Reklama

Reklama

Parade

Trailer 1

Obsahy(1)

Radmilo a Mirko jsou mladý a úspěšný homosexuální pár a byli by šťastným párem kdekoliv – kromě Srbska. Snaží se žít diskrétně, ale každý den jsou neustále uráženi homofobní většinou. Navíc Mirko je aktivistou za práva gayů a jeho snem je zorganizovat první úspěšný pochod Pride v Bělehradě. Což je téměř „nesplnitelnou misí“, v roce 2001 skončil takovýto pokus krveprolitím. O deset let později situace není lepší – nacionalističtí a neonacističtí organizátoři připravují další masakr v případě, že by se opět konal pochod gayů, zatímco policie odmítá poskytnout účastníkům ochranu. Aby si udržel svého přítele a prosadil své zásady, je Radmilo připraven podniknout zoufalá opatření… (Film Europe)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (68)

angel74 

všechny recenze uživatele

Národnostní konflikt na Balkáně bude asi věčný a do toho se míchá ještě i všeobecná nevraživost vůči gay komunitě. Vzít tyhle reálie a natočit na jejich základě film, který bude vtipný a dojemný zároveň, to se mi zdá téměř nemožné. A světe, div se, ale tvůrcům snímku Parade se to fakt povedlo. Sice se tu objeví pár klišé, ovšem jinak jde o originální, veskrze humornou podívanou s trpkým koncem a velkým lidským přesahem. ()

boshke 

všechny recenze uživatele

Klasifikace "Komedie / Drama" je více než odpovídající. De facto je to komedie, ale svým vyzněním ve finále spíše tragédie. Byť jsem na to koukal v roce 2024 a film je z roku 2011, obávám se, že se "tam" nic moc od té doby nezměnilo. Pro nás Středoevropany asi nejvtipnější balkánský kolorit v podobě "za jugoslávských válek jsme byli proti sobě , nesnášeli jsme se a stříleli po sobě... a teď jsou z nás kamarádi na život a na smrt" :) 80% ()

Reklama

Radko 

všechny recenze uživatele

Sexuálne menšiny, balkánske traumy a snaha o usporiadanie pochodu tých, ktorí sa cítia byť diskriminovaní. Realizácia takto znejúceho námetu je napodiv viac-menej oslobodená od plochých moralít a fráz, namiesto toho ponúka silný, uveriteľný príbeh o tom, ako je takmer vylúčené spoločensky poraziť všeobecne panujúce predsudky . Film sa síce nevyhne zopár klišé o homosexuáloch, či balkánskych národoch, no napriek drobným výhradám ponúka výpoveď, ktorá si nedáva pred nos servítky humanistického pokrytectva a pomedzi LBGT* riadky ukáže život na území bývalej Juhoslávie prenikavým pohľadom zvnútra a zároveň z nadhľadu. Pre mňa osobne prekvapenie roku. *LBGT = Lesbický, Bisexuál, Gay, Transrodový ()

Lanark 

všechny recenze uživatele

Nenechte se zmást námětem filmu, homosexualita tu totiž jen slouží jako katalyzátor dění. Některým situacím dodává více vážnosti, jiným zase pomáhá dokreslit absurditu okamžiku. Srbové se narozdíl od nás nebojí přiznat i své stinné stránky a navíc si z nich dokáží udělat srandu. Ne však takovou, která by problém bagatelizovala, jako se to děje v českých komediích posledních let. Dragojevic umí tnout ostře do živého tak, že se vám chce brečet i smát zároveň a navíc vzadu na patře cítíte hořkou pachuť člověčenstva. Stejně tak jako to umí Kusturica. Narozdíl od něj je však Dragojevic civilnější, jeho postavy zůstávají živé a nestávají se pouhými klauny v cirkusu tohoto světa. Možná právě proto jsem se u jeho "Parády" bavil víc než u většiny "Černobílých kocourů". ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

"Zasraní americkí imperialisti! Vyjebali ste s indiánmi i Vietnamom, ale s nami nie!..." Dodávam, že tak trochu ste vyjebali i so mnou, pretože tak dobrú komédiu som nečakal. Mne ten balkánsky humor sedí, keď ho niekto neprestrelí ako Kusturica v Záveti. Dobrú náladu som mal počas celého filmu v ktorom hlavná dejová linka- ochrana "teplošov" pri protestnom pochode je rozvetvená na množstvo menších odbočiek a okoreňuje ju množstvo dobrých a vtipných postáv. Režisér bude iste dobrák od kosti, pretože nielen že sa snaží o lepšie postavenie homosexuálov v spoločnosti, ale záleží mu i na dobrých vzťahoch so všetkými, s ktorými sa počas vojny rozhádali. Stretnutie Srba s Chorvátskym "Ustašom", Bosniakom i Albáncom pripomína skôr paródiu, ale tu to má svoje čaro. Humor i dobré hlášky sú takmer v každej scéne. Komédie na túto témy majú rôznu úroveň, ale napr. v porovnaní, s pre mňa trápnym I Love you Phillip Morris , dávam Srbom palce nahor. Ja som sa bavil.80%. ()

Galerie (27)

Zajímavosti (8)

  • Scéna, kdy Miško schovává zbraň do krabice s cereáliemi, odkazuje podobnou scénu ze snímku Kill Bill (2003). Dále lze ve snímku najít odkazy na polský seriál Bolek a Lolek (od r. 1963) nebo western Sedm statečných (1960). (awful)
  • Režisér Srdjan Dragojević si v jednej scéne ako okoloidúci strihol malé cameo. (Marek1991)
  • Žiadny z členov homosexuálnej komunity nebol nikdy zabitý počas Belgrade Pride Parade. (Marek1991)

Reklama

Reklama