Reklama

Reklama

Parade

Trailer 2

Obsahy(1)

Radmilo a Mirko jsou mladý a úspěšný homosexuální pár a byli by šťastným párem kdekoliv – kromě Srbska. Snaží se žít diskrétně, ale každý den jsou neustále uráženi homofobní většinou. Navíc Mirko je aktivistou za práva gayů a jeho snem je zorganizovat první úspěšný pochod Pride v Bělehradě. Což je téměř „nesplnitelnou misí“, v roce 2001 skončil takovýto pokus krveprolitím. O deset let později situace není lepší – nacionalističtí a neonacističtí organizátoři připravují další masakr v případě, že by se opět konal pochod gayů, zatímco policie odmítá poskytnout účastníkům ochranu. Aby si udržel svého přítele a prosadil své zásady, je Radmilo připraven podniknout zoufalá opatření… (Film Europe)

(více)

Zajímavosti (8)

  • Scéna, kdy Miško schovává zbraň do krabice s cereáliemi, odkazuje podobnou scénu ze snímku Kill Bill (2003). Dále lze ve snímku najít odkazy na polský seriál Bolek a Lolek (od r. 1963) nebo western Sedm statečných (1960). (awful)
  • Při scéně, kdy Ustaša a Miško močí u auta, je jasně vidět, jak se Ustaša pokřižuje po katolicku a Miško pravoslavným způsobem. (awful)
  • Natáčanie filmu prebiehalo v Srbsku, Chorvátsku a Macedónsku. (MikaelSVK)
  • Vo filme sa nachádzajú dve rôzne scény, kde postavy sledujú film Ben-Hur (1959). (Marek1991)
  • Vo filme sa vyskytujú scény z Pride parade 2009 a 2010, no tie z roku 2009 sú fiktívne, lebo udalosť sa v ten rok nekonala. (Marek1991)
  • Režisér Srdjan Dragojević si v jednej scéne ako okoloidúci strihol malé cameo. (Marek1991)
  • Na Berlínskom filmovom festivale 2012 vyhral film cenu divákov a cenu ekumenickej poroty - špeciálne uznanie a cenu "Siegessäule". Na filmovom festivale v chorvátskom meste Pula vyhrala herečka Hristina Popović cenu Zlatá aréna a na MFF gayov a lesieb v talianskom Turíne vyhral cenu divákov v kategórii Najlepší hraný film. (Marek1991)
  • Žiadny z členov homosexuálnej komunity nebol nikdy zabitý počas Belgrade Pride Parade. (Marek1991)

Reklama

Reklama