou upřímností, nekorektním slav humorem a spontánním buranským optimismem dokáže snímek referovat o tak citlivým tématu a přitom být i kritickou výpovědí o společenské nátuře Srbska. O to víc mě překvapuje že se tenhle film stal na Balkáně instantní kultovní klasikou. Nelze se taky čemu divit, poněvadž tenhle film je nečekaně originální a zábavný. Nezapomenutelný zážitek tak jedině kazí relativně antiklimatický závěr, který je v opozici se zbytkem feel-good tónu filmu...... Nejsmutnější na tom všem je pak fakt, že je příběh inspirován na základě skutečných událostí. Ještě nikdy jsem však neviděl komedii, která by byla tak kurevsky BASED. 'Paráda' je zkrátka jeden z mála filmů, ke kterým se určitě rád vrátím, to vám můžu garantovat duhovou na bílým. Nic pro diváky bez nadhledu...... ___________ "Budu k tobě upřímnej. Kdybys mi nepomoh porodit tu oslici, zmlátil bych tě." [#PRIDE2022🏳️‍🌈] ()

zette 

všechny recenze uživatele

I pokud se odprostim od smutnejsiho konce, toto je vice nez komedie. Spise nez spojeni gayu s kriminalniky, me zaujme snaha sjednotit jednotlive narody byvale Jugoslavie, ktere prosly obcanskou valkou. Humor postjugoslavskych republik je alespon pro me jeden z nejlepsich s jakym jsem se kdy setkal, minimalne ve filmu. Proste lehce vulgarni, trefne a bezprostredni. Je velka skoda, ze bezny divak je temer bez sance, seznamit se s evropskym filmem... Takove filmy by mely bezet v hlavnim vysilacim case, misto Posty pro tebe, Modravy ci ruznych doktoru z Horni Lhoty... Od tohoto filmu jsem nic necekal, o to vice jsem prijemne prekvapeny. ()

Arbiter 

všechny recenze uživatele

Černý humor a svižné tempo kritice tmářství sluší. Škoda jen těch hollywoodských manýrů, roztahanosti a opakování banálních vtipů. Ke konci snímek padá k popírání sebe sama využíváním mnoha stereotypů. I tak ale pro množství povedených gagů a tendenci tnout do živého stojí za to Dragojevičovo dílo vidět. ()

Galerie (27)

Zajímavosti (8)

  • Natáčanie filmu prebiehalo v Srbsku, Chorvátsku a Macedónsku. (MikaelSVK)
  • Žiadny z členov homosexuálnej komunity nebol nikdy zabitý počas Belgrade Pride Parade. (Marek1991)
  • Scéna, kdy Miško schovává zbraň do krabice s cereáliemi, odkazuje podobnou scénu ze snímku Kill Bill (2003). Dále lze ve snímku najít odkazy na polský seriál Bolek a Lolek (od r. 1963) nebo western Sedm statečných (1960). (awful)

Reklama

Reklama